HABERLER>POLİTİKA
26 Ağustos 2023 Cumartesi - 21:19

‘İttifaksız İzmir’ panoraması... Çantada keklik anlayışı tarihe karışabilir!

İntegral Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, İYİ Parti’nintek başına seçime girme kararının İzmir’e yansımaları ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Bu oluşan yeni tablo genel merkezin rahat hareket etmesini kısıtlayacaktır. İzmir asla çantada keklik değil hatta bu durum tarihe karışabilir. 10-12 ilçede AK Parti yüzde 40’ın üzerinde oy alarak seçim kaybetti İzmir’de… Torbalı, Menderes, Menemen, Beydağ, Kemalpaşa, Buca gibi pek çok ilçede ikili yarışta yüzde 40 üzerinde oy aldı. Kazanacak aday konusu yerelde de genelde de önemli hale gelecektir” dedi.

‘İttifaksız İzmir’ panoraması... Çantada keklik anlayışı tarihe karışabilir!

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, İYİ Parti’nin 2024 Yerel Seçimleri’nde aldığı tek başına seçime girme kararı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

TÜRK SİYASETİNDE ÜÇÜNCÜ YOL UMUDU
Yaldız, alınan kararın Türkiye’de üçüncü bir siyaset hattı oluşturma yönünde atılmış bir adım olarak değerlendirileceğini belirterek, “Türk siyaseti için çok önemli bir karar. Bir süredir Millet ve Cumhur İttifakı arasına sıkışan ikileminde kalan Türk siyaseti için bu karar bir üçüncü yol ihtimalini barındırıyor. Türk siyaseti için böyle bir umut doğdu. Üçüncü yolun oluşması mümkün olabilir. Uzun bir süredir 2017 referandumundan bu yana karpuz gibi ikiyebölünmüş gibi görünen siyasi atmosferde bu kararın kimlerin lehine sonuçlar doğracağı üzerinden tartışılıyor. Çok sağlıksız bir durum bu…” dedi.

KURUMSALLAŞMA YÖNÜNDEN ÖNEMLİ BİR ADIM
Müstakil olarak seçime girmenin İYİ Parti’nin kurumsallaşması yönünden atılmış önemli bir adım olduğunu altını çizen Yaldız, “İYİ Parti’nin yolculuğu açısından beklediğim bir çıkıştı, sürpriz olmadı. Kuruldukları günden bu yana hiç müstakil bağımsız şekilde seçime girip halkın kantarına çıkmadı, çıkamadı. Millet İtifakının parçası olarak görüldü üç seçimde… Bağımsız  hareket edemediği için aslında kurumsallaşmasını da tam anlamıyla tamamlayamadı. Araştırma şirketleri olarak İYİ Parti’nin protest seçmen olan CHP, MHP’ye kızan yada farklı arayışları olan seçmenleri çektiğini görüyoruz. Bağımsız hareket etmek İYİ Parti açısından kurumsallaşma yönünden önemli bir adım olarak kabul edilebilir” açıklamasını yaptı.

ADAY FAKTÖRÜ BU SEÇİMDE BELİRLEYİCİ OLACAKTIR
İYİ Parti’nin tek başına seçime girmesinin seçim denkleminde çok ciddi sonuçlar doğurabileceğinin de altını çizen Ümit Yaldız, yerel seçimlerde aday faktörünün daha kritik hale geleceğini de ekledi. Yaldız açıklamasında “Başta İstanbul, Ankara ve İzmir’deki yarışları tamamen etkiler. MHP gibi Cumhur İttifakı’nın bünyesinden gelen seçmenlerden de bir karşılık bulunur ise bu durum Türkiye’deki parlamenter zamanlarındaki çok partili yarışı yeniden beraberinde getirir. Seçim açısından değerlendirildiğinde yerel seçimler, genel seçimlere göre daha farklıdır. Aday faktörü bu seçimde belirleyici olacaktır. Partiler fark yaratacak adayın peşine düşecektir. Kişisel ağırlığı olan, tanınan, sevilen, başarılı bulunan isimler daha çok belirleyici olacaktır. Araştırma şirketlerinin verileri aday belirlemede daha çok dikkate alınacaktır” şeklinde konuştu.

İYİ PARTİ DERDİNİ DOĞRU ANLATIRSA CUMHUR İTTİFAKI PASTASINDAN DA ÖNEMLİ BİR DİLİM ALABİLİR
İYİ Parti’nin Cumhur İttifakı’ndan da oy alma potansiyelinin olduğunu söyleyen Yaldız, “Gözden kaçan bir nokta var. İYİ Parti, Millet İttifakı’nda olduğu için Cumhur İttifakı seçmeninden oy alamamış olabilir. Ama şunu kabul etmek gerekir ki Türlkiye’de son seçimlerin belirleyiciliğini seçmendeki milliyetçilik kat sayısı belirledi. İYİ Parti milliyetçiliğe önem veren ve hareket noktalarından birisi milliyetçilik olan bir parti… Cumhur İttifakı içersindeki milliyetçilerden oy alma şansı daha kolay olacaktır. İYİ Parti bu kararla HDP ile aynı çizgide olmaktan kurtuldu, CHP ile yol yürünmesini onaylamayan milliyetçi seçmenin kendisine sempati ile balkmasını sağlayabilir. İYİ Parti’nin çıkışı Cumhur ittifakı partilerini bir nebze mutlu etmiştir ama İYİ Parti derdini doğru anlatırsa Cumhur İttifakı pastasından da önemli bir dilim alabilir” dedi.

SÜREÇ İYİ YÖNETİLMEZSE TARİH OLUNUR, CEZALANDIRILIR
İYİ Parti’nin doğru isimler belirmesi ve kendi derdini doğru anlatabilmesi durumunda başarı sağlama ihtimalinin olduğunu söylyen Ümit Yaldız, “Her türlü bölünme sürecin psikolojisini yeniden belirleyecektir. Vatandaş nezdinde seçimi kimin kazanacağı tahmini yapılırken bile seçmen psikolojisine farklı yansıyacaktır. Bu durum ‘İYİ Parti bölecek, AK Parti alacak’ biçiminde de değil. Yerel seçimde aday faktörü önemli olacaktır. Doğru adaylar İYİ Parti’nin birçok noktada seçimi kazanmasına da yol açabilir. Çünkü CHP, İzmir’de 25 yıldır iktidar… Bu da kendi çapında bir iktidar yorgunluğunu ve yıpranmışlığını beraberinde getiriyor. Büyükşehir’de bile İYİ Parti müstakil hareket etme durumunu halka doğru anlatırsa, yani arka planda Cumhur İttifakı ile bir örtülü anlaşma olmadığını, tamamen kurumsallaşma adına ve üçüncü yol konusunda atılmış bir adım olarak pozisyonunu seçmene anlatırsa pek çok yerde hatta İzmir’de dahi önemli sonuçlar olabilir. 3 Mart günü masa dağıldığında “ya tarih yazacağız ya yok olacağız” demişti Sayın Akşener… Tek başına hareket etmenin Cumhur İttifakı’nın ekmeğine yağ sürecek algısını kıramazsa, süreci iyi yönetemezse tarih olur, cezalandırılır. Ama ben Türk siyasetine yeni bir kanal açmak ve rota çizmek istiyorum. Kurumsallaşmak adına bunu yapıyorum. Bir şeylerin değişmesi gerekiyor demesi lazım seçmene” değerlendirmesini yaptı.

İZMİR İÇİN ÇANTADA KEKLİK ANLAYIŞI TARİHE KARIŞABİLİR
Muhalefetin ayrı olarak seçimlere girmesinin İzmir’de özellikle CHP için yeni denklemler oluşturacağını kaydeden Yaldız,  “İzmir için söylemek gerekirse CHP için çantada keklik durumu vardı ve genel merkezde daha rahat hareket edebiliyorlardı. Bu rahatlık İYİ Parti’nin hamlesi ile yerine zorluğa bırakacaktır. Artık kazanacak aday meselesi herkesin meselesi haline gelecektir. Kazanacak aday konusu yerelde de genelde de önemli hale gelecektir. Siyaset alanına güçlü aktörlerin girmesi, ağırlığı, tabanı, başarılı olan isimlerin önü açacaktır bu atmosfer… Diğer türlü Millet İttifakı’nın kabaca yüzde 60 oyu var. Bu oran day rahatlığına bırakıyordu yerini… CHP bir önceki yerel seçimde bile aday başvurusu olmayanları aday yaptı birçok ilçede… Pek çok ilçede başkanların yerlerini çok rahat biçimde değiştirdi. Bu oluşan yeni tablo genel merkezin rahat hareket etmesini kısıtlayacaktır. İzmir asla çantada keklik değil hatta bu durum tarihe karışabilir. Çantada keklik anlayışına darbedir bu” dedi.

10-12 İLÇEDE AK PARTİ KAYBETTİ AMA YÜZDE 40’IN ÜZERİNDE OY ALMIŞTI
İttifak olmaması durumunda CHP’nin zorlanacağı ilçeler olacağını kaydeden Yaldız, “10-12 ilçede AK Parti yüzde 40’ın üzerinde oy alarak seçim kaybetti İzmir’de… Torbalı, Menderes, Menemen, Beydağ, Kemalpaşa, Buca gibi pek çok ilçede ikili yarışta yüzde 40 üzerinde oy aldı” ifadelerini kullandı.

SOYER İÇİN DE İŞLER ESKİSİ KADAR KOLAY DEĞİL
İYİ Parti’nin seçimegirmesinin Büyükşehir Belediye seçimlerine etkisini ne olacağı konusunda gelen soruyu yanıtlayanYaldız, “Soyer için de işler eskisi kadar kolay değil. Korkulu rüya görmeyebilir. Soyer yüzde 58 ile seçildi. Aday gösterilmesi sonrası kendisine ittifak olacaklar partiler de önemli… İYİ Parti’nin bunu nasıl anlatacağı, İzmir halkının bunu nasıl okuyacağı önemli… Eskisi kadar rahatolamayacağını şimdiden söylemek mümkün… İYİ Parti’nin adayının kim olacağı önemli… Adayın kimliği de önemli, sürecin psikoloıjisi de önemli. Türkiye son 5-6 yıldır ikili sistemde mücadele ediliyor. İYİ Parti’nin tek başına buradan sıyrılarak ikili fotoğrafı değiştirmesi kolay olmayabilir. İYİ Parti bunu anlatabilirse İzmir’de de sonuç olabilir. İYİ Parti’nin İzmir potansiyeli yüksek…” açıklamasını yaptı.

 
Tokat sonrası hayatını kaybetti!
 
Manisa'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selvi Karabulut 27 Ağustos 2023 Pazar 15:51

İktidarı eleştiriyoruz ama aynı olumsuzluklar CHP''de de var.

Yorumu oyla      5      3  
Doğrular 27 Ağustos 2023 Pazar 13:41

13 seçim kaybeden birini halen daha tıpış tıpış desteklemek.. Tam bir akıl tutulması.. Allah akıl fikir versin, Uyanın be kardeşim bu kk iktidarın gizli aparatı... 22 yıldır tek kazandığı kurultay.. Kurultay delegeleri hepsi kendi adamı.. Açın gözlerinizi uyanın artık derin uykudan... İmamoğlunu bile kendine rakip gördüğü için gözünü kırpmadan harcadı, Neymiş baba oğul gibiyiz diyor.. Kargalar bile güler bu söyleme.. Son dakika ayak oyunu, katakulliye kurban gitmeyim diye İmamoğlu kendi kendinin adaylığını geçen gün ilan etti.. yazık bunların peşinden halen daha gidip tıpış tıpış oy verenlere Allah akıl fikir versin...

Yorumu oyla      6      3  
Hadi canım sizde! 27 Ağustos 2023 Pazar 10:38

İzmir nihayet AKP'ye geçiyor mu? Ulan sanırsın AKP'li belediyeler çok başarılı. Çevre Bakanı İstanbul'da deprem olsa binlerce bina yıkılır diyor. Kardeşim 30 yıl İstanbul'u kim yönetti? Neden dönüşüm yapmadınız? CHP'ye eleştiriyi anlarım da AKP'den medet ummak neyin kafası?

Yorumu oyla      2      8  
27 Ağustos 2023 Pazar 10:35

Tıpış tıpış oy yok diyenlerin alayı AKP'li. Ekonomiyi batıran, ülkeyi mülteci kampı yapan AKP'ye tıpış tıpış oy vermeye devam mı?

Yorumu oyla      3      9  
zeyno 27 Ağustos 2023 Pazar 00:52

İyi Parti'nin Menderesteki adayı belli.2 büyük partiden birinin yapmış olduğu ankette İyi Parti adayı 1.çıktı.Şaşırdık mı?Hayır.İlçelerde partiden çok adaylar önemlidir NOKTA

Yorumu oyla      6      3  
Tıpış tıpış oy asla yok 27 Ağustos 2023 Pazar 00:31

Akşener'in son hamlesi resmen meydan okuma ve seçimi kaybetmenin faturasını haklı olarak tabiki kk na kesti... CHP'nin işi yerel seçimlerde çok zor Büyükşehir bile riskli ve hatta kaybedebilir, Önseçim yapılmadığı için İlçelerin çoğu şimdiden kayıp... İzmirliler yerel seçimlerde tıpış tıpış oy vermeyerek Genel merkez ağalarına çok ciddi bir ceza verecekler.. İzmirliler yıldı, bıktı bu beceriksiz ilçe belediye başkanlarından.. İzmir'in çantada keklik olmadığını bu yerel seçimlerde herkes görecek ve yaşayacak...

Yorumu oyla      8      4  
Vatandaş 26 Ağustos 2023 Cumartesi 23:31

Artık vatandaş neyin ne olduğunu öğrendi,körü körüne oy vermek olmayacak artık siz bunları

Yorumu oyla      9      5  
İZMİRLİ 26 Ağustos 2023 Cumartesi 23:02

izmir nihayet AKP ye geçiyor...yaşasın...

Yorumu oyla      7      5  
26 Ağustos 2023 Cumartesi 22:32

Yerel seçim sonrası İyi Parti'de dağılma süreci başlar.

Yorumu oyla      3      7  
Lombak 26 Ağustos 2023 Cumartesi 22:21

Hep diyorum. KK uzaya giden ilk Türk olmalıydı diye. Kızıyorlar bana...

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Kırkpınar'dan Polat'a tepki: Çöp, çamur, çukur bir zihniyeti temsil ediyor!
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili ...
AK Partili Dağ'dan CHP'li Polat'a tepki: Battıkları batağın tezeğini sağa sola sıçratmaya çalışıyorlar!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, CHP YDK üyesi ve İzmir Milletvekili ...
Zafer Partisi kuruluş yıldönümünü kutladı
Zafer Parti'nin kuruluşunun 2'nci yıldönümü kutlandı. Genel Başkan Ümit ...
 
CHP Menderes'te devir-teslim günü
CHP Menderes İlçe Başkanlığına seçilen Hakan Karakurt, görevi Sezen Şen’den devraldı.
Akşener kararı duyurdu: Yerel seçimde ittifak yok!
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yerel seçime ilişkin yol haritasını ...
AK Partili Saygılı duyurdu… CHP’li Polat’a dava sinyali!
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, CHP İzmir Milletvekili Mahir ...
 
AK Parti’den Erdoğan’a ‘ahlaksız’ diyen CHP’li Polat’a çok sert tepki!
CHP YDK üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın Dikili İlçe Kongresi’nde ...
AK Partili İnan’dan CHP’li Polat’ın sözlerine sert tepki: Senin adın bundan sonra Ahlaksız Mahir!
AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyup Kadir ...
AK Partili Bursalı’dan CHP’li Polat’a: Siyaset tarlasında öküzle çift süren siyaset kurnazısın!
AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, CHP YDK üyesi ve İzmir Milletvekili ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva