HABERLER>EKONOMİ
7 Ocak 2015 Çarşamba - 15:26

İTO’nun ‘tüp tünel’ projesi tartışma yarattı!

İzmir'de trafik sorununun çözümü için İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın kent merkezindeki üç noktaya tüp geçit yapılması önerisi tartışma yarattı. Meslek örgütleri soruna bilimsel yaklaşımı şart koşarken, "Bu kadar maliyet göze alınıyorsa metro ağı uzatılmalı" dedi. Siyasetçiler ise İTO'nun yerel yönetime katkısına destek verdi.

İTO’nun ‘tüp tünel’ projesi tartışma yarattı!

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, kentin trafik sorununun çözümü için üç noktaya tüp geçit yapılmasını önerdi. Demirtaş, Kordonyolu ile Mustafa Kemal Sahil Bulvarı arasındaki 7.4 kilometrelik alanda kıyıya paralel giden üç gidiş üç geliş olmak üzere batırma tüp tünel yapılmasını bulvarın yayalaştırılmasını ve yeşillendirilmesini isterken ikinci tüp geçidi Konak Pier ile Mürselpaşa Bulvarı arası için önerdi. Demirtaş, Alsancak Garı Meydanı ile viyadükler arasına da iki katlı tünel yapılması görüşünü ortaya attı. Demirtaş'ın bu önerisine meslek odaları tepki gösterirken siyasetçiler olumlu baktı.

- KULÜPLER STAT PROJELERİ İÇİN NE DEDİ?...


 
İzmir'de mimarlar, şehir plancıları ve inşaat mühendislerinin örgütlü olduğu odaların temsilcileri, tüp geçidin gerçekleştirilebilir olmadığını öne sürerek, maliyetin yüksekliğine dikkat çekti ve "Bu kadar maliyet göze alınıyorsa metro ağı uzatılmalı" dedi.

Görüşler şöyle:
 
"SORUNA BİLİMSEL BAKILMALI"
İnşaat Mühendisleri Odası Ayhan Emekli: Asıl sorun ulaşımı nasıl bakmak gerektiğinde yatıyor. Bir kentin ulaşımını bir plan çerçevesinde planlamak gerekiyor. İmar planları ve ulaşım planları bir bütün olmalı. Ulaştırma anabilim dalı ve inşaat mühendislerinin bir çalışması yapması gerekir. Bu çalışma yapılmadan proje üretmek sorun çözmez. Sorunu bilimsel olarak tespit edip bilimsel temellere dayalı olarak ön çalışmasını yapmadan soruna yaklaşırsanız sorunun önünden değil peşinden giderseniz. Sorunun peşinden giden bir çözümle kentin gelişimini doğru yönlendiremezsiniz. Ürettiğiniz proje sorunu büyütecek bir hale de dünüşebilir ya da başka yerde soruna yol açarsınız. Tüp geçit proje olarak bakıldığında yapılabilir ama zemine bağlı olarak maliyeti ciddi oranda artan bir projedir. Ülke kaynaklarının nasıl yönetileceği konusunda yatırımların bedeli önemlidir."


 
"BU FİLMİ DAHA ÖNCE GÖRMÜŞTÜK"
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal: İzmir ulaşım ana planının bir önerisi ve revizyonu olmadığı için ve altyapı konusunda yetkin kurumların bir önerisi olmadığından ciddiye alınacak bir proje olarak görmüyorum. Ancak viyadük ayaklarını ve Kordonyolunu yeniden hortlattığı için de çok tehlikeli bir bakış açısı olarak gördüğümü belirtmek isterim. İzmir bu filmi daha önce görmüştü. Yıllarca davalar yapıldı. Bu tünellere harcayacak bir ekonomik kaynak varsa kentin merkez alanlarında metro hatlarını geliştirip çoğaltıp bir yeraltı ağına dönüştürerek bu kentin ulaşım sorunu sonsuza kadar çözülebilir. Ayrıca bu akılcı ve bilimsel bir yöntemle olur."
 
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenol Kocaer: Bu konuda proje hazırlaması gereken ilgili belediyedir. Belediye projeyi hazırlar, odalarla, STK'larla paylaşır, tartışılır. Usul böyle olmamalı. Benim bakış açım budur.
 
"İZMİR TARİHİ DOKUSUNU ARIYOR"
AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican: Yapılabilirse güzel proje. Denizin altına girildiğinde yüksek maliyetler araştırılmalı. Meslek odaları kentin ulaşımı için kaygı duyuyorlar. Bu durum, kentin sahiplenilmesi adına güzel bir şey. Büyükşehir Belediyesi bu önerileri dikkate almalı. Devlet kurumları ve belediye ile projenin fizibilitesinin yapılması lazım. Bu proje gösteriyor ki kentin tarihi dokusunun korunmasına ihtiyaç var. İzmir eski tarihini arıyor. Kentin geleceği adına sevindirici. Atamlarımızdan kalan mirası hızlı bir şekilde yok ettik şimdi yerine koymaya çalışıyoruz. Parti olarak kentin gelişimi için her katkıyı koymaya hazırız.
 
PROJE GÜZEL AMA GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR DE OLMALI
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül: Kordon'da trafiğin alta alınması, yeşilin denizle birleştirilmesi çok konuşuldu. Sıcak, albenili proje ancak fizibilete araştırması yapılmalı. Çünkü İzmir'de ciddi anlamda zemin sorunu var. Yıllardır metro yapılırken bu sorun yaşandı şimdi Konak Tüneli inşaatında yaşanıyor. Projeler güzel olabilir ama gerçekleşebiliyor olması önemli. İTO'nun kente dair fikirleri ortaya atması güzel bir gelişme. Söz sahibi olan Büyükşehir Belediyesi'ni yetersiz görecek ki kendisi fikir üretmeyi uygun gördü. İyi bir başlangıç.


 
AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli: İTO, İzmir'le ilgili düşünen, proje geliştiren ve olabildiğince kente katkı koymak için çaba gösteren bir kurum. Yine ciddi çalışma yapışlar ve kamuoyu ile paşlaşmışlar. Bu anlamdaki çabalar çok önemli. Kentle ülkeyle ilgili proje üretilmesi ve bunun tartışılmasının katkısı çok büyük. Yerel yönetimlerin ve hükümetin bazı projeleri var. Konunun tarafları, bunları bir masa etrafında değerlendirmeli, olabilirliğini, finansmanını, kente katacaklarını tartışmalı ve ortak uzlaşma sağlanmalı. Olumlu bulunuyorsa doğru yaklaşımla hayata geçirilmesinin doğru olduğunu düşünüyorum.


 
YERELE KATKI ANLAMINDA İYİ BİR GELİŞME
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam: Kentle ilgili meslek örgütlerinin akademik meslek örgtülerinin ticaret, esnaf odalarının katılımcı bir şekilde yerel yönetimlerin projelerine katkı koymasını saygıyla karşılarım. Demirtaş'ın projeleri tüm boyutlarıyla tartışılmalı. Projenin diğer boyutları yapılabilirliği tartışılmalı. Genel çerçevede projelere katılıyorum. Kentin trafik sorununun çözme noktasındaki önerileri yapılabilirliği ve fizibilite açısından tartışılmalı. Konak tünellerinin trafiği çözemeyeceği aşikar. Bu yerel yönetimler açısından iyi bir olaydır. Yerel yönetimler kenti yönetirken herkesle birlikte fikir üretilmesinin önünü açmaları gerekiyor. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Y 8 Ocak 2015 Perşembe 13:10

sn.delican, sn.şengül ve sn.denizli peki stadlarla lgili projelere ne diyorsunuz, destek olacakmısınız.stadların yapımı devletin elinde atatürk stadı ile alsancak stadı projelerini onaylıyormusunuz.

Yorumu oyla      11      5  
Kadızade Zühtü Işıl Bey'in Süvarisi 8 Ocak 2015 Perşembe 10:15

Karşıyaka Stadı yalıya yapılacak. Onun dışındakiler için konuşun , yazışın.

Yorumu oyla      13      10  
neden sahil 8 Ocak 2015 Perşembe 09:43

İzmir'de bu tür projeler öncelikli olarak Buca'da yapılmalıdır.

Yorumu oyla      12      7  
İzmirli 8 Ocak 2015 Perşembe 09:31

Projeler hep buralara yapılıyor. Kardeşim birazda İzmir'in kuzeyine para aktarın. Alsancak altınyol Çiğli arası korkunç trafik var. Sabahları koskoca Anadolu Caddesinden bir şerit iptal ediliyor kaşık kadar karşıyaka yüzünden. Ekrem Demirtaş'ın evini Egekent'ten satın almasını istiyoruz. Zira o zaman proje Alsancak Altınyol Egekent olacaktı. Zihni sinir projelerine gerek yok İzmirin.

Yorumu oyla      14      6  
Güzelyalı 8 Ocak 2015 Perşembe 08:04

İzmirde alternatif yollar ve alternatif ulaşım seçenekleri gerekli fakat bunu yaparken belediye tek başına karar vermemeli halk kuruluşlara mutlak suretle danışılmalı daha önce yazdığım bir yazı yayınlanmadı fakat tramvay projesi içinde özellikle mithatpaşa caddesi planlanıyorsa, planlanmıyorsa bile mithatpaşa caddesi civarına merkezi otoparklar yapılması şart bi şart ve ücretleri ekonomik olmalı ki herkes teşvik edilmeli. deniz ulaşımı teşvik edilmeli birkaç iskele daha yapılmalı ulaşım ve trafik sorunu çözmek için çözüm olmalı mutlak suretle.

Yorumu oyla      12      5  
Aziz İzmirli 8 Ocak 2015 Perşembe 00:28

Ben her ne kadar zor olsa da tüp geçit projesine katılıyorum. Büyükşehir devlet ortaklaşa maliyetini üstlenebilir.

Yorumu oyla      12      10  
arif coban 7 Ocak 2015 Çarşamba 18:11

Bulent kardesim agizana yuregine saglik

Yorumu oyla      12      6  
Umut Yırcalı 7 Ocak 2015 Çarşamba 17:19

İlgili ilgisiz kurum ve kuruluşlardan gelen projelere "zihni sinir proce" denir. Maliyeti nedir? Yapılabilirliği var mı? Hiç bakmadan çizdir bir proce olsun.Millet de konuşsun dursun.

Yorumu oyla      19      7  
kvncozsy 7 Ocak 2015 Çarşamba 17:15

yav şu tramvay ,narlıdere metrosu,konak tünelleri vs.. hallolsunda bunlara da sıra gelir ozaman tartışırsınız! Daha izmirin bir dünya güncel sorunu var ilk önce onları halledin.

Yorumu oyla      19      6  
Bülent 7 Ocak 2015 Çarşamba 16:51

Ekrem beyin evinden işine giderken trafiğe takılmak istememesi için üretilmiş bir proje. Neden İzmir'in başka bölgesi değil de sahil yoluna tünel yapılsın istemiş? Tünel yapılacaksa öncelik Buca'ya verilmelidir.

Yorumu oyla      22      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İAOSB İZKA'dan beşinci desteği aldı
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, ...
Akhisar’ı karıştıran ilan!
Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Keskinoğlu ile Akhisar Ticaret ...
TOKİ Bornova’daki araziyi canlı yayında satıyor!
TOKİ, sürpriz bir kararla Bornova’daki 136 dönümlük arazisini satışa çıkardı. ...
 
Bankalar vatandaşın peşinde: İzmirlilerin ne kadar borcu var?
Geçen yılın ilk 9 ayında İzmirlinin kişi başına kullandığı kredi tutarı ...
İstanbul’un Balık Patronu’na Urla’da dev tesis vizesi
İstanbul İhracatçı Birlikleri Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları ...
Reza Zarrab 2011'de 8 milyon zarar etmiş!
Reza Zarrab’ın sahibi olduğu Royal Denizcilik’in son olarak 2011 yılında ...
 
Gıda fiyatları enflasyonun çok üstünde
2014 enflasyonu yüzde 8,17 oldu. Ancak gıda fiyatları bunun çok üstünde. ...
İzmir’de turizm dip yaptı!
Turizmde 5 milyon yabancı misafir hedefleyen İzmir, bu hedefe yaklaşamadığı ...
İTO’dan İzmir’e bomba projeler: 2 stat, 3 tünel!
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in stat ve trafik sorununu ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva