HABERLER>İŞ DÜNYASI
29 Kasım 2022 Salı - 09:36

İTB Heyeti, 5. Akdeniz Pamuk Yolu’na katıldı

Pamuk sektörü paydaşlarını bir araya getirmek amacıyla bu yıl beşincisi düzenlenen Akdeniz Pamuk Yolu etkinliği, İzmir Ticaret Borsası, Yunan Pamuk Birliği ve İspanya Ulusal Pamuk Merkezi iş birliğinde 24 Kasım Perşembe günü Yunanistan’ın Selanik kentinde gerçekleştirildi.

İTB Heyeti, 5. Akdeniz Pamuk Yolu’na katıldı

İzmir Ticaret Borsası’nı temsilen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak ve Yönetim Kurulu Üyesi Şeref İyiuyarlar ve Meclis Üyesi Barış Kocagöz, İzmir Ticaret Borsası’nın kurucusu olduğu İZLADAŞ’ın Genel Müdürü Dr. Müge Ekizoğlu ve teknik ekinin yer aldığı etkinlikte Borsa heyetiyle birlikte, başta Türkiye, İspanya, Mısır ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkeleri olmak üzere birçok ülkeden pamuk sektörü temsilcileri hazır bulundu.

Etkinliğin açılışında konuşan İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Barış Kocagöz, pamuk değer zincirinin Akdeniz Bölgesi’nde geliştirilmesi, ticaretinin arttırılması ve katma değerinin de yükseltilerek iş gücü ve gelirlerinin bölgeye daha yararlı hale getirilmesinin önemini vurguladı.

Bu hedefler doğrultusunda kurumlar arası sinerji ve iş birliği ile gerçekleştirilen organizasyonun daha uzun yıllar sürmesini dilediklerini belirten Meclis Üyesi Barış Kocagöz “Akdeniz’de pamuk yetiştirilen ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesi ve ürün değerinin arttırılmasını amaçladığımız bu güzel etkinlikte bildiğiniz üzere Yunanistan, İspanya ve Türkiye organizasyon anlamında katkıda bulunan ülkeler. Bizler bu anlamda Akdeniz’deki diğer pamuk yetiştiren ülkelerin de organizasyonda daha etkin rol almalarını bekliyor ve arzuluyoruz. Son yıllarda pamuk üretim ve ticaretinin geliştirilmesinin önemli olduğu kadar sürdürülebilirlik proje ve markalarının da ne kadar değerli olduğu ortaya çıktı. Bu anlamda Avrupa Birliği kuralları çerçevesinde üretim yapan İspanya, Yunanistan ve Türkiye’de GDO’suz pamuk üretiminin yıllardır sağlıklı bir şekilde yapıldığını biliyoruz. Geçtiğimiz dönemde ve son etkinlikte sizlere duyurduğumuz ‘GMO FREE TURKISH COTTON’ projemizi Türkiye olarak geliştirmeye ve nihai hedeflerine doğru ilerletmeye devam ediyoruz. Bu anlamda İzmir Ticaret Borsası, Ulusal Pamuk Konseyi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından ortak bir uygulama şirketi kurulmuş ve sertifikasyon uygulamaları yapılabilir hale gelmiştir. Diğer taraftan Yunanistan ve İspanya’daki dostlarımızın da “EUROCOTTON” markasıyla ilerlediklerini biliyoruz. Aslında bu iki projenin birbirlerinden çok da farklı olmadığını bilmemize rağmen ayrı yürütülmesi marka ve hacim değeri açısından çok doğru değil. Dünya tekstil üretiminde çok önemli bir yeri olan, Akdeniz pamuğunun önemli müşterisi ve yine Akdeniz Bölgesi’nin en büyük tekstil üretim merkezi olan Türkiye’nin ve Yunanistan ile İspanya’nın ayrı ama neredeyse aynı projeyi farklı isimlerle yapıyor olmalarının sürdürülebilirliği hedefleyen markalarımızın ticari gücünün potansiyeli açısından ne kadar doğru olduğunu tartışmalıyız. Bu platformlarda bu konuyu dillendirip üzerinde düşünmemiz gerekir. Çünkü bu yolla, yaklaşık 1 milyon 600 bin ton büyüklüğe erişen bu markaların sürdürülebilirliğine daha çok katkı sağlar ve marka değerini el birliğiyle yükseltebiliriz.” dedi.

Açılış konuşmaları bölümünde söz alan Yunan Pamuk Birliği Başkanı Mr. Antonios Siarkos, İspanyol Ulusal Pamuk Merkezi Başkanı Mr. Manolo Cano, Uluslararası Pamuk Birliği (ICA) Başkanı Mr. Tim North, T.C. Selanik Başkonsolosu Efe Ceylan ve Bakan Yardımcısı Mr. Stavros Kalafatis de ülkeler arası yaratılan sinerjinin pamuk sektörünün gelişimi için oldukça önemli olduğunun altını çizdi ve organizasyonun uzun yıllar devam etmesi konusundaki temennilerini paylaştı.

Açılış konuşmalarının ardından Yunanistan, Türkiye, Mısır ve İspanya’daki pamuk sektörü istişare edilerek ülke raporları sunuldu. Ülkelerde var olan stok durumları, rekolte verileri, kalite gibi özellikler ile ilgili bilgi alışverişi sağlanarak ülkeler arası dış ticaret olanakları tartışıldı.

Konuşmaların ardından İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Barış Kocagöz ve Yunan Pamuk Birliği (HCA) Başkanı Antonios Siarkos karşılıklı anı takdiminde bulundu.

 
İzmir’de ilk kez Akdeniz Bienali düzenlenecek
 
Resmen vahşet... Yavru kedinin patileri kesilmiş!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer'den EBSO üyelerine İktisat Kongresi çağrısı: Türkiye'nin geleceğini İzmir'den inşa edelim!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Kasım ayı meclis toplantısında katılan İzmir ...
1 Ocak’ta başlıyor... 16 meslekte yeni dönem!
Mesleki Yeterlilik Kurumu'ndan belge almayan 16 meslek dalına ait çalışanlar, ...
Teknoloji sektörünün kalbi ESBAŞ'ta attı!
Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneği’nin (YABİSAK) Endeavor ...
 
Yabancı sermayeli firmalar İZTO çatısı altında!
İzmir’in ticari hacminin büyümesinde büyük rol üstlenen yabancı sermayeli ...
Üniversite-sanayi iş birliğinde örnek proje!
Üniversite-Sanayi iş birliği konusunda lider üniversitelerden olan Ege ...
Mehmet KARABEL yazdı... Domat-biber ofisten!
Mehmet KARABEL yazdı... Domat-biber ofisten!
 
İş dünyasının acı kaybı!
Türkiye’de ihracat sektörünün duayen isimlerinden, hububat ve bakliyat ...
Başkan Kestelli'den 2023 mesajı: Herkes önünü görmek istiyor!
İzmir Ticaret Borsası Kasım ayı olağan meclis toplantısında konuşan Yönetim ...
Önce bakanlık, sonra yargı freni... Kartal Dağı’nı kurtaracak karar!
Doğal ve arkeolojik güzellikleri ile bilinen İzmir-Aydın sınırındaki Kartal ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva