HABERLER>EKONOMİ
26 Ocak 2016 Salı - 11:33

İTB Başkanı Kestelli’den İEF’ye Koç önerisi!

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, yılın ilk toplantısında geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Mustafa Koç’un isminin 85. İzmir Enternasyonal Fuarı’na verilmesini istedi. Kestelli ayrıca Borsa’nın 125. yılını Koç anısına kutlayacağını duyurdu.

İTB Başkanı Kestelli’den İEF’ye Koç önerisi!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Mustafa Koç'un İzmir'e olan bağlarına ithafen İzmir Fuarı'nın kapılarının bu yıl Mustafa Koç'un anısına açılması talebini gündeme getirdi.

İzmir Ticaret Borsası yılın ilk meclisinde bir araya geldi. Gündeme dair ekonomik ve sosyal gelişmelerin konuşulduğu toplantıda İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un vefatının ardından bir öneride bulundu.

İZMİR’İN ZİHNİYET HEMŞEHRİSİ
Meclis gündeminde Koç'a başsağlığı dileklerini aktararak başlayan Kestelli, “56 yaşında aramızdan ayrıldı. Yaptığı büyük işlerin yanında biliyorum ki ülkesi için kurduğu pek çok büyük hayal vardı. Mustafa Vehbi Koç başta olmak üzere, Türkiye’de taş üstüne taş koymuş bütün göçmüşlerimize rahmet diliyorum. Koç Ailesi’nin ve ülkemizin başı sağ olsun. Mustafa Koç’u biz İzmir’in zihniyet hemşerisi biliriz. Bundan öte, eşi Caroline köklü bir İzmirli ailedendir. Koç Topluluğu’nun en büyük yatırımı olan TÜPRAŞ’ın kalbi Aliağa’dadır. Ve Mustafa Koç’un sevgiyle bağlandığı Akdeniz foku Badem Foçalıdır. Bu nedenle ben bu değerli ismin hatırasına bu sene İzmir Fuarı’nın kapılarını Mustafa Koç anısına açmasını öneriyorum. Sembolik de olsa böyle bir tavır, çok uzun yıllar boyunca İzmir Fuarı’nın büyük katılımcılarından biri olan Koç için bir vefanın ifadesi olur. Umarım ailesi ve Büyükşehir Belediyemiz bu teklifi kabul eder ve İzmir olarak Mustafa Koç için anlamlı bir anma yapmış oluruz. Biz de İzmir Ticaret Borsası olarak 125. Yıl etkinliklerimizden birini Sayın Mustafa Koç’un anısına yapma kararı aldık. Mekanı cennet olsun” şeklinde konuştu.

2015 DEĞERLENDİRMESİ
Borsanın 2015 sonuçlarını açıklayan Kestelli, “Ekonomide yüzde 4’ün altında kalan büyümeye karşın İzmir Ticaret Borsası olarak iyi bir yıl geçirdiğimiz rakamlara yansıdı. Toplam işlem hacmi bir önceki yıla göre yüzde 22 oranında artarak 9 milyar 355 milyon liraya yükseldi. İşlem hacminde ilk beş sırayı bitkisel yağlar, çeşitli gıda maddeleri, pamuk, yağlı tohumlar ve hububat grupları aldı. Bu beş grubun toplam işlem hacmindeki payı yüzde 55 oldu. İşlem hacmindeki en yüksek artış ise yüzde 55 ile bitkisel yağlar grubunda gerçekleşti. Tescil adedi açısından değerlendirildiğinde ise artış yüzde 4 oldu ve toplam tescil sayısı 58 bin 7 adedi buldu. Tescil adedinde ilk beş sırayı etler, bitkisel yağlar, çeşitli gıda maddeleri, hububat ve kuru üzüm tescilleri aldı. Beş grubun toplam tescil adedi içerisindeki payı ise yüzde 52 oldu. Ürün bazında bir değerlendirme yaptığımızda ise sırasıyla; pamuk, palm yağı, soya fasulyesi, süt ve kuru üzümün işlem hacmi ilk beş sırada yer almaktadır. Beş ürünün toplam işlem hacmi içerisindeki payı yüzde 33 olarak gerçekleşmiştir. Bildiğiniz gibi 2015 yılı geneli büyüme rakamları henüz açıklanmadı. 9 aylık büyüme oranı yüzde 8.9 olan tarım sektörünün 2015 yılının tamamında da bu seviyelerde büyümesi bekleniyor. Böyle bir ortamda işlem hacmimizde yukarıda açıkladığım artışın gerçekleşmesi borsamız açısından başarı olarak kabul edilmelidir” diye konuştu.

ÇEKİRGE İSTİLASI VARSA O TARLADA EKİN KALMAZ
Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyadaki sıkıntıları dile getiren Kestelli, “Suriye’deki insani göç dalgası dönüp Brüksel’in kalbinde hissediliyor. Irak’taki terör hücreleri dönüp Paris’te patlıyor. Bütün bu örnekler önümüzdeyken, bulunduğumuz coğrafya nedeniyle en yüksek ölçüde dersi bizim almamız ve Türkiye’yi bir barış adası yapmak için kendi içimizde zihinsel bir devrim geçirmemiz şart. Aksi takdirde çağdaş dünyayla, evrensel demokrasiyle gönül bağımız zayıflayacak. Çekirge istilası varsa o tarlada ekin kalmaz, bunu herkesin anlaması lazım” dedi.

ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜMDE DRAM YAŞANIYOR
Ekonomi içinde altın metal ve değerli madenlerde düşüş yaşandığı gibi çekirdeksiz kuru üzümde de fiyatların düşüşten etkilendiğini söyleyen Esmer, “Sezona 6 TL den başlandı. Bugün 5 TL seviyesindeyiz. Yaşanan don olayı ile ciddi sıkıntı yaşadık. Aracı tüccar depo maliyetlerinde zarar yazdı. İhracatçı ucuz satışlarını yüksek karşılamak zorunda kaldı. Biri dışında herkes zarar etti. O da ithalatçı oldu. Yaşanan don olayı ile ciddi bir ürün kaybı oldu. İthalatçı çayın taşı ile çayın kuşunu vurdu. En iyi şekilde en iyi üzümü üreteceksiniz. Yazın sıcağında kışın soğuğunda emek vereceksiniz ve kaybedeceksiniz. Üzümde ciddi bir dram yaşanıyor. Sektörün fiziksel ve mental değişikliklere ihtiyacı var. Bu sistem ile bu işin doğru düzgün gitmesi mümkün değil. 18 ay opsiyonla satış yapan türev piyasalara şiddetle ihtiyaç var. Ortak akıl ile buluşmaya ve bu üründen para kazanacak konuma tekrar gelmeli. Spot piyasa sıkıntıdadır. Spot piyasada vadeli enstrümana gidilmeli. Elidaş'ta önemli gelişmeler oluyor. Elüsler satılmaya başlandı. Üzüm için bu tip piyasalara şiddet ile ihtiyaç var. Çekirdeksiz kuru üzüm için sektörde ciddi değişimleri ihtiyaç var. Bu ürünü para kazanacak emtia haline getirmeliyiz” dedi.

 
Ayvalık'ta insan kaçakçısı operasyonu: 10 tutuklama
 
Başkanlık için uzlaşma olmazsa Ekim ayında...
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 26 Ocak 2016 Salı 13:59

koç sevgisi sadece istanbulu kapsamaz,koç demek türkiye demektir. sn. kestellinin önerisinin dikkate alınmasını öneririm.

Yorumu oyla      11      5  
Ahmet 26 Ocak 2016 Salı 11:36

Siz İzmir Ticaret Borsası'nında istanbula taşınması için elinizden geleni de yapın...bunu da yapın...bu nasıl bir Koç sevgisidir...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başçı'dan faiz mesajı ve enflasyon tahmini!
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, küresel risklerin nasıl bir hal alacağını ...
İzmir'deki çimento tartışmasında söz savunmanın!
İzmir’de müteahhitlerin isyanı ve Rekabet Kurumu’nun ağır cezası üzerine ...
Motorine zam geldi
Motorin fiyatlarına bu geceden geçerli olmak üzere 7 kuruş zam yapıldı.
 
Yüce’den EBSO’ya 3 istek: Şirkete ortak olun
EBSO yılın ilk meclisinde İzmir’in tarihi mirasını tartıştı. TARKEM Başkan ...
İzmir’in pamuk deposu zirve yaptı: Yüzde 81!
Ülkenin ilk ve tek lisanslı deposu olan ELİDAŞ’ta 2015-2016 sezonunda ...
Zorlu’dan ‘çukur’ çıkışı: Burayı alanlar…
TMSF tarafından 3’üncü ihalesinde teklif verilen Basmane Çukuru’na ilk ...
 
Bakan KDV iadesi müjdesi!
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Katma Değer Vergisi (KDV) iadelerine ilişkin ...
IF Wedding için geri sayım başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından Ege Giyim ...
CHP İzmir'den MYK'ya ilk tepkiler!
Kılıçdaroğlu'nun MYK'daki 13 isimden 4'ünü İzmir'den seçmesi CHP'de büyük ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Elgin Mermerleri!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Buraya kadarmış!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva