HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Ekim 2019 Salı - 14:54

İstanbul’da belediye devraldı: İzmir’de otogarın durumu ne olacak?

İZOTAŞ tarafından 1998 yılından itibaren işletilen şehirler arası terminalin sözleşmesi 2023 yılında bitecek. İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, Bayrampaşa’da bulunan otogarı otoparkı ile birlikte belediye bünyesine katarken İzmir’de 25 yılın sonunda izlenecek yol haritası şimdiden merak ediliyor. Kendi döneminde hayata geçirilen proje için konuşan Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Özfatura, “İşletmek çok zor ve masraflı. Hiçbir sorumluluk almadan kira almak daha mantıklı. Çayın taşıyla çayın kuşunu vuruyorsun” dedi.

İstanbul’da belediye devraldı: İzmir’de otogarın durumu ne olacak?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesiyle birlikte Bayrampaşa’da yer alan otogarın önce otopark sonrasında da yönetim olarak belediyeye devralınmasının ardından gözler İzmir’deki şehirler arası otobüs terminalinin durumuna çevrildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura döneminde yap-işlet-devret yöntemiyle hayata geçirilen otogarın faaliyetleri İzmir Otobüs ve Terminal İşletmeleri A.Ş. (İZOTAŞ) tarafından yürütülüyor. 1998 yılından itibaren işletilen terminalin sözleşmesi 2023 yılında sonlanacak. İşletim hakkının yanı sıra terminalin durumu zaman zaman vatandaşlara verdiği hizmet üzerinden tartışma konusu da oluyor. 25 yılı kapsayan sözleşmede son yıllara girilirken Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği’nin (EBOD) içinde olduğu bir mahkeme sürecinin de devam ettiği aktarıldı. Geçmiş yıllardan itibaren yaşanan sürecin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e iletildiği belirtildi. Soyer’in 2023’te izleyeceği yol haritasının şimdiden merak edildiği de vurgulandı.

 Kendi döneminde gerçekleşen proje ve sonrasında otogarın işletimi hakkında açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura önemli bilgiler sundu. Büyükşehir Belediyesi’nin ve Bornova Belediyesi’nin hisseleri, otogarın yönetim kurulunda Büyükşehir Belediyesi’nin temsilcisinin olmaması konularında açıklama yapan eski Başkan Özfatura ayrıca planlarda yer almadığı halde bazı yapıların inşa edildiğinin öne sürülmesi karşısında da konuştu.

İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun belediye bünyesine devralma hamlesinin İzmir’deki otogar için de Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer tarafından yapılıp yapılmayacağı merak konusu olurken Özfatura bu durumla ilgili de net ifadeler kullandı.

BİZİM ‘YAP-İŞLET-DEVRET’İMİZ AKP GİBİ DEĞİL!
Özfatura, “İşleten dernek değil anonim şirkettir. O zaman açık ihale yaptık. Mehmet Niyazoğlu önderliğinde oradaki bir takım otobüs firmaları da bir şirket kurdular ve en iyi teklifi onlar verdiler. Bize vaat ettikleri zamandan önce daha geniş bir şekilde projeyi tamamladılar. Benim zamanımda kapı giriş ücretleri ve alımlar başladı. Bizim ‘yap-işlet-devret’imiz AKP gibi değil. Hemen hasılata başladık. Hiçbir şeyi de taahhüt etmedik. Her yıl birçok trilyon lira belediyeye gelir olarak geldi. Hukuki olarak da burnumuzu sürtmek isteyenler de devamlı ihbarlar yaptı. Benim 200’den fazla beraat kararım var. Otogar da incelendi. Tamamen hukuka uygun olduğu tescil edildi” dedi.

OTOGARDA İHTİLAFLAR BİTMEZ
Belediyenin gelir elde ettiğini ifade eden Özfatura, derneğin hukuki adım atması hakkında, “Otogarda ihtilaflar bitmez. Onun belediyeyle olan sürece bir tepkisi olacağını sanmıyorum. Süre bitince o günkü belediye başkanı kiralama ihalesine çıkacaktır. Eskisine de verilebilir başka biri de alabilir. O günkü şartlara bağlıdır” açıklamasını yaptı.

ÇAYIN TAŞIYLA ÇAYIN KUŞUNU VURUYORSUN
İstanbul’daki devralma formülünün İzmir’de uygulanabilirliği üzerinden konuşan Özfatura, “Onu işletmek çok zor ve masraflı. Hiçbir sorumluluk almadan kira almak daha mantıklı… Çayın taşıyla çayın kuşunu vuruyorsun. Kapı giriş hasılatı, kira olarak çok ciddi para alıyorsun. 2023’ten itibaren sözleşme bittiği için kira da olacak. Belediyenin hasılat tabanı daha da genişleyecek. Gayet karlı bir yatırım. Belediyeden çok daha disiplinli ve düzenli sistem kuruldu. O günkü şartlarda gelen tekliflere göre değerlendirilir. Belediyenin çıkarı neredeyse başkan o kararı verecektir” dedi.

HİSSELERİN TAMAMI BÜYÜKŞEHİR’İN!
Hisselerin durumuna ilişkin konuşan Özfatura, “Hissenin tamamı Büyükşehir Belediyesi’nindir. Bornova Belediyesi’nin hissesi yok. Bornova Belediyesi oradan emlak vergisi alıyordur. Büyükşehir’i temsilen de yönetimde kimse yok. Özel şirket. Belediye oradan alacağını alıyor. Kendi dönemimden örnek vereyim, yeminli mali müşavirlerle gelirleri denetliyorduk, muntazaman paramızı alıyorduk. O zamanki parayla bile 2-3 trilyon geliri var. Eski dönemde de 1 buçuk 2 trilyondu o zamanki parayla. Yeni dönemde de şartlara bakarak ihale yapacaklar. Disiplini sağlayacak kurallar konulmalı. Orası İzmir’in girişidir. Aksi halde kaçakçılık merkezi, serseri, uyuşturucu yatağı haline gelebilir. Onları da dikkate alarak belediye bir şartname hazırlar. Kim parayı basar, belirli şartları sağlarsa alır” ifadelerini kullandı.  

OTOGARA AYIRACAK PARAMIZ YOKTU
Plana uymayan yapıların olmadığını aktaran Özfatura, “O şirket taşın altına eline koydu ve o günkü parayla trilyonlarca lira harcadı. Türkiye’nin en iyi otogarlarından birini İzmir’e kazandırdı. Biz o zaman bütün ağırlığımızı Büyük Kanal ve metro projelerine vermiştik. Otogara ayıracak paramız yoktu ama Niyazoğlu başarıyla onu gerçekleştirdi. Otel kazandırdılar. Hukuka aykırı hiçbir şey olmadı. Aradan uzun yıllar geçti, detayı hatırlayamıyorum ama bunlar hep meclisten karar olarak geçti. Ben her konuyu belediye meclisine getirmişimdir. Teftişlerden geçti. Hukuka aykırı hiçbir şey çıkmadı” dedi.  

 
Sınır birliklerine komando takviyesi
 
3 çocuğunun gözü önünde darp edilmişti! Saldırgan için şaşırtan ceza
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Defne Güngör 8 Ekim 2019 Salı 18:31

İstanbul Garajı ile mukayese bile edilemeyecek kadar olumlu ve düzgün bir yer bence.İşim gereği her ay 1-2 kez kullanıyorum.Bugüne kadar hiçbir problemim olmadı.Tek sıkıntı Metro bağlantısı bence.Metro bağlantısı yapılırsa çok daha güzel olacaktır.

Yorumu oyla      8      5  
Gürkan 8 Ekim 2019 Salı 15:25

Süre bitiminde "yeni" bir otogarın yapımı düşünülebilir. Mevcut otogar bariz kötü bir mimariye sahip. Otobüslerden inince toplu ulaşıma ulaşmak da ayrı bir dert. Metro zaten yok. Mevcut projede olsa da bir kıymeti yok. İstasyona ulaşmak için çok yürümek gerekecek.

Yorumu oyla      11      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kılıç A Takımıyla sahaya indi
Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç icraat birimlerindeki müdürleriyle ...
Çeşme'de festival zamanı
Festival kenti olma yolunda sağlam adımlarla ilerleyen Çeşme Belediyesi ...
Başkan Batur'dan eleştirilere yanıt: İzmir köy değildir!
Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur, Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin ...
 
Gaziemir'e geri dönüşümden önemli gelir
Geri dönüşebilen atıkların toplanması, taşınması ve değerlendirilmesi ...
Çiğli kışa hazır
Çiğli Belediyesi kentte bulunan park, refüj, kaldırım, cami, okullarda ...
İzmir’in köklü kulüpleri Tunç Soyer’le buluştu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Spor Kulüpleri Birliği ...
 
Ödemiş'in Fuar Alanı'na Büyükşehir desteği
15.’si düzenlenecek Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi için geri ...
Narlıdere’de bilim dolu şenlik
Sıdıka Akdemir Bilim ve Sanat Merkezi tarafından düzenlenen ve TÜBİTAK ...
Bornova'daki sanayi sitelerinin taşınmasıyla ilgili İduğ'dan açıklama!
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, 3.  Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi'nin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva