HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Mayıs 2021 Pazartesi - 13:14

İşsizlik girdabında İzmir… Her gün 4-5 intihar mesajı alıyorum!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik buhranı anlattı. Soyer, “Her gün en az 4-5 intihar mesajı alıyorum. Belediyeye iş başvurusu yapan kişi sayısı 225 bini buldu” dedi.

İşsizlik girdabında İzmir… Her gün 4-5 intihar mesajı alıyorum!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, SonSöz TV’de katıldığı programda gündeme ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Başkan Soyer, pandemi ile birlikte artan yoksulluğun kentin 1 numaralı sorunu haline geldiğini belirtti. Bizzat şahit olduğu olaylar üzerinden örnek veren Soyer,   "Ben günde 4-5 intihar mesajı alıyorum. ‘Başkanım işsizim, intihar edeceğim’ diyor. Çaresizsiniz, hangi biriyle başa çıkabilirsiniz? 225 bin CV'ye ulaştı Büyükşehir'de bekleyen. Biz geçen yıl 270 bin gıda paketi dağıtmışız. Bu 1 milyonun üzerinde bir nüfus demek. Yani İzmir'in nüfusunun 4'de 1'inin gıda paketine ihtiyacı olduğunu düşünürseniz, tablo buysa bu çok derinleşmiş ve çok can yakıcı bir yoksulluk haline gelmiştir" dedi.

GÜCÜMÜZÜ SONUNA KADAR ZORLAYACAĞIZ
Belediyeyi 'ana' olarak tarif ettiğini belirten Soyer, "Belediye 'ana' diyoruz. Belediye anaysa tüm evlatlarını aynı şekilde kucaklar ve ayrım yapmaz. Belediye anaysa saçını süpürge eder canla başla çalışır. Biz bütün hemşehrilerimize ulaşmaya devam edeceğiz. Gücümüzü sonuna kadar zorlayacağız. Biz bu şehre yaşayanların refah seviyesini yükselteceğiz. Ancak şu an temel 2 sorun var. Biri afetle mücadele eden bir kent, diğer de yoksullukla mücadele" diye konuştu.

BAKKALLARDAN BİRİSİNİN BORCUNU BEN KAPATTIM
Bakkallardaki veresiye defterlerinin kapatılması için başlatılan kampanyada bir bakkalda 'Tunç Soyer tarafından ödendi' yazısının asılması ve sonrasında yaşanan eleştiriler hakkında konuşan Soyer, "Bir tanesini ben kapattım onun dışında sadece bir kampanya başlattım. İlk desteği başlatanlar da belki kampanya görünür olması için böyle yazdırmışlar ancak bizim talebimiz olan bir şey değil bu. Önemli olan İzmirliler bunu yapmaya başladılar. 600 bin TL'nin üzerinde kaynakla veresiye defteri kapandı. Özellikle arka sıradaki muhtarlarımız bize ulaşıyor. Çünkü belediyenin kendi bütçesi ile yapabileceği bir şey değil bu. Mevzuat gereği ile bu yapılamıyor. Burada yapılması gereken şey İzmirlilerin bu duyarlılığı gösterip, o veresiye defterini kapatması lazım. Bir bakkal arkadaşımız buradaki toplam miktar 10 bin TL falan ancak burada 250 kişilik grup bunu yapmış. Oradaki vatandaş alırken mümkün olduğunca az bir şey alıyor veresiye yazdırdığı için.  Vatandaşımız son derece sağduyulu, bakkalda onun ne anlama geldiğini bilerek veriyor onu. İzmirli zaten birbirine sahip çıkıyor. Veresiye diye bir şey dünyanın neresinde var. Şimdi gücü yerinde olanların buna sahip çıkma zamanı. Kimin gücü ne kadarına yeterse… Biz doğru adresleri doğru bakkalları bulacağız. Bize başvuru yapsınlar, biz paranın yerini bulması için destek olacağız. Bu dayanışma çok önemli. Şimdi büyümesi lazım, şimdi güçlenmesi lazım" dedi.

BÜTÜN GÜCÜ OLAN VATANDAŞLARIMIZ DAVET EDİYORUM
Ramazan ayı içerisinde bulunulmasından kaynaklı olarak vatandaşlara çağrıda bulunan Başkan Soyer, "Bir zekatta bulunmak isteyen fitre vermek isteyen  vatandaşlarımız için bundan daha iyi bir zaman yok.  O mahallelerde o bakkallarda o veresiye defterine aylardır para kazanamadığı için ödemesini yapamayan vatanlarımız başının dik dolaşmasına imkan verece, hem bakkal esnafının nefes almasını sağlayacak bir durum. Bizim vatandaşımız mağrur o onurludur. Biz deriz ya alan el ile veren eli görmez… Bu yöntem ona imkan veriyor.Ben bütün gücü olan vatandaşlarımız davet ediyorum" diye konuştu.

 2 YIL İÇİNDE 2 MİLYAR TL BELEDİYE KASASINDAN ÇIKTI
Pandemi ve deprem felaketlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından harcanan toplam tutarı da belirten Soyer, "2 milyar TL. Bizim gelir kayıplarımız yaptığımız kaynaklar 2 yıl içinde belediyeden çıkan miktar bu. Büyükşehir olarak pandemi deprem ve felaketler nedeniyle ayırdığımız kaynak ve vatandaş için yaptığımız çalışmalara ayırdığımız bütçe bu" dedi.

İZMİRLİ OLMAKTAN İFTİHAR EDİYORUM
30 Ekim'de yaşanan deprem ve geçtiğimiz yıl başlayan pandemi süreçlerinde İzmirlilerin yardımlaşma ruhuna dikkat çeken Başkan Soyer, "İzmir'de pandemi deprem üst üste felakette dünyaya ilham verecek olağanüstü seferberlik yaşandı. İzmirlinin hakkı ödenmez. ‘Bir kira, bir yuva’ belki Türkiye'nin en büyük yardım kampanyalarından biriydi. 1,5-2 ay içinde 43 milyon TL'lik bedel toplandı. Böyle bir şeyin ben örneği olduğunu düşünmüyorum. Gıda paketleri, halkın bakkalı üzerinden destekler… İzmirli olağanüstü bir yardım dayanışma örneği gösterdi. Bu yormuş olabilir, çünkü yorucu bir şey. Bitmiyor talep, yoksulluk derinleşiyor… Günübirlik ekmeğini kazanan gevrekçi, nereden para bulup evine ekmek alabilecek? Büyük bir çaresizlik içindeler. Giderek daha çok yoksullaşıyorlar. Kırsal alanda süt üreticileri, seyyar esnafı… Herkes zor bir süreçte... Bu tablo dayanışmaya ihtiyaç duyulan bir hale getirdi. İzmirliler son veresiyesi defterlerinin kapatılmasında o yorgunluğu atmaya başladı. Ben İzmirli olmaktan iftihar ediyorum. İzmirli olmak çok ayrı bir şey…  Biz geçen 3 ay içinde 24 milyon TL'lik kampanya yürüttük. Önümüzdeki 90 gün içinde bu rakamı 90 milyonluk bir paketle daha destekleyeceğiz. Belki 5 aya yayılacak bir paket. Burada kooperatiflerden 16 milyon 500 bin TL'lik gıda alımı, 50 bin haneye toplam 25 milyon TL'lik nakit desteğimiz var, bunun içinde 46 milyonluk süt alımı var. Bu sadece küçük çocuklar için süt demek değil. Kısacası biz bir yandan halkın bakkalı üzerinden erzak paketini arttırarak devam edeceğiz. Bir yandan kooperatifi desteklemiş oluyorsun, bir yandan ihtiyaç sahiplerine ulaşmış oluyorsun, bir yandan yoksulluk ile mücadele etmiş oluyorsun. Sokak sanatçılarına bir yıl içinde yapacağımız bütün konser organizasyonlarına harcayacağımız 1,5 milyonluk bütçeyi buraya aktardık. Gevrekçiler, mısırcılar, kahveci esnafı. Önce kahvecilerden başlamıştık, bin 250 TL destek yapmıştık metropolde yaşayan kahveci esnafımıza, şimdi ilçelerde bulunan kahveci esnafına destek olacağız " diye konuştu.

 
Siyasi partilerden hamle: İzmir'de online bayramlaşma
 
İçişleri'nden İmamoğlu iddialarına izin çıkmadı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aysun 16 Mayıs 2021 Pazar 01:18

Helal olsun soyere

Yorumu oyla      2      3  
Yasemin oluç 12 Mayıs 2021 Çarşamba 02:36

Bende çok madurum kiracıyım 3 kiram birikti eşim çalışmıyor 2 çocuğum var sizden yardım istiyoruz allah razı olsun

Yorumu oyla      2      3  
“BELEDİYE ANA” İzmir BB 10 Mayıs 2021 Pazartesi 17:01

İzmir BB kamu hizmeti olan toplu taşımada ayrımcılık yapıyor. Toplu taşımada merkez ilçelerde 120 dk. ( Eylül 2020 ye kadar ilk binişten sonra sınırsız 90 dk. ) aktarma hakkı var . Çevre ilçe belediye otobüslerindeki aktarma hakkı 10.02.2016 tarihinde İzmir BB meclisince iptal edildiğinden ; belediye otobüsleri dolmuş işletmesi gibi indi bindi para ödeniyor . Bu nasıl “ BELEDİYE ANA “ ? ki ayrımcılık yapıyor. Toplu taşımada merkez ilçelerde aktarma hakkı var. Çevre ilçelerde aktarma hakkı yok. İzmir BB ‘nin toplu taşımada bu uygulama gerçekliği var mı ? Var . Neden adil ve eşit toplu ulaşım hizmeti verilmiyor ? İzmir BB ‘nin “ BELEDİYE ANA” LIK anlayışı böyle mi ? Bkz. ESHOT int sit. Tarife ve ücretler • Aktarma hakkı yoktur “

Yorumu oyla      2      3  
10 Mayıs 2021 Pazartesi 15:39

Alsancak'da koskoca kültürpark var yahu! Daha ne yeşil olacak! Var olan otoparklarin çoğu da boş.

Yorumu oyla      2      5  
metin 10 Mayıs 2021 Pazartesi 13:55

Sayın Soyer...Tek sorum olacak eğer bir açıklama yapıp mantıklı bir cevap verirseniz sizden özür dileyeceğim...Alsancak da Tekel-Reji Özelleştirme idaresi tarafından satılan ve planlama yaptığı geçmiş dönemde Mimarlar odasının gayretleri ile iptal ettirdiği Aziz beyin de deik durduğu İZTO Başkanı Özgener in ortak olduğu ARSAYI NEDEN İMARA AÇTINIZ... Kentin yeşil alana , otopark a ihtiyaçı var ... Bu plana onay vererek AKP ile özleştiniz... Biz size nasıl güveneceğiz sayın soyer...

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornava'da 19 Mayıs konserleri
Bornova Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı ...
Narlıdere-Güngören Caddesi’nde işlem tamam!
Narlıdere Belediyesi, ilçenin en işlek merkezlerinden olan Güngören Caddesi’ndeki ...
İzmir'de seyyar satıcılara 1000 TL'lik maddi destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi 275 seyyar satıcıya 275 bin lira, 389 kahvehane ...
 
Başkan Soyer'den sabahın ilk saatlerinde bayramlaşma turu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Büyükşehir Belediyesi ve ...
İzmir, milli voleybolculara uğurlu geldi
İki yıl önce ülkemizin kadınlar ve erkeklerde iki şampiyonluk kazandığı ...
Bayraklı'ya yeni sosyal tesis yolda...
Bayraklı Belediyesi Mansuroğlu Mahallesi'ndeki Ressamlar Sokağı'nı baştan ...
 
Konak'ta trafiği rahatlatacak hamle
Konak Belediyesi, Konak’ta uzun yıllar sonra trafiği rahatlatacak bir ...
Selvitopu çiftinden anlamlı ziyaret
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu eşi Fügen Selvitopu, Limontepe'de ...
Karşıyaka'da annelere anlamlı armağan
Karşıyaka Belediyesi, Anneler Günü dolayısıyla ilçede yaşayan ve engelli ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva