HABERLER>DÜNYADAN
22 Haziran 2021 Salı - 18:30

İspanya'da ayrılıkçı Katalan liderlere af

İspanya'da sosyalist hükümet, Katalonya'da 1 Ekim 2017'de yapılan yasa dışı referandum ve bağımsızlık yanlısı girişimler nedeniyle bin 328 gündür tutuklu bulunan 9 Katalan siyasetçi için af kararı aldı. Ancak, İspanya Başbakanı Sanchez "diyalog ve uzlaşma" umutlarından bahsederken, Barcelona'da sokaklara çıkan yüzlerce ayrılıkçı protestocu yeni bir bağımsızlık referandumu istediklerini duyurdu. Muhalefetteki sağ partiler ise "demokrasiye ve yasallığa darbe" gerekçesiyle af kararına karşı çıktı.

İspanya da ayrılıkçı Katalan liderlere af

İspanya'da sol koalisyon hükümeti, Katalonya'da 1 Ekim 2017'de yapılan yasa dışı referandum ve bağımsızlık yanlısı girişimler nedeniyle bin 328 gündür tutuklu bulunan 9 Katalan siyasetçi için kısmi af kararı aldı.

KATALAN NÜFUSUNUN YARISI İSPANYA'DAN AYRILMAK İSTİYOR
Sanchez, Katalan sivil toplumunun yaklaşık 300 üyesinin katıldığı ve Barcelona’da düzenlenen bir etkinlikte, "Anlaşmaya varmak için birinin ilk adımı atması gerekiyor. İspanyol hükümeti bu ilk adımı şimdi atacak" dedi.

Sanchez, söz konusu affın "kısmi" olduğunu, hapis cezalarının tamamen kaldırılmasına rağmen kamu görevinden men cezalarının yürürlükte kalacağını ve bu kişilerin 3 ila 6 yılda ağır suç işlemeleri halinde affın iptal edileceğini belirtti.

Bununla birlikte kamuoyu yoklamaları, Katalonya nüfusunun yarısına yakınının İspanya'dan ayrılmak istediğini gösteriyor. Sanchez, Barcelona opera binasında yaptığı konuşmanın sonunda Katalanca, "Katalanlar sizi seviyoruz" dedi.

MUHALEFET PARTİLERİNDEN SANCHEZ'E TEPKİ
Ancak, bazı siyasi analistler Sanchez’in bu hareketinin riskli olabileceğini söyledi.  Anketler, İspanyolların yaklaşık yüzde 60'ının ayrılıkçı  politikacıların ve aktivistlerin serbest bırakılmasına karşı olduğunu gösteriyor. Muhalefet partileri ise afları tersine çevirmeye çalışacaklarını açıkladı.

Muhafazakar Halk Partisi lideri Pablo Casado, Sanchez'in açıklamasının ardından "Yatıştırma bir seçenek değil, yalnızca tehdide yeni bir güç kazandıran ertelemedir” dedi.

Ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ile aşırı sağcı Vox ve liberal Vatandaşlar partileri de af kararının "İspanyol demokrasisine ve yasallığına bir darbe" olduğunu savundu.

HÜKÜMET KAYNAKLARI: SANCHEZ'İN BAŞARISINI PEKİŞTİREBİLİR
Hükümet kaynakları ise  Sanchez'in ekonomik bir toparlanma ve başarılı bir Covid-19 aşılama programının 2023'te yapılacak ulusal seçimlerden önce onu potansiyel olarak daha başarılı bir hale getirebileceğini açıkladı. İspanya Başbakanı’nın mirasını tanımlayabilecek nihai hedefininin  bağımsızlık çabasını zayıflatmak ve İspanya'nın on yıllardır yaşadığı en büyük siyasi krizini çözmek olduğu ifade edildi.

9 LİDERİN TUTUKLANIŞI
Öte yandan, İspanya Yüksek Mahkemesi 2019'da dokuz Katalan liderini yetkisiz bir bağımsızlık referandumu ve kısa süreli bir bağımsızlık ilanındaki rolleri nedeniyle mahkum etti. Bunlar arasında 2017 referandumu sırasında 13 yıl hapis cezasına çarptırılan Katalonya eyalet hükümetinin başkan yardımcısı Oriol Junqueras ve 12 yıl hapis cezasına çarptırılan dışişleri bakanı Raul Romeva yer alıyor.

Madrid, ayrıca bağımsızlık ilanına 2017-2018 yıllarında yedi ay boyunca bölge üzerinde doğrudan kontrol uygulayarak yanıt verdi.

"YASALARIN DIŞINA ÇIKAMAYACAKLARINI ANLAMALARINI İSTİYORUZ"
Sanchez, "Bağımsızlık arayanların ideallerini değiştirmesini beklemiyoruz, ancak onların yasanın dışında bir yol olmadığını anlamalarını bekliyoruz" açıklamasını yaptı. 

KATALAN PROTESTOCULARDAN TEPKİ: YETERSİZ BİR ADIM
Sanchez’in açıklamasının ardından ise, yüzlerce ayrılıkçı bir af talebiyle sokaklara söküldü. Göstericilerden biri olan 61 yaşındaki Quima Albalate, "Affetmek çok küçük bir hareket. Gerçek şu ki, ifade özgürlüğümüzü her düzeyde elimizden aldılar, meşru hükümetimizin üyeleri hapiste veya sürgünde. Bu bir demokraside çok ciddi sorun" dedi. Bir diğer protestocu ise afları "saçmalık" olarak nitelendirdi.

KATALAN LİDER: İSPANYOL HÜKÜMETİ, YALNIZCA YÜKSEK MAHKEME'NİN HAKSIZ KARARINI DÜZELTİYOR
Katalonya'nın ayrılıkçı hükümet başkanı Pere Aragones ise afların bir diyalog başlatmak için hoş bir ilk adım olduğunu ancak bunları yetersiz bulduğunu söyledi. Aragones, yeni ve etkili bir referandumun merkez hükümete baskı yapacağını söyledi, Oy kullanmanın suç olmadığını söyleyen Aragones, "İspanyol hükümeti, yalnızca Yüksek Mahkeme'nin haksız bir kararını düzeltiyor" dedi. (AFP - AA)

 
'Doğanlar Apartmanı' iddianamesi kabul edildi
 
Dizideki evlilik gerçek oldu: Balayı Bodrum'da
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Merkel'den Türkiye'ye destek mesajı
Almanya Başbakanı Merkel, üç milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıyı barındıran ...
Aşılamada yeni aşama: Yaş sınırı 25'e indi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılamada yaş sınırının 25'e indiğini duyurdu.
ABD ısrarlı: 225 yıl hapis cezası ön görülüyor!
ABD Adalet Bakanlığı, Avusturya'da gözaltında bulunan Sezgin Baran Korkmaz ...
 
Salgın Almanya'nın nüfusunu eritti
Almanya'nın nüfusunda dokuz yıllık aradan sonra ilk kez düşüş kaydedildi. ...
Türkiye'den KKTC'ye 50 bin doz aşı daha
Türkiye, KKTC'ye 50 bin doz Sinavoc aşısı daha gönderdi. Son sevkiyatla ...
Merkel ve Draghi'den Türkiye açıklaması
İtalya Başbakanı Draghi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Almanya ...
 
İtalya'da flaş maske ve sosyal mesafe kararı
İtalya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik tedbirler ...
Ermenistan seçimleri: Paşinyan zafer kazandı
Ermenistan’da yapılan erken parlamento seçimini, Paşinyan’ın partisi resmi ...
Brezilya'da virüs ölümleri yarım milyonu geçti
ABD'nin ardından dünyada en çok yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva