HABERLER>EKONOMİ
7 Haziran 2017 Çarşamba - 13:01

İşçilerden kıdem tazminatı için grev: İzmir'de hayat duracak!

Ege Bölge Temsilcisi Sarı iktidara ve diğer konfederasyonlara seslenirken, “Ya kıdem tazminatının fona devredilmesi işinden el çekersiniz ya da biz işçiler olarak greve gideriz. Türk-İş, Hak-İş işçilerin kıdem tazminatına sahip çıkıyorsanız 16 Haziran’da iş bırakmaya var mısınız?” dedi.

İşçilerden kıdem tazminatı için grev: İzmir de hayat duracak!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) hükümetin kıdem tazminatının fona devredilmesi girişimlerine karşı harekete geçti.

Tüm illerde eş zamanlı olarak açıklama yapan konfederasyon temsilcileri İzmir’de de İŞKUR önünde eylem gerçekleştirdi.

İzmir'de ulaşım, belediye hizmetleri ve fabrikalarda örgütlülüğü bulunan DİSK'in Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı önemli açıklamalarda bulundu.  

DİSK’e bağlı sendikaların şube başkanları ile siyasi partilerin, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan kalabalık, ‘Kıdemi değil taşeronu kaldır’, ‘İşçi memur el ele genel greve’, ‘Kıdem haktır gasp edilemez’ sloganları atarak iktidara seslendi.

Sarı, kıdem tazminatının fona devredilmesine tepki göstermek için bir araya gelen emek güçleri adına konuşurken zeytinlik alanlarının imara açılmasına ve İzmir Kuş Cenneti’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundan alınmasına da değindi.

SADECE KIDEME DOKUNMUYORLAR
Sarı, “AKP sadece kıdeme dokunmuyor. AKP zeytine de dokunuyor. İş cinayetleri artıyor. İzmir’deki doğal yaşam alanı olan Kuş Cenneti’ni rant alanına çevirmek istiyor. Kuş Cenneti’ne sahip çıkacak mıyız? Biz buradan iktidara zeytine dokunma, Kuş Cenneti’ni rant alanına çevirme diyoruz” dedi.    

15-16 HAZİRAN’DA YARIM GÜN İŞ BIRAKIYORUZ: ORTALIĞI YAKACAĞIZ!
Hükümetin kıdem düzenlemesine ilişkin konuşan Sarı, ayrıca aldıkları kararı da açıkladı. Sarı, “Sınıf arkadaşlarım; iktidara ‘Kıdeme dokunma, yanarsın’ diyoruz. Biz bugün o kadar çoğuz ki kıdeme uzanan elleri kırarız diyoruz. Bu tam bir çıkmaz yoldur. Dayatmaya sonuna kadar direneceğiz. İzmir’den sesleniyoruz; 15-16 Haziran’daki şanlı direnişimizin yıl dönümünde DİSK’e bağlı sendikalar olarak yarım gün iş bırakıyoruz. Ortalığı yakacağız” dedi.

TÜRK-İŞ VE HAK-İŞ’E ÇAĞRI: İŞ BIRAKMAYA VAR MISINIZ?
Sarı öte yandan Türk-İş ve Hak-İş’e de davette bulunan Sarı, “Bu bir uyarıdır. Meclise, hükümete, bakanlara, ‘Ya kıdem tazminatının fona devredilmesi işinden el çekersiniz ya da biz işçiler olarak greve gideriz’ diyoruz. Diğer konfederasyon ve sendikalara da çağrıda bulunuyorum. Türk-İş, Hak-İş işçilerin kıdem tazminatına sahip çıkıyorsanız 16 Haziran’da iş bırakmaya var mısınız?” diye konuştu.  

KIDEM TAZMİNATINDA FON DEĞİL GARANTİ İSTİYORUZ!
Sarı ayrıca şunları söyledi: Kıdem tazminatı 80 yıllık temel bir işçi hakkıdır. Türkiye işçi sınıfı 1936’dan bu yana kıdem tazminatı hakkına sahiptir. Kıdem tazminatı işçinin çalışanın güvencesidir, birikmiş emeğidir, alın teridir. Kıdem tazminatı işverenlerin ve hükümetin iddia edildiği gibi yük değil haktır. Hükümet kapalı kapılar ardında, sendikalardan ve işçilerden gizli kıdem tazminatını fona devretme hazırlıklarını yürütüyor. Kıdem tazminatının fona devri sonun başlangıcı demektir. Fona devir, kıdem tazminatının 10 güne 15 güne düşmesi anlamına gelmektedir. Fona devir, iş güvencesinin iyice yok olmasıdır. Fona devir işten çıkarmaların kolaylaşması demektir. Hükümet diyor ki, kıdem tazminatı fonu işçinin yararınadır. Aklımızla dalga geçmeyin, işçiyle dalga geçmeyin! İşsizlik rekor kırarken, TÜİK rakamlarına göre 7 milyon işsiz varken işten çıkarmaların kolaylaşması işçinin yararına olabilir mi? Fon 42 yıldır gündemde ama işçilerin mücadelesi sonucu çıkarılamadı. AKP 15 yıldır iktidarda ama bugüne kadar kıdem tazminatını fona devredemedi.  Eğer kıdem tazminatı fonu işçiye yararlı olsaydı çok önemli bir referandum öncesinde işçilerin oyunu almak için kullanılırdı. Hükümet işçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyor. Hükümet “Kıdem tazminatı hakkını ödemeyen patronlar var” diyerek kıdem tazminatını ortadan kaldırmak istiyor.  Herkes bilsin kıdem tazminatı hakkımızı kısıtlamaya ve ortadan kaldırmaya yönelik oyunlara izin vermeyeceğiz. Kıdem tazminatı hakkımızdan taviz vermeyeceğiz. Hükümetin kıdem tazminatında hazırladığı Truva atını reddediyoruz. Bireysel fonu reddediyoruz, garanti istiyoruz.

TALEPLERİNİ İLETTİLER!
Hükümet fon ısrarından vazgeçmelidir. Kıdem tazminatı fonunu tazminat alamayan işçiler için getirdiklerini iddia ediyorlar. Doğrudur, yüz binlerce işçi kıdem tazminatı alamıyor veya eksik alıyor. Doğrudur, örgütsüz çalışanların önemli bir bölümü kıdem tazminatını almakta sorunlar yaşıyor. Doğrudur, işverenler yasaları yok sayarak kıdem tazminatı ödememek için hile yoluna başvuruyor. Doğrudur, işçiler kıdem tazminatı almak için yıllarca mahkeme kapılarında sürünüyor. Doğrudur, istifa halinde kıdem tazminatı ödenmemesi nedeniyle çalışanlar ciddi hak kaybına uğruyor.

O halde yapılması gereken kıdem tazminatı tırpanlamak, fona devretmek değil, kıdem tazminatına erişimi kolaylaştırmaktır. Yapılması gereken kıdem tazminatına yönelik ihlallere son vermektir. Yapılması gereken kıdem tazminatı hakkının kullanımı önündeki engelleri kaldırmaktır. Kıdem tazminatının kâğıt üzerinde korunması yetmez. Kıdem tazminatı güvence altında olmalıdır. Eğer dertleri işçilerin kıdem tazminatı alması ise yıllardır dile getirdiğimiz taleplerimiz nettir. Bütün çalışanlar kıdem tazminatı hakkına kolayca erişilebilmelidir. Bunun için hiçbir ayrım olmaksızın bütün işçilerin kıdem tazminatından yararlanması sağlanmalıdır. Kıdem tazminatının fona devri gündemden çıkarılmalıdır. Kıdem tazminatı doğrudan işveren yükümlülüğü olarak kalmalıdır. Kıdem tazminatı her türlü işten çıkarmada ve istifa halinde süre koşulu olmadan ödenmelidir. Kıdem tazminatı tavanı kaldırılmalıdır. İşverenin icra ve iflası hallerinde kıdem tazminatı alacakları devlet ve bankaların ipotekli alacaklarının önüne alınmalı ve ilk sıraya yükseltilmelidir. Diğer tüm alacaklardan önce işçi alacakları ödenmelidir. İşverenin ödeme aczine düşmesi durumunda kıdem tazminatına garanti getirilmelidir. Kıdem tazminatı alacakları ücret alacağı sayılmalı ve halen İşsizlik Sigortası Kanunu’nda düzenlenmiş olan “ücret garanti” uygulaması kapsamına alınmalıdır. Ücret garanti fonu kıdem tazminatını da içerecek şekilde genişletilmeli ve ödeme süresi artırılmalıdır. Kıdem tazminatı ödemeyen, ödemekten kaçınan işverenlere ağır yaptırımlar getirilmelidir. Kıdem tazminatı ile ilgili hükümler doğrudan 4857 sayılı İş Yasasının sistemi içine alınmalıdır. Kıdem tazminatında kanun hakimiyetini sağlayacak, kıdem tazminatı hakkını güvence altına alacak yol budur. Kıdem tazminatı fonu çıkmaz yoldur. Fon dayatmasına sonuna kadar direneceğiz! Direnmekle yetinmeyecek, kıdem tazminatı hakkının geliştirilmesi ve garanti altına alınması için taleplerimizi yükselteceğiz."

 
Almanya İncirlik'ten çekilmeyi onayladı
 
Minik Yağmur'u öldüren taciz davasında sanık için mahkemeden flaş karar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
''Katar, Türkiye ve İran'dan gıda alımı için...'
Ortadoğu'daki son diplomatik krizin merkezindeki Katar, gıda ve su güvenliğini ...
Torbalı'da kurs bereketi: Gelen iş sahibi oldu!
Torbalı Ticaret Odası, iş dünyasına yeni girişimciler kazandırmaya devam ...
İlk 500'de 59 şirket: EBSO'dan büyük başarı
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan 2016 yılı Türkiye’nin ...
 
Ekonomi Bakanı açıkladı: O fiyatlar düşecek
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu ...
Kemeraltı'nda hurmaya yoğun ilgi
Ramazan ayının gözde meyvesi olan hurma İzmir'deki Kemeraltı Çarşısı'nda ...
Harley-Davidson'dan flaş karar!
Dünyanın başlıca motosiklet üreticilerinden Harley-Davidson, benzin deposunda ...
 
Memur ve emeklinin enflasyon farkı ne olacak?
TÜKETİCİ enflasyonundaki artış Mayıs ayında da devam etti. Ocak ayında ...
Dolar o kritik eşiğin altında
Haftanın ilk gününde dolar/TL, enflasyon sonrası 3,50'nin altına indi. ...
Türkiye'nin sanayi devleri belli oldu
İSTANBUL Sanayi Odası, Türkiye'nin "500 Büyük Sanayi Kuruluşu" raporunu ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva