HABERLER>EKONOMİ
9 Mart 2015 Pazartesi - 08:47

İş dünyasında 'dolar kuru'ndan kalıcı hasar korkusu!

İş dünyası 2.65 lira sınırına yaklaşan dolar kurunun artık ekonomide kalıcı hasarlar yaratacak seviyeye geldiğini söylüyor. Yani piyasalardaki tedirginliğin yerini korku almaya başladı. Yeni haftaya bu korku ile giren iş dünyası çok acil önlem almanın şart olduğunu söylüyor.

İş dünyasında  dolar kuru ndan kalıcı hasar korkusu!

Hafta sonunda dolar kuru 2.65 TL’ye dayanınca, piyasalardaki tedirginliğin yerini korku almaya başladı. Hürriyet'ten Erdal Sağlam'ın haberine göre dolar kurunun artık ne yapıp edilip durdurulması gerektiği, aksi takdirde ekonomide kalıcı hasarları yaratacak seviyelere gelindiği söylenmeye başladı. Bazı oda başkanları dışında, iş dünyasında bu korkunun kamuoyu önünde açıkça dile getirilmediğine şahit oluyoruz. Ancak bu sessizlik, işaleminde korkunun boyutunu gösteren bir tavır değil. Sessizliğin birkaç nedeni var. Birincisi; demeçler verip korkularını belirtmeleri halinde kamuoyunda oluşmaya başlayan paniği büyütmekten kaçınıyorlar.

ALTINDA KALMAK
İkinci ve bence en büyük neden ise korkularını açıkça dile getirmeleri halinde siyasi otoriteden sert tepki görme ihtimali. Siyasi otorite diyorum, çünkü hükümetten ya da başbakandan çok, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vereceği tepkilerden korkuyorlar. Daha önceki deneyimlerde olduğu gibi, en küçük eleştiriye bile tahammül gösterilmediği için, kamuoyu önünde sert ve hakarete varan tepkiler verilmesinden, daha sonra yapılan bu hakaretin altında kalmaktan kaçınıyorlar. Konuştuğum işadamları, böylesine dönemlerde, daha önce de gördükleri gibi, kendi hatalarını görmeye yanaşmayıp, gelen eleştirilere sert bir dille karşı koyma tavrının gösterildiğini, böyle bir pozisyona düşmekten çekindiklerini söylüyorlar. Bu tepkinin sadece hakaretle de kalmadığını, eleştirenlerin başına işlerinin bozulması başta olmak üzere, ne işler geldiğinin görüldüğünü hatırlatan işadamları, “Kimse başına bir iş gelmesin diye düşündüklerini söyleyemiyor, işin aslı budur” diyorlar.

LOBİ SUÇLAMALARI
Böylesine dönemlerde “faiz lobisi”, “döviz lobisi” gibi toptan bir suçlamanın gündeme geldiğini hatırlatan işadamları, doların patlaması üzerine son günlerde yine böyle bir kara kampanyanın başladığını gördüklerini de hatırlattılar. İktidara yakın medyanın bu kampanyayı başlattığını, bu paniği yaratan açıkça belli olmasına rağmen, hedef şaşırtma taktiğinin yine uygulamaya sokulduğunu, bunun devam etmesini beklediklerini de belirtiyorlar. İşadamları sorumuz üzerine, fikirlerin tartışılmadığı, eleştirinin yapılmadığı, sadece kendi bildiğinin doğru olduğunda ısrar eden anlayışın hem siyasete hem ekonomiye büyük zararlar verdiğini kabul ediyorlar ama şu anda başka çareleri olmadığını, susmak zorunda olduklarını söylüyorlar.

Acil önlem bekleniyor
Aslında hükümetin, daha doğrusu Ali Babacan’ın işin vahametinin farkında olduğunu tahmin ettiklerini kaydeden işadamları, ABD dönüşü Cumhurbaşkanı ile görüşmesi beklenen Babacan’ın söyleyeceklerinin beklendiğini kaydettiler. Küresel finans gelişmelerinin, çok daha dikkatli olunması gereken bir süreçten geçtiği bilinmesine rağmen, Cumhurbaşkanı’nın para politikasına ilişkin radikal çıkışının en büyük korku nedeni olduğu, Babacan’ın yerine Cumhurbaşkanının görüşlerine yakın birinin gelme ihtimalinin ise korkuyu arttırdığı kaydediliyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Merkez tehdit edilmemeli” diyerek, hatanın farkında olduğunu belirttiği, Başbakan Davutoğlu’nun New York’tan durumu idare eden demeçler verdiğini hatırlatan işadamları, “Cumhurbaşkanı’nın belirleyici olması işleri bozuyor” diyorlar.


Yeni haftaya korku ile girdiklerini kaydeden iş adamları Cumhurbaşkanı’na bu durumun anlatılamayacağını ancak hemen önlem almanın şart olduğunu söylüyorlar. İş dünyasının hafta başında piyasalar açılmadan ya da pazartesi günü “Hükümetin dolar paniği için önlem açıklama” beklentisi olduğu açık.
Bakalım, paniği yaratan kötü yönetim arabayı devirmeden çark edebilecek mi?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mart ayı dert ayı olmasın: Gelir vergisi....
Gelir Vergisi açısından mart önemli bir ay. Bu yüzden de halk arasında ...
İnternet dolandırıcıları bu sefer İZSİAD'ı vurdu!
İnternet dolandırıcıları İzmir Sanayici İş Adamları Derneği (İZSİAD) Başkanı ...
Talih kuşu devlete 8 milyar lira taşıdı
Şans oyunlarından son 10 yılda (2004-2013) kamuya 8 milyar 43,6 milyon ...
 
Yorgancılar'dan 8 Mart mesajı: Caydırıcı ceza şart
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 8 Mart ...
İZİKAD en başarılı kadın girişimciyi ödüllendirdi
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü düzenlediği ...
Torun: Ölen işçilerin ailelerine çok para ödedik ama...
GYODER Başkanı Torun, geçen yıl yaşanan asansör faciasında ölen işçilerin ...
 
Torbalı OSB’de 1 ayda 6 temel!
Torbalı OSB’de ilk temeller atılıyor. 1 ayda 6 fabrikanın temeli atıldı. ...
EGİKAD’tan 8 Mart raporu: Kadınlar ne istiyor?
EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu da kadınların erkeklerle ...
Dolar rekora doymuyor: 2.60 bandını da geçti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası 2,58'in altına kadar inen ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva