HABERLER>GÜNCEL
30 Kasım 2021 Salı - 14:57

”İpek” İzmirli kadınların elinde can buluyor

Küçük Menderes havzası tarihinde önemli bir yeri olan ”ipek” kadınların elinde tekrar can buluyor.

”İpek” İzmirli kadınların elinde can buluyor

Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçelerinde güçlerini birleştiren kadınlar, ürettikleri yaş kozaları ipliğe ve oradan dokuma tezgâhlarında kumaşa dönüştürerek bölgedeki ipek dokuma kültürünü canlandıracak. Projenin tanıtımı için düzenlenen törene Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Mehmet Ergün ve İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Oktay Darcan da katıldı.

Törende konuşan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş: “Kadınlarımız yerelin ve genelin gücünün birleşmesiyle neler yapılabileceğini bize gösteriyor. İnsanlar doğduğu yerde doymalı ve orada mutlu olabilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği bu güzel destekle kadınlarımız burada bunu başarıyor” dedi.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Mehmet Ergün ise yaptığı konuşmada kırsalda yaşayan kadınların desteklenmesi için Bakanlığımız seferber olmuş durumdadır. Bizim desteklerimiz yerelde Kaymakamlıklar ve Belediyeler tarafından da desteklenince ortaya çok güzel sonuçlar çıkıyor. Kadınların kırsal alandaki emeği %29 civarındadır. Bu emeğin farkındayız ve kadınların güçlenmesi ve emeklerinin kıymetlendirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Açılışta konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Oktay Darcan, İzmir’in tarımda ülkenin lokomotif ili olduğunu vurgulayarak, üretilen 200’ün üzerinde farklı tarımsal ürünün aynı zamanda uluslararası ticaretinin yapıldığını söyledi. Darcan, “Böylesi bir zengin coğrafyada kadim kültürümüzün bir parçası olan “ipek”in tekrar canlanması için bir kümelenme çalışmasına başladık. Burada, 3 yıl önce başlattığımız  “Ödemiş İlçesinde Kadın Çiftçilerle İpek Böceği Yetiştiriciliğinin Yeniden Canlandırılması” projesinin olumlu sonuçlarını görüyoruz.” Bu projenin başarısının ardından bu yıl Bakanlığımız ve yerel yönetimler ile birlikte çalışmalarımızı daha da yaygınlaştırdık. İpekböceği yumurtasının temininden, dut yaprağı teminine, ipliğe dönüşümünden, dokunmasına ve pazarlanmasına kadar her aşamada üretici kadınlarımızın yanındayız” dedi.

Proje kapsamındaki çalışmalardan bahseden Darcan, “2021 yılında “Küçük Menderes Havzası’nda Üreten Kadınlarla Dokunan İpekler” isimli ikinci bir proje daha hayata geçti. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanarak uygulamaya konulan proje bu kez Kiraz ve Beydağ ilçelerindeki çiftçi kadınları da kapsadı.

Projenin ilk adımında; Kiraz ve Beydağ ilçelerinde yaşayan toplam 24 kadın çiftçi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinden İpek Böceği Yetiştiriciliği konusunda eğitimler aldı. Daha sonra Kiraz İlçesinde bulunan Kırköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait binanın Kiraz Belediyesinin de destekleriyle İpek Böceği Besleme Evine uygun olarak düzenlemesinin sağlandı.

2019 yılında Ödemiş İlçesi Zeytinlik Mahallesinde Belediyeye ait binada Bakanlığımız tarafından tadilatı gerçekleştirilerek oluşturulan İpek Böceği Besleme Evine proje bütçesinden 72 bin TL değerinde 5 adet dokuma makinası alınımı gerçekleştirildi ve Dokuma Evi olarak kullanımına başlandı” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Dokuma Evi törenle açıldı. Proje, tarihsel mirasa sahip çıkarak, yerel-geleneksel ve yöresel el işlerinin tanıtımının yapılması ve kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmaları yönüyle anlam kazanıyor. Kadın çiftçilerin, boş zamanlarını değerlendirerek yan gelir sağladıkları proje ile bölgede üretilen nadide ipeklerle elişleri üreten diğer kişilere de kaliteli malzeme sağlanmış olacak.

 
İzmir'de gevreğe bir zam daha mı geliyor?
 
Çiğli’de “Kadının Siyasetteki Yeri” konuşulacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası'nda kritik istifa
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürü Doruk Küçüksaraç görevinden ayrıldı.
İzmir'de JES zirvesi: Masada toplu sözleşme
İzmir Jeotermal Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu toplantısı ...
Ticariye zorunlu kış lastiği uygulaması yarın başlıyor
1 Nisan 2022'de sona erecek kış lastiği takma zorunluluğuna uymayan araç ...
 
MSB: Kasımda 169 terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı, Kasım ayında 17'si büyük toplam 61 operasyonda ...
EÜ'de 'Uluslararası Emir Timur ve İzmir' sempozyumu
Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ve Özbekistan ...
Kendini kilolu sanıyordu, 35 kilo tümör çıkarıldı
Van'da şişlik ve kilo şikayetiyle hastaneye başvuran Fesih Çiftçi'nin ...
 
Deprem Uzmanı Prof. Ercan: Şu anda sorun yok ama!
Deprem Bilimci, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, ...
Otizmli Erkan hayata böyle bağlandı... İlaçsız şifa!
İzmir'de otizmli Erkan Kızıldağ (30), çeşitli malzemeler kullanarak yaptığı ...
Fuhuş çetesine VİP 1 Operasyonu: 12 gözaltı
Bursa ve İstanbul'da kadınları fuhuşa zorlayan çeteye yönelik düzenlenen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva