HABERLER>GÜNCEL
31 Ocak 2021 Pazar - 16:52

İNGEV 2020 ödülleri verildi: İzmir'den hangi ilçeler var?

İnsani Gelişme Vakfı’nın belediyeler ve şehirler üzerinden yaptığı çalışma tamamlandı. Dokuz alt endeks ile 81 göstergenin baz alındığı rapor öncesi 188 ilçede analiz yapıldı. Çok yüksek insani gelişme performansı gösteren ilçeler arasında İzmir’den de girenler oldu.

İNGEV 2020 ödülleri verildi: İzmir den hangi ilçeler var?

EGEDESONSÖZ- İNGEV’in ilçelerde insani gelişmeyi desteklemek üzere hazırladığı İnsani Gelişme Endeksi – İlçeler (İGE-İ) 2020 sonuçları açıklandı ve “Çok Yüksek İnsani Gelişme” performansı gösteren ilçe belediye başkanlarına çevrim içi konferans ile ödülleri verildi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 1990 yılından beri ülkeler düzeyinde yayımlanan gelişim endeksinde kişi başına düşen gelir, doğumda beklenen yaşam süresi, okur-yazar ve okullaşma oranları dikkate alınarak hesaplamalar yapılıyor. İnsani Gelişme Endeksi, gelirin yanında eğitim ve sağlık verileriyle insani gelişmeyi ölçmeyi ve ülkeleri karşılaştırmayı amaçlıyor.

Türkiye’deki ilçeler düzeyinde sosyal, ekonomik ve çevresel faktörlere yönelik bileşenlerden oluşan İGE-İ modeline Yönetişim ve Saydamlık, Sosyal Kapsama, Ekonomik Durum, Eğitim, Sağlık, Sosyal Yaşam, Çevresel Performans alt endekslerinin dışında, 2020 çalışmasında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ulaşım ve Erişilebilirlik Endeksleri eklenerek alt endeks sayısı 9’a, gösterge sayısı da 81’e yükseltildi. Yerel yönetim faaliyet raporlarının detaylı incelenmesi, merkezi istatistiklerin analizi, belediye web sitesi ve sosyal medya hesapları analizi ile birlikte, 2020 raporunda ayrıca “gizli vatandaş” çalışması genişletildi. Toplam 21 konuda “gizli vatandaş” senaryoları ile belediyelere başvurularak ve cevap verme düzeyleri de endekse dahil edildi. Yapılan çalışmaya göre İzmirli belediyeler de önemli performans gösterdi.

2020 raporunda Çok Yüksek İnsani Gelişme bölgesinde 34 ilçe yer aldı. 2020 Çok Yüksek İnsani Gelişme Bölgesi (Yeşil Bölge) kapsamında İzmir’den listeye 7.sıradan Karşıyaka, 13.sıradan Konak, 21.sıradan Bornova, 24.sıradan Urla, 27.sıradan Balçova, 30.sıradan Gaziemir ve 32.sıradan Narlıdere girdi.

ALT ÇALIŞMALARDA DİKKAT ÇEKEN İLÇELER
Çalışmanın alt başlıkları olan 9 kategori ve alanda da önemli tespitler yapıldı.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nin ayrıntılarında belediye meclis üyesi kadın sayısı, belediye başkan yardımcısı kadın oranı, belediye müdürlerinde kadın atamaları, çalışan oranındaki kadınlar, ilçedeki kadın muhtar sayılarına yer verildi. Ayrıca bu kategoride kadın ortalama eğitim oranları, evlenme ve doğurganlık hızı da incelendi. Buna göre listeye Karşıyaka birinci sıradan girerken Çiğli ilçesi ikinci oldu. Çiğli’yi Bayraklı ve Gaziemir takip etti.

Belediyenin aileye, hasta ve yaşlılara, çocuklara, kadınlara, engellilere ve mültecilere yönelik yaptığı “sosyal kapsama endeksinde” Selçuk ilçesi sıralamaya girdi.

Ekonomik durum endeksinin analiz edildiği ve AVM yoğunluğu, banka çeşitliliği, konut sayısı, market yoğunluğu ve yaş bağımlılık kategorisinde Konak sıralamada kendisine yer buldu.

Yine okur yazar oranları, kadın eğitim oranları, üniversite mezun oranları ve ortalama eğitim sürelerinin değerlendirildiği  “eğitim endeksi” konusunda listede Karşıyaka, Narlıdere ve Güzelbahçe yer aldı.

Sağlık Endeksi başlığında ambulans sayısı, eczane ve hastane sayısı, yaşlı ve engellilere yönelik hizmetler konusunda Konak, Seferihisar ve Karabağlar ilçeleri dikkat çekti.

Belediyenin sosyal kültürel hizmet çeşitliliği, spor ve eğlence alanları, tiyatro sayısı ve özel müze varlığı gibi konuların incelendiği sosyal yaşam endeksi sıralamasında ise Konak ile Karşıyaka ilçeleri yer aldı. 

 
HDP'li ilçe başkanı tutuklandı
 
Prof. Dr. Gökovalı hayata veda etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kısıtlamada gerçekleşen heyelan yolu kapattı
İzmir'in Foça ilçesinde, dün gece saatlerinde heyelan meydana geldi.
İzmir'de sokaktaki canlara 100 ton mama dağıtıldı
İzmir'de valilik ve firmalarca temin edilen yaklaşık 100 ton mama, sokak hayvanlarına ulaştırıldı.
İnciraltı Gelişim Derneği'nden ZMO'a eleştiri Soyer'e tam destek!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 'İnciraltı planları' için ...
 
Şok ifade: Şeytana benzettiğim için öldürdüm!
Ankara'da Berke Bilge A., sokak ortasında tartıştığı arkadaşı Berkay Kesen'i ...
Türk işçiler Sırbistan’da mahsur kalmıştı: Cebimden 45 bin euro harcadım, mağdurum!
Sırbistan Ordusu’nun Kivaljevo kentindeki lojman inşaatında çalışan 25'i ...
Nakil bekleyen genç annenin evde diyaliz sevinci
İzmir'de, ikinci kez böbrek nakli bekleyen Saniye Binay, yeni tip koronavirüs ...
 
385 bin düzeltme yapıldı: En çok o isim değiştirildi!
Mahkeme kararı olmaksızın ad ve soyad değişikliği imkanı getirilmesinden ...
Çin’de 635 milyon yıllık mikrofosil bulundu
Uluslararası bilim ekibi, Çin’de heyecanlandıran bir keşfe imza attı. ...
Bakanlık duyurdu: 2 bin 475 kişi yakalandı
İçişleri Bakanlığınca ülke genelinde "Aranan Şahıslar ve Göçmen Kaçakçılığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva