HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
12 Eylül 2022 Pazartesi - 11:09

İMO İzmir’den hayati uyarı: O evlerde sakın yaşamayın!

İzmir depremi sonrası geçtiğimiz günlerde kamuoyunda sıkça konuşulan az ve orta hasarlı yapıların kiraya verilmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, “Orta hasarlılarda kesinlikle yaşanmamalı. O yapı yapısal bir müdahale olmadan yani güçlendirilmesi gerçekleştirilmeden oturulamaz. Eğer basit onarım ile ilgili ise yani az hasarlı ise ve endişeleri varsa ona yönelik bir belge isteyebilir. Yani kiralayacağı kişiden nasıl bir denetim yaptırdığı yönünde belge istemesi ile orada oturabilir” dedi.

İMO İzmir’den hayati uyarı: O evlerde sakın yaşamayın!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de yaşanan ekonomik krizden en fazla etkilenen kesim depremzedeler olmuştu. İzmir’de 30 Ekim 2020 yılında yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası binlerce vatandaş mağdur olurken, bir mağduriyette deprem sonrası yaşanmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre yaklaşık 80 bin konut için az, orta ve ağır olmak üzere çeşitli hasar grupları oluşurken, ağır hasarlılar için devlet proje alanları ve rezerv alan olmak üzere çalışmalarını başlatmıştı. Orta hasarlılar için ise kredi çalışmaları İzmir Depremzedeleri Derneği ile hükümet arasında gerçekleştirilirken, orta hasarlılar ve az hasarlılar konutlarında yaşamaya ya da kiraya verme yoluna gitme kararı almıştı.

İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada 2 bine yakın az ve orta hasarlı yapının ev sahiplerinin oturmaktan korktuğu için bölgedeki emsal fiyatların yarı tutarına kiraya verildiğini belirtirken, maddi durumu zor olan vatandaşların ise sadece maliyetten kaynaklı bu evlerde yaşadığını vurgulamıştı. Özkan’ın açıklamaları İzmir ve Türkiye gündeminde geniş yankı uyandırırken, iddialar hakkında İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar da değerlendirmelerde bulundu.

ORTA HASARLILAR KESİNLİKLE KULLANILMAMALI
Orta ve az hasarlı yapıların kiraya verilmesini değerlendiren Ayatar, yapının hasarsız olmasının güvenli olduğu anlamına gelmeyeceğini belirtirken, “Tam sayıyı bilmiyoruz ancak bizim de duyumlarımız var. Yazılı basında da gördüğümüzü veriler var. Şu anda 30 Ekim depremi sonrası hasar oluşan yapılarda  hala oturulduğu yönünde yazılar var. Hasar durumunu açmak gerekir aslında. Deprem sonrası yapılan hasar tespitlerinde 4 bölüm yer alıyor.  Hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı… Hasarsız denilen binalar o depremde herhangi bir hasar almamış anlamına geliyor. Ancak bu güvenli olduğu anlamına gelmez. Sadece depremde hasar alıp almadığını belirtir. Az hasarlı ise hafif onarım ile kullanılabilir hale geçen yapıdır. Orta hasarlı konular güçlendirilmeden kullanılmayacak yapıdır. Ve ağır hasarlı ise yıkılacak yapıdır. Dolayısıyla burada tehlike orta hasarlı yapılarda… Eğer orta hasarlılar oturanlar varsa ki olduğu iddia ediliyor, bu riskli bir durum. Güçlendirilmeden kullanılmaması gerekir. Hali hazırda o yapı hasar almış, onun analizlerini yapılıp güçlendirilmesi gerekiyor. Kesinlikle aksi durumda kullanılmaması gerekiyor” dedi.

YIKILAN BİNA AZ GİBİ GÖRÜNSE DE ÇOK HASAR VERDİ
Depremin İzmir’e büyük hasar verdiğini belirten Ayatar, “Son derece büyük bir mağduriyet var ortada. Büyük bir risk altında yapılar. Deprem olduktan sonra çok büyük bir mağduriyet yaşandı. Çünkü hasarlı bina sayısı çok fazlaydı. Yıkılan bina az gibi görünse de çok hasar verdi. Yani bu deprem aslında İzmir’e ciddi derecede hasar vermiş oldu. Bir şeyi de açığa çıkardı. Yapılarımızın depreme hazırlıklı olmadığı yönündeki veriyi bize sundu. Bunun maliyetini  bu insanlar yaşıyor. Maliyet açısından insanlar başka yeri tercih edemiyor, kiralar zaten çok yüksek, dolayısıyla orada mağduriyet ve çaresizlik var. Özellikle depremde mağdur olan kesime el atılması, destek olunmasına devam edilmesi gerekiyor. Esas olan bu konuda adım atmak ve çalışmaları birleştirmek gerekiyor. Söz sahibi olan ve karar alabilecek alanların bir araya gelmesi ile ancak çözüm yoluna girebiliriz” ifadelerini kullandı.

BELGE İSTEYEBİLİR
Vatandaşların evlerinde otururken endişe yaşamaması için nelere dikkat etmeleri gerektiği yönündeki sorulara yanıt veren Ayatar, “Bir kere orta hasarlılarda kesinlikle yaşanmamalı. O yapı yapısal bir müdahale olmadan yani güçlendirilmesi gerçekleştirilmeden oturulmaz. Eğer basit onarım ile ilgi ise yani az hasarlı ise ve endişeleri varsa kiralayacağı kişiden nasıl bir denetim yaptırdığı yönünde belge istemesi ile orada oturabilir. Yapı mühendisleri ile bir mühendislik ofisi oraya gidip gözlemsel bakar ve ona göre bir rapor sunar. Bayraklı’da mesela bir envanter çalışması yapıldı ve her binanın bir durum raporu çıkarıldı. Yani bu binaya dair kimlik kartı” diye konuştu.

EN ACİLLER NERELER ÖNCE ONLARI BULMAK GEREKİYOR
Mevcut deprem riskinin İzmir gibi bir kentte her zaman yüksek olmasına rağmen çalışmalarda geç kalınıp kalınmadığının sorulmasına da yanıt veren Ayatar, “Biz bunu çoktan bitirmiş olmamız gerekiyordu. Ulusal deprem stratejisi eylem planında ifade edilen ve 2017 yılına kadar tamamlanması gereken başta kamu yapıları (okullar, hastaneler) ve tüm binaların incelemesi yapılmalıydı.  Bunda geç kalındı, bu bir gerçek. Ancak başladık mı başladık. İlk etapta Bayraklı’yı tamamladık ve şimdi Büyükşehir Belediye Meclisi’nden de geçtiği için rahatlıkla söyleyebiliyorum sırada Bornova var ve bununla ilgili protokolümüzü yapacağız. Sonrasında başka ilçelerde düşünülüyor. Böyle bir çalışma yürüyor. Zemine dair de yer bilimcilerin yaptığı bir çalışma var. Ancak bir gerçek var. Bizim yaptığımız önceliklendirme… En aciller nereler önce onları bulmak önemli olan. Bizim tespitimizin ardından ne yapılacak tabii ki önemli olan kısım da orası. Tabii ki burada da devreye kaynak konusu giriyor. Bunu tek başına bir belediyenin yapabilmesi mümkün değil. Bu nedenle iş birliği olunması gerektiğini belirtiyoruz. Ne zaman dönüştürmeye başlayacağız, yapının güçlendirmesine başlarsak o zaman çözüme başlamış olacağız. Ancak tabii ki şu anki ilk adım oldukça önemli. Kaynaklarımız sınırlı olmadığı için yapılan da ilk olarak öncelikli kısımların ortaya çıkarılması” ifadelerini kullandı.

 
MİT operasyonu... 2 terörist öldürüldü!
 
İEF Çim Konserleri’nde finali Haluk Levent yaptı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Güldoğdu Akgün 13 Eylül 2022 Salı 10:57

Merhaba 30 Ekim 2020 kusadasi depremzedesiyim.Kusadasinda 400 tespitli bina var hasarlı ekonomik sebeplerle tespitten kaçan bina sayısı ise çok fazla. Depremden sonra hiçbir destek göremedik Aydın MV.leri Başta olmak üzere tüm belediye başkanları kulaklarının üstüne yattılar. Afad göz kontroluyle Binaların hasar durumunu değiştirdi sırf devletin verecegi gerekli desteği almayalim diye.Izmirde Kurulan Izdeda Derneği sahip çıktı Kusadali depremzedelere.ayrica aylarca uğraşarak Alınan Emsal Artış hakkımızda TMMOB Tarafından mahkemeye verildi.sirf inşaat yükünden biraz olsun kurtulalım diye istendi emsal artış oysa.2.yil dolmak üzere ve Bizlere Kentsel donusumcu muamelesi yapılıyor.Depremin yıkıcı ve olumcul etkisinden bahseden İMO ve TMMOB Birazda ekonomik çaresizlik içinde olan Depremnzede ve Depremzede Adayı insanların durumu hakkında düşünüp konuşsunlar.Bayraklida Gokdelenlere etkisiz ve sessiz kalan yöneticiler Gökdelenlerin dibindeki Hasarlı binalara uyguluyor tüm prosedürleri.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özelleştirme kararı alınmıştı… Planlar mahkemelik!
Özelleştirme kararı alınarak önümüzdeki günlerde satışa çıkarılması beklenen ...
Bakanlık'tan denize sıfır satışlar!
İzmir'in farklı ilçelerindeki 291 milyon değerinde hazineye ait 21 taşınmaz ...
Emlakçıların yeni 'kira' oyunu!
Üniversitelerin kayıt dönemi olması ve öğrencilerin ev arayışlarının hızlanması ...
 
Dava sayıları patladı... Kiracılar tedirgin!
Kiralardaki fahiş artış sonrası birçok ev sahibi 5 yılı dolduran kiracısına ...
Konut ihtiyacına karşı 3 çözüm masada!
Konut ihtiyacının karşılanması ve fiyat artışının dizginlenmesi için 3 ...
Valilikten ‘inşaat’ kararları… 13 projeye 7 gün izni!
İzmir Valililği Mahalle Çevre Kurulu, kent merkezinde, yaşam alanlarının ...
 
İtiraz gelmişti... Karşıyaka Orman Bölge binasına yeni planlama
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Karşıyaka’daki Orman ...
Türkiye'nin Maldivleri'nde yapılaşma hamlesi... Karar yargıya taşınıyor!
Türkiye’nin Maldivleri olarak adlandırılan Dikili Denizköy ve Bademli ...
Yeni konut kampanyasında tarih belli oldu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, "Sayın Cumhurbaşkanımız ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva