HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Temmuz 2012 Salı - 09:52

‘İmbat’la Körfez’de yüzmek hayal olmaktan çıkıyor…

Büyükşehir Belediyesi, Tuzla tersanelerinde yapılan “İmbat” adlı römorkörden sonra kesici-emici tarama gemisi “Meltem”i de Levent Marina’da suya indirdi. 14 metre derinliği tarayabilecek ve saatte 4 bin ton kapasiteyle çalışacak Meltem, açacağı sirkülasyon kanalıyla “yüzülebilir körfez” hedefindeki önemli aktörlerden biri olacak.

‘İmbat’la Körfez’de yüzmek hayal olmaktan çıkıyor…

İZMİR - Büyükşehir Belediyesi, Büyük Körfez Projesi’nin en önemli adımlarından birini daha atarak deniz dibindeki ve dere ağızlarındaki çamuru temizleyecek kesici-emici tarama gemisini de Levent Marina tesislerinde denize indirdi.

“Meltem İzmir” adı verilen gemi, Çiğli Ata Sanayi’ndeki üretim aşamasından sonra TIR’larla Levent Marina’ya getirildi ve her bir parçası kıyıda monte edildikten sonra adım adım denize indirildi. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, her bir iç ekipmanın tek tek teste tabi tutulacağını ve tarama gemisinin bir haftalık sürecin ardından İZSU’ya teslim edileceğini bildirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “İmbat İzmir” adını verdiği römorkör de İstanbul Tuzla Tersaneleri’nde yapımı tamamlandıktan sonra geçtiğimiz hafta İzmir’e getirilmişti.

“KÖRFEZİ KISA SÜREDE TEMİZLEYECEĞİZ”
Büyük Körfez Projesi kapsamında yürütülen kapsamlı çalışmaların en önemlilerden birinin ekipman alımı olduğunu söyleyen İZSU Genel Müdür Yardımcısı Gülay Demircioğlu, “Şu an römorkörümüz denizde. Kazıcı emici tip gemimiz de denize indirildi. Böylelikle Körfez’de, dere ağızlarında ve sığ olan noktalarda sirkülasyon kanalının açılması çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Halen ÇED çalışmalarını yürütüyoruz. Alacağımız izinler ve onaylar sonrasında kendi gemilerimizle daha hızlı, seri ve programlı bir şekilde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Amaçlarımız ve hedeflerimize daha kısa sürede ulaşacağız” dedi.
 
TÜRKİYE’DE BİR İLK
D.E.Ü. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda İZSU Yönetim Kurulu Üyesi olan Doç. Dr. Gökdeniz Neşer, böyle bir çalışmanın koordinasyonunda yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. “Meltem İzmir” in Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Neşer, “Tarama gemileri ülkemizin tersanelerinde yapılıyor ama bu teknolojiyi kullanarak yapılan Türkiye’deki ilk gemidir. Bu gemiyi biz Türkiye’de bu alandaki gelişmelerin bir fitilleyicisi olarak da görüyoruz. Saatte 4 bin metreküp sulu madde kapasiteli kesici-emici tip tarama gemimiz, diğer tarama gemilerinin günlük sekiz saat çalıştığını düşünürsek, 8 kat daha hızlı. Bu anlamda Meltem İzmir’in ‘Yüzülebilir Körfez’ hedefinin en önemli emekçilerinden biri olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

GEMİNİN ÖZELLİKLERİ
KDV hariç 5 milyon 850 bin liralık yatırımla bir Türk firmasına yaptırılan tarama gemisi Meltem, 14 metre derinliği tarayabilecek. Geminin maksimum katı madde taşıma kapasitesi saatte 800 ton, yüzde 20 oranında katı madde içerdiğinde de saatte 4 bin ton olacak. İZSU, halen DLH tekneleri ile yapılan tarama çalışmalarında günde sadece 1000 metreküp civarında tarama yapabiliyor.
 
Kesici-emici tarama gemisine lojistik destek sağlayacak römorkör İmbat ise, tarama gemisinin çalışma sahasına sevkinde, tarama gemisine ekipman ve personel taşımada, ayrıca İZSU’nun Körfez suyu kalitesinin ölçümü ve takibi ile ilgili yürüttüğü çalışmalarda kullanılacak. KDV hariç 1 milyon 380 bin Euro’ya mal olan yine “yerli üretim” römorkör, minimum yakıt tüketimi ile çalışacak. Romorkör, 14.75 metre boyunda ve 6.40 metre genişliğinde. 10 ton çekme gücüne sahip römorkörün derinliği ise 2.5 metre.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
erkin 3 Temmuz 2012 Salı 22:15

15 yıldır dedigin akıl sende varmıydı birde ona bak . kaldıkı ödenegi verilmeyen haksızlıklara ,zorbalıga ,çamur atmalara , yalan söyleyip tezgah kuranlar içinde bunu yapmamız büyük başarıdır zaten baktıysan türkiyede bir ilk diyo... ya senin kiler 15 yıldır nerdeydi şemsiyeylemi geziyodu ...

Yorumu oyla      14      5  
Hüseyin 3 Temmuz 2012 Salı 18:46

15 yıldır aklınız nerdeydi ??

Yorumu oyla      11      11  
İzmirli 3 Temmuz 2012 Salı 16:25

Doğru başlık; "O temizleyecek, biz atacağız..." olmalıydı.

Yorumu oyla      15      5  
izmir 3 Temmuz 2012 Salı 15:21

böyle güzel bir projede emeği geçen her kese çok teşekkür ederim . düşünsenize, inciraltında plajda denize girebiliyorsunuz , benim çocukluğunda olan şimdilerde tatlı bir anı olan eylemler , yıllar sonra gerçek olacak.

Yorumu oyla      22      5  
ahmet k 3 Temmuz 2012 Salı 12:56

metro da biterse %80 oy hayal değil

Yorumu oyla      30      10  
tırıvırı 3 Temmuz 2012 Salı 11:29

Bu başkanın kafası çalışmıyor. Neden? Körfezi yalnızca halk pisletmedi. Devlet de pisletti. Başkan devletin yükünü üzerine alıyor. Yanlış. Bırak bu işleri devlet yapsın.

Yorumu oyla      15      17  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ödemişli miniklere Fenerbahçe'den davet
Ödemiş Belediyespor U-13 takımında oynayan Alper Uğuz, Hakkıcan Futbolcu, ...
Sudan’dan davet var
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret eden Sudan’ın ...
Kocaoğlu: Beni taraf olmaya mecbur ettiler
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, il kongresinde neden taraf ...
 
Ümit Besen'in İzmir'de artık bir nikah masası var!
Konak Belediyesi’nden Ümit Besen’i ve Ümit Besen şarkılarıyla büyüyen ...
Tartan’dan STK desteği
Türkiye’de ilk kez sivil toplum kuruluşlarına yönelik bir birim kurarak ...
Başkan Tartan ‘Kordon’u bakanlığa havale etti
Konak Belediye Başkanı Tartan, 1. Kordon'da gürültü yönetmeliğine uymadığı ...
 
Dönüşüm zamanı: 21 belediye yetkiyi aldı
Kentsel dönüşüm, İzmir'de önce Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, ...
Buca Meclisi’nde 'EXPO Gezisi' tartışması
Buca Belediyesi tarafından, EXPO’nun tanıtımı amacıyla gerçekleştirilecek ...
Başkan Durak: Siyasi kararlar almıyoruz
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak belediyenin siyesi kararlar almadığını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva