HABERLER>POLİTİKA
23 Mart 2020 Pazartesi - 14:56

İmamoğlu: Tümüyle sokağa çıkma yasağı gelebilir

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu "Tümüyle sokağa çıkma yasağı gelebilir" dedi.

İmamoğlu: Tümüyle sokağa çıkma yasağı gelebilir

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Fox TV’de yayınlanan “Çağla ile Yeni Bir Gün” programına katılarak Koronavirüs için alınan önlemler ve sokağa çıkmama uyarılarına dikkat çekti. Koronavirüs vakalarının görüldüğü diğer ülkelerde sokağa çıkma yasağı getirildiğini hatırlatan İmamoğlu, "Dün birkaç manzara yine bana ulaştı. İnsanların, özellikle gençlerin maç yaptığı, spor yaptığı şeklinde… Tümüyle bunlar aslında ne kadar hafife aldığımızın göstergesi. Net olarak söyleyeyim: Nasıl ki 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirildi, bu, tümüne getirilmeyecek anlamına gelmiyor. Dünyada bu yapıldı. Mecbur kalınırsa; -ki bütün verileri bana göre var- bu uygulamaya bile ülkemizin, devletimizin gideceği ortada. Sürece bu ciddiyetle hepimizin bakması lazım" diye konuştu.

65 yaş ve üstü vatandaşlara salgın nedeniyle getirilen yasaklar sonrası insanların yaşlılara karşı davranışlarına da dikkat etmesi gerektiğini belirten İmamoğlu, "65 yaş üstü deyince, sanki bir tek hastalık onlara bulaşmış ve toplumsal bir tepkiye, -benzetmek gibi olmasın da eski tabirle ‘vebalı gibi’ davranışa- maruz kalan yaşlı vatandaşlarımız var ülkemizin farklı noktalarında. Bu, hiç doğru değil" dedi.

ÇİN KONSOLOSU BİLE İSYAN ETTİ
İmamoğlu’na, sosyal medyada gündem olan İtalya'nın Sicilya Adası'ndaki Delia kasabasının Belediye Başkanı Gianfilippo Bancheri’nin “isyan videosu”nu izleten Şikel'in piknik yasaklarına yönelik sorusunu cevaplayan İmamoğlu, "Ne yazık ki insanlar, havalar da iyi olunca, pikniğe dönük meraklarını gösterdi. Bu, kaldırılabilir bir şey değil. Görüntüleri görünce, o gün yine sosyal medya üzerinden yayın yapmak zorunda kaldım. Çok ilginç bir şey söyleyeyim. Çin’in İstanbul Başkonsolosu’nun evi Belgrad Ormanı’na yakın bir yerde. Telefon konuşmamızda isyanla bana, ‘Ya arkadaş nasıl anlamaz insanlar? Nasıl parka çıkarlar? Şu anda araba çekecek yer yok Belgrad Ormanları civarında” dedi. Bu çok ürkütücü bir şey. İşte böyle anlarda insanın nefesi kesiliyor, her şeyi söyleyebiliyor. Başkan’ın duygularını uzaktan hissedebiliyorum. Keyfin, alışverişin, bunların zamanı değil" diye konuştu.

Ekrem İmamoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

65 yaş üstünün sokağa çıkma yasağına vatandaşımızın tepkisi nasıl oldu? Ne kadar uyuluyor sizce?

"Bize gelen bilgi oldukça yüksek. Uyum konusunda bir sorun yok. Yalnız, burada benim özellikle altını çimek isteyeceğim bir husus var. Birkaç görüntü gördüm, dün ve bu sabah. 65 yaş üstü deyince, sanki bir tek hastalık onlara bulaşmış ve toplumsal bir tepkiye, -benzetmek gibi olmasın da eski tabirle ‘vebalı gibi’ davranışa- maruz kalan yaşlı vatandaşlarımız var ülkemizin farklı noktalarında. Bu, hiç doğru değil. 65 yaş üstünü korumak adına böyle bir karar alındı. Tamam. Bunu saygıyla karşılıyoruz; ama diğer vatandaşlarımızın bir serbestliği varmış gibi ya da diğer vatandaşlarımızın hiç riski yokmuş gibi tavır almaları, davranışta bulunmaları hiç doğru değil. Ama bir uyum var. Vatandaşlarımız evlerinde. Bizim ve birçok kurumumuzun buna dönük hizmetleri söz konusu. Özellikle yaşlı vatandaşlarımıza hizmetlerimiz söz konusu. Ama bütün vatandaşlarımızın, ‘Evde kal’ çağrısına uymaları gerekmekte. Zira bu süreç, gerçekten ama gerçekten çok riskli bir süreç. Çok bulaşıcı bir virüsle, hastalıkla karşı karşıyayız. Dolayısıyla, herkesin maksimum ilgi ve dikkat göstermesi gerekiyor."

Bu işin ciddiyetini ne zaman anlamamız gerekiyor?

 

"Geç bile kalıyoruz aslında. Çünkü dünyadaki etkisini görüyoruz. Dünyadaki ulusların, ülkelerin bu sürece dair çok tedbirli davrandığını, şehirlerin bomboş kaldığını görebiliyoruz. Dün birkaç manzara yine bana ulaştı. İnsanların, özellikle gençlerin maç yaptığı, spor yaptığı şeklinde… Tümüyle bunlar aslında ne kadar hafife aldığımızın göstergesi. Net olarak söyleyeyim: Nasıl ki 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirildi, bu, tümüne getirilmeyecek anlamına gelmiyor. Dünyada bu yapıldı. Mecbur kalınırsa; -ki bütün verileri bana göre var- bu uygulamaya bile ülkemizin, devletimizin gideceği ortada. Sürece bu ciddiyetle hepimizin bakması lazım. Bu konu, Ekrem İmamoğlu, Çağla Şikel konusu değil; bu konu milletçe hepimizin içselleştirmesi gereken bir konu. Zira bu sorunu bir ilçe belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ya da hükümetimiz, Bakan’ımız çözemez. Bu konuyu milletçe çözmemiz lazım. Tüm kurumlarıyla, tüm paydaşlarıyla sürece olan hassasiyetimizi göstermeliyiz. Krizin farkına varmak, birinci husus. Bu farkındalığı büyütmek, bilgi sahibi yapmak, ikinci bölümü. Ama sonrasında mutlak bir dayanışma gerekiyor. Bu dayanışmayı sağlama adına da koordineli çalışmaya önem veriyoruz. Dayanışma kavramı, sadece ulusal değil, uluslararası dayanışmaya dönüşmüş şekilde her ülkenin birbirine katkı sunmaya çalıştığı. Aklın ve bilimin yeterli olduğu bütün hususları herkes birbiriyle paylaşmak durumunda. Böyle bir aşamayı biz İstanbul’a entegre ederek, kendi çabamızı en maksimum düzeyde ortaya koyacağız. Gün içinde, belki görmüyoruz ama İBB’de on binlerce çalışanımız İstanbul’a hizmet ediyor."

Tek başına yaşayan yaşlı vatandaşlarımız alışverişlerini nasıl yapacaklar?

"İnternete bağlanamayan insanlar var. Bu insanlarımız, çağrı merkezimize başvurmaları halinde onlara destek olabileceğimizi ifade ettik. 60 yaş üstü ciddi sayıda insanımız var; 1 milyon 600 bin civarında. Biz, elimizden gelen desteği, bu çağrı hattımız üstünden vereceğiz. Bunun için, her türlü önlemini almış, bu sürece katkı sunacak bir ekibi hazırlıyoruz. Ama bunun ötesinde esas dayanışma, vatandaşlarımızın kendi arasında olmalı. Bu kadar büyük bir sayıyı, toplumsal olarak bizim çözümlememiz gerekiyor. Her insan, kendi apartmanındaki yakın komşularında, bu tarz yalnız yaşayan yaşlılara mutlak göz kulak olması gerektiğini, tedbirlerini katkı sunmaları gerektiğini, hal-hatır sorması gerektiğini özellikle belirttik. Herkes de kendi büyüğüne mutlaka gözü gibi baksın. Yine tekrar edelim. Olayı böyle 65 yaş üstü kitleye mal eder gibi konuşuyorum sanki ama; hayır. Bu konu, bütünümüzü ilgilendiriyor."

 
CHP’li Yücel’den Vali Ayyıldız’a ziyaret: 'Korona zirvesi'nde neler konuşuldu?
 
Ege Üniversitesi’nden ‘koronavirüs’ açıklaması: Stok sıkıntısı yok!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KENDİRCİ 23 Mart 2020 Pazartesi 16:17

bu ülkenin bakanı yok bu şehrin valisi yok konsolos seni arıyor birde sana isyan ediyor.....komik

Yorumu oyla      2      3  
23 Mart 2020 Pazartesi 15:09

Hani her şey çok güzel olacaktı Ekrem?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Yücel’den Vali Ayyıldız’a ziyaret: 'Korona zirvesi'nde neler konuşuldu?
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel İzmir Valisi Erol ...
Kılıçdaroğlu'ndan virüse karşı 13 maddelik öneri!
Parti genel merkezinde koronavirüsüyle ilgili basın toplantısı düzenleyen ...
CHP İzmir'den korona seferberliği: Size bir telefon kadar yakınız!
İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, sokağa çıkma yasağı getirilen 65 yaş üzeri ...
 
Vekil Nasır’dan İzmirlilere çağrı: Allah rızası için evden çıkmayın!
AK Parti İzmir Milletvekili Nasır, “İzmir yaşlı nüfusunun yüksek olduğu ...
CHP'li Beko: Çeşme Limanı 'Korona Limanı' olması!
Tüm dünyayı etkisi altına alınan Corona pandemik salgınından etkilenen ...
AK Parti İzmir'den korona mesaisi: Yardım hattı kuruldu
AK Parti İzmir İl Başkanlığı coronavirüsle mücadele kapsamında, telekonferans ...
 
'Pes' dedirten iddia: Virüsün merkezinden gelen gemi Çeşme’de yük indiriyor!
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, İtalya'nın ...
CHP'li Kılıç’tan SGK ve Vergi Daireleri’ne 'ödeme emri' ve 'e-haciz' çağrısı!
CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Koronavirüsü'nün ...
CHP'li Serter'den liman ve gümrük uyarısı: Ya tedbir alın ya da kapatın!
İzmir Milletvekil Bedri Serter, Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turan ile ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva