HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Mart 2022 Salı - 10:29

İhale iptali için Ege'de Son Söz'e konuştu… Başkan Soyer neler söyledi?

İzmir gündemine bomba gibi düşen, İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nin 'Buca Metrosu ihalesi' kararı sonrası Ege'de Son Söz'e konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bizim bilmediğimiz yeni bir şey söyleniyor değil. Bizim bildiklerimiz tekrar ediliyor... Biz bunların hepsinin cevabını vermiştik. İstinafta bunlar düzelir. Biz bu başvurunun olacağını tahmin etmiştik. Sürpriz hiçbir şey yok" ifadelerini kullandı. Gelişmelerin ardından resmi açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi ise mahkeme kararının hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti.

İhale iptali için Ege de Son Söz e konuştu… Başkan Soyer neler söyledi?

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tamamen öz kaynakları ile hayata geçirmeyi planladığı Buca Metrosu için geçtiğimiz aylarda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılımları ile temel atma töreni düzenlenmişti. Hatta çalışacak trenlerle birlikte 765 milyon Euro’ya mal olacak projede flaş bir gelişme yaşandı.

Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen ihalenin en düşük teklifi veren ikinci firma olan Gülermak A.Ş’ye verilmesi sonrası AK Parti ve MHP'li isimler ihalenin 'şaibeli' olduğunu belirtmişti. Bu eleştirilerilerle birlikte temel atma töreni gerçekleştirilen Buca Metrosu için en düşük ikinci teklifi veren Gülermak A.Ş'den ihaleyi alan İzmir 4'ncü İdare Mahkemesi, ihaleyi en düşük teklifi veren ve İzmir'de birçok metro ve tramvay hattını yapan Nurol İnşaat-Yapı Merkezi Ortaklığı'na verme kararı aldı.

Mahkeme tarafından alınan karar sonrası İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, süreç hakında Ege'de Son Söz'e konuştu.

HEPSİNİN CEVABINI VERMİŞTİK
Mahkemenin verdiği kararda kendilerinin bilmediği hiçbir şey olmadığını vurgulayan Başkan Soyer, İstinaf'ı işaret ederken, "Bizim bilmediğimiz yeni bir şey söyleniyor değil. Bizim bildiklerimiz tekrar ediliyor... Biz bunların hepsinin cevabını vermiştik. İstinafta bunlar düzelir. Biz bu başvurunun olacağını tahmin etmiştik. Sürpriz hiçbir şey yok" diye konuştu.

1-2 AY ZAMAN KAYBETTİRMİŞ OLUR
Sürecin nasıl devam edeceği yönündeki soruya da cevap veren Başkan Soyer, "Hiçbir şey çıkmaz bundan. Sadece bize 1-2 ay zaman kaybettirmiş olur... Bunu firma yaptı. Firma zorlamıştır... Büyük rakamların konuşulduğu bir ihale bu. Firma elinden geleni yapmıştır" dedi.

Soyer ayrıca mahkemenin bir firmadan alıp diğer firmaya verilmesi yönündeki karara ise, "Verdiği rakamlar hangi sırada olduğunu gösteriyor... Bunların hiçbirinde pürüz veya tereddüt yok. Bizim bilmediğimiz yeni bir şey söylenmiş değil. Bir sıkıntı yaşanmıyor" diyerek yanıt verdi.

İhale tartışmalarının üzerine yazılı açıklamada bulunan Başkan Soyer, kararın hukuka uygun olmadığını dikkat çekerek mücadeleyi sürdüreceklerini ve Buca'ya metroyu getireceklerini ifade etti. Başkan Soyer, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

İzmir halkının gerçeği bilme hakkına duyduğum saygı nedeniyle bu açıklamayı sizlere yapmayı borç biliyorum. Bu sabah aldığımız haber ile bir kez daha gördük ki; İzmir’imizin geleceği adına, aşkla attığımız her bir adımın önüne engeller çıkarılmaktan hiç vazgeçilmeyecek.

Finansmanını yurtdışından emsallerine göre çok düşük faizle sağladığımız, ihale sürecini tüm yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde tamamladığımız, İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu’nun ihale kararı, İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından bizce hukuka uygun olmayan gerekçelerle iptal edildi.

Süreci tüm şeffaflığı ile ve her aşamasıyla mevzuata uygun yürütmemize rağmen alınan bu iptal kararı hukukun genel ilkelerine ve kamu vicdanına aykırıdır. En kısa zamanda kararın kaldırılması için Danıştay'a başvuracak, bu yolda hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz.

Sevgili İzmirliler, hiç merak etmeyin. Bu yaşananlar karşımıza çıkarılan ilk engel değil. Biz her engeli aşmasını bildik, yine aşacağız. Başımız dik, kendimizden eminiz. Buca Metrosu çalışmaları en kısa sürede hız kesmeden devam edecek. O metro Buca’ya gidecek.

BÜYÜKŞEHİR'DEN AÇIKLAMA: İPTAL İŞLEMİ HUKUKA AYKIRI!
İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nin kararına ilişkin resmi açıklamada bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, mahkeme tarafından verilen kararın hukuka aykırı olduğuna dikkat çekerek, 

Nurol İnş. ve Tic. A.Ş ve Yapı Merkezi İnş. ve Sanayi A.Ş’nin, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından "İzmir Hafif Raylı Sistemi 5. Aşama Üçyol-Buca Arası (Hattı) Yapım İşi (İzmir Metro Projesi III)" ihalesi ile “İhale Değerlendirme Sonucunun Bildirimine” ilişkin 06.12.2021 tarihli belediyemiz işleminin iptali için açılan davada İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin 202/4 E.- 2022/621 K. Sayılı kararı ile hukuka aykırı bir şekilde dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

Öncelikle bilinmesi gerekir ki davaya konu işin ihale süreci mahkemenin dayanak gösterdiği yasal mevzuat çerçevesinin dışında kalmaktadır. (İhaleye teklif veren tüm isteklilerin tekliflerinin incelenmesine, verilmiş olan tekliflerin ciddi ölçüde ‘Dengesiz Teklif’ veya ‘Önden Yüklenmiş Teklif’ ya da ‘Anormal Ölçüde (Aşırı) Düşük Teklif’ olup olmadıklarına yönelik değerlendirmelerin yapılarak ihalenin karara bağlanmasına kadarki ihale sürecine yönelik tüm iş ve işlemler, Türkiye’de yürürlükte bulunan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ikincil mevzuatlarından olan Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği hükümleri ile Kamu İhale Genel Tebliği açıklamalarına ve Yüksek Mahkeme Danıştay da dahil olmak üzere bu konuda verilmiş bulunan İdare ve Bölge İdare Mahkemeleri kararlarına dayalı olarak yürütülmemiştir).

Davaya konu işin finansmanının Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Karadeniz Ticaret Kalkınma Bankası (BSTDB) ile imzalanan kredi anlaşmaları ile karşılanmış olunması nedeniyle, iki aşamalı ihale süreci Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) kurallarına göre ve EBRD’nin elektronik ihale portalı ECEPP üzerinden gerçekleştirilmiştir.

Bu sebeple ihale ve ihaleye teklif veren tüm isteklilerin tekliflerinin incelenmesine, verilmiş olan tekliflerin ciddi ölçüde ‘Dengesiz Teklif’ veya ‘Önden Yüklenmiş Teklif’ ya da ‘Anormal Ölçüde/Derecede (Aşırı) Düşük Teklif’ olup olmadıklarına yönelik belirlemeler ve değerlendirmelerin yapılarak ihalenin karara bağlanmasına kadarki ihale sürecine yönelik tüm iş ve işlemler;

-Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ‘Satın Alma Politikaları ve Kuralları’na,

-EBRD’nin Standart Satın Alma Belgeleri (SPDPW)’den olan ve ihale dokümanları arasında yer alan veya atıfta bulunulan;

-Birinci ve İkinci Aşama tekliflerin hazırlanmasına, sunulmasına, değerlendirilmesine ve ihalenin karara bağlanmasına yönelik usul, esas ve kuralların yer aldığı ‘Bölüm I:  İsteklilere Talimatlar (ITP)’a,

-Birinci ve İkinci Aşama Tekliflerin Değerlendirilmesine ilişkin usul, esas ve kuralların belirlendiği ‘Bölüm III: Değerlendirme Yöntemi’ne,  

-Anormal Derecede Düşük Tekliflerin belirlenmesi ve değerlendirilmesine ilişkin usul, esas ve kuralların yer aldığı 01 Ağustos 2019 tarihli ‘İş Sözleşmeleri İçin Anormal Düşük Tekliflerin Değerlendirilmesi Kılavuzu (Rehberi)’ ve ekindeki Analiz Formatına (Ek:1- Birim Fiyatların Detaylı Analizi için Örnek Form.),

-İdare tarafından hazırlanıp ihale dokümanları arasında ihaleye telif verecek tüm isteklilere verilen ve ihale konusu İş’in yapımını oluşturan İş Kalemleri ile miktarlarına yer verilen Fiyat Çizelgelerine ve bunlarla sınırlı olmamak üzere tüm ihale dokümanlarına ve EBRD mevzuatına göre yürütülmüş ve ihale sonuçlandırılmıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi hukuka, yargı kararlarına sonuna kadar bağlı olmakla birlikte, mahkemece eksik ve yetersiz inceleme neticesinde verilmiş olan söz konusu karar belediyemiz tarafından, 15 gün içerisinde yürütmenin durdurulması ve duruşma talepli olarak Danıştay nezdinde temyiz edilecektir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi bilimsel gerçeklerin ışığında ve yasal çerçevede en doğru kararı vermiştir. Hukuki sürecin en kısa zamanda tamamlanıp, tüm İzmir’in beklediği bu çok önemli hizmetin daha fazla zaman kaybı yaşanmadan hayata geçmesi için azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.

 
Demet Akalın’ın eşi 510 milyonluk borçla battı!
 
Yıldız Tilbe'ye tepki bitmiyor
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş rıza 16 Mart 2022 Çarşamba 21:02

Izmır büyük şehir belediye başkanın bir sürü danışmanlar ordusu var hem izmir de hem de yurtdışında nerede bürokratlar bu dosyalar incelenmez bu konuda daha amatörce yapılan işler işte böyle açığa düşer...

Yorumu oyla      2      3  
süleyman 16 Mart 2022 Çarşamba 08:49

İhalede neymiş çağıracaksın malum firmalardan birini ona al bu iş senin veya sizin diyeceksin.Bu işler böyle yapılır.Sonrada vergiden muaf yaparsın.Aşağıda çamur atanlar belediye kendi gücüyle bu işi her türlü engellemelere rağmen yapıyor.Bunlara rağmen yapacak.

Yorumu oyla      2      4  
16 Mart 2022 Çarşamba 08:41

Olan Buca'ya oldu. Bir 5 yıl daha boşa geçer böyle kısır çekişmelerle. Buca'ya hizmet gelecekken bucalılar bu yapılanları görün ve sandıkta yumruğu vurun. İstermisiniz metro projesi tamamen iptal olsun.

Yorumu oyla      4      4  
yazık izmir'e 15 Mart 2022 Salı 22:34

davaya kim şaşırdı hiç kimse izmir'in kaderi bu kanıt mı? Basmane çukuru

Yorumu oyla      3      3  
4734 uzmanı. 15 Mart 2022 Salı 20:10

saçma sapan yorum yapanlar Kamu İhale Mevzuatını okuyunuz. Bu süreçler böyledir, Tunç bey doğru açıklamış. Belediye süreci çok iyi takip etmiş ve çok da iyi yönetecektir. İzmir belediyesinde güçlü bir bürokrasi var..

Yorumu oyla      2      5  
15 Mart 2022 Salı 16:20

Sevgililer gününde bir şarkıcının konser vermesi sizi neden bu kadar rahatsız etti? İtiraz neden KİK' e değil de mahkemeye yapıldı diye hiç kafa yordunuz mu?

Yorumu oyla      10      9  
“Buca metrosu “ 15 Mart 2022 Salı 15:55

Hukuk süreci tamamlanmadan , Buca metrosunun temelini atmak için neden acele edilir. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bu konu hakkında ne düşünür . “ İzmir’in beklediği bu çok önemli hizmet” için sağlam ve emin adımlarla ilerlemek varken , bu acelenin sebebi nedir ?

Yorumu oyla      15      11  
GAZİEMİR 15 Mart 2022 Salı 15:29

Bulunduğunuz makam; Seferihisar belediyesi değil! orası İZMİR büyükşehir belediye başkanlığı... Hangi işlerinizi doğru dürüst yapacaksınız? Bebelerin SÜTLERİ NE OLDU?

Yorumu oyla      22      13  
Sade vatandaş 15 Mart 2022 Salı 15:20

İstinaf mahkemesine giderken Kılıçdaroğlu ve Zeynep bastığıda almayı unutmayın,doğru dürüst bir iş yapsanız çok şaşırırdım zaten,mahkemelik olacağını bile bile niye o zaman temel atma töreni yaptınız süreç sonuçlansın öyle yapsaydınız tabi temel atıldı da ne oldu o da ayrı bir konu zaten herhangibir çalışma olmadı....

Yorumu oyla      12      14  
hakan 15 Mart 2022 Salı 11:22

gülesim geldi açıklamaya

Yorumu oyla      11      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Karakayalı'dan sağlık çalışanlarına karanfil
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı,14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla ...
Avrupa'nın dikkati Konak'ın üzerinde!
Avrupa Irkçılığa Karşı Şehirler Koalisyonu (ECCAR), resmi internet sitesi ...
Yörük Türkmenleri Bornova’da buluştu
Ege Bölgesi Yörük Türkmenleri Bornova’da buluştu. 4 federasyon ve 28 derneğin ...
 
Ödemiş'te sanatçılar, hekimler için söyledi
İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) sanatçıları 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla ...
Büyükşehir kritik adımı attı... Soyer'den ilçe belediyelerine destek çağrısı!
Mart ayı ilk olağan meclis oturumunu gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde ...
Bayındır'da sokak restore edildi... Mahallenin çehresi değişti
Tarihi Tekel Hanı, Eski Hükümet Konağı, Belediye Hizmet Binası, Ermeni ...
 
Bayındır’da İstiklal Marşı’nın Kabulü kutlandı
Bayındır’da 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma ...
İlk kez düzenlendi... Bayındır’da şenlikle coştu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Bayındır’da ilk kez “Emekçi ...
Fuara sayılı günler kaldı... Ticaretin kalbi Shoexpo'da atacak!
48. Shoexpo-İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı, 16-19 Mart tarihleri arasında ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva