HABERLER>EKONOMİ
25 Ağustos 2016 Perşembe - 15:35

İEF ticaret köprüsü kurdu: Odalara heyet akını!

85. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışına bir gün kala kente gelen çok sayıda yabancı üst düzey heyet ticaret köprüsü oluşurdu. EBSO ve İTO’da gün boyu ziyaret eden heyetlerle yatırım görüşmeleri yapılırken, Ege İhracatçı Birlikleri Alım Heyeti Organizasyonu gerçekleştirdi.

İEF ticaret köprüsü kurdu: Odalara heyet akını!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  İzmir’de 85. İzmir Enternasyonal Fuarı’na bir gün kala yabancı yatırımların katılımıyla ticaret köprüsü kuruldu.

Dev organizasyon kapsamında İzmir’e çok sayıda ülkeden gelen bakan, büyükelçi ve üst düzey yöneticilerden oluşan heyet, ticari ilişkileri geliştirmek için kentteki odalarla bir araya geldi.

Program kapsamında oluşturulan heyetler Ege Bölgesi Sanayi Odası,  İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri ve İzmir Ticaret Borsası başta olmak üzere firma ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler gerçekleştirdi.

EBSO VE İTO’DA GÜN BOYU ZİYARET

Ziyaretlerin merkezi Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Odası oldu.  Irak Kalkınma Bakanı S. Al Juamili, Sri Lanka Yatırım Ajansı Başkanı I. Malwatte, Rwanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza, Ekvator Ginesi Ekonomi Bakanlığı Sekreteri J. B. Boya,  Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı A. Kastrati, Kamerun Ticaret Bakanlığı Başdenetmen Jacqueline Koa, Gambiya Ankara Büyükelçisi Momodou Badjie ve Müsteşar Yardımcısı Lamin Dampha’ dan oluşan  heyetler Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Ticaret  Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile görüştü.

İnovasyon temalı organizasyon kapsamında gelen konuklar, ülkeler arasında ticaret hacmini geliştirmek ve iş birliklerine imza atmak için görüşmelerde bulundu.

IRAK İLE TEKRAR ESKİ GÜNLERE DÖNÜLMELİ

EBSO’yu ziyaret eden Irak Kalkınma Bakanı S. Al Juamili Irak ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin tekrar eski düzeyine getirmek istediklerini söyledi. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Irak ile Türkiye arasındaki ekonomik verileri sıraladı. Yorgancılar, Türkiye’nin Irak’a 8-9 milyar dolar civarında ihracat yapmasına karşın Irak’tan 300 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdiğine değinerek, “Önümüzdeki dönemde bu rakamların daha da yukarı çekilmesini umut ediyoruz. Türkiye 15 Temmuz akşamı önemli bir olaya yaşadı. Sayın Bakan da bu konuya değinerek Türk halkının demokrasiye sahip çıkmasını tebrik etti. Irak, Türkiye’nin önemli partner ülkeleri arasında yer alıyor. Irak’ın önemli ticaret hacmine sahip olan petrol sektörü bizim açımızdan da önem teşkil ediyor. Önümüzdeki süreçte Irak ile olan ekonomik ilişkilerimizi tekrar eski düzeyine ulaştırmak için çalışmalıyız. İzmir Fuarı, Irak heyeti için iyi bir fırsattır. Fuarlarla iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirme fırsatı yakalayabiliriz” diye konuştu.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE ÖZEL İLGİ

Irak heyetinden sonra EBSO’yu ziyaret eden Sri Lanka Yatırım Ajansı Başkanı I. Malwatte Sri Lanka’nın potansiyel ve gelişen bir pazar olduğunu söyledi. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise Sri Lanka heyetine Türkiye ve İzmir’in ekonomik verileri hakkında bilgiler verdi. İzmir’de tekstil, otomotiv ve petrokimya sektörlerinin ön plana çıktığını belirten Yorgancılar, “Aliağa’da yapımı devam eden Star rafinerisi İzmir ve Türkiye için önemli bir yatırımdır. Yine aynı şekilde Bergama’da yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik olarak rüzgar türbini imal edecek olan dünyanın önde gelen firması olan LM Wind Power İzmir’i tercih etti. İzmir’e birçok farklı konuda yatırım yapılabilir” ifadelerini kullandı. Yorgancılar’ın yenilenebilir enerji ve Bergama OSB ile ilgili açıklamaları Sri Lanka heyetinin özellikle ilgisini çekti. Heyet, Bergama OSB ve İzmir’in yenilenebilir enerji hakkındaki potansiyeli hakkında özel bilgi aldı.

SRİ LANKA’DAN DÜNYA İHRACAT GELİŞTİRME FORUMU’NA DAVET

Sri Lanka Yatırım Ajansı Başkanı Indira Malwatte ve beraberindeki heyetin İTO  ziyaretinde ticari ilişkileri geliştirme mesajları verildi. Ekim ayında Cenevre’deki Uluslararası Ticaret Merkezi ile birlikte Dünya İhracat Geliştirme Forumu düzenleyeceklerini belirten Malwatte, “Forum kapsamında yatırım, üretim, turizm ve dijital ekonomiyle ilgili konuları ele alacağız. Ayrıca katılımcı işadamları arasında ikili görüşmeler gerçekleştireceğiz. Bir delegasyon ile foruma katılmak üzere Sri Lanka’ya gelmenizi istiyoruz” dedi.

Sri Lanka ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin son derece düşük olduğunu söyleyen İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, “Sri Lanka’nın ihracatı ve ithalat rakamları küçümsenecek rakamlar değil. Tabi ki ekonomi, ticaret ağırlıklı bir yapıya sahip. Bölgeniz potansiyel ve yükselen bir Pazar. Biz de dünyanın en eski en klasik pazarı olan Avrupa’nın yanı başındayız. Yapılacak işbirlikleri, mutlaka iki ülkeye de büyük faydalar sağlayacaktır. Dünya İhracat Geliştirme Forumu’na katılım konusunda bir çalışma yapacağız” dedi.

EİB’TE ALIM HEYETİ ORGANİZASYONU KURULDU

Ege İhracatçı Birlikleri kanadında ise  Alım Heyeti Organizasyonu gerçekleştirildi. İthalatçılarla, ihracatçıları buluşturan organizasyona; Afganistan, Hindistan, Tacikistan, Gambiya ve Sri Lanka’dan gelen ithalatçılar, Türk ihracatçılarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Swiss Otel’de gerçekleştirilen organizasyonda heyeti konuk eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Alım Heyeti Organizasyonu’nda yer alan ülkelerin Türkiye’nin alternatif ihraç pazarları bulma çabasıyla örtüşen ülkeler olduğunu belirtti.

Alım Heyeti Organizasyonunda yer alan ülkelerle dış ticaretimizin 2015 yılı sonu itibariyle 7.5 milyar dolar civarında olduğuna dikkati çeken Ünlütürk, “Bu ülkelerle dış ticaret dengemiz Türkiye’nin aleyhine işliyor. 1 milyar 209 milyon dolar ihracatımıza karşılık, 6 milyar 389 milyon dolar ithalatımız var. 5 milyar dolar civarında dış ticaret açığı veriyoruz. Bu dış ticaret açığını kapatmak için bu pazarlara yoğunlaştık. Organizasyona büyük destek veren Ticaret Müşavirlerimize ve İZFAŞ’a çok teşekkür ediyoruz” dedi.

GENİŞ İHRACAT HACMİ

İhracatta sınırlı pazarlara bağımlılığın önemli bir risk olduğunu Türkiye’nin yakın zamanda yaşadığı tecrübelerle daha net gördüğünü anlatan Ünlütürk,  “İhracatta pazar çeşitlendirmesine bundan sonraki süreçte çok daha fazla önem vereceğiz. Alım Heyeti Organizasyonu’na katılan Afganistan, Hindistan, Tacikistan, Gambiya ve Sri Lanka’ya, kimyasal yağlar, elektronik gereçler, elektrik teçhizatı ve tesisatı, demir ve alüminyum maddeleri, gıda ve tüketim maddeleri, şekerleme ve çikolata, tekstil ürünleri, hazır giyim ve konfeksiyon, tarımsal ekipmanlar ve sulama sistemleri, yapı malzemeleri, baskı malzemeleri ve yedek parçaları, geri kazanım ürünleri, sağlık malzemeleri, kablo sistemleri başta olmak üzere birçok sektörde ihracat yapabileceğimizi görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ZİYARETLER FUAR BOYUNCA SÜRECEK

Öte yandan yarın  85.İzmir Enternasyonal Fuarı’nın partner ülkesi Malezya İzmir Ticaret Borsası’nı ziyaret edecek. “Gelecek İzmir’de” sloganı ile gerçekleşecek organizasyonda toplamda  yaklaşık 25 ülkeden 2 bini aşkın katılımcı kente gelecek. Katılımcılar 10 gün boyunca kentteki görüşmelerini sürdürerek ticari iş birlikleri sağlayacak.

 
Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun telefonu
 
İzmir siyaseti Kılıçdaroğlu'nun konvoyuna saldırıya karşı tek yürek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
10 soruda otomatik bireysel emeklilik!
Bireysel emeklilikte otomotik katılımı öngören yasa Resmi Gazete'de yayımlandı.
Demirtaş’tan Yıldırım’a çağrı ve Körfez ortasına plaj önerisi!
İTO Başkanı Cuma günü açılacak 3.Köprü’yü referans göstererek Başbakan ...
Altın dibe vurdu: 5.5 haftanın en düşüğünde!
Altının gram fiyatı 125,6 lira ile 17 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine indi.
 
MÜSAİD'ta 'yeni çek yasası' sunumu
MÜSİAD İzmir Şubesi tarafından düzenlenen "Ticari Yaşamda Karşılaşılan ...
İzmirli kuyumcuların kayıp sezonu: Kış gibi yaz!
Altının ‘altın dönemi’ yaz sezonunda fiyatların tavan yapması nedeniyle ...
Operasyon sonrası dolarda son durum!
Dün 2,93 seviyesinde hareket eden dolar Cerablus'a yönelik operasyon ...
 
FETÖ'cü şirketlere direkt el konulacak!
Hazırlık aşamasındaki yeni kanun hükmünde kararnameyle FETÖ ile ilişkili ...
Ve Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını çeyrek puan ...
Askeri gemi ihracatında tam yol ileri
Savunma ve gemi inşa sanayisindeki kabiliyetleri mühendislik bilgisiyle ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva