Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir Enternasyonal Fuar (İEF), 93’üncü kez kapılarını açarken fuarın bu yılki teması ‘teknoloji’ oldu. Fuar, ‘zamanın ötesine geçiyoruz’ sloganıyla kapılarını açtı.
Fuar, bu yıl teknoloji temasıyla beraber ‘girişimci köyü’ne de ev sahipliği yaptı. Girişimci köyünde, kendilerine ücretsiz olarak tahsil edilen stantlarda yer alan firmalar yapay zeka, yazılım sistemleri gibi alanlardaki girişimlerini ziyaretçilere sunma fırsatı yakaladı.
‘YAPAY ZEKA DESTEKLİ BİR YAZILIMIMIZ VAR’
Yapay zeka destekli bir yazılım üreten Neoone Teknoloji Firması fuarda girişimci köyünde yer aldı. Yazılım firmasının sahibi olan Ozan Koçer, “Biz Neoone Teknoloji olarak yapay zeka üzerine bir yazılım geliştirdik. Bu yapay zeka sayesinde sahadaki satış temsilcileri satış yaptığı noktaları ziyaret ettiğinde bizim uygulamamız fotoğraf çekiyor. Bizler bu Neo Cortex uygulamamız ile fotoğrafları analiz ediyoruz ve müşterilerimizin ürün bulunurluklarını çıkartıyoruz. Böylelikle müşterilerimiz satış noktasında hangi ürünleri var hangi ürünleri yok görebiliyorlar. Bunlarla ilgili aksiyon alabiliyorlar. Olması gereken ürün varsa temsilciye biz uyarı çıkarıyoruz. Bu x ürünü burada sergilememişsin diye uyarı çıkartıyoruz. Temsilci o ürünle ilgili hemen sipariş alabiliyor, bunu otomatik hale getirebiliyoruz. Satış hacimlerini arttıracak bir aksiyon almalarını sağlıyoruz” ifadeleriyle yaptıkları yazılımı anlattı.
‘BİZE VERDİKLERİ YERİN GÖRÜNÜRLÜK OLARAK HİÇBİR AVANTAJI YOK’
Fuarda kendilerine verilen yerden yakınan Koçer, “Fuara da bir teknoloji firması olarak katıldık. Teknopark'ta yer alıyoruz. Kurum içi girişimcilik ile buraya geldik. Fuarda bir tık daha farklı bir yerde yer alacağımızı düşünüyorduk. Daha konsept bir yerde yer alacağımızı düşünüyorduk. Görünürlük olarak hiçbir avantajı yok buranın” dedi.
‘DIŞARIDAN GELEN OLMADI, DİĞER STANT AÇANLARLA ARKADAŞ OLDUK’
Bazı firmaların stant açmaya bile gelmediğini belirten Koçer, “Bazıları stantlarını bile hiç açmadılar. Stanttakilere hiçbir yatırımcı uğramadı. Muhtemelen bizi görmedi bile potansiyel yatırımcı. Kendi içimizde, stant açan arkadaşlar ile network oluşturduk. Bu bizim ikinci fuarımız. İlki Mobile Fest'ti. Orada üç müşteri ile tanıştık” ifadelerini kullandı.
‘AFİŞTE VR VAR VAR FUAR’DA YOK, BENDEN İSTESELERDİ 10 TANE GETİRİRDİM’
Koçer şunları söyledi:
“Teknoloji deyince beklentimiz vardı ama olamadı. Ben daha farklı şeyler beklerdim. Afişinde VR gözlük olan bir fuar ama VR gözlük yok neredeyse hiç. Benden isteselerdi ben 10 tane VR gözlüğü getirirdim. Öncesinden bize hiçbir şey sormadılar. Bir tek logomuzu gönderdik ki onu da tek yaptıran biziz. Bedava alan açıp günlere bölüyor. Pozitif olarak görmek gerekirse ben bunu PR çalışması olarak görüyorum. Fuar açtım demem yeter ama biraz da beyan bu durum. Ben İzmirliyim. İzmir'den de teknoloji firması yok. Şu anda Almanya'da yaşıyorum, her sene gelirim bu fuara. Bu fuar biraz daha konser fuarı. Konsepti sadece çim konseri fuarı. Enerji içeceği firmalarının ve cağ kebabı firmalarının olduğu bir fuar, ileriye geçemediğini düşünüyorum. Halkın eğlenmek için gelip yemek yiyip bir şeyler içtikten sonra konsere gidip kavga çıkmadan metroya binip gittiği bir yer” ifadelerini kullandı.
‘ROBOT DİYE ROBOT KOSTÜMLÜ ÇOCUKLAR GEZİYOR'
Fuarda ‘robot’ olarak gördükleri tek şeyin robot kostümüyle gezen çocuklar olduğunu belirten Koçer, şunları söyledi:
En azından priz verdiler ama internet yok. Fuarda ‘robot’ geziyor... Arkadaşın üzerine sarı bir robot kıyafeti giydirmişler robot olarak o geziyor. Çocuklar da ara ara ışıklı gösteri yapıyor ama bunlar teknoloji değil. Teknolojiyi böyle algılamak biraz üzücü.