HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Eylül 2023 Pazartesi - 19:46

İBB’de gündem kooperatif... Başkan Soyer: Aslanoğlu bizim kıymetlimizdir!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı meclis toplantısında AK Parti grubu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’na yönelik eleştirilerde bulunurken, Başkan Tunç Soyer’den ise, “Aslanoğlu bizim kıymetlimizdir, Türkiye’nin örnek alacağı kentsel dönüşüm modelini ortaya koyduk” çıkışı geldi.  

İBB’de gündem kooperatif... Başkan Soyer: Aslanoğlu bizim kıymetlimizdir!

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Eylül Ayı Birinci oturumu Başkan Tunç Soyer yönetiminde gerçekleştirildi. İBB Meclisi Eylül Ayı toplantısına Büyükşehir öncülüğünde gerçekleştirilen kooperatifçilik yönetimi ve kentsel dönüşümle ilgili AK Parti ile CHP grubu arasında yaşanan polemikler damga vurdu.  


BOZTEPE: ASLANOĞLU’NU MEŞHUR ETTİK
AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun yaptığı açıklamalara yanıt vererek, "Özgür Hızal Grup Başkanvekilimizi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer muhatap alıyor, onunla her türlü diyaloğu kuruyor. Sayın İl Başkanı, bugün il başkanı olmasında bizim katkımız çok, kendisini meşhur ettik. Daha önce sadece gazetelerin 2. sayfalarında janjan'larda yer alıyordu" dedi. 

Boztepe konuşmasını şöyle sürdürdü: 

Kendisi, 'Sözleşmede eskalasyonla ilgili maddenin ne olduğunu nereden biliyor' demiş, kendisi 10 yaşındayken ben kooperatifçilik yapıyordum. Biz CHP İl Başkanı hakkında 'yolsuzluk yaptı' demedik, yapılan iş çok yüksek rakamlara mal oluyor. Sayın İl Başkanının, kendisi İBB iş güvenliği dışında Savcı Sayan'ın elinden tutarak meclis üyeliği yaptığını hepimiz biliyoruz. Kendisi çelik çomak oynarken ben bu ülkenin sorunlarıyla ilgileniyordum. Beni kendi ağabeylerine, büyüklerine sorsun. Ben yalan söylemem ama eksik bir şeyler söyleyebilirim. İl başkanı İzmir İl Başkanlığı yapsın. Burada kendisini temsil eden grup başkanvekili var. Biz kendisini muhatap alacağız çünkü il başkanı.

Biz eleştirdik birbirimizi ama bu kadar seviyeyi düşürmemiştik. O bizi muhatap almayabilir ama Özgür Hızal'ı Sayın Tunç Soyer muhatap alıyor, ciddiye alıyor. Soyer de bizim başkanımız, biz kendisini ciddiye alacağız, saygı duyacağız. Eleştirebiliriz ama saygı duyacağız.

CHP'Lİ AN: SİZİ KINIYORUM
CHP'li meclis üyesi Şamil Sinan An, "Sizin iyi bir yol gösterici olduğunuza inanmıyorum. İl Başkanımızın olmadığı yerde il başkanımıza söz söylemek yanlıştır. Aynı sizin AK Parti il başkanınız da aynı eleştirileri her yerde kullanıyor. Bizim değerli il başkanımız daha samimi eleştirilerini söylüyor. Siz samimi olmadınız, sizleri şiddetle kınıyorum" çıkışında bulundu. 

AK PARTİLİ YILDIZ:  AYNI TEPKİYİ O ZAMAN VERSEYDİNİZ
CHP'li An'a yanıt veren AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise, "Aynı tepkiyi keşke burada kadın meclis üyemize küfür edildiğinde de ortaya koysaydınız" ifadelerini kullandı. 


AK PARTİLİ HIZAL: ARSALAR MÜTEAHHİTÇİLİK OYNAYIN DİYE VERİLMEDİ
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Ben sizlerle 4,5 yıldır meclis üyeliği yapıyorum. Bugüne kadar yaptığım tüm konuşmalar İzmir'e dair olmuştur. Onun dışında elbette dönem dönem tartışmalarda farklı konulara girmişizdir. Ama asli görevimiz İzmir'dir. Tüm meclis üyeleri İzmirlilerin vermiş olduğu oylarla seçildik. Sizler iktidar, biz muhalefet olduk. Bizim asli görevimiz, İzmir'in İzmirlilerin hakkını, hukukunu, malını, mülkünü korumak ve gözetmektir. Örnekköylülerin, Uzunderelilerin, İBB'ye güvenerek teslim ettikleri mülklerinin hakkını koruma görevi bizdedir. Biz oradaki işlemlerle ilgili ifadeler ortaya koyduğumuzda birileri çıkıp 'Siz benim muhatabım değilsiniz' diyemez, böyle bir söz söyleme lüksüne sahip değildir. İzmirlilere ait arsalarda dönüşüm yapılacakken, Şenol Aslanoğlu ve arkadaşları kooperatifçilik oynasın, müteahhitçilik oynasın diye, rant yolsuzluğu yapsınlar diye vermedik, kentsel dönüşüm yapılsın diye verdik" dedi. 

Hızal konuşmalarının devamında şunları söyledi: 

Aslanoğlu'nun muhatabı, elbette bir siyasi partinin il başkanı siyaseten muhatabıdır. Ama Aslanoğlu'nun il başkanı olarak değil, Aslanoğlu olarak o arsada yapılanlar konusunda muhatabı, kooperatif üyeleri ya da iş pasladığı arkadaşları ya herhangi bir siyasi partinin il başkanı değildir. Aslanoğlu'nun muhatabı meclistir, Örnekköylülerdir. Biz de onlar adına konuşuyoruz. Elbette biz bunun hesabını soracağız. O benim muhatabım değildir gibi süslü laflarla günü kurtaramazlar. Bir yapı kooperatifi kendine ait mülkü, arsası yoksa orada inşaat yapamaz. Kimin malını kime satıyorsunuz? İzmirlilerin malını birilerine satarak caka satamazsınız. İBB bu işi başaramadı, beceremedi, biz kahramanlar, fedakârlık yaparak bu işi yapıyoruz diyemezsiniz.

Biz bu hususta konuşmaya devam edeceğiz. Muhatap kabul etsin ya da etmesin muhatabı İBB Meclisidir. Muhatabı Örnekköylüler ve Uzunderelilerdir. Siz dönüşüm noktasında yeterince başarılı olmadığınız için, İBB bu işi beceremedi diyerek Aslanoğlu ve onun gibileri hem kahraman yapıyorsunuz hem de birilerinin rantsal kazanç elde etmesini sağlıyorsunuz. İBB 150 yıllık belediye, bu belediyenin onuru bu kadar ayaklar altına alınmaz, alınmamalıdır. Ben ve grubumdaki tüm arkadaşlarımız seçilerek geldik, birileri gibi lüks otel havuzlarının başından atanarak gelmedik. Mesele muhatabiyet ise İzmirliler için gerekli sorgulamayı yapacağız.

CHP'Lİ AYDIN’DAN ASLANOĞLU YANITI
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, "Gönül isterdi ki yapılan eleştirilerin bir zemini olsun, bir akla, izana uygun yanı olsun, tartışmanın başında dile getirilen üslup meselesine uygun şekilde dile getirilsin. Ne ben ne CHP’nin hiçbir ferdi, insanları yaşları nedeniyle avantajlı ya da dezavantajlı görmedik. Yani kimseyi oluşuyla, doğuşuyla değil olduklarıyla, yaptıklarıyla tartıştık. Kimseyi ‘sen daha küçükken şunu yapıyordun’ diye tartışmadık bu Meclis’te... Dolayısıyla bir insanın benden yaşlı ya da genç, kadın ya da erkek olması bende daha değerli ya da değersiz olması sonucunu doğurmaz. Elbette ki yaşam deneyimi, tecrübe önemlidir ama bir kimseyi söylediklerini değersiz kılmak için yaşı üzerinden suçlamak, bu tür sözler söylemek kimseye yakışmaz, haddi de değildir. Arkadaşların, ‘muhatap alma’ meselesine canı sıkılmış belli ki... Ancak siyasetin nezaketi, yazılmamış da olsa teamülleri vardır. Siyasi eleştiriler dile getirilirken özel nedenler gelişmedikçe herkes mevkidaşı ile muhatap olmaya çalışır. İBB ve CHP’nin kurumsal kimliğine yaptıkları eleştirileri, Grup Başkanımız olan İl Başkanımızın vekili olarak defaatle cevapladım, cevaplamaya da devam edeceğim. Dolayısıyla kimsenin onları muhatap almaması söz konusu değil. Ama şahsen de muhatap alınmak istiyorlar, şehirde gündem oluşturmak istiyorlar. Kimse, kimsenin siyasi ikballeri için kendi pozisyonunu başka bir yere getirmez. İl Başkanımız da getirmez" ifadelerini kullandı. 

CHP'Lİ AYDIN: ABESLE İŞTİGAL
Her türlü eleştiriye yanıt verdiklerini belirten CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, "İzmir meselelerinde siyaset yapmadıklarını söylediler, buna ancak gülerim. Bu Meclis olumsuz anlamıyla bir çok konuyu siyaset konusu yaptıklarını tartıştı. Bunun üzerinden tartışmaya gerek yok. Emin olsunlar, İzmirlilerin hakkını, hukukunu savunmak hepimizin görevi, sadece kendilerinin değil.  Bir karar versinler, bir meclis üyesine göre yolsuzluk yok, grup başkanvekiline göre rant yolsuzluğu var. Yapılanları anlatmamıza rağmen, kooperatif başkanlığını yapan kişi bugün il başkanı olduğun için meseleyi bu zeminde tartışmak istiyorlar. Üzüldükleri, kırıldıkları muhatap alınmaksa kendilerini defalarca burada muhatap aldık. Eleştirileri Büyükşehir Belediye Başkanı’na, Büyükşehir Belediyesi’nin kurumlarına, şirketlerine yönelikti, cevap verdik. İl Başkanımızın önceki görevine yönelikti, cevap verdik. Her tartışmada ‘Aslanoğlu İl Başkanı’ diye hitap ederken öncesindeki işleri ile ilgili tartışmalar yaptılar. Anlam kaymasını bilerek yaptıklarının farkındayız. Kendisi İzmir İl Başkanı görevine geldiğinde diğer işlerini bıraktı. Konuştukları kişi İl Başkanı olmazdan önceki kişi ise bu tartışmayı bu üslupla yapmanın anlamı yoktur. Bütün engellerinize, baskılarınıza rağmen iş yapmaya çalışıyoruz. İnsanların güvenli konutları olması için çalışıyoruz. Eksikleri vardır tamamlarız ama insanların evleri üzerinden tartışmayı İl Başkanı üzerinden yapmanızı anlamı yok. Kendi il başkanınız da atanarak geldi, ben bu lafı kullanmaktan hicap duyarım. İl başkanlarının yaptıkları tartışmaları burada mı konuşacağız? Meclis gündemini bununla mı işgal edeceğiz? Kooperatifle, kentsel dönüşümle ilgili yaptıkları her eleştiriyi saygıyla dinledik, elimizden geldiğince cevap verdik. Anlamak istemeyene her sözün kafi gelmeyeceğini bilerek ısrarla anlatmaya çalıştık. Buna rağmen, ‘beni il başkanı muhatap alsın, almıyorsa Meclis’e saygı göstermiyor’ demek abesle iştigaldir" dedi. 

SOYER: ASLANOĞLU BİZİM KIYMETLİMİZDİR
Eleştirilere yanıt veren Soyer, "Şenol Aslanoğlu İzmir'in çok saygın ticaret insandır. Yıllarca İTO'da şerefiyle, onuruyla görev yapmıştır. Siyasete hep çok yakın durmuş, onurlu bir görevi üstlenerek il başkanı olmuştur. Onun itibarına helal getirecek hiçbir şeyi kabul etmemiz mümkün değildir, bizim kıymetlimizdir, kendisiyle gurur duyar, hakkını, hukukunu savunmaya devam ederiz. Yaptığımız kentsel dönüşüm modeli Türkiye'nin ilham alacağı bir modeldir. Kurduğumuz sistem bir müteahhitle belediye ya da kamu arasındaki hukuki ilişkiden daha güçlü ilişkiler silsilesi ile kurulmuştur. Kooperatif üyeleri belediye şirketine karşı sorumludur, belediyenin şirketi de belediyeye karşı sorumludur. Bu silsile bir müteahhitle kamu kurumu arasındaki ilişkiden çok daha berrak, hiçbir şaibeyi barındıramayacak bir hukuki ilişkidir, rantı ortadan kaldırır" dedi. 

‘TÜRKİYE'YE ÖRNEK MODEL’
Türkiye genelinde yapılan kentsel dönüşümlerdeki metrekare birim maliyetleri ile kooperatifçilik yöntemi ile yapılan birim maliyetlerine dikkat çeken Soyer, "Rant nasıl oluyor herkes iyi biliyor ama belediye şirketi ile siz kentsel dönüşüm yapmaya başladığınız zaman, vatandaşla ilişki kurduğunuz zaman, metrekare birim fiyatı konusunda kimsenin hareket edeceği alan yoktur. Bugün Türkiye'de yapılan dönüşümlerdeki metrekare birim fiyatlarıyla kooperatifin metrekare birim fiyatlarını karşılaştırın, yüzde 50'ye yakın fark var. Gurur duyacağımız, Türkiye'nin örnek alarak izleyeceği kentsel dönüşüm modelini ortaya koyduk. Bunu da başarıyla devam ettireceğiz. Ortak menfaatin öne çıkarıldığı buluşma yeri olsun" diye konuştu. 

CHP'Lİ DAL: ÖĞRENCİLERE YEMEK LÜKS DEĞİL BEKA
CHP Meclis Üyesi İlhan Dal, gündem dışı konuşmalarda okullarda çocuklara yemek verilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Ülkemiz çocuk yoksulluğunun en ağır yaşandığı ülkelerden bir tanesi. TÜİK, her 3 çocuktan 1'inin yoksul olduğunu tahmin ediyor. Devlet, insanını düşünen politikalarla inşa edilir. Bu konu siyaset üstü bir konu. Çocuk yoksulluğu ve yoksunluğu konusunun partiler üstü olmasına rağmen MEB'in bir öğün yemek için bütçesinin artırılması talebinin neden ret yediğini anlamış değiliz. Devletin örgün eğitim içindeki tüm çocuklara beslenme sağlanması kapsayıcı bir politikadır. 100'ün üzerinde ülkede okul çağındaki çocuklara ücretsiz beslenme veriliyor, bu bir lüks değil beka meselesi. Okula devamlılığı teşvik eder, çocuğun bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlar" çağrısında bulundu. 

300 MİLYONLUK YETKİ KOMİSYONDA
İBB’nin yerel bankalardan kullanacağı kredi limitini artırma amacıyla İller Bankası’ndan beklediği teminata onay geldi. Bunun üzerine 300 milyon TL’lik teminat mektubu için İller Bankası ile protokol imzalanması amacıyla Başkan Tunç Soyer’e yetki verilmesini içeren önerge meclis gündeminde yer aldı. Söz konusu önerge komisyonlara gönderildi.

 
Fas'taki depremde can kaybı 2 bin 681'e çıktı
 
Kaçamaya çalışırken yakalanmışlardı... FETÖ'cüler tutuklandı!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vural 12 Eylül 2023 Salı 13:55

Kooperatif kurup chp milletvekili kardeşi torpilli belediyenin maşallah i var avanta büyükşehir ve yerel de hızını kaybetmeden devam ediyor bankamatik memurları da dahil akp yedi chp yemezmi hele izmirde en fazla chp yedi izmiri senelerden beri her şekilde ihalelerle asfalt ihalesi ile konserleri ile ideolojik saplantılı zeka seviyesi düşük şak şak cilar mutlu hala vatan satılıyor rant var cart cirt diye prim yapmaya çalışan soyer inşallah senden kurtulacağız izmirli olarak seni ve ekibini istemiyoruz aziz mahvetti zaten soyer yerin dibine soktu izmiri

Yorumu oyla      2      3  
izmirli 12 Eylül 2023 Salı 10:00

Sayın başkan uzundere neoldu uzundere adamlar sizi genel başkanınızla rezil etti. siz halen uzunderede bir arpaboyu yol alamadınız bukadarda pişkinsiniz yazık izmir halkına yazık size oy veren seçmenlere. size oy veren seçmenler izmiri heryerini dolaşsınlar bakalım nediyecekler pislikten çukurdan bakımsızlıktan geçilmiyor bunu izmir haketmiyor.

Yorumu oyla      3      3  
izmir 12 Eylül 2023 Salı 09:31

kentsel dönüşüm nerde var?4.5 yıldır ne yaptınız? neden göremiyoruz. heryer çp, asfalt yetersiz yollar delik deişk, iki damla yağmurda sel oluyor,kemeraltı,eşrefpaşa yağnaler.. neresi değişti. yeni açılan alternatif yol var mı? karşıyaka gidiş gelişler çile .. saysam kelimeler yetmez

Yorumu oyla      3      3  
Serdar 11 Eylül 2023 Pazartesi 23:24

Halka hizmet yapmayana oy yok

Yorumu oyla      3      4  
bakar kör olmak 11 Eylül 2023 Pazartesi 23:23

Vatandaş, CHP odun koysa seçilir diyen siz değil misiniz? İşinize gelince milli irade, işine gelmeyince odun siyaseti. emekli 7500 liraya mahkum edildi, sen ne anlatıyorsun! Suriyeliler olmasa bak bakalım seçim sonuçları ne olurdu. CHP olmasa emekli 1 lira bayram ikramiyesi alamayacaktı.

Yorumu oyla      6      4  
İzmirli 11 Eylül 2023 Pazartesi 23:22

Tunç bey yılmadın bıkmadın bu kooperatifçi İl başkanına ihale üstüne ihale vermeye... Ama hiç merak etme bu yerel seçimlerde izmirlilerde sandıkta sana gereken cevabı verecekler..

Yorumu oyla      6      7  
Vatandaş 11 Eylül 2023 Pazartesi 21:00

Izmır büyük şehir belediyesi başkanı atama il başkanı da atama elbette ki birbirine destek verecektir,ama seçmen ve halk sizlere destek vermeyecektir,genel seçimlerde on beş bin lira bayram ikramiyesi masalına inanmadı ve güvenmedi oy vermedi sonrasında BİDON kafalılar ve köylüler trt1 izliyor oy vermedi diyerek demeç vererek halk suçlanıyor,hepiniz yakında bye bye olacaksınız...

Yorumu oyla      7      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi'nden Umurlu'daki yangına müdahale
Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, bugün öğleden sonra merkez Umurlu ...
Başkan Çerçioğlu, Umurlu Mahallesi'ni ziyaret etti
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, merkez Umurlu Mahallesi'ni ...
İzmir Fuarı'ndan İZSU'ya yoğun ilgi!
92. İzmir Enternasyonal Fuarı on gün boyunca yerli ve yabancı birçok misafiri ...
 
Büyükşehir'den servislere hayati denetim!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla ...
Cosplayler sahneye çıktı... Oyun tutkunları fuarda buluştu!
92. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında hafta sonu düzenlenen İzmircon ...
Başkan Tekin okulun ilk gününde öğrencileri yalnız bırakmadı
Torbalı’da yaz tatilinin ardından okullarına dönen öğrenciler sıralarına ...
 
Çiğli'de satranç şampiyonası heyecanı
Çiğli Belediyesi’nin ev sahipliğinde Cumhuriyetin 100. yılı anısına gerçekleştirilen ...
Karşıyaka’da ‘izmarit’ projesi… İki günde yere atılanlar insan boyunu aştı!
Karşıyaka Belediyesi, yere atılan sigara izmaritlerinin ne kadar çok olduğunu ...
Bergama'da ödüllü fotoğraf maratonu başlıyor
28 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek maratonda Bergama’nın ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva