HABERLER>EKONOMİ
20 Ocak 2022 Perşembe - 15:39

İAOSB’ye 5 milyon Euro yatırım

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, “Kentimizin de ülkemizin de su kaynakları kısıtlı. Bu yatırımla, her yıl, bölgenin atık suyunun yüzde 70’ini, yani 3 milyon metreküpünü geri kazandıracağız” dedi.

İAOSB’ye 5 milyon Euro yatırım

EGEDESONSÖZ - Üretim ve istihdam kapasitesi ile Türkiye ekonomisinin öncü merkezleri arasında yer alan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), kaynakların verimli kullanılmasına yönelik yürüttüğü çalışmalarına bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. İAOSB, “Arıtılmış Atık Suyun Geri Kullanımı” projesi ile yılda 3 milyon metreküplük atık suyun tekrar kazanılmasını sağlayarak, Bölge katılımcılarının hizmetine sunmayı planlıyor.

DÜNYA BANKASI FİNANSMANLI BİR PROJE
Sınırlı su kaynaklarının verimli değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan proje ile İAOSB’nin mevcut Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan arıtılmış atık suyun, ileri arıtma işleminden geçirilerek şebeke suyu kalitesinde tekrar kullanılması hedefleniyor. “Dünya Bankası Finansmanlı Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi” kapsamında hazırlanan ve 5 milyon Euro’luk yatırımla gerçekleştirilecek olan çalışmanın ardından Bölge’deki atık suyun yüzde 70’inin tekrar kazanılması ön görülüyor.

Kaynakların her geçen gün azalmasının ardından gelecek nesilleri tehdit eden enerji, su ve gıda kıtlığına yönelik ülkemizde ve dünyada yürütülen çalışmaların hız kazandığına dikkat çeken İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, şu bilgileri verdi:

DEŞARJ EDİLEN SUYUN YÜZDE 70’İ GERİ KAZANILACAK
“Kentimizin de ülkemizin de su kaynakları kısıtlı. Katılımcılarımıza sunduğumuz suyu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden alıyoruz. Kullanılan suyu arıtma tesisimizde arıttıktan sonra deşarj ediyoruz. Arıtılmış Atık Suyun Geri Kullanımı Projemizin hayata geçmesinin ardından deşarj ettiğimiz suyun yüzde 70’e varan kısmını geri kazanıp, ayrı bir dağıtım şebekesi ile rekabetçi bir bedelle tekrar katılımcılarımızın kullanımına sunmayı hedefliyoruz. Projemiz hazır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın onayının ardından bir yıl içerisinde çalışmamızı tamamlamayı planlıyoruz. Yaklaşık 5 milyon Euro’luk bir yatırımla hayata geçirmeye hazırlandığımız proje ile kullandığımız yıllık 4 milyon metreküpcivarındaki suyun yüzde 70’ini geri kazanmayı hedefliyoruz. Böylece her yıl şehir şebekesinden 3 milyon metreküp daha az su tüketerek, sınırlı su kaynaklarımızın verimli kullanımı konusunda önemli bir adım atmış olacağız.”

GİRDİ MALİYETLERİNDE ÖNEMLİ BİR TASARRUF OLACAK
Projenin gerçekleştirilmesinin ardından İAOSB katılımcılarının girdi maliyetlerinde önemli bir tasarruf sağlanacağına da dikkat çeken Uğurtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Katılımcılarımızın büyük bir kısmı İZSU’dan aldığımız suyu, su hazırlama ünitelerinden geçirdikten sonra kullanabilmektedir. Arıtılmış Atık Suyun Geri Kullanımı tesisimizden elde edeceğimiz su ile su hazırlama ünitesi ihtiyacı da büyük ölçüde ortadan kalkmış olacak. İAOSB Yönetim Kurulu olarak hayata geçirdiğimiz projelerimizde katılımcılarımızın güncel gelişmelere yönelik farkındalığını artırarak rekabet güçlerine destek olmak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Arıtılmış Atık Suyun Geri Kullanımı projemiz de katılımcılarımızın dünya ölçeğinde “yeşil” kavramının avantajlarını kullanmalarını teşvik edecektir. Bu çalışmalarla birlikte güçlendireceğimiz yeşil altyapımız bir yandan katılımcılarımıza hammadde, elektrik, su ve atık bertarafı harcamalarının azaltılması konularında destek sunarken, diğer yandan gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma konusunda çevresel fayda sağlayacaktır.”

 
Program belli oldu: Beşiktaş-Göztepe maçı 10 Şubat'ta
 
Yorgancılar doğalgaz kesintilerine değindi: Dengeleri bozacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Esnaf dolaplarını iade ediyor… Elektrik zammı dondurmayı eritti!
Birçok bakkal ve tekel bayiler elektriğe gelen zamlar nedeniyle dondurma ...
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı.
Bilgin'den 3600 ek gösterge açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek gösterge çalışmalarında ...
 
Bakanlıktan KDV'de 'sadeleştirme' çalışması
Hazine ve Maliye Bakanlığı, tüm sektörleri ilgilendiren kapsamlı Katma ...
Kimler emeklilikte yaşa takılıyor?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kamudan düzenleme beklerken, konunun ...
Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında
Yurt içi piyasalar, bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından ...
 
Yeni Ekonomi Paketi Meclis'te kabul edildi
Memur ve emekliye ek zam, TL finansal araçlara talebin artırılması, kademeli ...
EPDK'den faturalarla ilgili şikayetlere yanıt
Son dönemde tüketici şikayetlerine yol açan elektrik tüketiminin faturalandırılmasına ...
TESK Başkanı'ndan akaryakıt açıklaması
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva