HABERLER>EKONOMİ
30 Eylül 2020 Çarşamba - 09:57

Hilton tartışmasında yeni perde: O araziyi Tekel'den ben aldım!

İzmir Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Özfatura'nın "Ege Ordu Komutanı Org. Kemal Yamak aracı oldu, bize adeta hediye gibi verildi" sözlerine tepki gösteren, 1980 darbesi sonrası 11 ay 11 gün İzmir Belediyesi’ne başkanlık yapan Ceyhan Demir, "Orası NATO'ya değil, TEKEL'e aitti. 101 milyon liraya ben satın aldım. Belediyemiz oradan çok para kazanmalıydı ama tek kuruş kazanmaması düşündürücü" dedi.

Hilton tartışmasında yeni perde: O araziyi Tekel den ben aldım!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Hilton İzmir ile ilgili tartışmalara, 1980 darbesi sonrası 11 ay 11 gün İzmir Belediye Başkanlığı yapan Av. Ceyhan Demir de katıldı. Geçmiş dönem başkanlarından Burhan Özfatura'nın, "Hilton İzmir'in olduğu yer, dönemin Ege Ordu Komutanı Org. Kemal Yamak'ın aracı olmasıyla adeta bize hediye edildi. NATO'dan makul bir fiyata aldık" yorumunu değerlendiren Ceyhan Demir, şu açıklamayı yaptı:

TEKEL'E 101 MİLYON LİRA ÖDEDİM
"Söz konusu 6 bin 400 metrekarelik arsa, Tekel Genel Müdürlüğü mülkiyetindeydi. İzmir Belediyesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planında bu yer, 7 katlı 1555 araç kapasiteli otopark olarak yer almıştı. Bunları, 'İzmir'in Aşk Asansörü' adlı kitabımda da yazdım. İlgili bakanları ikna ederek, İmar Yasası ve Kamulaştırma Yasası hükümlerinin verdiği yetkiyle, Kamulaştırma Kıymet Takdir Komisyonu tarafından belirlenen 101 milyon lira bedel karşılığında o araziyi Tekel Genel Müdürlüğü'nden alıp İzmir Belediyesi mülkiyetine geçirdik"

ORASI OTOPARK OLARAK PLANLANMIŞTI
Arsanın, Burhan Özfatura göreve gelmeden, Org. Kemal Yamak daha Ege Ordu Komutanlığı'na atanmadan çok daha önce İzmir Belediyesi'ne geçtiğini hatırlatan Ceyhan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İmar Yasası, İmar Planı ve Kamulaştırma Yasası hükümlerine göre bu arsaya otel yapılması hukuken olanak dışıyken, hukukun arkasından dolanarak ve otelin arka bölümünde bir miktar otopark da yapılması kılıfıyla otel yapıldığı anlaşılıyor. Alsancak bölgesindeki arsalarda yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde arsa sahiplerine en az yüzde 50 mülkiyet hakkı tanındığı gerçeği karşısında, İzmir Belediyesi'ne bu inşaattan sadece yüzde 23 pay verilmesi doğru olmamıştır. Bununla da kalınmayarak, yazılanlar doğruysa 33 yıl içinde İzmir Belediyesine otopark geliri olarak hiçbir ödeme yapılmaması çok düşündürücüdür. Bu olumsuzlukların, Burhan Özfatura'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde alınan kararlar ve yapılan sözleşmeler sonucu oluştuğu anlaşılmaktadır."!

BELEDİYENİN TEK KURUŞ BORCU YOKTU
Ceyhan Demir, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini Burhan Özfatura'ya devrettiği 29 Mart 1984 tarihinde; İzmir Belediye'sinin müteahhitlere, esnafa ve personele tek kuruş borcu olmadığını, kasasında 760 milyon lira nakit para bulunduğunu hatırlattı. Demir, "İnşaat sezonunda yol ve kanal çalışmalarında kullanılmak üzere parası peşin ödenip stoklanmış 180 milyon lira değerinde kum, mıcır, çimento ve bitüm bulunuyordu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura belediyenin bu finansal gücünü kullanarak, buraya otel yerine otopark yaptırmalıydı. 1155 araç kapasiteli katlı otoparktan, otele dönüştürülen projede, aradan geçen 33 yıl içinde İzmir Büyükşehir Belediyemiz milyarlarca gelir kazanmalıydı. Ne yazık ki tek kuruş kazanmadığını görüyoruz ve buna üzülmemek elde değil" ifadelerini kullandı.

 
Gaziemir pazarlarında HES kodu denetimi
 
Ödemişli asker Hatay’da hayatını kaybetti
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fehmi Nisli 30 Eylül 2020 Çarşamba 16:06

Bu konuyu esasli bir sekilde arkadasim dostum İzmir Barosu avukatlarindan sayin ÖZAY in incelemekte oldugunu ve baskan sayin C.Demir in sorularina tum yanitlarini en kisa surede bulacagina inancim tamdir diye dusunmekteyim.saygilarimla..

Yorumu oyla      3      3  
30 Eylül 2020 Çarşamba 12:50

Gelen satmış, giden satmış.Biri de çıkıp doğru bir iş yapsa. Yazık İzmir'ime.

Yorumu oyla      7      3  
mustafa 30 Eylül 2020 Çarşamba 12:49

Çok ilginç. Gerçeklerin er geç ortaya çıkması gibi bir huyu vardır. Kimden hesap sorulacak şimdi? Yada sorulabilecekmi ? Bu büyük gelir kaybı,yapanların yanına kar olarakmı kalacak?

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Baransel: Gram altın 500 TL’yi görür!
Altın fiyatlarına yapılan freni değerlendiren Baransel, "Faizlerin yükselmesinden ...
Bankada parası olanlar dikkat!
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre mevduat hesaplarına ...
Dolar, euro, altın alımında vergi düştü!
Döviz ve altın alım satım işlemlerindeki vergiler düşürüldü, mevduat hesaplarından ...
 
İzmir'in tescilli üzümüne 'renkli' koruma
İzmirli üreticiler, aralık ayına kadar hasadı devam eden tescilli Kavacık ...
Başkan Erişen: Vatandaş da HES koduyla pazara girsin!
İzmir Pazarcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hamdin Erişen, kent genelinde ...
Ekonomide 3 yıllık yol haritası açıklandı
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, 2021-2023 dönemine ilişkin Yeni Ekonomi ...
 
Piyasalarda yüksek ateş: Dolarda tarihi zirve!
Küresel piyasalar pozitif bir seyir izlerken, yurt içinde piyasalarda ...
Güzelbahçe Barınağı'nda balıkçıların 'ihale' korkusu!
Güzelbahçe ilçesindeki barınakta uzun yıllardır balık satışı yapan esnaf, ...
İşsizlik ve kısa çalışma ödeneği ödemeleri 5 Ekim'de
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, eylül ayına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva