HABERLER>GÜNCEL
25 Ekim 2021 Pazartesi - 13:46

HDP'den İzmir'deki saldırı iddianamesi ile ilgili açıklama

İzmir'deki HDP il binasına düzenlenen saldırı sırasında parti binasında bulunan Deniz Poyraz'ı (38) tabancayla vurarak, öldürdüğü suçlamasıyla tutuklanan Onur Gencer (27) hakkında 'tasarlayarak kasten öldürme', 'iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme' ve 'siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu ve 7 yıla kadar hapis cezası istenirken, HDP avukatları süreçle ilgili basın toplantısı düzenledi.

HDP den İzmir deki saldırı iddianamesi ile ilgili açıklama

Olay, 18 Haziran'da, Çankaya semtinde meydana geldi. İş hanının 2'nci katındaki HDP İl Başkanlığı'na gelen eski sağlık çalışanı Onur Gencer, partide çay servisi yapan annesi rahatsız olduğu için yerine 1 günlüğüne çalışmaya gelen Deniz Poyraz'ı tabancayla ateş edip, öldürdü. Silah sesleri üzerine adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis, binanın bulunduğu sokağın çevresini güvenlik şeridiyle çevirerek, yaya geçişine kapattı. Gencer, polisin çalışmasıyla yakalanarak gözaltına alındı. Binanın bulunduğu yere taksiyle gelen Gencer'in çantasında, bıçak ve bir miktar para olduğu öğrenildi. Gencer'in, saldırıyı Amerikan yapımı olan, 'Ruger' marka 9 mm tabancayla gerçekleştirdiği, şarjördeki 10 mermiyi de ateşlediği belirtildi. Olaydan sonra Gencer'in üzerinde veya çantasında başka ateşli silah bulunmadığı öğrenildi. Onur Gencer, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Cinayetle ilgili savcılık, iddianame hazırladı. Onur Gencer hakkında 'tasarlayarak kasten öldürme', 'iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme' ve 'siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu ve 7 yıla kadar hapis cezası istendi. Sanık Gencer, İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarılacak.

'GEREKLİ ARAŞTIRMALAR YAPILMADAN TUTUKLANDI'
HDP Genel Merkez Hukuk Komisyonu avukatları, Fatma Demirer, Abdülmecit Yıldırım, Türkan Aslan Ağaç, İmdat Ataş ve Gurbet Uçar, iddianame hakkında bugün basın toplantısı düzenledi. Toplantıya avukatların yanı sıra HDP İzmir İl Eşbaşkanı Abdulkadir Baydur ve partililer katıldı. Basın açıklamasını Türkan Aslan Ağaç okudu. Ağaç, soruşturma kapsamında eksiklikler olduğunu savundu. Ağaç, "Soruşturmayı yürüten savcılık makamı ve emrindeki kolluk, büyük bir uyum ve kararlılık içinde siyasal cinayetin tüm boyutları ile araştırılmaması gerektiği konusunda bir fikir birliği içerisinde çalışma yürütmüşlerdir. Olayın başında itibaren terörle mücadele şubesinde görevli sivil giyimli polisler, il binasının bulunduğu iş merkezi önünde bulunmasına, ayrıca Asayiş Şube'de görevli kolluk mensupları olmasına rağmen olaya müdahale etmemişlerdir. Olayın başlaması ile bitişi arasında geçen 30 dakikalık süreçte kapının önünde beklemeyi tercih etmişlerdir. Olayın gerçekleştiği iş merkezi bir bütün olarak suç mahalli kabul edilerek bina içerisinde yapılması gereken inceleme ve araştırmalar yapılmadan diğer ofis ve dairelerde bulunan kişilerin giriş ve çıkışları serbest bırakılmıştır. Saldırının gerçekleştiği gün yapılan gözaltı işlemi ile katilin savcılığa çıkarılması arasında 18 saat gibi kısa bir süre geçmiştir. Gerçekleşen olayın niteliği çok yönlü olarak ele alınmadan, deliller toplanmadan, saldırganın ifadesinde geçen hususlarda araştırma yapılmadan, HTS kayıtları, kamera kayıtları gelmeden ve kendisinden elde edilen deliller değerlendirilmeye alınmadan, gerekli araştırmalar yapılmadan kişi tutuklanmıştır" dedi.

'DELİLLER GÖZARDI EDİLDİ'
Ağaç, Gencer'in olaydan önce 27 defa İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne ait sabit hat numaralarını da aradığını savundu. Ağaç, "Olayın hemen akabinde sıcağı sıcağına toplanması gereken delillerin hiç birisi toplanmamıştır. Taleplerimiz doğrultusunda üzerinden günler geçtikten sonra kişi ifadelerine ya da diğer delillere ulaşılmıştır. Üst arama tutanağında sanığın üzerinde 100 TL çıktığı belirtilmiş olmasına rağmen adliyeye çıkarıldığında kendisine 200 TL para teslim edilmiştir. Bu parayı kim verdi? Saldırgan katilin gözaltında olduğu saatlerde sosyal medya hikayelerinin silindiği, gerçekleştirdiği silahlı saldırıya ilişkin yapılan yorumlara 'beğendi' yaptığı tarafımızdan tespit edilmiştir. Bu durumu araştırma taleplerimize savcılık yorum yapmamıştır. Saldırganın ekonomik finansının kim ve kimler tarafından yapıldığının araştırılması karanlık ve örgütsel ilişkilerinin ortaya çıkarılması açısından büyük önem taşımaktadır. Gelinen aşama itibarı ile gördüğümüz, taleplerimizin bir kısmının yerine getirildiğini göstermek amacıyla  'deliller toplanmış gibi' yürütülmüş bir faaliyettir. İddianame, olayın siyasal boyutunu özellikle göz ardı ederek hazırlanmıştır" ifadelerini kullandı.

MUHALEFETE ELEŞTİRİ
Muhalefet partilerine de eleştiride bulunan Ağaç,  "Demokrasi ve hukukun üstünlüğünü dillerinden düşürmeyen muhalefet parti liderleri, saldırının arkasından aynı gün İzmir'e gelerek bu siyasal saldırı ve cinayetin karşısında olduklarını hep beraber söylemiş olsalardı, aylar sonra tekrar siyasi cinayetlerin işlenme olasılığını tartışmak zorunda kalmazlardı" diye konuştu. (DHA)

 
Altay'da son kurban Naderi
 
MHP'li Osmanağaoğlu muhtarlarla buluşuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Odalar'dan İzmirlilere ve Soyer'e: Çeşme Projesi bilirkişi daveti
27 Ekim’de yapılacak olan Çeşme Projesi davasının bilirkişi incelemesine ...
Sayıları giderek artıyor:İzmir sularında 'istilacı' tehdidi!
Sayıları giderek artıyor:İzmir sularında 'istilacı' tehdidi!
Depreme Rıza Bey'de yakalanmıştı... Enkazdan nasıl sağ çıktığını anlattı!
İzmir'de, geçen yıl 30 Ekim'de meydana gelen depreme, yıkılan Rıza Bey ...
 
DASK'tan İzmir'de deprem yarasına 401 milyon lira!
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), İzmir’de 30 Ekim 2020'de yaşanan ...
Köylüler isyan bayrağı açtı... 'Köyümüze giriş yasaktır!'
Yarın yapılması planlanan mermer ocağı ÇED toplantısı öncesi köylüler ...
İzmir yeni haftada ısınıyor
İzmir’de yeni haftada yüksek sıcaklıkların kendini göstereceği bildirilirken ...
 
6 DEAŞ şüphelisine gözaltı kararı
Ankara merkezli 4 ilde DEAŞ silahlı terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma ...
Alt geçitte 'Aşkım öpeceğim' tacizine ceza
Alt geçitten geçerken "Aşkım hoş geldin, gel öpeceğim" diyerek kollarını ...
Uyuşturucu tacirlerine operasyon: 32 gözaltı
Küçükçekmece'de Torbacı olarak tabir edilen sokakta uyuşturucu satıcılarına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva