HABERLER>YAŞAM
9 Haziran 2021 Çarşamba - 08:38

Hayvan koruma kanunu hazır!

1 Temmuz’a kadar yasalaşması planlanan Hayvanları Koruma Kanunu’nun taslak çalışmasına göre, hayvanlar ‘mal’ değil ‘canlı’ olarak korunabilecek. Taslak çalışmada, sokak hayvanlarının uyutulmamasından hayvanlara yönelik tecavüz ve cinsel istismara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesine kadar birçok madde yer alıyor.

Hayvan koruma kanunu hazır!

Uzun süredir üzerinde çalışılan Hayvan Hakları Yasa Teklifi'nde sona gelindi. Hürriyet gazetesinden Gizem Karakış'ın haberine taslak çalışmada yer alan maddelerden bazılarına yer verildi. 

HAYVAN POLİSLERİ DEVREDE
Hayvanlar için özel eğitim almış polisler devrede olacak. Herhangi bir şikâyet durumunda ‘çevre, doğa ve hayvan polisleri’ müdahale edecek. ‘Hayvan Durum İzleme (HAYDİ)’ mobil uygulamasını cep telefonuna indiren vatandaşlar, bu şekilde, şahit oldukları suçları ya da şikâyetleri çevre, doğa ve hayvan polislerine bildirebilecek. Çevre, doğa ve hayvan polisleri suçüstü hallerinde idari para cezası uygulayabilecek.

UYUTMAYA SON VERİLECEK
Çalışmayla belediyelerin sorumluluklarının arttırılması planlanıyor. Buna göre, belediyeler bütçelerinin belli bir kısmını hayvan barınaklarına ayırmak zorunda kalacak. Belediyenin gelirine göre hesaplanacak bütçe, barınak yapımı ve kısırlaştırmalarda harcanacak. Sokakta yaşayan hayvanların uyutulması gibi uygulamalara son verilecek. Sokakta yaşayan sahipsiz hayvanların belediyeler tarafından 3 yıllık sürede kısırlaştırılmasının sağlanması planlanıyor. Böylece sahipsiz sokak hayvanlarının üremesi engellenecek.

BESLENME YERLERİ BELİRLENECEK
Hayvanların kimliklerinin olması planlanan çalışmaya göre, beslediği hayvanı sokağa terk edenlere 2 bin TL para cezası verilecek. Hayvanların üzerine dijital kimlik takılacak. Böylelikle hayvanı kimin sokağa bıraktığı rahatlıkla tespit edilecek. Kimlik yaptırmayanlara 1200 TL para cezası kesilecek.

Hayvanların sağlıksız ortamlarda tutulduğu petshoplar kapatılacak. Park, bahçe ve arsalardaki beslenme noktalarını Tarım ve Orman Bakanlığı belirleyecek. Bu alanlar dışında hayvanların beslenmesi engellenecek.

TEHLİKELİ IRKLARA KISITLAMA
Almanya, Hollanda gibi birçok ülke uygulamaları incelenerek hazırlanan çalışmayla, tehlikeli ırkların alım ve satımının yasaklanması planlanıyor. Tehlikeli ırkların alım satımı ile ilgili ağır para cezalarının olması da değerlendiriliyor. Ayrıca tehlikeli ırk sahiplerinin, kısırlaştırmak şartıyla mevcut hayvanlarına yaşadıkları sürece bakabilecekleri ifade ediliyor. Tehlikeli ırklar tasmasız gezdirilemeyecek, ağızlık takılması zorunlu olacak. Çocukların bulunduğu alanlara girmesi de önlenecek. Bu durumlarda çevre, doğa ve hayvan polislerine başvurulabilecek.

TECAVÜZE HAPİS CEZASI
Hayvanlara tecavüz ya da cinsel istismara hapis cezası verilmesi planlanıyor. Çalışmada “Hayvanlara tecavüz, cinsel istismarda ve hayvana eziyette 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak kaydı ile adli para cezası uygulanır” maddesinin yer alacağı değerlendiriliyor. Ev hayvanı veya evcil hayvanları kasten öldürene 6 aydan 4 yıla kadar, cinsi tükenen ve kasten bir canlının cinsini tüketene 2 yıldan 5 yıla kadar, hayvan dövüştürenlere ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor.

 
İzmir'de Milli Park'a komşu taş ocağı!
 
Maden kurbanı mı oluyor? Aşıklar Şelalesi'nin gözyaşları!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ANKARA 9 Haziran 2021 Çarşamba 10:42

Şu Rezalete Bak! Yasanın Taslağına Bak! Rezillik... Neymiş Hayvana Çip Takılarak Hayvanın Sokağa Bırakılması Durumunda İlgili Hayvan Sahibine Ceza Verilecek Miş! Peki O Hayvana Takılan Çipi Hayvandan Keserek Zarar Vererek O Cip Cikarilsa Ne Olacak! Kaş Yapayım Derken Gôz Çikirilacak! Pessss... Valla Pesss...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karikatürist Kaan Ertem hayatını kaybetti
Öğreten Adam ve Oğlu, Erdener Abi gibi tiplemelerin yaratıcısı, Leman ...
Lenfoma tedavisi gören Boğaç Aksoy merak edilen soruları cevapladı
Kanal D'de yayınlanan 'Arka Sokaklar' dizisinde 'Volkan' karakterine hayat ...
İzmirli gençler 3 ülkeden yaşıtlarının İngilizce haberlerini Türkçeleştirdi
İzmir Konak Misak-ı Milli Ortaokulu öğrencileri 12 Avrupa ülkesinin öğrencileriyle ...
 
'Tabiata yapılan kötü muamele ağırıma gidiyor'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, büyüdüğü evde ...
Meriç Nehri, ‘doğal sit alanı’ ilan edildi
Edirne’de, Türkiye ile Yunanistan sınırını oluşturan Meriç Nehri’nin il ...
İranlı gezgin İzmir'de kaybolan can dostunu arıyor
Anadolu ve Kafkasya turuna çıktığı köpeğini İzmir'de kaybeden İranlı gezgin ...
 
İş makinesini yavrulara teslim ettiler
Tokat'ın Pazar ilçesinde belediyenin gölet inşaatında kullandığı ekskavatörün ...
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir’in fidanları yarının süperleri!
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir’in fidanları yarının süperleri!
İzmir'de keşfedilmemiş bir cennet: Zindancık Koyu
İzmir'de keşfedilmemiş bir cennet: Zindancık Koyu
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva