HABERLER>GÜNCEL
28 Temmuz 2021 Çarşamba - 08:52

Hayalet nehir!

İzmir’den doğup yine İzmir’den denize dökülen Küçük Menderes Nehri her geçen gün daha da kirleniyor. Havzası, Türkiye’nin en önemli tarımsal arazilerden olan nehir, yaz aylarında ise kuraklıkla mücadele ediyor.  Vatandaşlar kirliliğin önüne geçilmesi için kurumları göreve çağırırken, kurumlar ise ancak birlikte yürütülecek bir çalışmanın fayda sağlayacağı kanaatinde…

Hayalet nehir!

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- İzmir Körfezi’ni korumak ve temizliği sürekli hale getirmek için çalışmalar yürüten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz günlerde “Temiz Gediz, Temiz Körfez” sloganıyla yola çıkmış ve Gediz Nehri havzasında incelemelerde bulunmuştu.

İzmir’in doğusunu kapsayan ve havzaya adını veren Küçük Menderes Nehri de Gediz Nehri’nin yaşadığı akıbetin aynısını yaşıyor. Kuraklığın yakıcı bir hal aldığı havzada yer altı suları 300 metreye kadar çekilirken Tire’de bazı fabrikaların tankerle işletmelerine su taşımaya başladı.

Bölge halkı Küçük Menderes Nehri hakkında endişelerini dile getirirken, uzmanlar; Ödemiş Bozdağlar'dan doğarak 175 km yol kat edip Selçuk’un Pamucak Sahili’nden Ege Denizi’ne dökülen ve kentin en önemli su kaynaklarını oluşturan nehrinin su kalitesinin artık sürdürülemez bir noktaya geldiğini belirtiyor.

NEHRİN YANINA DAHİ YAKLAŞILMIYOR
Türkiye’nin en büyük tarımsal gelir kaynaklarından biri olan Küçük Menderes hakkında bölgedeki üreticiler daha önceleri tarımda sulama suyunu temin ettiği nehrin artık yanına dahi yaklaşamıyor. Yaz aylarında kuraklık nedeniyle yok olma tehlikesi yaşayan nehir, kış aylarında ise çevresindeki kirleticilerle mücadele içinde hayatta kalmaya çalışıyor. Nehirde canlı belirtisi de maalesef bulunmuyor.

Bölgenin Ziraat Odaları Başkanları nehirdeki kirlilik nedeniyle yaşanılan sıkıntılara dikkat çekerek, gerekli kurumlara kirlilikle topyekûn mücadele edilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Küçük Menderes’e kaynaklık etme özelliği taşıyan Ödemiş ilçesinin Belediye Başkanı Mehmet Eriş ise “Küçük Menderes’in her noktası değerli, korunmalı. Üzerimize düşen sorumlulukları hep bir elden yerine getirmeliyiz. Nehrin üzerindeki tüm arıtma tesislerinin aynı anda devreye girmesi gerekiyor, biri önce biri sonra değil” ifadelerini kullandı.

NEHİR BİR ZEHİR!
Küçük Menderes’in denize döküldüğü ilçe olan Selçuk ve İzmir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı, nehirdeki kirliliğe dikkat çekti. Erdallı, “Küçük Menderes’te kirlilik şu anda çok ciddi bir boyutta… Nehir bir zehir, suyu da simsiyah akıyor... Canlı barınmıyor, bütün balıklar önceki yıllarda öldü. Bizim çocukluğumuzda içinden su içilen bir nehirdi, şu anda suyunu içmek ne kelime elimize o su değse hastalık bulaşır!” dedi.

‘BİRÇOK TESİSİN ARITMA SİSTEMLERİNİN ÇALIŞTIĞINDAN ŞÜPHELİYİM’
Nehrin doğduğu yerden itibaren tüm illerde kirletilerek, Selçuk’a ulaştığını aktaran Erdallı, “Küçük Menderes’i bu hale getiren sanayi atıkları; Ödemiş’te, Tire-Kutsan’da birçok tesisin arıtmalarının çalıştığından şüpheliyim. Torbalı’da bulunan deri sanayisinin atıkları da Küçük Menderes’e bırakılıyor bu da büyük bir kirlilik sebebi. Selçuk’un üstünde yer alan bütün ilçelerin bana göre arıtma tesisleri daha tam devreye girmiş değil... Daha önceden çiftçilerimiz bu suyla ürün suluyordu, tüketiyordu ama şu anda kirlilik sebebiyle sulama suyunda dahi kullanılamamakta” diye konuştu.

DENİZE AKAN PİSLİKLER MARMARA’DAKİ GİBİ MÜSİLAJ SORUNU YAŞATABİLİR!
Küçük Menderes nehrinin İzmir’de doğup, İzmir’de denize dökülmesi açısından havzasının daha kontrol edilebilir olduğunu vurgulayan Erdallı, nehirdeki kirliliğin Selçuk’un 7 kilometrelik sahil bandının büyük bir bölümünü etkilediğini, yağışsız havalarda rahatlıkla denize döküldüğünü söyledi. Yaz aylarıyla beraber bölgede artan kuraklık sorunuyla baş etmeye çalıştıklarını, bu esnada kirlilik ve kuraklık dolayısıyla nehirden faydalanamadıklarına dikkat çeken Erdallı, kirlilikle mücadelede kurumlara çağrıda bulunarak şu ifadeleri kullandı:

“Bölgedeki kirliliğe sebep olan tesislerin arıtmada harcadıkları elektrik masrafları en azından kurumlarca karşılanmış olsaydı bu hale gelinmezdi diye tahmin ediyorum. Enerji masraflarından dolayı tesislerin birçoğunun arıtma yaptığını düşünmüyorum. Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte tamamen sistemi durduruyorlar muhtemelen yağmur suyuna karışır mantığıyla; bu aylarda tamamen zehir akıyor… Çok kötü bir kokusu var. Devlet Su İşleri şu anda bir debi çalışması yapıyor, etrafını temizliyor ama suyun kirliliğine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın el atması gerekiyor. Hatta bakanlıklar belediyelerle birlikte çalışsa bu iş hallolur. Bütün ilçeler sıkıntı yaşıyor ama en büyük sıkıntıyı da biz yaşıyoruz. Ödemiş, Beydağ, Bayındır, Tire, Torbalı’dan bize, bizim denizimize geliyor bu pislikler. Marmara’da yaşanılan müsilaj sıkıntısını İzmir’de de görmemize sebep olabilir bu atıklar.”

TORBALI’DA EN BÜYÜK KİRLİLİK MOSKOF ÇAYI’NDAN GİDİYOR!
Küçük Menderes’in kirletilmesinde en önemli payı olduğu iddia edilen ilçelerden biri de Torbalı… Bölgedeki çok sayıda sanayi kuruluşu olduğunu ve içlerinde arıtma sistemlerini kullanmayarak nehre direkt boşaltım yapan fabrika bulunduğunu belirten Torbalı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Girgin:

“Küçük Menderes’in Torbalı bölümünde çok afaki sayıda fabrika var, 800 tane… Bunların kimileri arıtıyor ama aralarında arıtmayanlar da var. Ancak bizim bir diğer sorunumuz da kuraklık. Şu anda nehirde çok ciddi bir boyutta kuraklık var. Nehir keşke aksa ama yok... Torbalı’dan Küçük Menderes’e en ciddi kirlilik ise Moskof Çayı’ndan gidiyor, evsel atıkların atılmasından ötürü siyah aktığını gözlemliyoruz. Moskof Çayı’nın bir an önce temizlenmesi gerekiyor. Menderes, Torbalı Selçuk arasında büyük bir bölümü temizlendi ama yeterli değil, tarımsal sulamada kullanamayız var olan suyu.”

TİRE’DE BİR DAMLA SU YOK!
Kirletici ilçeler bağlamında hedeflerden bir diğeri olan Tire’nin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbişoğlu ise “Tire’den Selçuk’a nehrin gitmesi mümkün değil şu anda çünkü Küçük Menderes akmıyor. Kuraklık sebebiyle, Tire sınırları içerisinde Küçük Menderes’te bir damla su yok. Her yıl aynı dönemde biz bu sorunu yaşıyoruz. Su olduğunda da kirlilik dolayısıyla zaten çok rahatsız edici, tarımda asla kullanamıyoruz. Bu yıllardır böyle. Tire’deki kanalizasyon atıkları da Büyükşehir’in kurduğu tesislerle arıtılıyor” dedi.

BİZ DE SU PEŞİNDEYİZ!
Küçük Menderes’in kaynağının yer aldığı Ödemiş’in Belediye Başkanı Mehmet Eriş, bir an önce temizlenmesi ve bir daha kirletilmemesi yönünde sıkı çalışmaların bulunduğunu aktardı. Ödemiş Sanayisi sebebiyle nehrin kirletildiği iddialarına yönelik konuşan Başkan Eriş, “Ödemiş Organize Sanayi daha kurulu değil ki zaten Kiraz yolunda, oradan su gelmesi mümkün değil ve de su yok şu anda… Biz de su peşindeyiz. Küçük Menderes’in diğer bölgelerinde de bakanlık kontrolünde olan Büyükşehir’in tesisleri çalışıyor. Eğer diğer tesislerden kaynaklı olanlar vardıysa da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onlar için de önlemlerini aldı. Arıtma tesislerinden verilen su içme suyu ayarında veriliyor. İZSU’nun ve Sayın Tunç Soyer Başkanımızın da desteğiyle arıtılan su içmeye uygun değil ama tarıma uygun. Gelecekte bu şekilde tarıma verilmesi planlanıyor” diye konuştu.

KÜÇÜK MENDERES’İ KAYNAĞINDAN KORUMA ALTINA ALIYORUZ
İlçede gerekli önlemlerin alındığını ve denetimlerin yapıldığını belirten Başkan Eriş, “Birgi, Kaymakçı, Yolüstü bölgelerinde tesislerimiz yapılacak, bölgede peyniraltı suyu bırakan mandıracılar da ruhsatlandırıldı. Kaynağından Küçük Menderes’i koruma altına alıyoruz. Bizden sonra Tire ve Torbalı var, istediğimiz kadar temiz su gönderelim eğer oralarda bir kirlilik daha geliyorsa bizim arıttığımız suyun hiçbir önemi, değeri kalmıyor. Havza boyutunda çalışma yapılması gerekiyordu, büyükşehir de bunu yapıyor şu anda. Devreye almayı planladığımız yeni tesisler de var, bu tesisler hakkında İZSU belgeler daha gelmeden kendini hazırlıyor sürecin hızlı ilerlemesi için ancak bakanlıklardan bu hızla karşılık alınamıyor” dedi.

TOPYEKUN MÜCADELE OLMALI
Başkan Eriş, nehirdeki kirliliğin ancak havza boyutunda yapılacak çalışmalar sayesinde temizleneceğini söyleyerek, “Biz turizmi doğaya, tarıma borçluyuz. Topraklarımızı korumak zaten görevimiz ama gelecek ve turizm adına Pamucak’ı korumak, yaşatmak adına; hepimiz havza boyutunda çalışmalıyız. Topyekün mücadele olmalı, son noktada bir kirletici olsa tüm nehir hiç olur yine. Biz Pamucak sahilini pırıl pırıl hale getirmek adına çalışıyoruz. Bu konuda da bizden çok büyükşehir üzerine düşüne yapıyor. Bizler kaynak noktasında elimizden geleni her şeyi yapıyoruz.

Nehir, Belevi Köprüsü’ne geldikten sonra siyahlaşıyor. Çünkü bizden sonra Tire, Bayındır, Torbalı var… Gediz’de Soyer Başkanımızın belirttiği gibi Küçük Menderes’in de her noktası değerli, korunmalı. Üzerimize düşen sorumlulukları hep bir elden yerine getirmeliyiz. Nehrin üzerindeki tüm arıtma tesislerinin aynı anda devreye girmesi gerekiyor, biri önce biri sonra değil. Hepsi aynı anda planlanır ama yapım ve izin anlamında aksamalar oluyor... Ben göreve geldiğimden beri proje ve izin aşaması bekleyen çalışmalarımız var. Özellikle Kaymakçı’da; plan olmasına rağmen devlet koymamış. Bu kez vatandaş şikayetçi. Dileriz önümüzdeki günlerde bu sorunlar çözüme kavuşur” ifadelerini kullandı.

 
Başkan İduğ’dan esnafa destek geldi
 
Bitcoin her şeye rağmen kritik seviyeyi aştı!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
girit 28 Temmuz 2021 Çarşamba 12:40

Bakanlık neyi bekliyor ?

Yorumu oyla      5      3  
vatandaş 28 Temmuz 2021 Çarşamba 11:12

Yıllardır bu sorun burda var ama kurum ve kuruluşlar bir eyleme geçemedi.Her kurum kuruluş top çeviriryor.

Yorumu oyla      5      3  
MANİSALILAR 28 Temmuz 2021 Çarşamba 10:59

AKP Lİ İSE İZMİR BÜYÜKŞEHİR'E CHP Lİ İSE ÜLKEYİ YÖNETENLERE VURMAYA ÇALIŞIYOR. AMA SOKAKTA SİGARA İÇİP AĞAÇ DİPLERİNİ KÜL TABLASINA BENZETMESİNİ BİLİYOR.DOĞA VE TABİAT DÜŞMANIYIZ VESSELAM.

Yorumu oyla      5      3  
ABY 28 Temmuz 2021 Çarşamba 09:38

Küçük Menderesin temiz akması için Büyükşehir Belediyesi olarak neler planlandı? İlçe belediyeler, organize sanayi bölgeleri, fabrikalar neler yapmalı bunlar planlandı mı? Planlanmış olan yapımı devam icraatlarınızı halkla paylaşınız. Kaçak olarak atık sularını Küçük Menderese verenlere ağır cezalar verilmeli. Sanayi atık suları nehir yatağına döşenecek beton büzlerle belli noktalara toplanmalı gerekirse tekrar arıtılmalı, bu noktalara belirlenen standart dışı su gönderen sanayi kuruluşları cezalandırılmalı. Su hayattır. Herkesin sahip çıkması gerekiyor. İcraat bekliyoruz.

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aksaray'da yolcu otobüsü devrildi: 22 yaralı
Aksaray'da sürücüsünün kontrolünden çıkan yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 22 kişi yaralandı.
Türkiye'nin konuştuğu olayda yeni gelişme... İğrenç tezgahı İzmir'de de kurdular!
Gamze Açar’ın ölümüyle ilgili hazırlanan iddianamede, şüphelilerin 2019 ...
İzmir'de korkunç son... Ekmek teknesinde can verdi
İzmir'in Selçuk ilçesinde, seyir halindeki TIR sürücüsünün direksiyon ...
 
İzmir'de feci kaza... U dönüşü ölüm getirdi!
İzmir'in Urla ilçesinde motosikletin otomobile çarpması sonucu 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.
İzmir'de iki moto kuryenin kavgasında kan aktı... Sıra cinayeti!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, iki moto kurye arasında çıkan bıçaklı kavgada ...
Sonuçlar açıklandı! YKS'de sıra tercih döneminde...
ÖSYM, 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarını "sonuc.ösym.gov.tr" ...
 
Otomobil tarlaya uçtu: 3 yaralı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı.
Korku saçan bina tahliye edildi
Güngören'de balkonunda meydana gelen derin çatlaklara önlem olarak demir ...
Kuzey Irak'ta 2 asker şehit oldu
MSB, Irak'ın kuzeyindeki Pençe Harekatı bölgesinde teröristlerle çıkan ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva