HABERLER>SAĞLIK
12 Ocak 2022 Çarşamba - 11:56

Hastaneler, ASM’ler hastalarla dolup taşıyor… Salgının adı: Grip

Bir aile hekimi, gün içerisinde 181 hasta muayene ederek rekor kırdı. Eczaneye ilaç almaya giden 10 hastadan 6’sı, grip için reçete getiriyor. Çocuk hastalar, son iki haftadaki artışla zirve yaptı. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, çocukların ara tatilde aşılanması gerektiğine vurgu yaparken, İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “AVM’ler, toplu yaşam alanları, toplu taşım araçları tıklım dolu. Buralarda maske taksanız bile virüs kapma ihtimaliniz yüksek” dedi. Aile Hekimi Dr. Funda Müftüoğlu ise vakaların üç kat arttığını belirtti

Hastaneler, ASM’ler hastalarla dolup taşıyor… Salgının adı: Grip

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Koronavirüs salgınında kapanmanın olduğu dönemde neredeyse hiç görülmeyen grip vakaları,  son üç haftada zirve yaptı. Hastaneler, Aile Sağlığı Merkezleri, üst solunum yolu rahatsızlığı şikayetiyle gelen hastalarla dolup taşarken, doktorlar hasta muayene etmekten, reçete yazmaktan yorgun düştü. Bir aile hekimi, günde 181 hasta muayene ederek adeta rekor kırarken, eczacılar da günlük ortalamanın üç katına ulaşan hastaların reçetelerini hazırlamaktan perişan oldu. Grip salgını, Covid 19 vakalarının artması anlamında büyük tehdit oluştururken, özellikle çocuk hastaların çok fazla oluşu tedirgin ediyor.

YÜKSEL: GRİPLE DİRENÇ DÜŞÜNCE, ARDINDAN COVİD 19’A YAKALANIYORUZ
İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, aile hekimlerinin hem covid 19 hem de griple mücadele ettiğini, önlemlerin azalması ve artık önemsenmemesi nedeniyle ikisiyle de sıkıntılı bir sürece girildiğini ifade etti. Grip ve covid 19’un aynı yoldan bulaştığını hatırlatan Dr. Yüksel, “Korumayı azalttığınız, kalabalıklarda fazla bulunduğunuz zaman ikisine de açık halde olursunuz. Griple direnç düşünce, diğerine yakalanmak daha kolay oluyor. Yani gribal enfeksiyonla direnci düşmüş bir hasta, covid 19’a daha kolay yakalanabiliyor. İlk yumruğu grip vuruyor, covid ikinci yumrukla hastayı yatırıyor. Hareketli bir dönem yaşıyoruz. Okulların açık olduğu bir süreç yaşıyoruz. İnsanların şehirde bir arada ve kalabalık ortamlarda yaşadığı bir dönem. Dolayısıyla en çok gençlerde, çocuklarda, küçük yaş grubundaki çocuklarda daha çok görülüyor grip ve covid 19 vakaları” dedi.

GRİP VE COVİD 19 VAKALARI, ATBAŞI GİDİYOR

Şu anda pozitif hasta sayısının yüksek, temaslı sayısının düşük olduğuna vurgu yapan Dr. Nuri Seha Yüksel, grip ve covid 19’un atbaşı gittiğini, geçen yıl olduğu maskeyi yine takarsak, mesafeyi korursak, bunun faydasının görüleceğine dikkat çekti. Yüksel, hastaların çoğunun çocuk olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

“Temas ve karantina konularında toplum yeniden bilgilendirilmeli. Çünkü karantinada olan birçok hasta, elini kolunu sallaya sallaya, sanki hastalığı geçmiş gibi Aile Sağlığı Merkezlerine geliyor.  Bu durum, biz aile hekimlerini ve sağlık çalışanlarımızı da tehdit ediyor, diğer insanlar için de risk oluşturuyor. Bilgilendirme konusunda boşluk var. Sağlık Bakanlığı, üstüne basa basa bu konudaki bilgilendirmeyi tekrarlamalı. Bu şartlarda alınması gereken önlemler gözden geçirilmeli. Ayrıca aşı yaşını daha erkene çekmek şart oldu. Çocuklar, önümüzdeki süreçte ara tatile girecekler. O süreçte çocuklara aşı yapılmalı. Eğer öğrencilerin hepsinin aşılanması mümkün olmuyorsa, 12 yaş üstü tüm çocukların aşılarının tamamlanması gerekir. 12 yaş üstü aşılamayı çok çok hızlandırmalıyız. Çocukların aşılanıp okula dönmesinde fayda olacaktır. Çünkü gençler virüsü alıyorlar, başkalarına aktarıyorlar.”

MÜFTÜOĞLU: OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARDAKİ COVİD 19 VAKALARI ÇOĞALDI
Aile Hekimi Dr. Funda Müftüoğlu,  hasta sayısının üç haftadır çok arttığına dikkat çekerken, okul çağı çocuk hastalarda da inanılmaz bir artış gözlendiğini bildirdi. Dr. Müftüoğlu, şu bilgileri verdi:

"Özellikle yılbaşından beri PCR pozitif vakalarda geçen aya kıyasla yaklaşık üç katı artış tespit edildi. Omicron varyantı taşıyan birinin öksürdüğü anda yanında yürümeniz bile o virüsü kapmanız için yeterlidir. Aşılama sonrası ve normalleşme sürecinin getirdiği rahatlık, kış sebebiyle kapalı alanlarda olma durumu, bulaş sayısına katkı koyuyor. Geçen hafta karantina sürelerinde yapılan değişikliğin, bu hızın daha da artmasına, pozitif vakaların yükselmesine yol açtı. Son dönemde yalnızca koronavirüs değil, renovirüs, influenza ve parainfluenza virüs gibi viral enfeksiyonlarda üç kat artış gözlendi. Tüm bu viral hastalıklar hastada oluşturduğu tablo açısından benzerlik gösterdiğinden, bu hastaların sağlıklı kişilerle temasının kesilmemesi durumunda viral hastalıkların önüne geçilemeyeceği ortadadır. Zorlu kış günlerinde hastaların poliklinik başvurularında da çok ciddi artışlar gözleniyor. Hekim başı 100-200 aralığında poliklinik başvuruları oluyor. Hastaneler de ASM'lerden farksız. Hastanelerde randevu bulamayanlar hastalar ASM'lerde çare aradıklarını ifade ediyorlar. Yoğun başvuruları kaldıracak bekleme salonu olmayan aile sağlığı merkezlerinde covid tedbirlerine uymak imkansızlaştı. Okul çağı çocuklardaki covid 19 vakalarında, griple karışık bir hayli çoğaldı. Karantina süresi kısalınca, test sonucu pozitif çıkan çocuklar, kısa zamanda okullarına döndü. Bu da vakaları artırdı. Sonuçta sınıflar kapanmıyor ama bu durumda covid 19’un okullardaki bulaşma hızı, daha da arttı."

SAYILKAN: MASKENİZİ TAKSANIZ BİLE ORALARDA VİRÜS KAPARSINIZ!
İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da eczaneye reçete yaptırmaya gelen 10 hastadan 6’sının gribal enfeksiyon teşhisiyle geldiğini, doktora gitmeyip eczacıya danışan 10 hastanın da 8’inin yine üst solunum yolu hastalığı şikayeti yaşayanların olduğunu bildirdi. Son üç hafta içinde çok ciddi artış gösteren grip vakalarıyla ilgili bilgi veren Başkan Sayılkan, şunları söyledi:

 “Doktora gidenler de, doktora gitmeyip eczacısına danışanlar da hep aynı sorunu yaşıyor. Gelen 10 hastadan 6’sı gripten geliyor. Gündüz zaten kronik hastalıkları olan hastaları ayrı tutarsak, akşam nöbetimizin çok büyük bölümünde soğuk algınlığı, grip hastalarına ilaç vermekle geçti. Grip, mevsimsel bir hastalık sonuçta. Geçtiğimiz yıllarda benzer sıkıntılar vardı.  Sayının arttığını, çok yüksek rakamlara ulaştığını görüyoruz. Maske taktığımız bir dönem, grip vakaları dip yapmıştı. O dönemde sokağa çıkma yasağı vardı, okullar kapalıydı, sinemalar, tiyatrolar, kafeler kapalıydı, restoranlar evlere servis yapıyordu. Şimdi herkes, olabildiğinde AVM’lerde o korkunç kalabalıkların içine giriyor, toplu taşımda sosyal mesafeye uymak mümkün değil. Maskenizi taksanız bile oralarda virüs kaparsınız.”

İLAÇ SIKINTISI, ŞUBAT’TAKİ ZAMLARA KADAR SÜRECEK GİBİ
Hastaların ilaçlarının bir kısmını veremediklerini, örneğin grip ilaçlarının, öksürük ve çocuk şuruplarının önemli bölümünün, burun damlalarının çoğunun piyasada olmadığını anlatan Başkan Tuncay Sayılkan, “Şubat’ta ilaçlara zam gelecek. O zam gelinceye kadar ilaç sıkıntısını çekeceğimizi çeşitli platformlarda söylemiştim. Gariptir, o kadar söylemimize rağmen bir şey değişmiyor. İlaç sorunu yokmuş gibi davranıyorlar. İlaç sıkıntısı ciddi boyutta. Çocuk antibiyotikleri, çocuk grip ilaçlarını, grip ilaçlarının çoğunu bulamıyoruz. Nöbetimde çok sayıda hastayı, geri çevirmek zorunda kaldım. Hastalarımızın çoğunun çocuk hastalar olduğunu da belirtmek isterim.”

 
Ameliyatta ortaya çıkan şey doktorları bile şaşırttı
 
Karakayalı ‘Tüm imkanları seferber ettik’ dedi... Kemalpaşa parlayan yıldız olacak!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
altan koralttan 12 Ocak 2022 Çarşamba 14:50

vurdur vurdur olmuyor...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ameliyatta ortaya çıkan şey doktorları bile şaşırttı
Samsun'da yaşayan Raşit Batur (28), 9 ay önce Kovid geçirdi. Şikayetleri ...
TURKOVAC aşısının Faz-3 sonuçları açıklandı
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Mine ...
Koronavirüs Bilim Kurulu bugün toplanacak
Koronavirüs Bilim Kurulu bugün video konferans yöntemiyle toplanacak.
 
Yoğun bakımlarda 'aşısız' alarmı
Omikron’a bağlı vakaların hızla tırmanması, yoğun bakım servislerini de ...
Salgında günün bilançosu: En yüksek vaka sayısına ulaşıldı!
Sağlık Bakanlığı koronavirüs tablosunu paylaştı. Buna göre Türkiye'de ...
Omicrona yakalanan Prof. Dr. Kurugöl: Aşı şartı gelmeli!
Omicron'a yakalanan ve evde karantinada bulunan Ege Üniversitesi Çocuk ...
 
Vaka sayısı 4 katına çıktı... İzmir kızardı!
Vaka sayısı 4 katına çıktı... İzmir kızardı!
GSS prim borcu olanlara sağlık hizmeti müjdesi
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Genel Sağlık Sigortası ...
Son 24 saatte 141 can kaybı 65 bin 236 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı Günlük Koronavirüs Tablosu'na göre, son ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva