HABERLER>GÜNCEL
17 Şubat 2021 Çarşamba - 10:23

Harmandalı diken üstündeydi: İlk bulgular ortaya çıktı

Çiğli Harmandalı’nda toprak kaymaları ve yarıkların oluştuğu bölgede İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü incelemelerde bulundu. Teknik ekibin de yer aldığı gezide ilk bulgulara göre kaymanın alt bölgelerde yer alan sahalardan toprak alınması ve bunun deprem ve aşırı yağışlar nedeniyle kaymalara neden olduğu tespit edildi.

Harmandalı diken üstündeydi: İlk bulgular ortaya çıktı

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Çiğli İlçesi Harmandalı Mahallesi sınırları içinde yer alan geniş arazilerdeki toprak kayması ve yarıklar korkuya neden oldu. Büyükşehir Belediyesi ve Çiğli Belediyesi’nin bazı evleri boşalttığı bölgede inceleme yapıldı. Teknik ekiplerin de bulunduğu ziyarette İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve Çiğli Kaymakamı Kaya Çıtak da vardı. Heyet sahayı gezerken kayan ve derin yarıkların olduğu alanlarda oluşan durumu yerinde inceledi.

Genel Sekreter Gökçe, “Harmandalı Cumhuriyet Mahallesi’nde yer yer 1 metreye uzanan geniş yarıkların da bulunduğu yer hareketlerinin gözlemlendiği alan ve çevresi için yerinde incelemelerde bulunduk. Bölgede oluşan yer hareketlerinin tümüne dair kapsamlı bir inceleme çalışması sürdürüyoruz. Akademik anlamda da çeşitli destekler ve hizmetler alıyoruz. İlk bulgular alanın sırtı olarak tarif edilen kayalık alanda ki bu alan deve güreşi yapılan alanın da üzerine denk geliyor. Zamanla toprak alınıp topoğrafya bozulmuş. Bu alan aynı zamanda daha yüksek kotlardaki yumuşak zemin için dayanak-topuk vazifesi görüyormuş. Bu bozulan alan yoğun deprem fırtınası ve çok kuvvetli yağışların da etkisiyle harekete geçince alt kottaki sırt alandan da destek alamayınca aşağıya kadar kaymış” dedi.

Bölgedeki yerleşim alanları ve yaşayanlar ile ilgili yapılan çalışmaları da anlatan Gökçe, “Bu alandan direkt etkilenen 3 adet binadaki 5 aile için hemen boşaltma kararı aldık ve kendilerine Uzundere Sosyal Konutları’mızı teklif ettik. Bir ailemiz yerleşti. Diğerlerinin de kararlarını bekliyoruz” diye konuştu.

ÇÖP ALANI İLE İLGİSİ YOK
Gökçe, kaymanın Harmandalı Çöp Depolama Alanı’ndan çıkan gaz sıkışması nedeniyle olabileceği yönündeki değerlendirmelere de yanıt verdi. Gökçe, “Bu süreçte akademisyenlerimizle alanda gerekli tüm ölçümleri yaparak yer hareketlerini de kayda alıp muhtemelen sırt olarak tarif edilen bölge ile diğer belirlenen noktalara duvar ve foraj yapacağız. Bunların tam yerini büyüklük, derinlik ve uzunluğunu akademik çalışma ve ölçümler belirleyecek. Akademisyenlerin ve teknik ekiplerimizin ilk tespitleri kaymanın çöp depolama alanıyla bir ilgisi olmadığı yönünde. Buna karşın tüm ihtimalleri derinlemesine inceleyip, bilim ve fen ne tarif ediyorsa daha önce Evka 5 TOKİ bölgesindeki kaymada yaptığımız gibi gerekli müdahaleyi yapacağız. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Bu yapım sürecinde kaymadan etkilenen tüm ailelerimize gerekli desteği sağlayacağız. Başkanımız Tunç Soyer bu konuda ne gerekiyorsa yapılması talimatını verdi. Biz de gereğini eksiksiz yapacağız. Kaymakam bey ve belediye başkanımız da gerekli desteği bize veriyorlar” ifadelerini kullandı.

BÖLGEYİ GÜVENLİ HALE GETİRECEĞİZ
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de bölgeyi yakından takip ettiklerini söyledi. Belediye olarak ilk incelemeyi yaptıktan sonra “Fen Raporu” hazırlayarak durum tespitini yaptıklarını ifade eden Başkan Gümrükçü, “Çiğli Kaymakamımız Kaya Çıtak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe ile birlikte Harmandalı'da toprak kayması yaşanan bölgede incelemelerde bulunduk. Gerekli çalışmaları bir an önce başlatarak bölgenin güvenli hale getirilmesini sağlayacağız” açıklamasında bulundu. 

 
Konut satışı da inşaatı da düştü!
 
Karşıyaka’da 'yerli ve yenilenebilir enerji' dönemi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yadigar çeliktaş 18 Şubat 2021 Perşembe 15:52

Harmandalida nasıl bir inceleme yaptınız işinize geldiği gibi rapor düzenliyorsunuz o çöpü istemiyoruz geceleri gaz kokusu ciğerlerimize kadar işliyor. Biz burda sorunumuzu anlatamıyoruz anlattığın zaman provaktör oluyoruz acaba ne ve nasıl konuşmak gerek azari işitmemek için

Yorumu oyla      3      3  
İzmirli 17 Şubat 2021 Çarşamba 10:49

8809/11 sokak çevre düzenlemesini bekliyoruz sayın başkanım.kaymadan dolayı ağaçlarımız kesilmişti yeniden ağaçlandırma yapıldı fakat çocukların oynayabileceği parkımız yapılmadı.çocuklar dolmuş güzergahında top oynuyorlar ve alan dolmuş güzergahı olması sebebiyle dolmuşlar hızlı geçiyor 8809/ 11 sokakta dolmuşları en azından yavaşlatçak tümsek yapılmasını istiyoruz.bölge okul yoludur.çalışmalarınızda başarılar dilerim

Yorumu oyla      10      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhittin AKBEL yazdı... Paralı yolun ne farkı var?
Muhittin AKBEL yazdı... Paralı yolun ne farkı var?
186 uzman Türkiye'ye geri dönüş yaptı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Türkiye'ye nükleer teknolojiyi ...
Mahkemeden yeni karar: Emir subayının adli kontrol şartları değişti
İzmir'de yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasında tutuklanan ve daha sonra ev ...
 
İzmir’in hava raporu: Kar ve fırtınaya mola!
Soğuk havanın etkisi altındaki kentte bugün kar yağışlı hava ve fırtına ...
FETÖ’den aranan şüphelilere operasyon: 30 gözaltı
İstanbul’da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmaları kapsamında ...
Fırtına İzmir'e kırbaç gibi vurdu!
Fırtına İzmir'e kırbaç gibi vurdu!
 
Park halinde araç alev aldı: 2 otomobil 1 dükkan kül oldu!
İzmir'in Bornova ilçesinde hafif ticari araçta çıkan yangın, bir otomobil ...
Yolcu otobüsü TIR'a arkadan çarptı: Ölü ve yaralılar var
Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde yolcu otobüsünün TIR'a arkadan çarpması ...
24 ilde yüz yüze eğitime kar engeli
Bazı kentlerde kar yağışı ve buzlanma nedeniyle yüz yüze eğitime başlanamadı. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva