HABERLER>EKONOMİ
29 Haziran 2022 Çarşamba - 09:47

Halk pazarında kriz manzaraları… 1 koli yumurta 100 TL’ye doğru!

Yaklaşık 2,5 yıl süren pandemi sürecinin ardından bir de döviz kurunun yükselmesi, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik buhranın getirdiği hayat pahalılığı, üretim maliyetlerinin artması dolayısıyla vatandaşlar halk pazarına yöneldi. Pazar esnafı ise özellikle mazot fiyatlarından çok dertli. Vatandaşlar yüksek etiketler sebebiyle porsiyon azaltma yoluna gidiyor. Şu an için 15 tanesi 15 TL’den satılan yumurtanın ise uçuşa geçmesi ise an meselesi olduğunu anlatıyor esnaflar…

Halk pazarında kriz manzaraları… 1 koli yumurta 100 TL’ye doğru!

Diren Çelik’in haberine göre, bir haftalık alış verişini pazarda 250 ile 300 TL arasında gerçekleştiren vatandaşlar artık kahvaltılık ve giyim gibi ihtiyaçlarını şarküteri ve mağazalar yerine halk pazarından karşılamak zorunda kalıyorlar.

Kahramanlar Semt Pazarı’na girdiğimizde ilk olarak tezgâhlardaki etiket fiyatlarını inceliyoruz. Yaz mevsimi dolayısıyla artan ürün çeşitliliği ile birlikte fiyatlarda kısmen bir düşüş olsa da sebze ve meyve fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Her mevsim tezgahlarda yerini alan sarımsak kilosu 45 TL’den ile yine pazarın en pahalı gıdası…

KARAHAN: MAZOT FİYATLARI BELİMİZİ BÜKTÜ
Pazar esnafıyla sohbet etmeye başlıyoruz. Sanki hepsi ortak bir karar alıp da konuşmuşlar gibi mazot fiyatlarından şikayetçiler…

Esnaflardan 35 yaşındaki Bilal Karahan pazarda fiyatların geçtiğimiz aylara oranla düştüğünü söyleyerek, “Domatesin kilo fiyatı 15 liradan düştü. Bir ay öncesine kadar bir kilo domates alınamıyorken şimdi 7 ve 5 TL’lere kadar düşüşe geçti. Yaz mevsiminin de etkisiyle ürünler artınca fiyatlar düşüşe geçti. Sebzelerimizi Antalya ve Adana’dan getiriyoruz. Mazot fiyatları çok yükseldiği için belimizi büktü. Nakliye masrafları 30 bin TL’ye kadar çıkınca mecburen ürün fiyatlarına yansıdı. Şu anda pazarda en pahalı sebzeler; mevsim başlangıcı da olması dolayısıyla, fasulye, mantar, barbunya gibi sebzeler” ifadelerini kullandı.

GÜVENÇ: GÜBRE FİYATLARI YÜKSELDİ
Artan üretim maliyetlerinden şikayet eden bir diğer esnaf Erkan Güvenç ise” Ürünleri pazarda satmak için kilo ile poşet almak zorundayız. Poşetin kilosu 60 TL oldu. Aydın’da üreticilik yapıyorum... Mazot ve gübre masraflarından belimizi doğrultamıyoruz. Gübre fiyatları aldı başını gitti. Vatandaşların alım gücü azaldı ve şu sıralar ürünler biraz daha ucuzlasa da vatandaş eskisi gibi pazar yapamıyor. Tezgahlarda en pahalı sebzeler üretim masraflarının yüksek olması sebebiyle, fasulye, barbunya, börülce, bezelye” dedi.

KIZILIRMAK: NAKLİYE ÜCRETİ 20 BİN TL OLDU
Başka bir tezgaha geçip bu kez genç esnaf Serkan Kızılırmak ile konuşuyoruz: “Araçlara mazot alamaz duruma geldik. Masraflarımızı karşılayabilmek için ürünlere zam yapmak zorunda kaldık ben 4 tane mısırı 30 TL’den satıyorum. Havucun kilosu ise 12 lira. Vatandaşlar birkaç tane alabiliyor. Ürünlerimizi Mersin’den buraya getirip sattığımız için 30 liraya dayanan mazot fiyatları nedeniyle nakliye ücreti de 20 bin TL’ye geliyor. Arabaya mazot atamaz hale geldik. Asgari ücret artsın ki vatandaşlar evine sebze meyve alabilsin. Alım güçleri artsın” ifadelerine yer veriyor.

İŞİYEL: NE ESNAFIN NE HALKIN YÜZÜ GÜLÜYOR
Esnaf Serkan Kızılırmak’ın tezgahından alışveriş yapmaya gelen emekli vatandaş Özlem İşiyel söze giriyor: “Pazara çıkınca 250-300 TL harcıyorum ancak yine de bir haftalık alışverişi yetiştiremiyorum. Aldığımız emekli maaşları da faturalara gidiyor. Evimize et alamaz hale geldik. Marketler yerine pazarı tercih ediyoruz. Hiç olmazsa biraz daha uygun. Alım gücümüz düştü. Peynir, yoğurt, süt gibi gıdaları marketten alamıyoruz. Peyniri de pazardan alıyorum. Markette çok pahalı. Pazardan yarım kilo alıyorum 50 TL tutuyor. Ne esnafın ne de halkın yüzü gülüyor” şeklinde konuştu.

BEŞER: FİYATLAR DAHA DA YÜKSEK OLMALI
Vatandaşların market yerine tercih ettiği peynir tezgahına gidiyoruz bu kez… Görüşlerini aldığımız esnaf Batuhan Beşer sattığı ürünlerin daha pahalı olması gerektiğini vurguluyor. Beşer, “Peynir fiyatları en düşük 50 TL’den başlıyor ve kalitesine, çeşidine göre değişiklik gösteriyor. Vatandaşlar marketten pahalı peynir satın alacağına pazardan daha uyguna bulmak için bizi tercih ediyor. Sütün kilosu 7.50 lira, ben hem üretici hem satıcıyı masraflar fazla olduğu için ürün fiyatları bence daha yüksek olmalı” dedi.

“FİYATLARDAN UTANIYORUM”
Zeytin tezgahına yöneldiğimizde ise esnaftan deyim yerindeyse bin ah işitiyoruz. Zeytin en düşük 25 TL’den başladığını aktaran esnaf, “Zeytin koyduğumuz poşetlerin maliyeti fazla. Vatandaşlar zeytin almak için de açık pazarı tercih ediyor. Bazıları markette raf fiyatı ile kasa fiyatının uyuşmadığını söylüyor. Markette poşet fiyatı da alıyorlar üstelik. İnsanlar gramla zeytin alıyor 40- 45 lira tutuyor. Bazen utanıyorum satmaktan. Vatandaşlar enflasyona ezildi. Gübrenin torbası 150’den 1000 TL’ye çıktı. Mazot zamlarından önce 100 liraya gelip giderken şimdi 400 TL oldu” ifadelerini kullandı.

ÖZDEMİR: KOLİSİ 100 TL OLABİLİR
15 adet yumurtanın 15 lira olduğunu söyleyen üretici ve esnaf Erdi Özdemir, “bir paket sigara parası bile etmiyor ancak vatandaşlar yine de şikayetçi, fiyatları beğenmiyorlar. İki hafta kadar sonra zam bekliyoruz. Kolisi 100 TL’yi bile bulabilir. Kümesçilikte de yem maliyetleri çok fazla, yemin kilosu 8 lira oldu. Mazot zaten 30 lira oldu” dedi.

Son olarak sözü bıraktığımız Pazarcılar Odası Başkanı Hamdi Erişen ise vatandaşların giyim alışverişinde semt pazarlarına her zamankinden daha fazla ilgi gösterdiklerinin altını çiziyor.

“HALK PAZARINA İLGİ YOĞUN”
Başkan Hamdin Erişen, vatandaşların marketlerdense halk pazarına gidip alışveriş yaptığını kaydederek, ”Pazarlarda ürünlerin artmasıyla birlikte geçtiğimiz aylara oranla fiyatlarda bir düşüş var. Asgari ücretle çalışan vatandaşlar, bir de çocukları varsa nasıl alışveriş yapsın? Evini nasıl geçindirsin? Vatandaşların alım gücü düştü. Fiyatlarda düşüş var ancak hala eskisi gibi uygun değil. Domates 15- 20 liradan satılıyor. Kirazın fiyatı ise 15 ila 30 lira arasında değişiyor. Kiraz, işçiliği zahmetli bir meyve olduğu için fiyatı çok yüksek” diye konuştu.

“VATANDAŞLAR GİYİMDE DE PAZARA YÖNELDİ”
Erişen, “Vatandaşlar, yine de markete gidip yüksek fiyata tane ile alışveriş yapmaktansa halk pazarına yoğun ilgi gösteriyor. Artık giyimde de pazara çok fazla talep var. Çünkü mağazalardaki markaların fiyatları çok uçuk. Mağazalara gitmek yerine; Bostanlı, Şirinyer, Karabağlar gibi pazarlara yönelerek giyim alışverişlerini buralardan yapıyorlar” dedi. Öte yandan süt ve süt ürünlerinin de zamlandığını söyleyen Erişen “Peynir zamlı... Sütçüler artan üretim maliyetlerinden kaynaklı kan ağlıyor. Bugün, markette normal bir kaşar peyniri 130 lirayken pazarda yaklaşık 100 lira. Dolayısıyla halk, kahvaltılık alışverişinde de pazarı tercih edip, pazarda yarım kilo peynir, zeytin gibi gıdaları alabiliyorlar” diyerek sözlerine son verdi.

 
Seferihisar'ın 'mor' hasadı şenliklerle kutlanacak!
 
MEB açıkladı: Öğretmen atamaları ne zaman?
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dedeye sahip çıkın! 29 Haziran 2022 Çarşamba 10:14

Halkın gündemi buyken, Bahçeli idam diyor.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ödemiş ipeği tescil edildi
"Ödemiş ipeği"nin coğrafi işareti alındı.
'Kendi doğalgazımızı hanelere ulaştıracağız'
Bakan Nebati: 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren kendi doğalgazımızı ...
Kruvaziyerler ekonomiyi canlandırdı... İzmir'e turist akını!
Kruvaziyerler ekonomiyi canlandırdı... İzmir'e turist akını!
 
Türk-İş: Yoksulluk sınırı 20 bin lirayı aştı
Türk İş araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı mevcut ...
Petrol fiyatlarında son durum!
G7'nin Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulamaya söz vermesinin ardından ...
Bayram tatili planlayanlara kötü haber… Biletler uçtu!
Ramazan Bayramı’ndan Kurban Bayramı’na otobüs biletlerine yüzde 30 dolayında ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Tarım mı, sanayi mi?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Tarım mı, sanayi mi?
Asgari Ücret Komisyonu toplanıyor
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin ...
Hisarcıklıoğlu İzmir’e müjdeyi verdi: 7 ilçeye 7 okul!
Haziran ayı EBSO olağan meclis oturumuna katılan Türkiye Odalar ve Borsalar ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva