HABERLER>EKONOMİ
14 Haziran 2014 Cumartesi - 04:19

Halde kriz: İzmir’de ‘kabak karpuz’ alarmı!

Üretilen karpuzlara yapılan kabak aşısı nedeniyle karpuzlar elde kaldı. Kaynaklar’daki İzmir Sebze ve Meyve Hali’ne gelen karpuz yüklü kamyonlar bir haftadır yükünü boşaltamıyor. İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Orhan Doğan; “Bu işten üretici de tüketici de tüccar da zarar ediyor. Tarım Bakanlığı kabak aşısı karpuzu yasaklasın” dedi.

Halde kriz: İzmir’de ‘kabak karpuz’ alarmı!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - İzmir Hali’ndeki sebze ve meyve komisyoncuları, üretilen karpuzların yüzde 60’ının kabak aşılı olduğunu belirterek, kabak aşısından dolayı karpuz satamadıklarını söyledi. Halciler, hale bir hafta önce gelen karpuz yüklü kamyonların hala beklediğini ifade etti.

İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Orhan Doğan, “Şu anda turfanda karpuz diye tabir ettiğim karpuzlar Adana'da ve Antalya'da sera altı ve naylon üstü altında üretilerek piyasaya sürülmektedir. Üretilen karpuzların yüzde 60’ı kabak aşısıdır. Kabak aşısı kabak fidelerinin karpuz aşısıyla aşılanarak üretilen karpuz türüdür. Üreticinin bu yola başvurmasının sebebi daha fazla karpuz üretmek içindir. Doğal karpuz üretiminde bir dönüm arazide 4-5 ton arası karpuz üretiliyorsa, kabak aşısı karpuzda bir dönümde 8-12 ton arası karpuz üretilmektedir” dedi.

Kabak aşısı karpuzun tadının olmadığını, içinin sert ve kabak koktuğunu belirten Doğan, “Kesilen karpuz buzdolabına konulduğu takdirde bir gün içinde çürümektedir. Bu karpuzu yiyen tüketici bir daha karpuz yemeyi tercih etmektedir. Böyle olunca tüketim azalmakta, tüketim azalınca da üretici malını satmakta zorlanmakta ve bu mal ya tarlada çürümekte ya da çok ucuz fiyata satılmaktadır. Kabak aşısı karpuzun hem üreticiye hem tüketiciye hem de tüccara ve komisyoncuya zararı vardır. Üretici kar edeyim derken zarar etmektedir. Milli ekonomiye de zarar getirmektedir. Bir an önce önlem alınması lazım. Tarım Bakanlığı’nın kabak aşısı karpuz yetiştirilmesini bir an önce yasaklamalıdır” diye konuştu.

İzmir Meyve ve Sebze Hali’nde karpuz komisyonculuğu yapan Nadirşah Yaşar ise karpuzun tarlada maliyetini 20 kuruştan hesaplanırsa, üreticinin kiloda 10 kuruş zarar ettiğini söyledi. Yaşar, “Tarladan toptan karpuz alan tüccar da çok zarar etmektedir. Hale gelipte bir hafta bekleyen kamyoncular vardır. Getirmiş olduğu karpuzları satamadığından dolayı kamyoncularda büyük mağduriyet yaşamaktadır. Bu işe biran önce Bakanlık bir çözüm bulmalıdır” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tüketici keriz değil........ 14 Haziran 2014 Cumartesi 14:44

üstüne para verseler böyle karpuzu alıp yimem,en iyi karpuz bizim ödemişin ve aydın bağarası yöresinin pijamalı tabir edilen çizgili ince kabuklu karpuzdur,bunun haricindeki karpuzları kesinlikle evinize sokmayın paranız yabana gider şimdiden uyarayım, eve sokmam,herkese de almamasını öneriyorum,bu tür karpuzları almayın tepki koyun,tüketici koyun değil,keriz hiç değil,bilinçli toplum olursak bazı kurnaz,çakal,paragöz, aç gözlü paragöz çiftçinin ektiği kabaktan aşılı karpuzun hepsi inşallah tarlada kalır,tüketiciyi çok affedersiniz aptal,keriz,önüne ne korsan yiyen,damak tadı olmayan koyun gibi gören, çakal bazı çiftçiler de anyayı konyayı görür adam gibi orjinal karpuz eker hakkına razı olur hakkına razı olmazsa havasını alır,tepetaklak gider bu kadar basit.......ne demiş atalarımız haramın temeli olmaz,iki katı ürün alıp köşeyi döneceklerine ürün tarlada kalınca ve tüketici beğenmeyince inşallah hepsi ters takla olup iflas ederler ve aldıkları bu ders sayesinde insanları aptal yerine bundan sonra koyamazlar,bu kadar basit.......

Yorumu oyla      13      5  
mesut 14 Haziran 2014 Cumartesi 13:47

Hal müdürü hale gelen esnafa ceza kesmekten başka ne iş yapıyor merak konusu tek yaptığı ceza kesip üst yönetime gelir gösterip yaranmak...

Yorumu oyla      12      6  
14 Haziran 2014 Cumartesi 12:11

HAL MÜDÜRÜ NE İŞE YARIYOR ACABA BU KADAR MALI DENETLEYECEK MEKANİZMASIMI YOK YADA DENETLEME İŞİNİ GÖNLÜNE GÖRE Mİ YAPIYOR

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar 2,13'ü gördü!
Devam eden jeopolitik riskler nedeniyle dolar/TL 28 Nisan'dan bu yana ilk kez 2,13'ü gördü.
İzmir Kalder’den Vestel’e ödül
Kalder İzmir Şubesi’nin bu yıl 15.’sini düzenlediği “Mükemmelliği Arayış ...
TÜGİAD Ege üyelerinin yanında
Tügiad Ege Şubesinin gerçekleştirdiği iş yeri ziyaretlerinin bu seferki durağı Atek Yapı A.Ş. idi.
 
Ayakkabı Kış Fuarı devam ediyor
Ayakkabı sektöründeki yenilikleri ve gelecek sezon trendini bir arada ...
İzmirli reklamcıların ödül gecesi
Bu yıl 11'incisi gerçekleştirilen “Kırmızı Basında En İyiler Reklam Ödülleri”nde ...
Soma Holding’ten üretim müdürüne ‘ballı’ teklif!
301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Holding'te üretim müdürüne 'ballı' ...
 
Dev ihale sonlandı: Yatağan’a 1.1 milyar dolar!
Yatağan Termik Santrali'nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi ...
Poyrazcan Zeytinyağı’na tam not
Ege Bölgesi’nin en kaliteli zeytinyağlarını tüketici ile buluşturan Poyrazcan ...
Dev zam: Ramazan’da sebze-meyve el yakacak
Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkan Vekili Halil ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva