HABERLER>GÜNCEL
15 Ekim 2021 Cuma - 13:21

Gültepe Planları’na bilirkişi şoku!

Konak Belediyesi tarafından hazırlanan ve 14 mahalleyi kapsayan Gültepe Planları ile ilgili açılan davada bilirkişi raporu çıktı. Rapora göre, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'ni haklı bulan bilirkişiler 5 farklı konuda yaptığı tespiti ortaya koydu. Raporda “nüfusun yüzde 17 oranında arttığı, bununla ilgili analiz ve hesaplamaların plan raporunda yer almadığı” tespit edildi.

Gültepe Planları’na bilirkişi şoku!

EGEDESONSÖZ- Konak Belediyesi tarafından hazırlanan ve Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, Yirmialtı Ağustos, Yavuz Selim, Zeybek, Huzur ve Cengiz Topel Mahalleleri’nde kentsel dönüşümü hedefleyen Gültepe Bölgesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu için hazırlanan plana Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi iptal yönünde dava açmıştı.

Dava süreci ile ilgili olarak bilirkişi planlama ile ilgili olarak raporunu hazırladı. Rapor, Konak Belediyesi’nin aleyhine çıkarken mahkemenin önümüzdeki günlerde kararını vermesini bekleniyor.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ise yaptıkları itirazın bilirkişi raporu ile uyuştuğunu belirterek hazırlanan raporda odanın yapmış olduğu aykırılıklara vurgu yapıldığını açıkladı.

Odadan yapılan açıklama şöyle:

Konak ilçesi sınırları içerisinde bulunan, Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, Yirmialtı Ağustos, Yavuz Selim, Zeybek, Huzur ve Cengiz Topel Mahallelerinde kentsel dönüşümü hedefleyen Gültepe Bölgesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu, nüfus öngörüsü, ayrılan sosyal ve teknik altyapı alanları, plan kararları-plan notları-plan raporunun birbirleriyle örtüşmemesi yönüyle üst ölçekli plan kararlarına, yürürlükteki imar mevzuatına, kamu yararına, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu tespit edildiğinden dava açılmıştır. Davada yapılan bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen raporda da belirttiğimiz aykırılıklara vurgu yapılmıştır. Bilirkişi raporunda dava gerekçelerimiz arasında yer alan şu hususlar yer almaktadır:

-1/1000 ölçekli Revizyon İmar planının, 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planına, dolayısıyla planların kademeli birlikteliğine aykırı olduğu,

-1/1000 ölçekli Revizyon İmar Planının, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin EK-2 Tablosunda belirtilen kişi başına düşen asgari standartları sağlamaktan uzak olduğu,

-Revizyon İmar Planında nüfus, % 17 oranında arttırılmış olmasına karşın bu artışın şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından meşru ya da zorunlu kılacak analiz ve hesaplamalara Plan Raporunda yer verilmemiş olduğu, nüfus artışının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve üst ölçekli plana aykırı olduğu,

-Konut alanlarında zeminde ticaret yapılmasını öngören plan notunun şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan tekniğine ve kamu yararına aykırı olduğu,

-Alandaki parsel büyüklüğünün küçüklüğüne bağlı olarak plan Notlarında Konut alanları için öngörülen tek ada tek parsel kararının, planın uygulanmasını ve yapısal dönüşümün sağlanmasını güçleştireceği, dolayısıyla söz konusu plan notu hükmünün şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan tekniğine ve kamu yararına aykırı olduğu,  ifade edilmiştir.

Kamu idarelerince hazırlanan ve/veya onaylanan planların, ilgili mevzuatların yanı sıra şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı esasına dayanması gerektiğini, sağlıklı ve yaşanabilir kentlerin ancak bu ilkeler doğrultusunda oluşabileceğini bir kez daha hatırlatıyor ve söz konusu ilkelere aykırı olan Gültepe Bölgesi İmar Planlarına ilişkin açtığımız davalara yönelik sürecin takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.

 
Bütçe eylül ayında 23.6 milyar açık verdi
 
Batur planlar için ‘geri vites yok’ dedi: Alanı vereyim, planı yapın!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 15 Ekim 2021 Cuma 20:41

Adamlar itiraz gerekçelerini maddeler halinde yazmışlar kentsel dönüşüm yapılmasın diyen yok zaten kısacası bir işi yapacaksanız doğru düzgün yapın diyorlar bunu anlamak bu kadar mı zor?

Yorumu oyla      2      3  
Can Çiler 15 Ekim 2021 Cuma 15:07

37 yıldır bu planları bekliyorduk iptal edin bir 37 yıl daha bekleyelim. köylerimiz bile Gültepeden daha güzel. Bizi burada bu şekilde yaşamaya mahkum edin. Odanın görüşlerinide vdinledim belediye yetkililerindende bilgi aldım.Oda nasıl bir plan istiyorsa versin bize biz onu uygulayalım dedi dün batur başkan.dün egede sonsöz tv de.Yeter artık herşeye karşı çıkmayın .

Yorumu oyla      6      4  
Adnan Gülhan 15 Ekim 2021 Cuma 14:56

Bu imar planı sosyal donatıların yetersizliğinden bizlerde itiraz etmiştik ne bir yurt,Ne bir kampüs ne bir üniversite alanı ne bir toplu ulaşım alanı var otobüsten başka ulaşım düşünülmüyormu bu 50 yıllık plânda.

Yorumu oyla      3      7  
Ha ha ha ha ... 15 Ekim 2021 Cuma 14:18

Bence böyle kalsın. Şu an her türlü şehircilik ilkerini karşılıyor.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Down sendromlu milli basketbolcu başarıya koşuyor
İzmir'de yaşayan Sebahat Karadal (60) hayatını, down sendromlu oğlu Yunus ...
Ödemiş'te dehşet anları... Çorbacıda infaz!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, lokantada çorba içerken pompalı tüfekli saldırıya ...
Silahlı kavgada 5 kişi yaralandı
İzmir'in Menemen ilçesinde çıkan kavgada 5 kişi av tüfeğiyle yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
 
Bakan duyurdu: Başvurular e-Devlet'ten yapılacak
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, bugünden itibaren sosyal yardım ...
MSB: 13 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı, son 2 günde 'Pençe- Şimşek' ve 'Pence- Yıldırım' ...
İzmir’de vapur seferleri yeniden başladı!
İzmir’de yaşanan olumsuz hava koşullarından sonra İzmir’de vapur seferleri ...
 
İzmir'de orman muhafaza memurunun feci sonu
İzmir'in Menemen ilçesinde tomruk nakliyatı sırasında freni boşalan kamyonun ...
16 ilde DHKP-C operasyonu! 126 gözaltı kararı
Polis ve jandarma tarafından İstanbul merkezli 16 ilde terör örgütü DHKP-C'ye ...
Greve 1 hafta kaldı... Sendikadan yeni açıklama
İzmir'de bir günde yüz binlerce insanın kullandığı metro ve tramvayda ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva