HABERLER>GÜNCEL
21 Mayıs 2019 Salı - 11:13

Gözler o ilçede: 'İzmir’de yeni bir ‘Çiftlik Bank’ vakası yaşanabilir'

İzmir'in Menderes ilçesinde verimli tarım arazilerinin, 'hobi bahçesi' yapılmak üzere satıldığını ve buraların üzerinde yeni yerleşim yerleri inşa edildiğini öne süren Menderesliler, bunun engellenmesini istiyor. Çile Mahallesi sakinlerinden Akın Türel, “İmar yasasının arkasından dolanıyorlar. Bunu belediyeler, devlet, herkes biliyor. Bu sistemin arkasından bir süre sonra milyarlarca liralık bir dolandırıcılık ortaya çıkacak. 2 sene sonra kooperatif araziyi satsa, oturanların hiçbir hakları olmayacak. Yeni bir Çiftlikbank vakası yaşanabilir" dedi.

Gözler o ilçede:  İzmir’de yeni bir ‘Çiftlik Bank’ vakası yaşanabilir

Seracılıkta Türkiye'nin önemli üretim havzalarından biri olan İzmir'in Menderes ilçesindeki verimli tarım arazileri, hobi bahçesi tehlikesi ile karşı karşıya. 200 ile 500 metrekare arasında parsellere bölünen ve kurulan kooperatiflere üye olanlara, noter aracılığıyla hisse satışı yapılan tarım alanlarının üzerine inşa edilen yapılar, bölge sakinlerinin tepkisini çekti.

Menderes'in Çile Mahallesi sakinlerinden Hayrettin Işık (90), 100 dönüm arazisi bulunduğunu belirterek, "Tarım arazilerimiz yabana gidiyor. Yetkililer bunu durdursun. Hobi bahçelerini gitsinler dağlarda yapsınlar. Razı değiliz. Yarın tarım arazilerinin hepsi satıldığında torunlarımız ne yapacak" dedi. Çile Mahallesi Ova Sokak'ta adeta yeni bir mahallenin kurulduğunu savunan Nihat Düztaşlık (55) da, "20 yıldır seracılıkla uğraşıyorum. Biz burada ekmeğimizi topraktan kazanıyoruz. Hobi bahçelerine bir çeki düzen verilmesini istiyoruz" diye konuştu. Mahalle sakinlerinden Feyzi Tekdoğan (70), hobi bahçelerinin çığ gibi büyüdüğünü ve yaşam alanlarını daralttığını, hobi bahçelerinin geçimlerini sağladıkları toprakları tehdit ettiğini savunarak, "Çiftçi burada rahat ve huzurlu şekilde tarım yapamıyor. Çiftçiliği tamamen öldürüyorlar. Devlete vergi de vermiyorlar, arazileri ucuz alıp, pahalı satıyorlar ve çok büyük para kazanıyor" dedi.

'YENİ BİR ÇİFTLİKBANK VAKASI DOĞABİLİR'
Akın Türel ise "1960- 1970'li yıllarda yapılan yazlıklara kıyıların bozulması gibi şimdi de Türkiye'de az kalan tarım arazileri bu şekilde heba ediliyor. İmar yasasının arkasından dolanıyorlar. Bunu belediyeler, devlet, herkes biliyor. Bu sistemin arkasından bir süre sonra milyarlarca liralık bir dolandırıcılık ortaya çıkacak. 2 sene sonra kooperatif araziyi satsa, oturanların hiçbir hakları olmayacak. Yeni bir Çiftlikbank vakası yaşanabilir" dedi.



'PARAYI GÖRÜNCE ÜRETİMDEN VAZGEÇİYORLAR'
Menderes'teki bir kooperatifin yetkilisi Necdet Ölek (60) ise vatandaşların tarım arazilerini 100 veya 150 bin lira arasında satmak istediklerini, tarım arazilerinde eskiden üretim yapanların, parayı görünce üretimden vazgeçtiğini savunarak, "Köylü 'Yok gübre pahalı, yok bilmem ne pahalı' diye arazileri ekmek istemiyor. Biz buraları sattığımız kişilere, arazi üzerine beton dökmemeleri için evrak imzalatıyoruz. Buralarda oyun parkları yapılıyor. Araziyi alan kişi istediğini ekebiliyor. Biz dönümünü 50 bin lira gibi bir paraya satıyoruz. Burada tapuya ortak oluyor ve biz kişiye hisse veriyoruz. Araziyi alan kişi çapa yaptığında terliyor. Giyinip soyunmak için bir yer yapacak kendine. Tarım arazisine kötü bir şey yapılmıyor" diye konuştu.

'ORTADA TAM BİR HUKUKSUZLUK VAR'
İzmir Ziraat Mühendisleri Odası eski Başkanı Ferdan Çiftçi de hobi bahçeleri uygulamasının, tarım arazilerinin yağmalanması ve ranta açılması konusunda bir çalışma olduğunu ileri sürdü. Tarım alanlarının talanına ilişkin yeni bir yöntem bulunduğunu savunan Çiftçi, "Bu yöntem şu anda uygulanıyor. Menderes, Seferihisar, Torbalı, Buca ve Aliağa ile Foça bölgelerinde hobi bahçeleri yoğunlaşıyor. Gayrimenkul işletme kooperatiflerin sözleşmesine baktığımızda, yapılanların bu amaca uygun olduğuna dair bir şey görmüyoruz. Tarım dışı arazilerin üzerinde konut yapmak, bir şeyler işletmek, buralarda ortaklarına kar sağlamak amacı var. Hobi bahçesine çevrilen tarım alanlarının bir çoğu, dikili ürün arazisi dediğimiz zeytin, mandalina bahçeleri ağırlıklı. Bunlar özel ürün ve mutlak korunması gerekli. 5403 sayılı tarım arazilerinin korunması ve kullanılması kanununa göre tarım alanları üzerinde bu tür işlemlerin yapılması mümkün değil. Ortada tam bir hukuksuzluk var" dedi. Hem Tarım ve Orman Bakanlığı hem Ticaret Bakanlığı hem de yerel yönetimlere iş düştüğünü kaydeden Çiftçi, "Buralarda amacına uygun olmayan bir kullanım var, yapılaşma ve çok büyük bir rant söz konusu. Dekarı 30 bin lira edecek bir arazi, 200 bin- 300 bin TL gibi rakamlardan satılıyor. Hobi bahçeleri, 5 dekardan daha az  küçültülemez. Ancak burada araziler parselleniyor, çitle çevriliyor, beton dökülüyor, üstüne inşaat yapılıyor. Bu da kanuna aykırı, aslında burada suç işleniyor. Bunun engellenmesi gerekiyor" diye konuştu.

'VERİMLİ TARIM ALANLARI ÜRETİM DIŞINA ÇIKIYOR'
Denetim yapılmasının şart olduğunu belirten Çiftçi, şöyle dedi:

"Haksız kazanç var ve insanlar mağdur ediliyor. Yarın herhangi bir sorun olduğunda, ellerinde tapu yok. Sadece bir kooperatif ortaklığı sözleşmesi ile hobi bahçesi için alanlar tesis ediliyor. Yarın çıkabilecek bir hukuki sorunda, kendilerine yazlık yer edindiğini düşünen vatandaşlar, ciddi mağduriyet yaşayacak. Asıl önemli olan ise gözümüz gibi korumamız gereken tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına yol açılıyor. Bir nevi ikinci konut. Yazlık konutların bir başka versiyonu. Tarım alanları üretim sahası dışına çıkıyor. Hukukun arkasından dolaşılarak, tarım alanlarının amaç dışı kullanımının önü açılıyor. Tarım alanlarını korumakta zorlanırken, bir de bu şekilde arazilerin üretim dışına çıkması ileride tarımsal üretimdeki kayıplara ve özellikle özel ürün dediğimiz mandalina bahçelerinin, zeytinliklerin yok olmasının yolu açılıyor." (DHA)

 
Gaziemirli kursiyerler el emeklerini sergiledi
 
Karşıyaka'da 'Kemâl' İzmirlileri büyüledi
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sezai içel 22 Mayıs 2019 Çarşamba 14:43

Bence yeri görüp yapılan işleri görüp yorumu öyle yapsaydınız 10numara işve işcilik insanlara güzel yaşam alanla?ı yapılıyor dogaya zarar vermeden

Yorumu oyla      4      5  
Levent 22 Mayıs 2019 Çarşamba 08:32

Haberi hazırlayan gazeteci arkadaşlar keşke konuyu iyice araştırıp haber başlığını atsalar ve detayları öğrenselerdi. Röpörtaj yaptıkları kişilerin çoğu tarlalarına ziraat bankasindan yıllık %5 faiz oraniyla tarima destek kredisi çekip yine aynı bankaya %20 ile % 25 oraninda faizle geriye yatırıyorlar. Hiçbir sey yapmadan devletin parasıyla para kazaniyorlar. 2. Bir konu kooperatifçilik denetim mekanizmasi olan bir kurumdur, birakin bahçelerı ileride satmayı yönetim kurulu üyelerin iznini almadan 1 şişe su alamaz ve satamaz. Bu tür kooperatif faliyetleri avrupada 50 senedir var. Kooperatif satın aldığı bahçeyi yasal çerçevede üye kaydı yapıyor ve bırakın bahçelerde ağaç kesmeyi daha fazla ağaç dikiyorlar ve kendi sebze meyvelerini yetiştiriyorlar. Fakat 1 tane 40 -50 m2 lik yazlık evleri 500.000 ile 600.000 tl ye satan kişiler insanların kendilerine yeni doğal yaşam alani yaratmalarını istemiyorlar.

Yorumu oyla      4      5  
Yasin 21 Mayıs 2019 Salı 23:11

Menderes taskopru mevkisinde hobi bahceleri var baraja giden dereye sifir buranin atik sulari nereye akiyor izsu nerde yetkililer nerde

Yorumu oyla      4      5  
Murat 21 Mayıs 2019 Salı 11:44

Hobi Bahçelerine prefabrik evi yaptıran kişiye tapu verilmiyor, sadece satın alınan parselde kullanım hakkı veriliyor. Halbuki arazi bütün halinde tek bir tarım arazisi, ve sadece tek bir tapusu var ve tek bir ev yapılabilir. Hobi Bahçelerinde aynı arazi üstüne yüzlerce prefabrik yapı yapılıyor. Şimdilik yasal bir dayanağı yok.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Filmleri aratmayan olay: Düğün yaptığı eşi evli çıkınca...
Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde 1996 yılında düğünden sonra nikah kıymak ...
Gediz Deltası'nda yeni kuş türü keşfedildi
UNESCO Kültür Mirası'na alınması hedeflenen İzmir'deki Gediz Deltası’nda ...
Çeşme'de kaçak göçmen operasyonu: Kübalı bile çıktı
Çeşme ilçesi açıklarında, bindikleri lastik botla yasa dışı yollardan ...
 
İzmir merkezli FETÖ operasyonu: Çok sayıda gözaltı!
İzmir merkezli 4 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyonda ...
Sınır ötesinde PKK'ya ağır darbe!
Milli Savunma Bakanlığı, Irak'ın kuzeyi Avaşin ve Basyan bölgesine düzenlenen ...
Kız kaçırma kavgasında ortalık savaş alanına döndü
Adana'da komşusunun kızını kaçırdığı öne sürülen kişinin evi, kimliği ...
 
'Sarar' soyguncularına sınırda operasyon!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Eskişehir’de Sarar Şirketler Grubu Yönetim ...
Mehmet KARABEL yazdı... Unutma beni… Unutama beni…
Mehmet KARABEL yazdı... Unutma beni… Unutama beni…
Gri kategoride aranan terörist teslim oldu
Siirt’te, jandarma tarafından ailesiyle yapılan görüşme sonucu İçişleri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva