HABERLER>EGE
15 Ekim 2015 Perşembe - 12:58

Görme engelli kardeşler ilk kez yardım almadan yürüdü

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde bağımsız hareket kursuna katılarak sarkaç bastonla yürüme eğitimi alan görme engelli 18 yaşındaki Bedirhan Sütcü ile kardeşi 20 yaşındaki Fevzi Sütcü, hayatlarında ilk kez kimseden yardım almadan kendi başlarına yürümenin mutluluğunu yaşadı.

Görme engelli kardeşler ilk kez yardım almadan yürüdü

Görme engellilerin bağımsız hareket etmesini sağlamak amacıyla Fethiye Halk Eğitim Merkezi bünyesinde 'Bağımsız Hareket Kursu' açıldı. Görme engelliler sınıf öğretmeni Fatmagül Şahintepe tarafından verilen kursa, Fethiye ve çevresinde oturan Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şubesi'ne üye 8 görme engelli katıldı. 12 Eylül'de başlayan 20 saatlik kursun ilk bölümünde teorik eğitimler tamamlandı ve önceden belirlenen parkurlarda yürüyüş başladı. Sarkaç bastonla kendi başına yürüme eğitimi alan kursiyerler, kursun verildiği otelin çevresinde yürüyerek, öğrendikleri kuralları uyguladı. Bazı görme engelliler yaşamlarında ilk kez kimseden yardım almadan kendi başlarına yürümenin mutluluğunu yaşadı.
 
http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2015_10/2015_10_15/99e7720061c84135a8af3c01b1b226d6.jpg

Fethiye'nin Karaçulha Mahallesi'nde oturan doğuştan göreme engelli Bedirhan ve Fevzi Sütcü kardeşler de kursa katıldı. Babası çiftçilikle uğraşan ve tüm hayatlarını ailesi ve arkadaşlarının kollarına girip yol göstermesiyle sürdüren Sütcü kardeşler, baston kullanma eğitimi aldı. Kursun 3'üncü gününde teorik eğitimlerini tamamlayan kardeşlerden Bedirhan Sütcü, hayatında ilk defa bir başkasından bağımsız yürümek için ayağa kalktı. Bastonuyla önündeki engelleri bulup, tek tek aşan Sütcü'yü, ağabeyi Fevzi Sütcü takip etti. Lise yıllarını okul arkadaşlarının kollarına girip yol göstermesiyle tamamlayan kardeşler, ilk kez kimseden yardım almadan yürümenin mutluluğunu yaşadı.
 
'YARDIM ALMADAN YÜRÜYEBİLECEĞİM'
Çok mutlu olduğunu söyleyen Sütcü, "Bundan böyle kendi başıma hareket edebileceğim. Artık kardeşimle birlikte gezebileceğiz. Annemden babamdan yardım almadan yürüyebileceğim" dedi. En büyük hayalinin İstanbul'a gitmek olduğunu vurgulayan Sütcü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden bastonla geçmek istediğini kaydetti. Ağabey Fevzi Sütcü de bundan böyle kimseden yardım almadan kendi başına yürüyebileceklerini belirtti.
 
Denizli'nin Çameli İlçesi'nden gelerek kursa katılan evli ve 1 çocuk babası görme engelli 45 yaşındaki Yüksel Uysal da Fatmagül Şahintepe'nin komutlarını yerine getirerek bastonla yürüdü. Otel odasına kimseden yardım almadan, kendi başına yürüyen Uysal, bu yürüyüşün kendi başına yaptığı ilk yürüyüş olduğunu söyledi. Baston kullanmayı kısa sürede öğrendiğini anlatan Uysal, "Artık kimseden yardım almadan gezebileceğim. Bir yere gitmek istediğimde başka birinin de gitmesini bekliyordum. Artık kendi başıma hareket edebileceğim" diye konuştu.
 
'YANLIŞ ŞEYLER ÖĞRETİLMİŞ'
Görme engellilerin bağımsız hareket etmesini sağlamak için eğitim verdiğini aktaran Fatmagül Şahintepe ise "Maalesef görme engellilere hep yanlış şeyler öğretilmiş. Hep birileri yanındaymış bu arkadaşların. Bizim hedefimiz görme engellilerin bağımsız hareket edebilmesi. Anne babalara sesleniyorum; lütfen çocuklarınızı bağımlı yetiştirmeyin" diye konuştu.
 
Kendisi de görme engelli olan Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şubesi Başkanı İjlal Kızılkaya da bir görme engelli için bağımsız hareket etmenin çok önemli olduğunu söyledi. Kursiyerlerin kısa sürede büyük aşama kaydettiğini belirten Kızılkaya, kursun düzenlenmesine destek olanlara da teşekkür etti.
 

 
Davutoğlu açıkladı: Katliam soruşturmasında flaş gelişme
 
İGC’den ‘Ankara’ tepkisi: Türkiye yasaklar ülkesi oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ortaca'da pamuk hasadı başladı
Muğla'nın Ortaca İlçesi'nde, beyaz altın olarak bilinen geleneksel ürünlerden ...
Umut yolculuğundan yine kara haber: 2'si çocuk 3 ölü
Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi sahillerinden, Yunanistan'ın Midilli Adası'na ...
Soma davasında söz facia tanıklarının!
Manisa’nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ...
 
Bodrum’da mülteci operasyonu: Polis topladı ve…
Muğla’nın Bodrum İlçesi'nde kapalı pazaryeri ve yakın çevresinden barınmaya ...
Fanatik taraftar apartmanını sarı laciverte boyattı
Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde Fenerbahçe taraftarı 63 yaşındaki ...
Denizli Belediye Meclisi'nde 'saygı duruşu' krizi!
Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında, şehitler ve Ankara'da ...
 
Rus milyarderin denizaltı görünümlü yüzen sarayı Bodrum’da
Rus milyarder Andrey Melnichenko, denizaltı dizaynıyla dünyanın en çok ...
Madenci yakınlarından isyan: Vicdanınız yok mu?
Duruşma öncesinde tutuklu sanıkların, içeriye girmesi sırasında bir madenci ...
Üniversiteli öğrenciler için burs desteği çağrısı!
Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Yüksek Öğrenim Vakfı, üniversitede öğrenim ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva