HABERLER>YAŞAM
24 Ekim 2021 Pazar - 11:19

‘Gökyüzü Kartalı’ Esra Yarbay

Türk Yıldızları’nın ilk kadın pilotu Yarbay Esra Özatay, ilk kadın filo komutanı ve ilk kadın meydan komutanı olarak adını tarihe yazdırdı.

‘Gökyüzü Kartalı’ Esra Yarbay

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün “İstikbal göklerdedir” şiarıyla hareket eden Esra Özatay, Türk kadınlarının göğsünü kabartıyor. Türkiye'nin ilk kadın filo komutanı ve dünyada 8 süpersonik savaş uçağıyla gösteri yapan ilk gösteri ekibi Türk Yıldızları'nın, kadın pilotu olan Esra Özatay, Almanya'da gurbetçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

İstanbul Beykoz'da doğup büyüyen Mustafa ve Hacer İşçi çifti, çalışmak üzere gittikleri Almanya'dan çocuklarının okul çağlarının gelmesiyle yurda dönüş yaptı. Beykoz'un Soğuksu Mahallesi'nde yaşamaya davam eden çift, kızları Esra ve Sevim'i Soğuksu İlkokulu'na kaydettirdi. İlkokulu burada tamamlayan Esra, ortaokul ve Liseyi Kadıköy'de okudu.

Aslında ortaokul eğitiminin ardından Kuleli Askeri Lisesi'ne gitmek istedi. Buradan mezun olunca da Hava Harp Okulu'na girip pilot olmak istiyordu. Çünkü o çocukluğundan bu yana bir gökyüzü aşığıydı. Ancak o dönemde Kuleli'ye kız öğrenci alımı olmadığı için, Kadıköy Kız Lisesi'nde eğitimine devam etti.

Lise son sınıfta girdiği üniversite sınavında Yıldız Teknik Üniversitesi fizik bölümünü kazandı. Tam o günlerde Hava Harp Okulu'na kız ilk kez kız öğrenci alınacağını öğrendi. Hiç düşünmeden başvuru yaptı ve 1992'de okula başladı. Fizikçi olacakken, kader onu gökyüzüne taşıdı. Genç kadının bundan sonraki hayatı, hep gökyüzü ile şekillendi.

1998-2000 yılları arasında 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda pilotaj eğitimini tamamladı ve 2004 yılına kadar Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı 132'inci Filo Komutanlığı'nda F-5 Av Önleme pilotu olarak görev yaptı. 2010 yılından itibaren Öğretmen Pilot olarak görevine devam eden Özatay, 2014 yılında 134'üncü Akrotim Filo Komutanlığı'na katılarak Türk Yıldızlarının ilk kadın üyesi oldu. Ve 2016'da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ilk kadın Filo Komutanı olarak atandı. Hep ilkleri gerçekleştiren Esra Özatay, geçen hafta yine bir ilkin kahramanı oldu. Özatay, 15 Ekim'de Antalya Hava Meydan Komutanlığı görevine atanarak, yine ilk kadın meydan komutanı unvanını kazandı.

“Hayatım boyunca hep daha iyi olmak için çaba göstermem gerektiğini düşündüm ve bu ilkeyle hareket ettim” diyen Esra Yarbay, mesleğine olan aşkını şu sözlerle anlattı: “Uçuş kısmı o tarif edilemez bir şey! Yakın kol uçmak, diğer uçaklarla beraber aynı şeyleri yapmak. Uçtuğunuz uçağı kullanmak bile ayrı bir keyif. Büyük resme baktığınızda da temsil ettiğiniz şey çok önemli ve de çok kıymetli. Verdiğiniz cesaret, verdiğiniz güven duygusu çok önemli. Çok şanslıyız, sevdiğimiz işi yapıyoruz.”

Hem kariyer yaptı, hem yuva kurdu
Parlak kariyerinin taşlarını döşerken Hava Pilot Fatih Özatay ile evlenen Esra Özatay'ın Batuhan ve Zeynep adlarında iki çocuğu var. Esra Yarbay, bir süre önce Moskova'daki Army Fuarı'nda Türk Yıldızları ile büyük beğeni kazanan gösteri uçuşları yapmıştı. Esra Yarbay ve ekibi Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıldönümü olan 20 Temmuz'da da KKTC semalarında uçarak gönülleri fethetmişti. Esra Özatay, ilk gösterisini ise, 2015 yılında 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde Samsun'da yapmıştı. (Sözcü)

 
'Yalancı' tartışması... İstinaf eleştiri saydı!
 
Mandalina ihracatında hedef 500 milyon dolar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanseri de depremi de yendi! 'Ben bir mucizeyim'
İzmir'de zorlu bir tedavi sürecinin ardından lenf kanserini yenen Olcay ...
Oyuncu Kemal Kuruçay yaşamını yitirdi
Ünlü oyuncu Kemal Kuruçay 59 yaşında hayatını kaybetti.
Türkiye'de ilk defa Sibirya suçulluğu görüldü
Hatay'ın Samandağ ilçesinde, "Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan" olarak tescil ...
 
Eski Milli Eğitim Bakanı hayatını kaybetti
Eski Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Orhan Oğuz, hayatını kaybetti. Oğuz, ...
Mehmet KARABEL yazdı... Foks ölünce ne çok üzülmüştü!
Mehmet KARABEL yazdı... Foks ölünce ne çok üzülmüştü!
Selim İleri hastaneye kaldırıldı
Türk edebiyatının usta isimlerinden Selim İleri (72) beyin embolisi kaynaklı rahatsızlık geçirdi.
 
'Evim' dediği Nemrut'ta 48 yıldır gönüllü bekçilik yapıyor
Bitlis'in Ahlat ilçesine bağlı Serinbayır köyünde yaşayan 72 yaşındaki ...
Orhan Gencebay hastaneye kaldırıldı
Orhan Gencebay'ın koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırıldığı iddia edildi. ...
Sahipli kedi ve köpeklere mikroçip zorunluluğu
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nin (TVHB) ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva