HABERLER>EGE
19 Şubat 2016 Cuma - 18:59

‘Gıdı Gıdı’ treninden 26 yıl sonra sefer

Aydın’ın Nazilli İlçesi'nde, eski Sümerbank Basma Fabrikası'na işçi taşımak için şehir içine döşenen hatta çalışan ve çıkardığı ses yüzünden halk arasında 'Gıdı Gıdı' olarak isimlendirilen tren, 26 yıl sonra tekrar sefere başladı.

‘Gıdı Gıdı’ treninden 26 yıl sonra sefer

Nazilli Belediyesi, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve TCDD tarafından bir yıldır sürdürülen ortak çalışmayla lokomotifi ve vagonu restore edilen 'Gıdı Gıdı' treni, 26 yıl sonra tekrar sefere başladı. Sümerbank'ın kapanmasıyla birlikte ADÜ'ye devredilen ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak hizmete açıldıktan sonra Sümer Kampüsü olarak kullanılmaya başlanan basma fabrikasının bulunduğu yerde tören düzenlendi. Nazilli Belediye Başkanı MHP'li Haluk Alıcık, Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı, TCDD İzmir 3. Bölge Müdürü Murat Bakır, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Nazilli Meslek Yüksekokulu Müdürü Mustafa Özçağ, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda kişi törene katıldı.

Açılışta konuşan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, memleketi Ankara'da yaşanan terör saldırısını hatırlattı. Terörü lanetleyen Rektör Bircan, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde şehit düşen asker ve polislerimize Allah'tan rahmet, ailelerine de sabırlar diliyorum. Saldırılarda yaralananlara da acil şifalar diliyorum. Onların da bilmelerini istiyorum ki dualarımız onlar için. Aydın'da göreve başlayalı bir yılı geçti. Belediye başkanımızla koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Kendisinin üniversitemize çok büyük destekleri var. Bu vesileyle de çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu trenin önümüzdeki günlerde öğrencilerimize de hizmet etmesini ve onları taşımasını istiyorum."

Belediye Başkan Alıcık da 150 dönümlük arazi üzerinde bulunan Sümer kampüsünün sit alanından çıkartılması için bir yıldır mücadele ettiklerini belirterek, "Burayı sit alanından çıkardığımız zaman, belediye olarak üniversiteden alıp restore ettireceğiz. Buradaki kullanılmayan hangarları kafeterya ve işyerleri yaparak hizmete açıp, canlılık getirdikten sonra tekrar üniversiteye devredeceğiz. Biz göreve başladığımızda Nazilli'yi üniversite ve sanayi şehri yapacağımız sözünü vermiştik. İnşallah bunu da gerçekleştireceğiz. Herkes tarihimize sahip çıkmamız gerektiğini söylüyor ama biz bunu yapıyoruz. Burayı restore ettirdikten sonra inşallah ODTÜ'den sonra Türkiye'nin ikinci büyük kampüsü haline getireceğiz. Tüm bunları yapmak için de biz diyoruz ki devletimizle barışık olmamız gerekir, devletimize sahip çıkmamız gerekir" dedi.

Açılış kurdelesini kesen protokol, ardından trenin son makinisti olan 68 yaşındaki Necati Vanlıyız'ın kullandığı trenle nostalji gezisi yaptı. Restorasyonu için yaklaşık 200 bin lira harcanan trenin, iki kilometrelik mesafede nostalji turları yapacağı belirtildi. (dha)

 
Kütahya’da şehide veda: Gözyaşları sel oldu
 
Flaş! Ankara saldırısının o örgüt üstlendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kütahya’da şehide veda: Gözyaşları sel oldu
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde, PKK'lı teröristlerin yola döşediği patlayıcıyı ...
Şehit Astsubay’ı 20 bin kişi sonsuzluğa uğurladı
Ankara’daki bombalı terör saldırısında şehit olan Astsubay Başçavuş Mehmet ...
Uşak şehidini uğurladı
Ankara'daki terör saldırısında şehit olan Hava İstihkam Kıdemli Başçavuş ...
 
Soma davasında madencilerden şok ifadeler
Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu ...
Bodrum'da 30 mülteci ile 3 organizatör yakalandı
Bodrum'da aralarında çocuk ve hamile kadınların da bulunduğu 30 mülteci ...
Göçmen kaçakçılığı şüphelisi 12 kişi adliyede
Muğla ve Adana'da, göçmen kaçakçılarına yönelik olarak polis ve sahil ...
 
Kulaçlar ‘mülteciler ölmesin' diye atılacak
Datça'da Mülteciler ölmesin' temasıyla, bu yıl 10'uncusu düzenlenecek ...
106'lık Ayşe Nine'ye kalça protezi takıldı
Nazilli'de yaşayan 106 yaşındaki Ayşe Çörtük'ün, kemik erimesine bağlı ...
Diyarbakır'da yaralanan Aydınlı askerden iyi haber
Diyarbakır'ın Lice İlçesi yakınlarında askeri aracın geçişi sırasında ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva