HABERLER>GÜNCEL
5 Ağustos 2021 Perşembe - 21:13

Geri Gönderme Merkezi'nde hak ihlali iddiaları.... İzmir Barosu'ndan Harmandalı'da eylem!

İzmir Barosu, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde çıkan yangınla ilgili basın açıklamasında bulundu.

Geri Gönderme Merkezi nde hak ihlali iddiaları.... İzmir Barosu ndan Harmandalı da eylem!

Menduha CEYLAN / EGEDESONSÖZ – İzmir Barosu, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde 23 Haziran tarihinde yaşanan yangınla ilgili anma töreniyle birlikte basın açıklaması yaptı. Barosu adına İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel seslendi. Baro, meydana gelen yangında hayatını kaybeden yabancı uyruklu Ahmed Maslam için hak ihlalleri yaşandığını iddia etti.

Yangının neden çıktığına dair henüz bir netlik kazandırılmadığını iddia eden Baro, İzmir Valiliği’nin açıklamış olduğu kişinin madde bağımlısı olması konusunda “Maslam’ın anılarına saygısızlıktır” açıklamasında bulundu.

Valiliğin, “yangından kurtulma ihtimali olmasına rağmen odadan çıkmadığı” açıklamasına yönelik olarak Baro, şahsın çıkarılması için neden müdahale edilmediğini ve idarenin kusurunun soruşturulup soruşturulmadığına dair eleştiriler yöneltti.

Baro’dan yapılan açıklama şu şekilde:

23.06.2021 tarihinde, İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde meydana gelen yangında hayatını kaybeden yabancı uyruklu Ahmed MASLAM ve bu çerçevede Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde yaşanan hak ihlallerini bir kez daha dile getirmek için toplanmış bulunmaktayız.

23.06.2021 tarihinde Geri Gönderme Merkezi'nde çıkan yangın olayından haberdar olur olmaz İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi üç meslektaşımız ve sorumlu Yönetim Kurulu üyemiz Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'ne gelmişlerdir.

Kurumda, güvenlik girişinde 1.5 saat kadar bekletilen meslektaşlarımıza ilk aşamada gerekli bilgilendirmeler Kurum İdaresi tarafından yapılmamış ve meslektaşlarımız uzunca bir süre içeri alınmamıştır.

Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığında olay tarihinde nöbetçi olan Cumhuriyet savcısı ile güvenlik girişinde kısa bir görüşme gerçekleştirilmiş, sonrasında İzmir Valisinden konu hakkında bilgi alınmış, kendilerine soruşturmaya müdahil olunacağı bilgisi verilerek ertesi gün gerçekleştirilen otopsi işlemlerine İzmir Barosu olarak katılım sağlanmış, ölen kişinin yurt dışından gelen ailesine cenazenin teslim sürecine dair gerekli bilgilendirme yapılmıştır.

Geri Gönderme Merkezi'ndeki yangının neden çıktığı konusunda halen bir netlik bulunmamakta olup bu konuda birçok farklı sebep ileri sürülmüştür. Ne yazık ki Geri Gönderme Merkezi bu karmaşıklığı giderecek, inandırıcı hiçbir açıklama yapmamıştır. İzmir Valiliği 23.06.2021 tarihinde yapmış olduğu basın açıklamasında, elektrik hatlarının kısa devre yapması sonucunda uyuşturucu madde bulundurma ve resmi belge düzenlenmesinde yalan beyan suçlarından hakkında işlem yapılan Suriye uyruklu yabancının vefat ettiğini ve bu kişinin odadan çıkma imkânı olduğu halde çıkmadığını, müteveffanın madde bağımlısı olması nedeniyle olayın intihar olabileceğini kamuoyuna duyurmuştur.

Olayın hemen ardından merkez boşaltılmış, sığınmacıların mevcut sıkıntılarına bir de avukatlarıyla kopan iletişimleri neticesinde adalete erişim sorunu eklenmiştir.

İzmir Barosu olarak yaptığımız araştırmada, ölen kişinin çocuk yaşta Türkiye'ye geldiği, refakatsiz çocuklardan olduğu, suça sürüklenen çocuk olarak hakkında adli bir suçtan işlem yapıldığı öğrenilmiştir.

Küçük, savunmasız bir çocuğun savaştan kaçış sürecini ve suça sürüklenmesini anlamak ve zamanında önlemek yerine, 21 yaşında hayatını kaybeden bu genç hakkında azılı bir suçlu ve madde bağımlısı imiş gibi açıklama yapmak en hafif tanımıyla ölen kişinin anısına saygısızlıktır.

Odadan çıkma imkanı olduğu halde çıkmadığı belirtilen kişinin oradan çıkarılmasına yönelik olarak neden müdahale edilmediği ya da edilemediği, madde bağımlısı olduğu açıklanan ölen kişinin ölüm anında madde kullanmış olup olmadığı, bu durumun ölümde etkisi bulunup bulunmadığı, madde kullanmış ise GGM de maddeye nasıl ulaşabildiği ve nihayet kapalı tutulma mekanında can güvenliğinden sorumlu olan idarenin kusurunun soruşturulup soruşturulmadığı gibi kritik sorular hala cevap beklemektedir.

Ülkemizde körüklenen ve bu nedenle giderek artan sığınmacı nefreti, medyada dolaşıma sokulan kirli bilgiler ve bu derece hassas bir konuyu yanlış bir biçimde politik söyleme dönüştüren siyasilerin açıklamaları sığınmacıların ülkemizde karşılaştığı ihlallerin temelini oluşturmaktadır. Özellikle son dönemde konu ile ilgili olarak kabulü mümkün olmayan, insan hakları, mülteci hak ve hukukunun gerek sübjektif gerekse objektif değer ve sınırları ile bağdaşmayan açıklamalar yapılmaktadır. Bu açıklamalar toplumsal barış ve hoşgörünün inşasını olumsuz etkilemekte ve toplumsal çatışma zeminini derinleştirmektedir.

İzmir Barosu olarak bir kez daha belirtmek isteriz ki, mültecilerin başta yaşam hakkı olmak üzere tüm temel hak ve özgürlükleri en az yurttaşlarınki kadar korunmak zorundadır. Bu hak ve özgürlüklerin korunması, siyasete malzeme yapılan sığınmacı karşıtı yaklaşımların ortadan kaldırılması, başta geri gönderme yasağı olmak üzere İltica hakkının uluslararası hukuka uygun şekilde işletilmesi için İzmir Barosu olarak dün olduğu gibi bugün de aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

 
Göztepe Menemen provasından galip ayrıldı
 
İzmir’de korkutan yangın… Otluk alanda çıktı, kısa sürede çevreyi sardı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sınıfta nargile içmeye soruşturma açıldı
Düzce'de, engelli öğrencilerin eğitim gördüğü Düzce Özel Eğitim Anaokulu'nda ...
Yangında hayatını kaybetmişti... Baba ocağı belediye tarafından onarılacak
Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmaları ...
Mahallenin kültür rutini: Her salı kitap okuyorlar
Mersin'in merkez Toroslar ilçesine bağlı Musalı Mahallesi'nde genç yaşlı ...
 
Milli Güvenlik Toplantısı sona erdi
Beştepe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan MGK ...
Rus uçakları, ikmali İzmir'den yapıyor
Muğla'daki orman yangınlarının kontrol altına alınması amacıyla yürütülen ...
Bina yıkılırken evi zarar gördü... Yardım çağrısında bulundu
İzmir'in Buca ilçesinde yıkıma başlanan 5 katlı binanın evine zarar verdiğini ...
 
13 yıl hapisle aranıyordu, İzmir'de yakaladı
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, 13 yıl 8 ay 22 gün kesilmiş hapis cezası ...
İzmir ormanlarında kaçak göçmen avı!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, ormanlık alanda yangınlara karşı görev yapan ...
İzmir'de kaçak sigara ve tütün satan iş yerine baskın
İzmir'in Torbalı ilçesinde, jandarmanın düzenlediği operasyonda, 7 bin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva