HABERLER>GÜNCEL
28 Kasım 2021 Pazar - 15:28

Genelge valiliklerde... İkametgah kuralları sıkılaştı!

İçişleri Bakanlığınca valiliklere gönderilen genelgede, valilik ve belediyelerce metruk bina olduğu tespit edilen yapıların, tespit tarihinden sonra yerleşim yeri olarak gösterilmesine müsaade edilemeyeceği belirtildi.

Genelge valiliklerde... İkametgah kuralları sıkılaştı!

İçişleri Bakanlığı, valilik ve belediyelerce metruk bina olduğu tespit edilen yapıların, tespit tarihinden sonra yerleşim yeri olarak gösterilmesine müsaade edilemeyeceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine metruk binalarla ilgili genelge gönderildi.

Genelgede, kamu düzeni ve güvenliğinin muhafazası, kent estetiğinin sağlanması, çevre kirliliğinin önlenmesi, uyuşturucu/uyarıcı madde temini ve kullanımı başta olmak üzere suç ve suçlu ile mücadelede kapsamında ülke genelindeki metruk binaların tespit edilmesi, iyileştirilmesi/rehabilite edilmesi, yıkılması ve bu binaların kullanımının engellenmesine yönelik tedbirler alındığı hatırlatıldı.

Bu kapsamda, bugüne kadar tespiti yapılan 106 bin 792 metruk binanın yüzde 66,06'sına denk gelen 70 bin 546'sının yıkıldığı, yüzde 15,55'ine denk gelen 16 bin 608'inin rehabilite edildiği ve güvenlik tedbiri alındığı belirtildi.

Ülke genelindeki metruk binaların toplam yüzde 81,61'ine denk gelen 87 bin 154'üne işlem yapıldığı, geriye kalan yüzde 18,39'una denk gelen 19 bin 638 binanın ise yıkılma/iyileştirme çalışmalarının halen devam ettiği bildirildi.

3194 sayılı İmar Kanununun "Yıkılacak derecede tehlikeli yapılar" başlıklı 39'uncu maddesinde yapılan değişiklikle, genel güvenlik ve asayiş bakımından tehlike arz ettiği valiliklerce tespit edilen metruk yapıların, tebliğinden itibaren yapı sahibince 30 gün içinde ortadan kaldırılması gerektiği aktarıldı.

Bu yapılmadığı takdirde tehlikenin giderilmesi için belediye veya valilikçe yıkım işlerinin yapılması ve bu masrafın yüzde 20'den fazlasının yapı sahibinden tahsil edilmesinin hüküm altına alındığı kaydedildi.

Genelgede ayrıca 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunun 3'üncü maddesinde yerleşim yeri adresi "sürekli kalma niyetiyle oturulan yer" olarak tanımlandığı, mezkur Kanunun "Adres bilgisi ve güncellenmesi" başlıklı 49'uncu maddesinde il özel idareleri ve belediyelerin sorumluluk alanlarındaki adresleri bu adres standardına uygun olarak tanımlayıp adres bilgilerini oluşturmakla yükümlü oldukları anımsatıldı.

METRUK BİNALAR YERLEŞİM YERİ GÖSTERİLEMEYECEK
Metruk binaların usulüne uygun tebligat yapılmasından kaçınanlar ile okul kaydı gibi özel sebepler nedeniyle yerleşim yeri adresi olarak gösterilmesine son verilmesi için valiliklere gönderilen genelgede şunlar kaydedildi:

"Valilik veya belediye tarafından metruk bina olduğu tespiti yapılan yapıların, yerleşim yeri adresi olarak bildirilmesine (tespit tarihinden sonra) müsaade edilmeyecek.

Bu doğrultuda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) ve Adres Kayıt Sisteminde (AKS) yapı ve bina katmanlarına 'Metruk Bina' kayıt ve açıklama alanı eklendi. Böylelikle metruk bina olduğu tespit edilen yapılara ilişkin bilgiler yetkili idarelerce (il özel idaresi ve belediye), MAKS ve AKS üzerinden gecikmeksizin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne bildirilmesi sağlanacak.

Valilikler ve belediyeler tarafından yapının metruk olduğu bilgisinin MAKS ve AKS'ye işlenmesiyle, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce metruk yapılara adres bildiriminin yapılması elektronik ortamda engellenecek." (NTV)

 
AK Partili Sürekli' den Büyükşehir'e borç eleştirisi: 2 buçuk yılda 4 kat arttı!
 
Pınar Karşıyaka'dan milli maç takvimlerine tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O barajın sadece 10 günlük suyu kaldı!
Çorum'da kente su sağlayan 3 barajda seviye oldukça düştü. Çorum Belediye ...
Okula gitmek için her sabah 3 kilometre yürüyorlar
Eskişehir Çifteler'deki Erbap Mahallesi'nde yaşayan öğrenciler, servis ...
Bakan Özer: 3 bin 971 yeni ana sınıfını açtık
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Yeni açtığımız bu ana sınıflarında 74 ...
 
Türkiye'de antep fıstığı ihracatında dev yükseliş
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden en fazla ihracatı yapılan tarımsal ürün ...
Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 15. Zirvesi ...
İki ilçede kablo hırsızlarına suç üstü!
İzmir'in Kiraz ve Ödemiş ilçelerinde kablo hırsızlığı yaptığı belirlenen ...
 
Göç edemeyen leylekler misafir ediliyor
Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki doğal yaşam parkı Ormanya'da, çeşitli ...
Her mevsim ayrı güzel: Foça
Her mevsim ayrı güzel: Foça
THY, Güney Afrika'dan tahliye seferi gerçekleştirdi
Türkiye, yeni Omicron varyantı nedeniyle aralarında Güney Afrika'nın da ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva