HABERLER>GÜNCEL
14 Mart 2019 Perşembe - 12:08

Genel Sekreter Gökçe anlattı: Halkapınar’daki göçükte detaylar belli oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin metro vagonları için bir firma aracılığı ile yaptırdığı yeraltı otoparkında meydana gelen göçük altında kaldığı belirtilen bekçiler Mehmet Çiftçi ve Mehmet Ali Yalçın için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Genel Sekreter Gökçe anlattı: Halkapınar’daki göçükte detaylar belli oldu

Mehmet İŞLER/EGEDESONSÖZ- Arama çalışmalarının yapıldığı alana gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, 2 gündür süren teknik çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Gökçe kazanın yaşanmasıyla ilgili yüklenici şirketten de bilgi aldığını belirtirken şunları söyledi: 

“Metro vagonlarında inşaat çalışması bir süredir sürüyordu. Geçtiğimiz gece saat 03.42 civarlarında yoğun bir yağışın ardından muhtemelen toprağın da killi olması ve suya yeterince doygunluk yaşanmasından dolayı zemin hareketlenmesi oluyor. İnşaatta müteahhit firmanın bekçiliğini yapan iki canımız hareketlenen zemini kontrol etmek amacıyla alana hareket ediyorlar. Sesin, gürültünün yere geldiği doğru… Güvenlik kamera kayıtlarından görebildiğimiz bu. Muhtemelen elektriğin kesilmesi yönünde bir durum oluşuyor ondan da eminiz çünkü sonra kayıtlar kayboluyor. Arkadaşlarımızın elektrik kaynağının olduğu odaya doğru yönlendiğini diğerinin de suyun geldiği perde duvara doğru yönlendiğini tahmin ediyoruz. Çünkü kayıtlardan daha ötesini göremiyoruz.  

BİRİNCİ ÖNCELİK CANLARIMIZI KURTARMAK
Arkasından kuvvetli bir gürültü ile perde duvarının 20 metrelik kısmı çöküyor. Ne yazık ki iki değerli canımız da bunun altında. Ekiplerimiz gerek AFAD, gerek Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri öncelikle yer altındaki canlarımızı bulabilmek için bir çaba sarf ediyor. Şu an birinci öncelik bu. İş makinelerinin çalışması anlamında canlara zarar vermemek ve onlara ulaşmak anlamında zorluklar var. Bir zemin hareketi olduğu için güvenliği sağlamak zorunluluğu var.

Lokal olarak bu bölgeden Şehitler Caddesi’ne uzanan duvarda risk var. Olabilen en geniş risk alanında önlem almaya çalışıyoruz. Gece duvarla ilgili bir hareketlenme olunca vilayet makamının da kararı ile çalışmalar durduruldu. AFAD ekipleri gece çalışmayı durdurdular, sabah zemin hareketini durdurduktan sonra ekipler yeniden çalışmaya başladı. Göçüğe ilişkin hem teknik hem idari soruşturma açılmış vaziyette. En derin biçimde soruşturma yürütülecek. Kurumumuz bunun sonuna kadar takipçisi olacak. Nedir sorun, nerede eksik olmuş, öngörülemeyen zemin hareketi nedir bunu bulmaya çalışacağız. Ama bunlar daha sonraki işler.

İHMAL OLUP OLMADIĞI SORUŞTURULACAK
Birinci öncelikli işimiz canlarımıza ulaşabilmek. İkinci öncelik de güvenliğin sağlanması. Zorluğu var; hem zemin içerisinde toprak killi olduğu için ağır iş makinesi çıkardığımızda makineler göçüyor hem de altta canlı olma ihtimali var. Biz o canlıyı canlı çıkartma zorunluluğuna sahibiz. Mümkün mertebe zarar vermeyecek bir yöntem bulmaya çalışıyoruz. Çalışmalara bu hızla devam edecek. Ekiplerimizin çalışmasını sabırla bekleyeceğiz. Az bilgiyle ahkam kesip kimseyi töhmet altında bırakmak istemem. İhmal olup olmadığı soruşturulacak. Teknik olarak değerlendirme yapılmadan kimin ihmali olduğunu cevaplamak doğru olmaz. 

Ne olduğunu neresinden çıkacağını bilemiyoruz. Canlı varsa öldürme riski var. Köprünün altına girdiği bir yer varsa umalım ki yaşam üçgeni oluşturup altında kalmış olsunlar dua edelim. Uzmanlara itibar etmekten başka çaremiz yok. Hepinize sabır diliyorum, duacıyız inşallah sağ salim çıksınlar. Önce güvenliği sağlamaya çalışıyoruz.

'BABAM CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK' DİYORDU
Toprak altında kalan bekçilerden Memet Çiftçi'nin (71) kızı Fatma Çiftçi, babasının, uzun yıllar Konya Ereğli'de lokanta işlettiğini, daha sonra ise İzmir'e taşındıklarını söyledi. Babasının bir dönem pazarcılık yaptığını anlatan Çiftçi, şöyle konuştu:

"Babam emekli olabilmek için bekçilik yapmaya başladı. İşe girdiği için çok memnundu, ilk gittiği yer iyiydi ama sonra buraya geldi. Zaman zaman iş yerindeki durumu dile getirirdi. Babam 'Burada toprak kayıyor, can güvenliğimiz yok.' diye anlatırdı. İşten çıkmasını istedik ama 'Kızım sigortamı doldurmak istiyorum, yakın zamanda buradan alıp başka yere gönderecekler.' demişti. Böyle olacağını bilsem buraya gönderir miydim?"

Fatma Çiftçi, babasının 1 yıl sonra emeklilik hakkı kazanacağını, bu süreyi doldurmak için çalıştığını söyledi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN YARDIM İSTEDİLER
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin metro vagonları için yaptırdığı iki katlı yer altı otoparkında meydana gelen göçüğün altında kalan yüklenici firma çalışanlarından bekçi Mehmet Çiftçi'nin yakınları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulundu.

Çalışmaların yeterli olmadığını söyleyen Çiftçi'nin kızı Gökçe Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ona çok güveniyoruz. Devlet büyüklerimizden acil destek istiyoruz. Az sonra yağmur başlayacak, bizim hiçbir şansımız kalmayacak. Şansımız varken sesimizi duyurmak istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden kim geldi? Kimseyi göremiyoruz. Açıklama yapan da yok. Biz burada çok mağdur durumdayız. Ailenin bütün fertleri burada iyi bir haber gelmesini bekliyor ama iyi bir haber gelmesi için çok iyi ve sistemli bir çalışma olması gerekiyor. Biz çalışmalar yapılırken sabrettik. Yok güçlendirme çalışması yapılıyor, zemin şöyle, bilmem ne… Bunlar yeterli değil."

'BURADA İKİ CAN YATIYOR'
Mehmet Çiftçi'nin diğer kızı Adalet Şen de 20 metrekarelik alandan iki canın 40 saattir çıkarılamadığını belirterek, şöyle dedi:

"Sürekli gözyaşları ile bu iş olmaz. Kadere teslim olmak diye bir şey yok. Evet kaderimizde ne varsa onu göreceğiz, yaşayacağız ama Türkiye'nin bu kadar güçsüz olduğuna inanmıyorum. Burası 20 metrekare bir alan. 40 saatte iki canın kurtarılması çok basit bir olay. İstanbul'da 10 katlı bir bina çöktü ve 3 günde insanlar kurtarıldı. Çalışma sistemi aynı şekilde dönüp dönüp duruyor. Cumhurbaşkanım, Allah rızası için sesimi duy lütfen. Burada iki can yatıyor. El atın, bize güçlü bir çalışma sistemi gönderin. Bu şekilde olmuyor. Yağmur geliyor. İki can toprağın altında, Allah rızası için el atın. Türkiye bu kadar güçsüz değil. Gözyaşlarımla burada beklemek istemiyorum. Lütfen sesimizi duyun. Bu çalışma sistemi ile bunun altından çıkamayacağız. Cumhurbaşkanım size güveniyorum."

Göçük altındaki bekçiler Mehmet Çiftçi ve Mehmet Ali Yalçın'ın yakınları, zaman zaman sinir krizi geçirdi. Acılı ailelere, bölgede bekleyen sağlık görevlileri müdahale etti.

 
CHP Narlıdere Adayı Engin: En büyük destekçimiz muhtarlar olacak
 
Soyer: Brüksel’de İzmir Ofisi açacağız
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BTK'dan GSM şirketleri için zam açıklaması!
Cep telefonu operatörlerinin târife ücretlerindeki değişiklikleri abonelere ...
Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp... Hepsi birden gitti!
Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook ve bünyesindeki Messenger, Instagram ...
İzmir'de üç terör örgütüne birden baskın!
İzmir'de, terör örgütleri PKK/KCK, DHKP-C, MLKP'ye yönelik operasyonlarda ...
 
İzmir'de iki kişinin can verdiği kaza kameralarda!
İzmir'in Konak ilçesinde, kırmızı ışık ihlali sonrasında iki otomobilin ...
İzmir'de yakılarak öldürülen iş adamı davasında eşe tahliye!
İzmir'in Torbalı ilçesinde, iş adamı Cihat Murat Öğüt'ü (55) öldürdükten ...
4 kente 500 kilometrelik füze uyarısı!
Sinop'ta, 18 Mart-5 Nisan tarihlerinde roket ve füze atışı yapılacağı ...
 
Boeing'den o modellerle ilgili kritik açıklama!
Boeing'den yapılan açıklamada, "Son birkaç aydır, zaten güvenli olan bir ...
Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunu onayladı!
Avrupa Parlamentosu, müzakerelerin askıya alınmasını öneren Türkiye raporunu kabul etti.
İzmir'de banka soygunu!
İzmir'de bir banka şubesinde çalışanları silahla tehdit eden soyguncu, kasadaki ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva