HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Aralık 2020 Çarşamba - 17:42

Gaziemir'de gündem 'yapı denetimi'

Depremin ardından binaların kontrolü konusunda yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda olduğunu belirten Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, "Bir binanın riskli olup olmadığının tespit edilmesi, bilimsel yöntemler ve kurulan laboratuvarlarda yapılan ve maliyeti yüksek olan bir durum. Dolayısıyla bu bizim gibi ilçe belediyelerini oldukça aşan bir durum. Dolayısıyla burada görev Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın olması gerekiyor" dedi.

Gaziemir de gündem  yapı denetimi

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Gaziemir Belediyesi'nin Aralık ayı olağan meclisinin ilk oturumu tamamlandı. Gaziemir Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen oturuma Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise Gaziemir'de yer alan binaların hasar tespit çalışmaları ve Portal Kafe yer aldı. Başkan Arda ayrıca meclisin açılışında maske kullanımı ile ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

ARDA: "MASKE MESELESİNE TEREDDÜT İLE YAKLAŞMAYA BAŞLADIM"

Meclisin açılış konuşmasını gerçekleştirilen Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, hızla artan pandemi sürecine dikkat çekti. Arda, "Maalesef pandemi aldı başını gitti. Artık çok yakınımızda, bir çok yakınımız kaybetmeye başladı. Tehlike gitgide artmakta. Ben bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'in "gönüllü karantina" çağrısını buradan tekrarlamak istiyorum. Birçok önlem alınsa da hastalık maalesef hızla ilerliyor. Ben artık bu maske meselesine tereddüt ile yaklaşmaya başladım, çünkü birçok farklı bilim adamını takip ediyordum, özellikle dışarıda açık alanlarda maske kullanılmasının daha kötü sonuçlara yol açtığı söyleniyor. Virüsün maskede biriktiği, daha çok virüse maruz kalındığı, virüsün maske yaşadığını, dolayısıyla bağışıklık sisteminin daha çok düştüğünü dile getirenler artmaya başladı. Avrupa'da açık alanda kimse maske kullanmıyor, kapalı alanlarda maskelerini kullanıyorlar. Çünkü bir taraftan da kendi havanızı sürekli soluduğunuz için taze oksijene vücudunuzun ihtiyacı olduğu söyleniyor. Devam eden çalışmalarımıza da değinmek gerekirse, şehir stadımız nihayet yapım çalışmalarına başlandı. Yaklaşık 45 gün içerisinde biteceği söyleniyor. Bunun yanında bizde festival alanımızın çimlerini yeniliyoruz" ifadelerini kullandı.

Halil Arda'nın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, Menemen'de göreve seçilen yeni Başkan Vekili Deniz Karakurt'a başarılar diledi.

AK PARTİLİ ATMACA: "MİLAT 1999 YILIDIR"

Meclis gündeminin görüşülmesi sırasında yeniden söz alan Atmaca, "Bizim için deprem konusundaki milat 1999 yılıdır. Ben buradan çağrımı bir kez daha yeniliyorum. 1999 yılı öncesinde yapılan bütün binaların arşiv taramasını yaparak maliklerine önce tebligat ile bilgi verilmesi sonrasında ise belediyemiz eliyle gerekenin yapılması gerekiyor diye düşünüyorum" dedi.

MHP'Lİ ŞAHİN: "HÜKÜMETTE ZATEN GEREKLİ DESTEĞİ VERİYOR"

MHP Meclis üyesi Selahattin Şahin ise depremin olmazsa olmazları olduğunu söyledi. Şahin, "Deprem konusu çok önemlidir. Gaziemir'de eğik binalar var. Deprem olunca binalar yıkılıyor ve insanlar bunların altında kalıyor. Bayraklı'da binalara oturulamaz raporu verilmesine rağmen bir ihmalsizlik yapılmış ve 117 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yani deprem olmazsa olmazımız. Hükümette zaten bu konuda gerekli desteği veriyor. Bu çok önemli… Bizim insanlarımıza bir şey söylemek istemiyorum ama orada binalara oturulamaz raporu verilmesine rağmen, vatandaşlar oturmaya devam ediyor" diye konuştu.

CHP'Lİ AKSOY: "KANUNDAN DAHA GEÇERLİ DEĞİLDİR"

CHP'li Meclis Üyesi Emin Aksoy ise kanun olarak belediyelerin bir inceleme yetkisi olmadığını söyledi. Aksoy, "Biz kendisine dedik ki hiçbir yazışma kanundan daha geçerli değildir. Gaziemir Belediyesi'ni direkt olarak kanun bağlar. Gaziemir Belediyesi'nin şu anki yükümlülüğü değildir. Gaziemir Belediyesi bunu görev edinmek istese dahil bu görevi elde edemiyor. Son yaşanan depremde Bayraklı, Bornova ve Karşıyaka Belediyesi'nin açıklamaları çok nettir. Hükümet sizsiniz yani bu çok basit. Bu yetkiler belediyelere verilseydi, sorumlu belediyeler olacaktı. Gaziemir Belediyesi bir eve ancak başka bir eve zarar vermesi durumunda gidip inceleme yapabiliyor, onun haricinde yapabilecek bir şey yok. Ancak şu anki yetkilendirme ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı zorlada olsun o eve girip inceleyebilir" dedi.

ARDA: "BAKANLIĞI'NI İLGİLENDİREN BİR KONU"

Konuyla ilgili söz alan Başkan Arda, konunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı ilgilendiren konu olduğunu söyledi. Arda, "Bir binanın riskli olup olmadığının tespit edilmesi, bilimsel yöntemler ve kurulan laboratuvarlarda yapılan ve maliyeti yüksek olan bir durum. Dolayısıyla bu bizim giib ilçe belediyelerini oldukça aşan bir durum. Dolayısıyla burada görev Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın olması gerekiyor. Bu altyapıyı kendisi kurması gerekiyor. Bunu yapmadığı, yapamadığı için özel firmalara yetkiler vermiş. Bunu bütün Gaziemir'i düşündüğümüz zaman bizim bütçemizi çok fazla aşan bir durum söz konusu. Bundan dolayı da bizim gibi deprem bölgelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı ilgilendiren bir konu" ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ ATMACA: "CİDDİ ANLAMDA TEZATLIK OLUŞTURMAKTA"

Gündem dışı konuşmalar kısmında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, Porta Kafe'yi gündeme taşıdı. Atmaca, "Porta Kafe ile ilgili bir öneri vermiştik, tesisin yapım maliyeti ne kadardır, yapım işi kime verilmiştir ve ne zaman tamamlanması planlanmaktadır diye. Bu sorumuza gelen cevap ise  "Dilekçenizde bahse konu olan Porta Kafe ile ilgili inşaat yapımı süreci hakkında sorduğunuz sorular ile ilgili belediyemizin kayıtlarında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır" ifadeleri kullanılmıştır. Bu bizi oldukça şaşırtmıştır. Çünkü bir binamız var ve binamız yıkılıyor. Bu şeffaf belediyecilik söyleminiz ile ciddi anlamda tezatlık oluşturmakta" dedi.

CHP'Lİ ÇAĞLARSU: "YAPILAN İŞLEMİ KİMSE ONAYLAMIYOR"

Gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP Meclis Üyesi Levent Çağlarsu ise, Gaziemir Meydanı'nda gerçekleştirilen çalışmaları sordu. Çağlarsu, "Bizim 100 yıllık çarşı meydanımız var. Gaziemir'deki arkadaşlarımız orada nasıl bir çalışma yapıldığını merak ediyor. Sizde Büyükşehir Meclis üyesisiniz. Bu konuyu sorduğumuzda hep Büyükşehir yaptı deniliyor. Gaziemir Belediyesi yaptı demiyor. Yapılan işlemi kimse onaylamıyor. Yapılan çalışma nedir? Öyle kalacak mıdır?" ifadelerini kullandı.

ARDA: "SİZ GAYRET SARF EDİN"

Gündem dışı konuşmalarda yöneltilen soruları yanıtlayan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili bende size sesleniyorum, siz iktidarsınız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sizde, siz gayret sarf edin. Gaziemir ile ilgili yapılması gereken şeylerle ilgili gayret sarf etmenizi sizden talep ediyorum.  Burada öncelikle şunu anlamak lazım, biz ne yapmaya çalışıyoruz? 91 bin metrekarelik bir alan proje uygulansın diye bir firmaya verilmiş. Buranın yıllık kirası 24 bin TL. 91 metrekarelik alan için aylık 2 bin TL kira ödeniyor. Biz 91 bin metrekare için Sarbel Şirketi olarak Orman Bakanlığına ne ödüyoruz? 45 bin 500 TL.  Bu bir. İkincisi de bu şirket ne yapacak? bir buçuk yıl içerisinde restoran, macera parkı gibi proje sunmuş. Biz geldik göreve ve 1.5 yıl doldu. 4 duvar bir bina yapılmış, içinde masa sandalye yok, mutfak yok, hiçbir şey yok. Buraya 29 Martta işyeri açma ruhsatı verilmiş. Nasıl verilmiş? Söylenene göre yandaki alanlarda masa sandalye getirilmiş ve ruhsat verilmiş. 1.5 yılda diğer macera parkı gibi konularla ilgili hiçbir şey yapmamış, 91 bin metrekareyi tel örgü ile çevirip halkı dahil içeri sokmamış. Ben bunu belediye başkanı olarak onaylamıyorum. Bura Lobi Perole ben şunu teklif ettim; Gelin kira kontratını revize edelim, restoranı tamamlayın, otopark için size yer de verelim ama 85 bin metrekaresini bize bırakın, bizde orayı yeniden halkın kullanımına açalım.  Bu alan 20 yıllığına firmaya verilmiş. Biz 29 yıllığına ormandan kiralamışız. Burada  firmaya ihtarname çektik. Eksiklerinizi 10 gün içerisinde tamamlayın diye. 10 günde yapamadı ve biz  firma ile belediye arasında yapılmış kontratı iptal ettik.  Buna karşı hiçbir hamle yapamadılar. Ancak restoranın işyeri açma ruhsatı var. Kira kontratını iptal ettiğimiz için, işyeri açma ruhsatını iptal ettik. İdare mahkemesi bizi teknik bir hatadan dolayı haksız buldu. Süreyi hızlandırmak için davadan feragat ettik. Yeni açtığımız davayı ise kazanacağız. Geçmişte yapılmış bir uygulamayı iptal etmeye çalışıyoruz.  Ne var burada? Basına açıklama yapmışsınız milyonlarca lira zarar diye" dedi.

 
Bakan Soylu'dan Ekrem İmamoğlu açıklaması
 
CHP Menderes'in eski yöneticisi koronavirüs kurbanı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
köylü 2 Aralık 2020 Çarşamba 21:00

Vah Gaziemir'im vahhh. Allem ettiler kallem ettiler, Ankara bu kibir hastasını Gaziemir'in başına musallat ettiler...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayındır’da sokak ve caddeler yenileniyor
Bayındır Belediyesi’nin cadde ve sokak yenileme çalışmaları aralıksız ...
Kiraz Belediye Başkanı Özçınar, koronavirüse yakalandı
Koronavirüs vakalarının yoğun olduğu Kiraz’da Belediye Başkanı Saliha ...
Bornova Belediyesi'nin hizmet filosu genişliyor
Daha yaşanabilir bir kent yaratma yolunda kaynaklarını etkin ve verimli ...
 
Karabağlar'da pazar yerlerine korona düzenlemesi
Karabağlar Belediyesi, İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı son genelge ...
Kent A.Ş. personeline yüzde 20 zam
Karşıyaka Belediyesi ve DİSK Genel İş Sendikası 8 No’lu Şube, belediye ...
Kullanılmış tıraş bıçakları çöpe gitmeyecek!
Büyükşehir Belediyesi kullanılmış tıraş bıçaklarının neden olduğu çevre ...
 
Arama kurtarma ekipleri için mobil barınma aracı
İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 Ekim’de kenti vuran depremin ardından olası ...
Soyer 'vakit kaybetmeyelim' dedi: Kültürpark ve Fuarİzmir, Sahra Hastanesi yapılmalı!
İzmir'de 28 Kasım'da 100 olan yoğun bakım yatağı bekleyen hasta sayısı, ...
Mavişehir'in can kurtaracak projesi 2021'de bitiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Mavişehir'de özellikle kış aylarında deniz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva