HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Mayıs 2021 Pazartesi - 20:55

Gaziemir’de gergin meclis... ‘Freni patlamış Murat 124 gibisin!’

Gaziemir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısında Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu birçok konuda karşı karşıya geldi. Çağlarsu’nun, Başkan Arda’nın dedesi Abdullah Arda’nın adını taşıyan meydanın isminin değiştirilmesi yönündeki önerge vermesi tartışmalara yol açtı. Başkan Arda, Çağlarsu’ya “Maşallah freni patlamış Murat 124 gibi gidiyorsunuz, nereye saldıracağınızı bilmiyorsunuz” dedi. Ayırca Başkan Arda ve AK Partili Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca'da Emrez'deki nükleer atık ve yıkılan köprü konusunda çekişmeli diyaloglarda bulundu.

Gaziemir’de gergin meclis... ‘Freni patlamış Murat 124 gibisin!’

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- 3 Mayıs 2021 tarihinde yapılması planlanan ancak koronavirüs tedbirleri dolayısıyla ertelenen Gaziemir Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti.

Gaziemir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nun ev sahipliği yaptığı meclise, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda başkanlık etti. Meclis’e Başkan Arda ve Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu arasındaki diyalog damga vurdu.

AK PARTİLİ MECLİS ÜYELERİNDEN KUDÜS’E BAĞIŞ
Meclisin açılışında, Millet İttifakı cephesi; İsrail’in Filistinlilere yönelik yaptığı saldırıları kınayarak, “İsrail’in bu saldırıları en kutsal hak olan yaşama hakkının ihlalidir. İsrail’in Kudüs’e yaptığı bu saldırıların şiddetle karşısındayız” dedi.

Cumhur İttifakı cephesi de saldırılara yönelik tepkilerini belirtti. AK Parti Meclis Üyesi Tuğba Aksoy,  “Kudüs’teki Müslümanlara yönelik her saldırı bize yapılmış sayıyoruz. Kudüs insanlık, Mescid-i Aksa insanlığın kalbidir” diyerek, İsrail işgal güçlerinin Filistin halkına yönelik saldırılarını bir an önce sonlandırılması gerektiği çağrısında bulundu. Cumhur İttifakı olarak Mayıs ayı meclis üyeliği haklarını Kudüs’e gönderilmesi adına Kızılay’a yardım olarak vereceklerini açıklayan Aksoy, Millet İttifakı’nı da bu bağışta bulunmaya çağırdı.

ATMACA: ÖNERGELERİMİN AKIBETİNİ MERAK EDİYORUM
AK Partili Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca, görüşmelerin başlangıcında meclise sözlü soru önergesinde bulunarak, “Aralık ayından bu yana 10’un üzerinde soru önergesi verdim ve dönüş almadım. Önergelerimin akıbetini merak ediyorum. Aynı zamanda selde ciddi anlamda zarar gören Emrez Köprüsü’nü dile getirmiştim bununla ilgili de gerekli bilgilendirmeyi talep ediyorum” dedi.

Başkan Arda, Atmaca’ya “Pandemiden dolayı yüzde 50 kapasiteyle çalışıyoruz önergelerinize zamanı geldiğinde cevap verilecektir. Köprü için de İZSU gerekli önlemleri alacak” ifadeleriyle yanıt verdi.

BAĞIMSIZ ÇAĞLARSU VE BAŞKAN ARDA ARASINDA GERGİNLİK
Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu meclis maddeleri görüşüldüğü esnada araya girerek “Bağımsız meclis üyesi olarak, benim de görüşlerimin alınması daha doğru olacaktır” demesi üzerine Başkan Arda, Çağlarsu’ya da fikrini sordu. Ardından görüşülen diğer önergelerde Başkan Arda’nın Çağlarsu’ya görüşünü sormaması üzerine; Çağlarsu tekrar çağırıda bulunarak kendisine de fikrinin sorulmasını talebini yineledi.

Çağlarsu’nun talebi üzerine konuşan Başkan Arda, Çağlarsu’nun bir partiyi temsil etmemesi sebebiyle kendisine ayrıca sorulmayacağını belirtti. Ardından görüşülen diğer önergelerde Çağlarsu’nun çekimser oy kullanması üzerine Başkan Arda, Çağlarsu’ya “Maşallah freni patlamış Murat 124 gibi gidiyorsunuz, nereye saldıracağınızı bilmiyorsunuz” diye sitem etti. Bunun üzerine konuşan Çağlarsu, “Sormuyorsunuz ben de çekimser oy kullanıyorum” dedi.

Meclis’e gelen ilk 7 önerge, Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu’nun çekimser oy kullanması dolayısıyla oy çokluğuyla kabul edildi. 8’inci önergeden sonra ise Çağlarsu’nun da kabul etmesiyle önergeler oy birliği ile kabul edildi. Ayrıca Çağlarsu’nun meclise verdiği, “Başkan Arda’nın dedesinin adını taşıyan meydanın adının değiştirilmesi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk yapılması” önergesi oy çokluğu ile reddedildi.

ATMACA: ÖNERGELERİMİZ 2’NCİ BİR DEPREM OLDUĞUNDA MI GÖRÜŞÜLECEK?
‘98 öncesi yapılan binaların haklarının kentsel dönüşümle korunmasıyla ilgili önergeyle aslında talep edilenleri Başkan Arda’nın açıklanmasını isteyen AK Partili Atmaca’ya Başkan Arda şu cevabı verdi:

“Gündemi her halde takip etmiyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde alınmış bir karar biz de belediyemiz olarak Gaziemir’deki 98 yılından önce yapılan binaları K bölgesi olarak göstererek imar haklarını bire bir vereceğimiz bir karar. Bu karar, son yaşadığımız depremde hasar almış binaları da kapsıyor. Biz de büyükşehir  gibi bu kararı alarak binaların yenilenmesinin önünü açıyoruz.”

Başkan Arda’nın cevabına yönelik konuşan Atmaca, “Biz gündemi takip ettiğimiz gibi, önden de gidiyoruz sorma amacım vatandaşın bilgilenmesini sağlamaktı. Kentsel dönüşümün önünü açmak için bakanlık ve Büyükşehir’in yürüttüğü sürecin bir sonucu bu. ‘99 bir milattır demiştik biz daha öncesinde, hey hat tabi ki. Bizim önergeler ne oldu diye sormuştum, 2’nci bir deprem olduğunda mı görüşülecek sayın başkan?” diye sorarak “Bizim önergelerimiz doğru ve yerinde önergelerdir ama bunların bir an önce görüşülmesi gerekiyor. Gaziemir’de bir fay hattımız var bununla ilgili çalışma yapılmalı. Riskli alanlar tespit edilmeli. Bu önergeden önce bizim önergelerimizin gündeme alınıp cevaplanması ve bu sistemin işlemesi gerekir. Bunu yapmadığınız sürece yaptığınız işlemlerin faydası olmayacaktır” dedi.

Başkan Arda, “Depremden bu yana ilgili müdürlüklerdeki arkadaşlarımız bu konuda çalıştı ve bu önerge Gaziemir’in tamamını ilgilendiriyor” ifadeleriyle Atmaca’ya yanıt verdi ve imar komisyonunun görüşmesi üzerine önergeyi oyladı. K bölgesini ilgilendiren önerge oy birliği ile komisyona sevk edildi.

ÇAĞLARSU: CHP YİNE SESSİZ
Belediyenin performans değerlendirme Ek-2 formunda değişikliğe gidilmesi yönündeki komisyon raporunun oylanması esnasında konuşan bağımsız meclis üyesi Çağlarsu, “Geçtiğimiz yılda belediyemizin yapmış olduğu performans uygulamasını eleştirdim. 22 kişiye performansı yüksek diye para verildi ama bunun 15 kişisi kararı alan müdürlerdi. CHP yine sessiz... Bu dönemde yazılı olmayan ek kriterler gündeme gelecek ve bu anlamda bu paranın tüm belediye çalışanlarına eşit şekilde dağıtılmasını talep ediyorum” dedi. Rapor, komisyonlardan geldiği şekilde Çağlarsu’nun red oyuyla, oy çokluğu ile kabul edildi.

“BENİ TEKRAR ŞİKAYET ETMEK ZORUNDA BIRAKMAYIN”
Dilek ve temenniler kısmında konuşan Levent Çağlarsu, Başkan Arda’ya eleştirilerini yineleyerek, “Sayın Başkan sorduğum sorulara sözlü olarak cevap vermiyorsunuz ancak, yazılı olarak verdiğim önergelere cevap yazmayarak beni tekrar görevinizi kötüye kullanmak yönünde şikayet etmek zorundan bırakmayın. Sizi ve yaptıklarınız konusunda şikayet etmiyorum. Aksine teşekkür ediyorum. Genel Başkanınız esnafa yardım yapılması yönünde çağrıda bulundu, siz bu yardımları yapmayarak genel merkezin kararlarına karşı mı çıkmak istiyorsunuz? Başkanlık binasına parmak iziyle çalışan kapı, asansör derken bir de kapıya turnike konuldu, bununla yapılmak istenen nedir? Halkın belediye binasına girişine niçin engel konuluyor? Sizin ve çekirdek ekibinizin saltanatı bu yaptıklarıyla uzun sürmeyeceği görülüyor” dedi.

Çağlarsu, Abdullah Arda Meydan’ının isminin değiştirilmesi yönündeki önergesiyle ilgili görüşlerini dile getirerek, “Benim önergem gündeme alınmadı ve reddedildi, Abdullah Arda Meydanı’nın isminin değişmesini istemiştim. Bu önergeye destek olmayan arkadaşlara ben diyecek söz bulamıyorum. Meydanların adı değişebiliyor. Karşı çıkılan şey Gazi Mustafa Kemal Atatürk ismi” diye konuştu.

Başkan Arda ise Çağlarsu’ya, “Abdullah Arda benim dedem. Gaziemir’in ilk belediye başkanı. Siz sadece beni rencide etmediniz. Uğur Atmaca’yla devamlı tartışırız ama o dahi müftü dedem üzerinden bana yürümez. Yaptığınız şey, benim dedemin ismini oradan kaldırmak. Gaziemirliler bunun hesabını size soracaktır” ifadeleriyle yanıt verdi.

AK PARTİLİ ATMACA: GAZİEMİR’DE İŞLER YÜRÜMÜYOR
AK Partilili meclis üyesi Uğur İnan Atmaca’da dilek ve temenniler bölümünde tekrar söz alarak, Başkan Arda’ya Gaziemir Belediyesi’nin işlerini neden Büyükşehir’in yaptığını sordu. Atmaca, Gaziemir’de gördüğü sorunlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Emrez köprüsüyle ilgili soruyu sorduktan sonra umutla bekledim, ihale çalışması haberini ama yine maalesef Gaziemir’in işini İZSU çözecek dediniz. Bu gerçekten bizi üzüyor. Neden Gaziemir Belediyesi kendi ayakları üzerinde duramıyor? Saha yapıldı, siz de İKİ gözümün çiçeği dediniz ama olanı gördük. O zemin yapılırken belirli bir sıcaklık nem oranı göz edilmeliydi. Büyükşehir, firma iş bilmiyor siz niye evet dediniz? Sarnıç Yolu’nun her iki tarafında 1 karış boşluk var. Alaşehir tımarı gibi betonları teptiler ve birçok insanın lastikleri orada patlıyor. Bunlara Gaziemir Belediyesi neden uzaktan bakıyor? Bu kentin belediye başkanı sizsiniz siz göreceksiniz. Kentsel dönüşümde 3-5 ada dediğimde itiraz ediyorsunuz ama bu çalışma tüm Gaziemir için bu kadar kısa sürede tamamlanamaz. Gelsin komisyonlarda bakacağız zaten. Denetim komisyonu şerhimizle ilgili herhangi bir şey yaptınız mı bilmiyorum ama siz yapmayacaksanız biz gerekli irtibatları sağlayacağız. Ayrıca iş yeri ruhsatlarıyla ilgili ciddi sorunlar var. Şahsım olarak müracaat ettim gerekli yazıyı aldım ama arkadaşlarımızın işi çözülmüyor. Gaziemir’de işler yürümüyor. Birçok yurttaşımızın belediye işleyişiyle ilgili sıkıntısı var. Bu süreler seneyi bulduğunda sıkıntı oluyor, pandemi var diyerek geçemeyiz. Şimdiden önerilerimizi yapıyoruz; Gaziemir kokmaya başladı, İzmir kışın taşan yazın kokan bir şehir. Yağış rejimi değişti diyerek kaçamayız. Kentin yağmur sularını tahliye eden dere kesiti yeterli değilse ıslahı yapılmalı, bunların hepsi belediyelerin hükümlülüğünde. Belediye önlem alacak, çözüm üretecek olan sizsiniz. Biz şimdiden uyarımızı yapıyoruz”

BAŞKAN ARDA: EMREZ KÖPRÜSÜ ATIKLARI SİZİN NERENİZDEN GİRİYOR NERENİZDEN ÇIKIYOR?
“Ben bu belediyede ne yolsuzluğa göz yumarım ne de izin veririm. Savcılık orada, müracaat edersiniz gerekli incelemeleri yaparlar. Bizim denetlenmediğimizi mi zannediyorsunuz? Tez zamanda suç duyurusunda bulunun algı yaratmayın” diyerek Atmaca’nın denetim komisyonu şerhiyle ilgili konuşmasına yanıt veren Başkan Arda, Atmaca’nın diğer ifadelerine yönelik, “Bir taraftan çalışmıyor diyorsunuz belediye, bir taraftan K bölgeleri çalışması bu kadar sürede yapılamaz diyorsunuz. Bize söylediklerimiz bir kulağınızdan giriyor bir kulağınızdan çıkıyor diyorsunuz ama Emrez Köprüsü atıkları sizin nerenizden giriyor nerenizden çıkıyor? Oradaki nükleer atıklarla ilgili ne yaptınız? Oradaki insanlar dertli. Bu konuyu her yerde dile getiriyorum. Emrez deyince bir defa durup düşünmeniz lazım. Basın açıklamasıyla geçiştirilecek bir şey değil orası. Her gün orayla ilgili görüşmeler yapıyorum. Asla suçlayıcı ifade kullanmadım ama görüyorum ki bugün bunlar bilinçli yapılmış. Bizim gibi ülkelere nasıl girdiği bile belli değil. Ne yapıyorsunuz bu konuda? Adım atmıyorsunuz. Bilim adamları bana fırça atmaya başladı. Devletin buraya el koyması gerekiyor. Orayı bilimsel olarak temizlemesi gerekiyor. Adım atmamışsınız Emrez Köprüsü’nü söylüyorsunuz. Bu Türkiye’nin sorunu ve bilinen ilk nükleer atığı bu… Burası tespit edilmiş. Neredesiniz? Oradaki köprüyü evet İZSU yapacak, o köprü şu anda araç trafiğine kapatılmış alternatifi var yapılır ama nükleer atıkların alternatifi yok. Bir taraftan giriyor bir taraftan çıkıyor derseniz bunun altından kalkamazsınız. Ayrıca yasal olmayan hiçbir şeyin altına imza atmayız” şeklinde konuştu.

MHP Meclis Üyesi Selahattin Şahin, Emrez’deki nükleer atıklarla ilgili eleştirilerini Başkan Arda’ya yöneltmesi üzerine; Başkan Arda, “Orada yapılacak olan işlemi sizler yapacaksınız genelde iktidar olan Millet İttifakı olarak sizlersiniz” dedi.

AK Parti Meclis Üyesi Ali Gönen, “Belediyemizin yaptığı şeyler gibi iktidarın yaptığı işler de söylenmeli” demesi üzerin Başkan Arda, “Bizim de yaptığımız iyi şeyleri de söyleyelim; kafemizi açıyoruz birçok projemiz için ihaleye çıkıyoruz. İyi işler yapıyoruz hiç merak etmeyin” diye konuştu.

Meclis diğer meclis üyelerinin Gaziemir ve Türkiye gündemine ilişkin yaptığı değerlendirmeleri ve Millet İttifakı cephesinin mecliste Gaziemir konularına yoğunlaşılmasını talep etmesinin ardından son buldu. 2’nci oturumun 20 Mayıs Perşembe günü saat 16.00 tarihinde yapılması kararı alındı.

 
Korkunç kaza... Direğe çarpan cip ikiye bölündü!
 
Göztepe'de Alpaslan'la yollar ayrıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk Meclisi'nden İsrail'e kınama!
Efes Selçuk Belediye Meclisi, Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel’in önerisiyle ...
Karabağlar Meclisi'nden gündem eğitime destek
Meclis üyeleri, ilçedeki kız öğrenci yurdunda zam yapılmaması yönünde ...
CİMER krizi meclis gündeminde: Kedi buradaysa ciğer nerede?
Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Rüzgar’ın Başkan Mustafa Kayalar’ı CİMER’e ...
 
Karşıyaka Meclisi'nde Atakent'teki 130 itiraz reddedildi
Atakent Mahallesi'ndeki imar planı notlarına, 1252 bağımsız üyeden 130'unun ...
Konak'ta 'gecikmeli' faaliyet maratonu! 'Oyumuz yüzde 70'
2020 yılı Faaliyet Raporu tartışmaları hakkında kendisine yöneltilen eleştirilere ...
Karaburun’da ‘iskele’ tartışması: Başkan Erdoğan'dan detaylı açıklama
Karaburun’da yapılması planlanan yüzer iskele yapımı ile ilgili eleştirilere ...
 
Bergama Meclisi'nden İsrail’e kınama
Bergama Belediyesi Mayıs ayı olağan toplantısı, Belediye Başkanı Hakan ...
Saruhanlı'da esnafa bin lira nakit desteği
Saruhanlı Belediyesi, Covid-19 tedbirleri kapsamında faaliyetlerine geçici ...
Meclisten plan notu hamlesi: Bayraklı için kat sınırlaması yolda!
Bayraklı Beleye Meclisi’nde Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı, İsrail’in ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva