HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Şubat 2021 Cumartesi - 15:30

Gaziemir'de 'esnafa destek' bilmecesi: Yetki kimde?

Gaziemir Belediyesi Mart ayı olağan Meclis toplantısında görüşülecek olan 'Esnafa 3 aylık kira desteği' gündem maddesinde yaşanan 'yetki' bilmecesi ile ilgili konuşan Gaziemir Belediyesi Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, " Meclis üyeleri, kanunda açıkça belirtilen 'bu konuda belediye meclisi yetkilidir' ibaresinin tersine konunun Başkan ve encümenin yetkisinde olduğunu savunarak esnafa karşı başkanın hasmane tutumunun bayraktarlığını yapmaktadırlar " ifadelerini kullandı

Gaziemir de  esnafa destek  bilmecesi: Yetki kimde?

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Geçtiğimiz yıl itibariyle ülkemizde görülmeye başlanan koronavirüs salgını sonrası, pandemi tedbirleri kapsamında birçok tedbir açıklanmıştı.

Alınan tedbirler kapsamında lokanta, kafe, kafeterya, oyun salonları gibi işletmeler için kısıtlama ya da kapatma kararları alınırken, salgın sürecinden en fazla etkilenen iş kolları da küçük esnaf olmuştu.

Her fırsatta yardım beklediğini açıklayan küçük esnaf için gerek hükümet gerekse yerel yönetimler bazı tedbirler alırken, İzmir'de de başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyeler esnaf için yardım paketleri açıklamıştı.

Yaşanan gelişmeler sonrası ise Gaziemir Belediyesi için flaş bir iddia ortaya atıldı.

Pandemi sürecinde kapalı kalan esnaf yardım beklerken, Gaziemir Belediyesi'ne 5 Mayıs 2020 tarihinde bir esnaf tarafından verilen destek talebi önerisi olduğu iddia edilen bir metin ortaya çıktı. Paylaşılan metinde bir esnaf 1 yıllık sözleşmesinin bulunduğu kiracılık durumu için ilk 6 aylık kira tutarını ödediğini ancak ikinci 6 aylık süreçte pandemi nedeniyle belediyeden ertelenmesini talep ettiği belirtiliyor.

BELEDİYEDEN TEKLİFE RET: 'KARAR YETKİSİ MECLİSTE'
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın imzasının yer aldığı metinde Belediyeye iletilen dilekçenin 'yetkinin belediye meclisinde olduğu' gerekçesiyle kabul edilmediği belirtildi. Kabul edilmeme nedeni için ise "Belediye meclisinin bu süreçte toplanamaması sebebiyle konu ilgili karar alınamadığından talebiniz değerlendirilmeye alınmamıştır" ifadelerine yer verildi.

CHP'Lİ ÜYELERİN TEKLİFİNE FARKLI CEVAP: 'KARAR BAŞKAN VE ENCÜMENDE'
Cumhuriyet Halk Partisi Gaziemir Meclis Üyeleri, pandemi döneminde kapalı kalan belediye işletmelerinden 3 aylık kiranın alınmaması, işletmesi kısıtlanan kiracıların da 3 aylık kirasının ertelenmesi yönünde Meclise öneri sundu. Meclis üyeleri tarafından Hukuk Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu ve Esnaf ve Pazaryeri Komisyonlarına sevk edildi. Hukuk Komisyonu'nda görüşülen madde İzel Zenginobuz Derinsu ve Nimet Şekercioğlu'nun ret oyuna karşı kabul edilirken, Esnaf ve Pazaryerleri Komisyon Raporu'nda ise İbrahim Özkara'nın ret oyuna karşın oyçokluğu ile kabul edilmişti.

Plan ve Bütçe Komisyon'unda görüşülen gündem maddesi ise 'idarenin genel ilkelerinden olan yetki ve usulde paralellik ilkesi de göz önüne alınarak 7244 sayılı yasaya konu uygulamaların Başkanlık ve Belediye Encümenince gerçekleştirilmesi gerektiği' gerekçesiyle konu hakkında karar verilmesine gerek olmadığı belirtildi.

AK PARTİ'DEN KOMİSYON KARARINA İTİRAZ
Alınan kararlar ile ilgili Egedesonsöz’e konuşan Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, "Pandemi sürecinde gerek hükümetimiz gerekse İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin önemli bölümü esnaf destek paketleri açıklamışlardı. Ancak baktığımız zaman Gaziemir Belediyesi yardım konusunda sınıfta kaldı" dedi.

BAŞKAN TARAFINI AÇIKÇA BELLİ ETMİŞ DURUMDA
Halil Arda'nın CHP'li Meclis Üyeleri'nin verdiği önergenin kabul edilmemesi için çaba sarf ettiğini de belirten Atmaca sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü; "Belediyenin kiracıları ve diğer esnaflarımız için Meclis üyelerinin verdiği önergenin kabul edilmemesi için Başkan ve kendi Meclis üyeleri azami gayret sarf etmektedir. Pandemi döneminde kapalı olmalarına ve iş yapamamalarına rağmen Belediyenin kiracılarına icra gönderilmiştir. Bazı kiracıların görüşme talepleri ise Başkan tarafından reddedilmiş, yardımcısı ise kiracıları mahkemeye vermelerini tavsiye etmiştir. Mahkeme kira bedellerinin indirilmesi yönünde karar almasına rağmen, aynı kiracıya yeni dönem için yüzde 20 artışla yeni kira bedeli tebliğ edilmiştir. Bu süreç zaten başkanın kiracılara ve esnafa bakışını net olarak ortaya koymaktadır. Zaten baktığımız zaman Başkan, belediye için yapılan temsil ve ağırlama harcamalarında lüks ve pahalı Alsancak esnafını tercih ederek tarafını açıkça belli etmiş durumda. Bizim bu konudaki tavrımız açık ve net bir biçimde Gaziemir Belediyesi kiracılarına ve esnafına Belediye eli ile gerekli desteğin verilmesi yönündedir. Fakat başkanın Meclis üyeleri, kanunda açıkça belirtilen 'bu konuda belediye meclisi yetkilidir' ibaresinin tersine konunun Başkan ve encümenin yetkisinde olduğunu savunarak esnafa karşı başkanın hasmane tutumunun bayraktarlığını yapmaktadırlar. Gaziemir halkı ve esnafımız bu zor dönemde Başkanın ve kendini koşulsuz destekleyen Meclis üyelerinin bu tavrını hiçbir zaman unutmayacaktır."

 
Bayındır Çiçekçilik Organize Sanayi için önemli adım
 
Şarkıcı Aydilge, yıllar önce yaşadığı tacizi ilk kez anlattı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
seydiköylü 27 Şubat 2021 Cumartesi 17:31

Her yiyeceğin lezzeti ta ki dimağdan (beyinden) çıkar, Tuz ekmek hakkını bilmeyen akıbet gözden çıkar.

Yorumu oyla      10      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayındır Çiçekçilik Organize Sanayi için önemli adım
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Kasım 2019’da Bayındır’ı ziyareti ...
KARBEM’de yeniden yüz yüze eğitim
Lise ve üniversiteye giriş sınavına hazırlanan öğrencilere ücretsiz eğitim ...
Büyükşehir'in robotik turnuvasına başvurular sürüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile EducatHUB ortaklığında 23 Nisan ruhunun ...
 
Başkan Arda'dan örgüte '2 yıl raporu'
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, görev süresinde geçen iki yıla yakın ...
Karşıyaka Sabahattin Ali’yi unutmadı
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah Prof Dr. Ali Barutçu, Sabahattin Ali’nin ...
Bornova'da 20 araç ve iş makinesi emekliye ayrılıyor
Bornova Belediyesi, bünyesinde bulunan ve ekonomik ömrünü dolduran 20 ...
 
Büyükşehir'den amatör spora destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, işsiz kalan 211 antrenöre toplam 316 bin ...
İzmir'de minik müzisyenler yarışıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ...
Buca ve Konak’a iki yeni üst geçit
İzmir Büyükşehir Belediyesi Konak Mürselpaşa Bulvarı üzerindeki Şehit ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva