HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Aralık 2021 Pazartesi - 20:09

Gaziemir'de 'bütçe denkliği' gerginliği!

Aralık ayı olağan Meclis oturumunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de talimatı ile 2022 yılında katı atık bedellerine zam yapılmaması görüşüldü. Mecliste zam yapılmaması talebi oy birliği ile kabul edilirken, AK Parti ve MHP'li üyeler katı atık bedellerinin alınmamasından oluşacak gelir kaybına dikkat çekerken 'bütçe denkliği' sorusunu sordu. Eleştiriler üzerine söz alan CHP'li üyeler ise gelir kaybını gidermek amacıyla bazı yatırımların ertelenebileceğini belirtti.

Gaziemir de  bütçe denkliği  gerginliği!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Gaziemir Belediyesi Aralık ayı olağan Meclisi'nin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Gaziemir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen oturuma  Belediye Başkanı Halil Arda'nın yokluğunda Başkan Vekili İzel Zenginobuz Derinsu başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 30 ilçe belediye başkanına verdiği talimat sonrası 2022 yılında zam yapılmaması önerilen katı atık ve bertaraf ücretleri yer aldı.

Aralık ayı meclis gündemine getirilen madde ile meclis üyelerine 2022 yılında Gaziemir'de "ekonomik sıkıntılar ve hayat pahalılığı" gerekçesi ile ilgili tutarlara zam yapılmaması önerildi.

KATI ATIK BEDELLERİ MECLİS GÜNDEMİNDE
Gündeme gelen madde ile ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü Ünal Işık Halkın yoksullukla boğuştuğu bu dönemde ilçe belediyelerinin kendi gelirinden vazgeçerek halka destek olmak için böyle bir karar almış" diye konuştu.

Işık'ın konuşmasının ardından ise ilgili gündem maddesi hemen görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edildi. Sevin ardından Meclise 5 dakikalık ara verilirken, öneriyi görüşen Plan ve Bütçe Komisyonu, ilgili maddenin kabulüne oy birliği ile kabul verdi.

ATMACA: BU HAMLE İLE  BÜTÇE DENKLİĞİ BOZULACAKTIR
Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca" Yapılan işlemi bizde destekliyor ve onaylıyoruz. Bu işlemin devamında gelir kaleminde bir eksilme olacak ve bütçe denkliği bozulacaktır. Bununla ilgili nasıl bir önlem alacaksınız bilmek isteriz" dedi.

ŞAHİN: BU BİRLİKTELİK ÇOK ÖNEMLİ
MHP Sıralarından söz alan Grup Başkanvekili Selahattin Şahin,  "Büyükşehir'den doğru yapılan bir çalışma. Cumhur İttifakı'nın da katkısı var bu çalışmaya. Bu birliktelik kentimiz ve insanlarımız için önemli. Hayırlı olsun" diye konuştu.

ÇAĞLARSU: BU KARARLAR GENİŞLETİLMELİ
Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, "Bu karar tabii ki desteklenecek hatta geliştirecek bir karar. AK Parti iktidarının ülkeyi batırdığı bir dönemde, her şeyin değer kaybettiği dönmede İBB'nin böyle bir çalışma yapması çok önemli. Gaziemir Meclis üyesi olarak benim Büyükşehir Meclis üyesi arkadaşlarımıza önerim, İBB'nin de halkın ekonomik anlamda yoksullaştığı dönemde bu katkıyı çoğaltmasını talep ediyoruz. Su paralarından tutun, ESHOT , İZULAŞ ücretlerine kadar Büyükşehir Belediyesi sosyal demokrasinin yaşatılmasını ve AK Parti iktidarından kurtulmak için mesaj verilmek istenirse bu katkıların genişletilmesini talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

KIRMAZ: KISITLAMANIN NEDENİ GAZİEMİR DEĞİL, MERKEZİ HÜKÜMET
Söz alan CHP'li Meclis Üyesi Necati Kırmaz bütçe denkliği için ileride yatırımların kesilebileceğini belirtirken, "Önemli bir karara imza attık Hayırlı olsu. Büyükşehir'de alınmıştı bu karar. Bütün ilçe meclisleri bu kararı alarak vatandaşın son aylardaki gidişatın nedeniyle vatandaşların ekonomik sıkıntılarını gidermek için lazımdı. Bu açığı nasıl kapatacağız? Yıl içinde bakacağız. Çok gerekirse giderlerden kesmek zorunda kalacağız. Gaziemir halkı bilsin ki bu kısıtlamanın nedeni Gaziemir Belediyesi değil, son aylarda ülkeyi sıkıntıya sürükleyen merkezi hükümet olacaktır" diye konuştu.

DERİNSU: ÖNCELİK SIRASINA GÖRE BELİRLENECEK
Başkan Vekili İzel Zenginobuz Derinsu ise belediyenin bu karar ile ortalama olarak 4 milyon TL gelir kaybı olacağını belirtirken, "Yaklaşık 4 milyon gelir kaybımız olacak. Bununla ilgili gerekirse gider bütçemizden bazı işleri erteleyebiliriz. Bu da yatırım azaltmamız olacak. Belli başlı giderleri azaltmak mümkün değil. Bu konuda karar verilirken öncelik sırasına göre karar verilir. Halkımızın bilmesi gerekiyor ki bunun sorumlusu mevcut iktidardır" dedi.

ATMACA:  KİRACILAR İŞGALCİ DURUMDADIR
Gündem dışı konuşmalarda söz alan Uğur İnan Atmaca, "Bugüne kadar yeter ki kadar yatırım göremediğimiz için bundan sonrada yatırımların eksiltilmesi diye bir şey olmayacaktır. 2022 yılı Sayıştay raporu yayınlandı. Biz 2020 yılında SEYDAŞ konusunu ifade ettik. Farklı birleşimlerde o günden bu güne ayni sermaye birleşimleri yapıldı mı diye sorduk. Bu işin çok ciddi yasal sorumluluğu var. Belediye şirketleri iki tane kamu ihale kanunu var bilindiği üzere. Belediye şirketlerin yüzde yüzü sizinde olsa harcamalarında 4737 kullanmak zorunda. Siz belediye şirketine işletme hakkı diye işletmenin kendini devrederseniz ve belediye şirketi de bunu başkasına devrederse bu 2876'nın arkasından dolaşmaktır. Belediyemiz bu yerlerin gelir getirici ihalelerini yapar, sonra vergi kira bedellerini  mahkemece değer tespiti yaptırır sonra oradaki kiranın ayni sermaye olarak konuşmasıdır. şu an diğer bütün işletmelerde bulunan kiracılar işgalci durumundadır. Bunla ilgili biz gerekli işlemleri yapacağız ve yarın zimmet çıktığında kimse kusura bakmasın" diye konuştu.

KİRACILAR İŞGALCİ DURUMUNDADIR
Denge tazminatları ile ilgili de konuşan Atmaca, "Sayıştay da yer alan bir diğer konuda sosyal denge tazminatları ile ilgili. Biz emekçi kardeşlerimizin uğradığı zararları dile getirdik. Emekçi kardeşlerimizin yaptığı her türlü eylemde destek verdik, yapılan işlemin hatalı olduğunu ifade ettik. Biz söyledik biz dinledik. Muhatabı burada olmasa da yinede söylemek istiyorum. Sayıştay raporunda sosyal denge sözleşmesinde mali hususlar dışında ifadelere yer verilmesi deniliyor. Gaziemir'de sosyal denge tazminatı ile ilgili geçmişten gelen bir uygulama var. Geçmişten gelen TİS sözleşmelerinde ikramiye, çocuk yardımı, yemek yardımı gibi kazanılmış hakları vardı. Bunlar bir yıllık tutarları hesaplanmak ve 12 aya bölünmek üzere sosyal denge tazminatlarına eklenmişti. Rakam yasal rakamın sütünde ancak emekçi kardeşlerimizin hak etmediği bir rakam değil. ŞEYDAS konusunda bütün arkadaşlarımızın detaylı çalışmasını öneririm.

ŞAHİN: ÖNÜMÜZDEKİ YOL PARLAK GÖZÜKMÜYOR
Sayıştay raporunda yer alan 'borçlanma sınırını aşılması' konusunda eleştirilerde bulunan MHP'li Selahattin Şahin, "Bende Sayıştay raporu ile ilgili konuşmak istiyorum. Sayıştay'da yer alan maddelerden biri belediyenin borç stokunu aşması. Belediyenin borcunu aştığı raporlara yansımıştır. Belediyenin son 5 yılda bütçe açığı verdiği de yansımıştır.  Belediyenin borç stokunun belediye kânununda belirtilen sınırın üzerinde olduğu görülmüştür. Kamu mali yönetimi ve kontrol kanununda belirtildiği üzere bütçede gelir gider dengesinin sağlanmasının esas olduğu belirtilmiştir. Mevzuattan anlaşıldığı üzere idarenin borçlanmaya gerek duymayacak bir mali yapı kurmaları esastır. Yapılan incelemede mali yapının güçlü kurulmadığı ve harcama süreçleri sağlıklı yürütülmediği için gelir gider denkliği sağlayacak bütçenin yapılmadığı görülmüştür. Belediye son 5 yılda bütçe açığı vermiştir. 2016 bütçe açığı 5 milyon 568 bin küsur… 2017 8 milyon 736 bin küsur... 2019 bütçe açık 34 milyon 279 bin küsur… 2020 bütçe açığı 20 milyon 168 küsur… Bütçelerde açık olması durumunda borçlanmadan önce giderlerden tasarruf edilmesi ya da yeni gelir kaynakları bulunması gerekmektedir. İnceleme sonucunda belediyenin gelir artırıcı faaliyette bulunmadığı, kira geliri elde edebileceği taşınmazın işletmesini de kendi şirketine devrettiği görülmüştür. Bütün bunlar göz önüne alındığında belediyenin borçlanmayı gerekmeyecek bir mali sistem kurması gerekmektedir. Belediyemizin surumu ortada inşallah önümüzdeki süreçte nasıl bir yöntem izlenebilir... Parlak gözükmüyor" diye konuştu.

DERİNSU: 1 KURUŞUN BİLE HESABINI YAPAN BİR BELEDİYE VAR
Eleştirilere yanıt veren Başkan Vekili Derinsu, "Ülkenin bütçesi kevgire dönmüş ve bunun nedeni Cumhur İttifakı. Karşımıza geçip bütçe ile ilgili sözler söylüyorsun. Bütçe bir tahmindir ve tahminler bugünün koşulları üzerinden yapılır. ekonomisi güçlü olan ülkelerde tahminler tutar. Ancak ülkemiz öyle bir durumda değil. Kurduğunuz cümlelerin çoğunun sorumlusu sizsiniz. Sayın Atmaca sizin bahsettiğiniz konularda ise, sosyal denge tazminatına gelince zimmet tehdidine girmiyorsunuz. Belediye şirketlerimiz yüzde 100 belediye sermayesi olduğu için denetime tabidir. Siz yine tüm başvurularınızı yapın, diğerleri nasıl geri döndüyse yine dönecektir. Bu belediyede 1 kuruşun dahi  hesabı yapılıyor" dedi.

AKSOY: CHP İKTİDARINDA HEPSİ ÇÖZÜLECEK
CHP Meclis Üyesi Emin Aksoy,"Ekonomi ile ilgili söylenecek çok şey. Bazıları anlamıyor ama halkımız anlıyor. Mersin mitingi bunun ne güzel örneğiydi. Meclise girmeden önce bir yazı okudum. Cumhurbaşkanı bir açıklama yapmış 4 bin TL altın olmasın asgari ücret diye. Asgari ücreti 4 bin TL olarak alırsak asgari ücret 370 dolardan 270 dolara çıkacak. CHP iktidarında bu sorunların hepsi çözülecek" diye konuştu.

SERİN: ÖNERGE MECLİSTE KABUL EDİLMESİNE RAĞMEN NEDEN HAYATA GEÇMİYOR?
Söz alan CHP'li Meclis Üyesi Murat Serin ise engelliler haftasını hatırlatarak, "Geçen meclis biraz sıkıntılıydı ve bu nedenle birçok konuyu konuşamadık. Ülkenin geldiği konum uçurumun dibi. Dolar 13-14'lere geldi. 128 milyar Dolar nerede? Tehlikenin büyüğü çuvalda, daha sonra çıkacak. Tüketici darda, üretici zorda. Doları yarın 10 TL geri çektiklerinde ülkeyi kurtarmışçasına söylemlere girecekler ancak aldığımız ürünlerin fiyatı aynı kalacak. Ülkede gizli bir devalüasyon var.  3 Aralık engelliler haftası… Biz Gaziemir olarak engelliler için ne yaptık? Bir engelli babası olarak 3'ncü yılımıza girdiğimiz bir önerge vardı benim verdiğim. Hayata geçirilmesi gereken önerge ve sosyal sorumluluk projesiydi… Belediye olarak bir iş yapmak istiyorsak önce bunları yapmamız lazım. Her ailenin bir engelli bireyi var. Benim şahsi olarak bir beklentim yok. Bu bir bağış yada lütuf değil. Ancak biz mecliste karar almamamıza rağmen hayata geçiremedik. Bu bir öz eleştiri. Bunu lütfen dikkate alın" dedi.

ÇAĞLARSU: AKP HÜKÜMETİ, HALİL ARDA GAZİEMİR'İ BATIRDI
Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın Gaziemir'i batırdığını belirtirken, "Geçtiğimiz mecliste bir önerge verdim engelliler haftası nedeniyle. Başkan Vekili sizin de oturduğunuz caddede 3 görme engelli aile var. Bu konu gerçekten önemli. Performanslar primleri belirlenecek umarım bu sefer eşit bir dağıtım yapılır. Sayıştay raporu konusunda da benim pek bilgim yok. Ancak biz Gaziemir Belediye olarak SEYDAŞ'a taşınmazlarımızı devrettik ancak Sayıştay'da gördüğümüz üzere 3'ncü şahıslara devredilmiş deniliyor. Kim bu 3'ncü şahıslar. Gaziemir'in sorunlar var. AKP konusunda  da ülkeyi batırdı. Bunu açıkça söylüyorum ancak Halil Arda'da Gaziemir'i batırdı. Dünyanın her yerinde konuşmalar olur sürelere uymak tabii ki önemli ancak TBMM'de de Büyükşehir Meclisi'nde de ek süre verilir. Burada mesele süre ile ilgili değil, okuduklarımın içinde. Duymak istemiyor arkadaşlar, duymak istemeyince geriliyorlar ve meclis dağılıyor. Geçen meclisin müsebbiplerinden biri benim. Böyle bir şeyin olmasından çok üzgünüm. Keşke başkan 2 dakika süre verseydi bana. Dünyanın en tartışmaları meclislerinde bile ek süre verilir. Ben şimdi 1 Aralık'ta başkanın tamamlamama izin vermediği konuşmamı tamamlayacağım. Çünkü başkan bir sonraki meclis bitirirsin demişti" dedi.

Çağlarsu konuşmasının devamında ise 1 Aralık tarihinde olaylı mecliste tamamlayamadığı konuşmasını sürdürdü.

 
'Manisa Sarayı'ndan kalan tek yapı Fatih Kulesi restore ediliyor
 
Başkan Gümrükçü’den kentsel dönüşüm önerisi: İzmir’e örnek olsun!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
GAZİEMİR 7 Aralık 2021 Salı 18:20

Allah cezanı versin belediye başkanı!!!

Yorumu oyla      2      3  
Gaziemirli Partili 6 Aralık 2021 Pazartesi 23:23

Yiyin abi biraz daha yiyin birbirinizi,yetmedi Reyhan pastanesinden pastalar, börekler, çörekler yiyin!!

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca Meclisi’nde borçlanma ve satış gerginliği
Buca Belediye Meclisi’nde, belediyeye ait bir arazinin satışı konusunda ...
Karşıyaka'da tartışmalı plan müdürlüğe iade edildi
Uzun zamandır tartışmalara sebep olan Atakent mahallesindeki "Özel Eğitim ...
Konak'ta da katı atık toplama bedeline zam yok!
Konak Belediyesi Meclisinde alınan karar ile birlikte katı atık toplama ...
 
Buca Metrosu’nda kazanan şirket belli oldu: Gülermak sürprizi!
Türkiye’nin kamu kaynaklı en büyük kamu ihaleleri arasında yer alan 3 ...
Çiğli “Dirençli Kent” yolunda adım adım ilerliyor
Çiğli Belediyesi, iklim değişikliği ve afetlerin kentlere yönelik ürettiği ...
Doğaya dönüş, sürdürülebilir yaşamlar TTI Outdoor’da tanıtıldı
‘Doğadaki yerini keşfet’ sloganıyla, Travel Turkey İzmir Fuarı’yla eş ...
 
Çalışmalar tamam! İşte yeni Sığacık!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sığacık’ta yaptığı kıyı düzenleme çalışması ...
Beyaz Baretliler sahaya çıkıyor
İnşaat Mühendisleri Odası’nın kız öğrencilere meslekte eşitlik ve avantajlar ...
Mübadiller kültürlerini dans ve müzikle yaşatıyor
“Yüzüncü Yılına Yaklaşırken Her Yönüyle Mübadele” söyleşisi Dans ve Müzik ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva