HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Ekim 2021 Çarşamba - 21:13

Gaziemir'de 285 milyonluk bütçeye meclis onayı

Gaziemir Belediyesi 2022 yılı performans ve bütçe görüşmelerini gerçekleştirdi. Gider ve gelir kalemi 2022 yılında 285 milyon TL olarak belirlenen Gaziemir Belediyesi'nde, görüşmeler sırasında AK Partili üyelerin, bütçenin gerçekçi olmadığını belirtmesi ve Buca'da yer alan ve Büyükşehir Belediyesi ile takas edilen fidanlığın hatırlatılması sonrası CHP'li sıralar ile karşı karşıya geldi. Tartışmalara sahne olan mecliste Gaziemir Belediyesi'nin tahmini bütçesi AK Parti ve MHP'nin 'ret' , Bağımsız Üye Levent Çağlarsu'nun 'çekimser' CHP'li üyelerin 'kabul' oyu sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

Gaziemir de 285 milyonluk bütçeye meclis onayı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Gaziemir Belediyesi Ekim ayı olağan meclisinin 3'ncü oturumunu gerçekleştirdi. Gaziemir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen oturuma Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda başkanlık yaptı.

Yaklaşık 4 saat süren meclis oturumunun gündeminde ise 2022 yılı performans programı, mali bütçe ve ücret tarifelerinin görüşüldüğü oturuma AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi arasında yaşanan tartışmalar damga vurdu.

2021 yılı için Gaziemir Belediyesi'nin bütçesi 195 milyon TL olarak belirlenirken, bu rakam 2022 yılı için ise 285 milyon TL olarak belirlendi.

Açıklanan 2022 yılı mali gider bütçesinde ise ekonomik sınıflandırmada en fazla gider payı ise 173 milyon 141 bin TL ila Mal ve Hizmet alımlarına ayrıldı.

ATMACA: EĞİTİME AYRILAN PAYLARIN YETERLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUZ
Söz alarak  performans raporu ile ilgili eleştirilerini sunan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, "Bizim yaptığımız bazı incelemeler var. Gaziemir'in köklü sorunların çözüme kavuşturacak bir şey göremedik. Özellikle trafik ve altyapı konusunda ve Gaziemir'in önemli bir koku sorunu var. Bunlarla ilgili bir çözüm göremedik. Eğitime ayrılan payların yeterli olduğunu düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇAĞLARSU: SADECE KENDİ YEĞENLERİNİZ İÇİN Mİ GEÇERLİ
Performans raporu ile ilgili söz alarak eleştirilerde bulunan Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, "Gaziemir Belediyesi'nin bir yıllık  performans değerlendirmesi, şahsım ben bilirim siyasi anlayışını biraz daha fazla geliştirerek,  performansını bir üst seviyeye taşımıştır.  Şu anda facebook üzerinden canlı yayın yapılan meclis toplantımızın yayın kalitesi de, belediyemizin performansını göstermektedir. Canlı yayında ne ses, nede görüntü var arkadaşlar.   Performans program kitabında, temel değerlerimiz olarak belirtilen 9 maddenin tamamının tam tersi, 2020 ve 2021 yıllarında hayata geçirilmiştir.  Örneğin katılımcı yönetim... Ben bu güne kadar, bu yönetimden katılımcılık anlamında hiçbir performans göremedim. Şahsım ben bilirim, siz bilmezsiniz, meclis üyelerinin görevi sadece el kaldırmak indirmek diyen anlayış, katılımcı bir yöntemse ben bunu ret ediyorum arkadaşlar. Örneğin adalet ve eşitlik, adalet ve eşitlik sadece kendi yeğenleriniz için mi geçerli sayın başkan. Berber Cumhur’un kızı bu adalet ve eşitlik ilkelerinin dışında mı kalıyor.   Örneğin Şeffaflık, bu güne kadar bunu gösteren hiçbir emare ben göremedim, halkımız belediye kapısındaki güvenlik duvarını aşamıyor, bu nasıl şeffaflık, Al cadraz cezaevine girmek daha kolay hale geldi. Anlaşıldığı üzere daha performans kitapçığını incelemeden, temel değerlerimizin çiğnendiğini ve yok sayıldığını bu kitapçıkta görebiliyoruz.  Kitapçığı incelediğimizde 2022 yılı performans hedeflerinin tamamen rutin işlerin hedeflendiğini, sadece günü kurtarmak anlamında işlerin yapılacağı, hedeflenen projelerin ise İBB’ye havale edildiği görülmekte ." diye konuştu. 

GAZİEMİR’İN TRAFİK SORUNU ARTARAK DEVAM EDECEK
Gaziemir'deki trafik sorununa da dikkat çeken Çağlarsu, "Her geçen gün gelişen ve değişen kentimizin gelişme hızına, maalesef biz yerel yönetim olarak ayak uyduramadık, ilçemizin sorunları dağ gibi birikerek gelecek yönetimlere bırakacağız. Gaziemir’in en büyük sorunu, başta Akçay caddesi olmak üzere, ilçemizin bütün ana ve ara arterlerinde oluşan trafik. Gaziemir Belediyesi olarak trafik sorununa çözümün  tamamını sayfa 153’te gösterildiği üzere,  İzmir Büyükşehir belediyesine koordine etmişiz. Gaziemir belediyesinin bu konuda, 2022 yılında bir çabası olmayacak mı sayın arkadaşlar.   Trafik sorununa çözüm olacak otopark ise, performans kitapçığına hiç girmemiş. Yani 2022 yılında da Gaziemir'in trafik sorunu artarak devam edecek, insanlar yanlış yere park etti diye ceza yemeye devam edecek. Mahalle araları rent a carların araçları ile dolacak, halkımız apartmanı önünde aracına yer bulamamaya devam mı? Performans Program kitabının 42'nci Sayfasında bulunan Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü performans göstergesinde yer alan, halkın hizmet istek sayısı 2020 yılında 2145 iken, 2021 yılında 3915’e çıkmış. Halkımızın şikayet sayısı ise 2020 yılında 1278 iken, 2021 yılında 3007’ye yükselmiş olduğu görülmekte. Bu gösterge dahi belediyemizin çalışma performansını göstermiyor mu?" diye konuştu.

ONURSAL KOORDİNATÖRÜNÜN EGOSU TATMİN EDİLMİŞ OLDUĞU GÖRÜLMEKTE
Sel olduğu zaman çözüm olarak kullanılan kum torbalarını da eleştirirken, "Aktepe’de sel baskını olan bölgeye çözümü, kum torbası ile bulan yönetim anlayışı, ilçemizi maalesef 75 yıl geriye taşıdı, kamuoyunda ilçemizi alay malzemesine dönüştürdü. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı, kısa adı YABO olan Yurt dışı Akademik Burs  Ofisi çalışmalarının gösterildiği, 117'nci sayfada belirtilen göstergeler, büyük sansasyonel reklamlara rağmen bu sosyal projenin anlaşılamadı ve tutmadığı görülmekte. Yurt dışı burs program danışmanlığı tarafından 2020 yılında 109, 2021 yılında 59 öğrenciye danışmanlık hizmeti verilirken, 2022 yılında bu sayı 100 öğrenciye çıkması hedeflenmiş. Bu başvurulardan 2020 yılında 0 öğrenci, 2021 yılında 2 öğrencinin başvuru kabul edilirken, 2022 yılında sadece 5 öğrencinin kabul göreceği öngörülmüş. Yani aylarca Yabo, yabo diye yapılan reklamlar, yenilen yemekler, personel giderleri heba edilmiş, aynı duyu parkı projesi gibi, sadece bir kişinin onursal koordinatörünün egosu tatmin edilmiş olduğu görülmekte" dedi.

2022 YILINDA ARGE BÖLÜMÜNDEN PERFORMANS HEDEFİNİZ NE OLACAK?
Açıldığı söylenen taziye evlerinin yerini kendisinin bulamadığını dile getiren Çağlarsu, "2020 yılı ekim ayı bütçe ve performans görüşmelerini tekrar incelediğimizde, başkanımızın iki projeyi çok ön plana çıkardığı görülmekte, bunlardan biri ateş böcekleri projesi, bu projeyi gören duyan veya hatırlayan var mı içimizde bilmiyorum.  Bir başka hedefte 2021 yılında kesin yapacağız dedi proje de, Sarnıç’ta taziye evi. Bu Taziye evinin adresini bilen var mı bilmiyorum. Sarnıç Hizmet Binasından sorumlu başkan yardımcımız bu konuya açıklık getirirse sevinirim. Ayrıca sayın başkanım, Sarnıç Hizmet binasından sorumlu başkan yardımcımız var, şuan içerisinde bulunduğumuz ana binadan sorumlu başkan yardımcımız neden yok…. Belediye şemasında ana binadan sorumlu başkan yardımcısının kim olduğunu bulamadım, performans kitapçığın da da göremedim.   Performans program kitabında özellikle aradığım, fakat bulamadığım bir birimimiz var. Sarnıç hizmet binasında çalışmalarına devam eden bu birimizin adı, kısaca ARGE, yani araştırma geliştirme birimi. Benim bildiğim kadarıyla bu birimde belediyemizin en liyakatli, en tecrübeli isimleri görev yapıyor. Geçmişte uzun yıllar özel kalem ve başkan yardımcılığı yapmış bir isim arge ‘de , Gaziemir'in imarını avucunun içi gibi bilen bir başka belediye başkan yardımcısı arge’de, yine geçmişte sosyal işler konusunda çalışmalar yaptığını bildiğim bir başka belediye başkan yardımcısı arge’de  ile uzun yıllar gelir ve zabıta müdürlüğü yapmış bir çok isim Arge bölümünde çalışmalarını sürdürdüğünü biliyorum. Sayın başkan, bu bölümün 2020- 2021 performans göstergeleri nedir, 2022 yılında arge bölümünden performans hedefiniz ne olacak."  

TEK ADAM REJİMİ ONARILMASI GÜÇ YARALAR AÇACAK
Hedeflerin yüzde 80'inin gerçekleşmeyeceğini belirten Çağlarsu, "Hazırlanan 2022 Performans programı, ekonomik ve sosyal yönleriyle aynı 2021 yılın da olduğu gibi yüzde 80’i hayata geçirilemeyecek hayali performans hedefleriyle hazırlandığı görülmekte. Umarım Gaziemir Belediye Başkanı Sayın Halil Arda, en kısa zamanda katılımcı, şeffaf bir anlayışla, meclis iradesine saygı gösteren bir yönetim biçimine döner. Yoksa sadece şahsım ben bilirim anlayışı ile yönetmeye devam ederse, partisinin ilkesel olarak karşı durduğu, 'tek adam' rejimini burada devam ettirirse, hem ilçemize, hem partisine onarılması çok güç yaralar açarak, 2022 yılını tamamlar."

GÖNEN: HAYALCİ BİR ANLAYIŞ İLE YAPILMIŞ
Söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Ali Gönen ise performans raporunun hayalci olduğunu belirterek, "Performans kitapçığını incelemek için gayret ettim Gördüğümüz tespitlerimiz performansların gerçekçi olmadığından hayalci bir anlayış ile yapıldığını gözler önüne seriyor. Yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşlarımızın yaşama alanlarına yönelik temizlik hizmetleri.... 2021 yılında hiç hizmet verilmemiş. 2022 yılında ise 800 bakım öngörülüyor. Geçtiğimiz dönem pandemi ile mücadele edildi. Bu anlamda belediyemiz sağlık hizmetlerinde faaliyet göstermesi lazımken ambulans için 2022'de bin 500 hedef konmuş. Eğitime destek için açılan kurs 2021'de 9 iken, 2022'de de 9 olarak kalmış. Başkanımızın önemsediği özel projeler var. Biz kendisini destekledik bunlarda ancak biz sanki bunlara karşıymışız gibi söyledi başkana. Yüzüncü Yıl Sanat Merkezi'nin yüzde 40'nın tamamlanması bekleniyor İBB'den destek gelirse o da. Sarnıç Pazaryeri projesi 12 ayda bitirilmesi hedefleniyor" diye konuştu.

ŞAHİN: GERÇEKÇİ OLMAK LAZIM
MHP sıralarından performans raporu için söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, " 2019'da 105 milyon, 2021'de 195 milyon şu anda 285 milyon TL öngörülen bütçe. Bu bütçe nasıl olacak nereden bu temin edilecek anlamış değilim. BU miktarı olabileceğin düşünmüyorum. Gerçekçi olmak lazım. Bu bütçeyi bu kadar şişirmenin neye yararı var? Bu bütçenin gerçekleşeceğini düşünmüyorum. MHP olarak bizde ret oyu vereceğimizi bildiriyoruz" ifadelerini kullandı.

IŞIK: AK PARTİ'DE BURASI YA TOKİ YADA MÜTEAHHİDE GİDECEKTİ
AK Parti ve MHP'li üyelerin eleştirilerine yanıt vermek için söz alan CHP Grup Başkanvekili Ünal Işık, "Konuşan arkadaşlardan yada konuşacak olanlardan iki şeyi göz önünde bulundurmalarını istiyorum. Dünyada 2021'in başından beri pandemi var. Bu değerlendirmeli pandemiyi unutmadan yaparlarsa daha iyi olacaktır. Büyükşehir'in yapacağı çalışmalardan rahatsızlık duymamak lazım. Bir Büyükşehir Belediyesi'nin, ilçe belediyelerine yaptığı yatırımı eleştirmek doğru değil. Fidanlık konusu geçmişte de gündeme geldi. Metrekare olarak büyük bir alandı ancak bu ilçeye birkaç yıl içinde kazandırılacak merkezlere değerdi. CHP de böyle bir alan gençlik merkezi ve kültür merkezi olarak değerlendirirken, AK Parti'de burası ya TOKİ yada müteahhide gidecekti" dedi.

KIRMAZ: SARNIÇ'TAKİ 4 MAHALLEMİZİN ASFALT VE KİLİT TAŞ SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ
Işık'ın ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Necati Kırmaz da trafik sorunu ile ilgili geçmişe dikkat çekerken, "Performans raporu ile ilgili eleştirİlere kısa cevap vereceğim. Bazı işler vardır ilçe belediyenin sorumluluğunda olmayan. Ulaşım, eğitim, kanalizasyon. Performans raporuna baktığınızda zaten bununla ilgili bir şey bulamazsınız. Ancak bu sorunlar ile ilgili ilçe belediyesinin eleştirilmesini doğru bulmuyorum. kentin trafik sorunun çözümü 2,5 yıllık yönetimin yapacağı bir iş değil. 20 yıllık çarpık yapılaşmanın sonucudur. Yönetmelik gereği binalarımızın içinde 2 ila 4 araçlık yer ayrılmaktayken, bugün apartmanlar otoparklarını başka amaçlarla kullandıkları hatta imar barışı sayesinden bunları yasallaştırdığı için bütün araçlarımız yollardadır. Bunun sorumlusu 2,5 yıllık Gaziemir belediyesi değildir. Bu sorunun çözümü için bizim İBB ile görüşmelerimiz devam ediyor. Umarım kısa sürede bunun çözümünü buluruz. Belediyemizin girişindeki güvenlik önlemlerinin benzeri uzun yıllardır bütün beledilerde ve kamu kurumlarında uygulanan yöntemdir. Belki de bunu uygulamaya başlayan en son belediyeyiz. Aktepe de sele kum torbası ile çözüm bulmak evet ilkel bir çözüm. Ancak bu vatandaşların talebiydi. Kısa süreli bir çözümdü ancak işe yaramıştır. 2022'de hedefimiz Gaziemir'de yapılmamış, çukur yol bırakmamak. Sarnıç'taki 4 mahallemizin asfalt ve kilit taş sorununu çözeceğiz. Yeni park yapmaktansa yıpranmış parklarımız onarmaya özen gösteriyoruz. Bazı parklarımız çocukların oynaması için tehlikeli. Geçtiğimiz yıl 3-4 parkın revizyonunu yaptık, 2022'de de 10-12 parkın restorasyonu için projemiz devam ediyor" dedi.

ÖZKARA: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GAZİEMİR'E YARDIM YAPIYOR DİYE NEDEN SORUN ÇIKARTIYORSUNUZ? 
Söz alarak eleştirilere yanıt veren CHP İbrahim Özkara, "Buca tarafında İBB'nin kullanımında olan fidanlık sahayı çok iyi biliyorum. Bu konu neden gündeme geldi. Fidanlık yıllardır Büyükşehir Belediyesİ'nin kullanımında olan bir yer. Başkanımızın görevi devraldıktan sonra yasadan kaynaklı Gaziemir'in mallarını korumak için yaptığı çalışmadan bu konuyu görerek burayı İBB kullandığından dolayı ecrimisil uygulanmıştır. Burası zaten belediye hizmet alanı olan ve asla başka bir şey yapamayacağımız bir yer.  Bizde bu takas akarını oy çokluğu ile alıp Büyükşehir'e gönderdik ve bu oy çokluğu ile İBB'de kabul edildi. AK Parti ve Cumhur İttifakı bu Gaziemir'e gelmesin diye dava açtılar. Bu yerde Park ve Bahçeler Daire Başkanlığını idare binası var. Büyükşehir Belediyesi Gaziemir'e yardım yapıyor diye neden sorun çıkartıyorsunuz?  Bundan rahatsızlık duymak çok anlamsız" dedi.

ARDA: KEŞKE KONUŞMALARINIZDA BİR TANE PERFORMANS PROGRAMI İLE İLGİLİ ÖNERİNİZ OLSAYDI
Son olarak eleştiriler ile ilgili söz alarak eleştirilere yanıt veren Başkan Arda, "İktidar da keşke eğitime pay ayırsaydı da okul sorunu çözülseydi. Biz elimizden geldiğinde eğitime katkıda bulunuyoruz. Şikayetlerin ve isteklerin olması belediye hizmetlerindeki memnuniyetsizliği göstermez. Bunu anketler gösterir. Yapılan anketlerde CHP'nin oyu yüzde 61,5'dur. Birçok sorunda insanlar Gaziemir belediyesi umut olarak görmektedir. Bu yüzden dilek ve şikayetlerini bize iletmişlerdir. Keşke konuşmalarınızda bir tane performans programı ile ilgili öneriniz olsaydı. Ali Bey, Levent Beye atıfta bulunuyor. Daha önce Uğur Bey ile birebir ile konuşuyordu. Bu sizin performansınızı gösteriyor. Sizin performansınız nedir? Ne yaptınız 2,5 yıldır meclis üyesi olarak. Öneriniz var mı? Şikayetten başka bir şey yapmıyorsunuz" diye konuştu.

PERFORMANS RAPORUNA OY ÇOKLUĞU
Açıklamaların ardından performans raporu meclis üyelerinin oylamasına sunuldu. AK Parti, MHP ve Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu'nun 'ret' oyu verdiği  performans raporu, CHP'li üyelerin 'kabul' oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

ATMACA: BÜYÜKŞEHİR'İN YAPTIĞI YA DA YAPACAĞI PROJELER İTİRAZIMIZ YOK
Performans görüşmeleri sonrası mecliste bütçe görüşmelerine geçilirken, görüşmeler hakkında ilk olarak söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, "Bizim Büyükşehir'in yaptığı ya da yapacağı projeler itirazımız yok. Karşılığında bedel ödedikten sonra bun kendimiz de yapardık. Büyükşehir'in daha önceki yıllarda Gaziemir'e yaptığı yatırımlar var. Biz sadece dedik ki buna bir şerh eklensin ve orada bir şey yaparsa Gaziemir'in geleceğine yansısın dedik. Burası bir şube müdürlüğü değil seçilmiş bir irade var. Büyükşehir yapacaksa sizde bizden gelen talepleri oraya aktaracaksınız. Şeffaflık konusunda da geçende bir arkadaşımız kaymakamlık sarayı diye bir ifade kullanmış ancak zaten ifade olarak hükümet konağı olarak ifade edilir. O binanın yapılma amacı tapu müdürlüğü, kadastro müdürlüğü gibi birçok kamu kurumunu oraya gelmesi ve halkımızın idaresine sunulmasıdır. Arkadaşlarımızı saray arıyorsa parmak iziyle girilen kayıtlara bakmak lazım. Büyükşehir hizmetleri ile ilgili itirazımı yok yeter ki Altay tesislerinin oradaki gibi olmasın" dedi.

VERDİĞİMİZ ÖNERGELERE CEVAP VER
'Meclis üyesi olarak ne yaptınız' eleştirilerine de yanıt veren Atmaca, "Bütçede yaklaşık yüzde 45 oranında artış var. Bu nereden geliyor, baktık Büyükşehir'den gelen 73 milyona dayanıyor. Şu ani gerçekleşme oranımız yüzde 30'lar civarında. Yıla yayarsak yüzde 55 gerçekleşmesi olacak. 2021 yılının bütçesi 120 milyon civarında bir gerçekleşmesi olur. Pandemi elbette bağlayacağız ancak  zaten gerçekleşme oranları ile hareket ettiğimizde real bütçenin 120 milyon civarında olduğunu görüyoruz. Bu bütçenin en fazla 195 milyon TL olması gerekirdi. Yapılmaya çalışılan şey Gaziemir halkını gözünden bazı şeyler kaçırılarak bu bütçeden bazı harcamaların yapılmaya çalışıldığını görüyoruz. Sizin meclis üyelerini bu şekilde itham etmenizi kınıyorum. Benim şahsım adına verdiğim 10'un üzerinde önerge var. Bunların hiçbirine cevap veremediniz. Gaziemir'in mülklerini doğru yönetemediniz. Atatürk Kültür Merkezi'nin yanında arsamız vardı. Bu haciz yöntemi ile satıldı. Bunun sorumlusu sensin başkan.  Bunu teminat olarak gösterip, haczi durdurabilirdiniz. Bu paralar ödendi gitti.  Meclis üyelerinin ne yaptığını yapmadığını değil, verdiğimiz önergelere cevap ver, halkın önerilerine kulaklarını aç" dedi.

ÇAĞLARSU: BELEDİYEMİZ, GAZİEMİR ESNAFINI YOK SAYMIŞ
Bütçe görüşmeleri ile ilgili söz alarak amatör kulüplere yapılan yardımların yetersizliğini eleştiren Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, "2022 yılı bütçemizin hayırlı olmasını dilerim. Temennimiz hayırlı olmasından yana, bu parayı harcama yetkisi belediye başkanında, inşallah geçtiğimiz yıl yapılan hatalar bu bütçe de yapılmaz. Arkadaşlar 2020 yılı mali harcamaları denetleyen denetim komisyonunda görev yaptım. Dikkatimi en çok çeken harcama kalemlerinin tamamı, Alsancak’tan lüx mağazalardan alındığı görülmekte. Oysa bizim bütçemizin kaynağı Gaziemir halkı. Belediyemiz, Gaziemir esnafını yok saymış, Alsancak’tan lüx mağazalardan alışveriş yapmayı tercih etmişti, umarım 2022 bütçesinden Gaziemir esnafı daha fazla yararlanır. 2022 yılı performans kitapçığının 115. Sayfasında, Kültür ve sosyal işler müdürlüğüne bağlanarak zaten yok edilen amatör futbol kulüplere maddi destek, hemen hemen yok gibi. Bu yıl süper ligde mücadele eden, tesisleri ilçemizde olan Altay Futbol Kulübü ile şampiyonluk kupasını kazandığı karşılaşmada, belediye başkanımızın çektirdiği fotoğraflar dışında hiçbir bağlantımız maalesef yok. Altay spor kulübüne maddi açıdan destek olmalıyız" dedi.

AMATÖR KULÜPLERE DİKKAT ÇEKİLDİ
İlçe sınırları içerisinde yer alan  amatör kulüplere yeteri kadar destek olunmadığına dikkat çeken Çağlarsu, "İlçemiz her geçen gün gelişip değişirken, hemşerilik ruhunu oluşturacak, ilçenin birlik ve bütünlüğünü sağlayacak amatör futbol kulüplerine ayni ve nakdi yardımları, o spor kulübünün ilçeye olan katkısına orantısı, ölçülerek verilmesi gerekmektedir. Bu gün ilçemiz de bir adres gösterip, tesislerimizden yararlanan, verilen ayni ve nakdi yardımları alan bazı amatör kulüplerin bulunduğunu ben bizzat biliyorum. Sayın meclis değerli Gaziemirliler, Ekim ayı sonunda başlayacak olan Amatör lig müsabakalarına, ilçemizden sadece Gaziemir Gençlik Spor Kulübü katılacak. Yıllardır ilçe futboluna destek veren arkadaşlarımız bireysel ilişkilerle artarken, bu yükü asıl omuzlayacak belediyemiz, maalesef ne performansında, nede bütçe de böyle bir kaygıya yer vermemiş görünüyor. İlçemizin spor müsabakalarında daha iyi temsil edilmesi, her geçen gün gelişen ve değişen kentimizde hemşerilik ruhunun oluşturulması için, bütçemizden daha fazla paranın amatör kulübümüze aktarılmasını, belediye bünyemizde gençlik spor müdürlüğünün tekrar aktif hale getirilmesi, amatör kulüplerimizi yakından tanıyan liyakatli arkadaşlarımızın aktif görevlerde bulunması gerektiğini, düşünüyorum" dedi.

ARDA: YASAL BİR SINIR VAR
Çağlarsu'ya yanıt veren Başkan Arda, "Akçeli işlerden benim anlamadığımı bütün Gaziemir bilir. Bütçeye herhalde bakmasını bilmiyorsun. Amatör spor kulüplerine 500 bin TL ayrılmış. Bunun bir yasasının olduğunu herhalde bilmiyorsunuz. Bütçenin oranına göre pay ayrılır. Altay Spor Kulübü profesyonel bir kulüptür ve  Gaziemir Belediyesi'nin yasal olarak nakdi yardım yapması mümkün değildir."

ŞAHİN: EMANETE SAHİP ÇIKMAK GEREKİYOR
MHP adına bütçe görüşmelerinde söz alan Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, "Pandemi de olsa  yaşlı insanların bakımı yapılmalı. Pandemi var diye bunlar muhtaç mı edilecek. kabul edilemez. Geçmişte bu bina kazandırıldı Gaziemir'e teşekkür ederiz buna. Kaymakamlığın eleştirilmesi Belediye olarak bizim işimiz değil, kendimize gelelim. Büyükşehir sadece Gaziemir'e değil bütün ilçelere hizmet yapıyor. Bu geçmişten gelen bir durum. AKM'ye harcanan miktarı duydum. O bina yıkılıp yeniden yapılabilirdi. AKM yıkılıp çok daha katlı bir bina yapılabilirdi. İzmir olduğu gibi Gaziemir'de göç alıyor. Kültür merkezlerine ihtiyaç var. Fidanlık Gaziemir'in geçmişten bu güne olan bir mülkü. Fidanlık Gaziemirlinindi. Dursun. Önümüzdeki süreçte başka bir imar olur daha yüksek maliyette değerlendirilir.Emanete sahip çıkmak gerekiyor" diye konuştu.

ÇALIŞKAN: KURUMLARI İLE BİZLERİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ
Eleştirilere yanıt veren CHP'li Meclis üyesi Cemal Çalışkan ise, "Fidanlık üzerinden çok konuşuldu. İki meclis üyem kaymakamlık üzerine bir eleştiri getirdi. Kullanım hakkı İBB'de olan fidanlık önceki dönem belediye başkanımız tarafından dava açılarak Gaziemir Belediyesi'ne kazandırılmıştı. Bunu üzerine belediye başkanımız Halil Arda en verimli şekilde değerlendirmiş ve Gaziemir'e yeni bir vizyon kapısı açmıştı. Orası fidanlık yarın öbür gün imara açılır düşünceniz var. Buna şaşırmıyoruz çünkü bir fidanlığı imara açmak ancak Cumhur İttifakı düşüncesi olur. Bu meclisi Gaziemir'e hizmet için bedel ödemeye hazırdır. Devlet kurumları ile bizleri karşı karşıya getirmeye çalışıyorsunuz, kimse buna kalkışmasın. Devletimiz milletimiz için bir çalışma yürüten kim varsa onun başımızın üstünde yeri vardır" dedi.

IŞIK: ÖNEMLİ OLAN NİYET VE HARCAMADIR
Eleştirilere kısa bir yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Ünal Işık, "Bütçenizdeki hedeflerin tutturulamayacağı yönünde eleştiriler oldu. Bütçenin yüzde yüz tutturulması mümkün değil. Bütçede ne olursa olsun önemli olan niyet ve harcamadır. Çok büyük devasa bütçeler yapıyoruz" diye konuştu.

GÖNEN: 43 OKULA 20 BİN TL AYRILMIŞ
Işık'ın ardından söz alan AK Parti Ali Gönen ise, "2022 bütçesi 285 milyon olarak hazırlanmış ancak bunun böyle bitmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Ünal bey bütçeden sapılabilir dedi evet doğrudur ancak yüzde 10'luk sapma kabul edilebilir. Daha fazlası öngörülebilirlik konusunda ne kadar başarısız olunduğunu ortaya koyar. Bütçede gözlemlediğim 2-3 kalem var. Bunlar ile ilgili arkadaşlarımız bizi bilgilendirirse seviniriz. Eğitime ve öğrencilere ne kadar önem verdiğiniz belirttiniz. Okullarımızın bakım ve onarımı için 20 bin TL ayrılmış Bu ayıp bir rakam. 43 okul var Gaziemir'de"

KIRMAZ: ARSA SATIŞI İLE İLGİLİ BİZİ SON ELEŞTİRECEK PARTİ AK PARTİ'DİR
CHP Sözcüsü Necati Kırmaz ise, "Yol yapımı bizim işimiz değil diye bir cümle kullanmadım. Trafik altyapı bizim işimiz değil dedim. Kaymakamlık binasını saraya benzetenlerden biri benim. Bunu söylememin nedeni Atıfbey Mahallesi'nde bir derslik bile yapılamaması. Kaymakamlık binasını eleştirdim.   Arsa satışı ile ilgili de bizi son eleştirecek parti AK Parti'dir. Gaziemir halkınınemaneti dediniz ancak Cumhuriyet emaneti kaç fabrikayı sattınız? Ayıptır. AKM sıradan bir bina değildir. Özel bir binadır. Bugünü 2021 maliyetleri ile yapılmasını bedeli 12 milyon civarındadır. Çok maliyetli binadır. 12 milyonun inse işlerinin bedeli 8 milyondur.  Ses ışık sisteminin yenilenmesi 3 milyon bedellidir."

DERİNSU: ŞİKAYETLERİNİZİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA İLETİN
Eleştirilere yanıt vermek için söz alan CHP'li İzel Zenginobuz Derinsu ise, "Üslup ile ilgili bir şey söylemek istiyorum. Sayın sözcü buraya dönerek 'kapa çeneni' dedi. Artık kendini kınamıyorum bile. Levent Bey eleştirilerime cevap vermiyorsunuz demiş. Biz haklı olduğu için değil kaide değer olmadığı için cevap vermiyoruz. Açık açık söyleyeyim belki anlar. Saray kelimesine gelince de o sosyal medya paylaşımını yapan benim, sonuna kadar arkasındayım. Yıkılan okulların öğrencilerin başka mahallelerdeki okullara gönderilerek mağduriyet olduğu dile getirilirse de, henüz ilkokula giden çocuklarımızın okullara ulaşımı problemlerini birlikte getirmiştir.  Parsel parsel satmaya gelince bunu en iyi siz bilirsiniz.Şuan Gaziemir'de polis lojmanları ve bir çok kamu malı satışa çıkarıldı. Satış işini en iyi bilen sizlersiniz, bu konuda bizi eleştirmeye hakkınız yok. Bir tek malını satmıyoruz, özelleştir miyoruz, kamuya kazandırmaya çalışıyoruz. 47 okulla ilgili 20 bin ayırma konusu siz iade edince de, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın İzmir'e 40 bin TL ayırdığı aklımıza gelmiştir. Küçük görülebilir 20 bin TL ancak okullar zaten belediyemiz sorumluluğunda değildir. Milli Eğitim Bakanlığı'na bu eleştirilerini bildirin" ifadelerini kullandı.

 

ŞAHİN: YEŞİL ALANLARIN ARTTIRILMASINI İSTERDİK
Yeniden söz alan MHP'li Şahin park ve bahçe sulama sistemlerine dikkat çekerken, "Üzülerek söylemek isterim ki daha önceki yıllara ait bütçe performans gerçekleşme oranın yüzde 69 olması ve 2022 bütçesinin 2021'e göre yüzde 46'a varan artış sonrası gerçekleşmenin yüzde 55 ila yüzde 60 arasında kalacağı görülmektedir. Küresel iklim krizinin yaşanması nedeniyle su israfını önüne geçilmesinin önemi düşünüldüğünde Park ve Bahçeler müdürlüğünün planladığı 1 adet ilave park alanın daha fazla olmasını beklerdim. Doğa dostu olarak kendinizi lanse etmenizi bu konuda da nefes alacak yeşil alan sayısının arttırılmasında da görmek isterdik. Akıllı sulama sistemlerinin tüm parklarımıza yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Planlanan parkın ereye yapılacağı programda belirtilmemiştir. Parklarımızda aydınlatma ve güvenlik kameralarının yapılması ile ilgili bir hedefin olmadığı görülmekte. Fen İşleri Müdürlüğünü ilgilendiren kısma baktığımızda projelerin Büyükşehir Belediyesi katkıları ile yapılacağı görülüyor.  Gaziemir'de alternatif yolların açılmasının planlandığını, planlanmış olanlarında açılması gerektiğini düşünmekteyiz. Gaziemir merkezinde ise otopark sorunu olduğunu görmekteyiz. Bölgesel otoparkların yapılması veya imar planlarında otopark alanlarının ayrılması gerektiği, katlı veya yer altı otoparkları imar planlarına eklenmeli" dedi.

ARDA: KEŞKE ENFLASYON OLMAS DA AYNI BÜTÇE İLE DEVAM ETSEK
Son olarak söz alarak eleştirilere tek tek yanıt veren Arda bütçedeki yüzde 46'lık artışın enflasyondan kaynaklı olduğunu dile getirirken, "Okullara yardım 222 bin TL. 20 bin TL'lik yardım sadece malzeme parası. okullara gücümüz yettiği kadar  yardım etmeye çalışıyoruz ancak bakanlıkta birazcık daha yardımcı olsun. Milli Eğitim Bakanlığı ufak tefek eksikler ile ilgili bir okul için ihaleye çıkmaz bütün okullar ile ilgili toplu ihaleye çıkar ancak bu uygulama artık yok, okul müdürlüğü haklı olarak bize gelip  milyon net gelirimiz olmuş yardım talep etmektedir. Bir sürü okula yardımımız olmuştur, yardım etmeye de devam edeceğiz. 2022 yılında da gücümüz yettiği kadar yardımcı olacağız.  Emrez'deki köprü imar planlarında olmayan vatandaşların yaptığı bir köprü. Bakım onarıma yeterli para yok dendi, yeterli para var. AKM'ye ayrılan parayı eleştirdiniz yıkıp yapın diye bunun cevabı verdi. Büyükşehir ile ilgili bir çok konuyu koordineli yürüyoruz. Cumhuriyet Meydanını satın alma yoluna gidiyoruz. Bir meydanın ismi Cumhuriyet ancak maalesef ki bir belediye oraya para vererek satın alacak.  Evde bakım sadece belediyenin görevi mi? Bu konuda sağlık bakanlığı Gaziemir'de kaç aileye gidiyor? 2022 yılında sağlıklı bir bütçe yok dediniz ancak 2022 yılında sağlıklı bir ülke yok. Stratejik plan hayatımıza 2005 yılında girdi. Planlı ve programlı çalışmayı hayatımıza sokan bir yasa maddesi. Bütçede buna uygun yapılıyor. Tabii ki bunlar büyük bir çalışma ile ortaya çıkıyor. Bütçe neden 195'den 285'e çıktı? Keşke ülkede enflasyon çıkmasa da aynı bütçeler ile devam etsek. Böyle bir dünya yok… Akaryakıttan elektriği, personel giderlerine… Uğur Bey dedi ki 195 milyon olabilir diye. Biz 195 milyonluk bütçe getirsek onu da eleştireceksiniz. 285 milyonluk bütçe Gaziemir Belediyesi'nin 2022 yılı için öngördüğü bütçedir. Müdürlüklerimiz tüm çalışmalarını kalem kalem yapıyor. Yüzde 46'lık bir artış var. İzmir'deki bütün belediyelerin bütçesi bu rakamlar doğrultusunda artıyor. Eksilen bütçe de var artan bütçeler de var" dedi.

 

2 YILDIR SÖYLEMEDİĞİNİZ BIRAKMADINIZ
Gaziemir'in geleceği için çalıştıklarını da dile getiren Arda, "Biz Gaziemir'in geleceği için elimizden geleni yapıyoruz. Geçmişte yapılmış işlemlerden dolayı bizim kucağımızda bulduğumuz bir şey. Temyiz aşamasında icradan kurtarılabilir miydi kurtarılamaz mıydı… Faiz işlemeye devam ediyor. Teminat göstermek faizi durdurmuyor ve faiz kamu zararı olarak karşımıza çıkıyor. Bir kısmı biz geldiğimizde nakit olarak ödenmişti ve o araziye haciz konmuştu. Biz hukuksal mücadelemiz devam ettiriyoruz. Davayı kazanırsak paraya almak için tabii ki mücadele edeceğiz. Gaziemir'in malına sahip çıkıyoruz. Gaziemir Belediyesi faiz geliri elde eden bir belediye. Neden? Gaziemir Belediyesini izlediğimiz para politikası ve kararlar ayağımızı yere sağlam bastığımız gösteriyor.  97 milyon net gelirimiz olmuş 9 ayda 98 milyon giderimiz olmuş Gaziemir Belediyesi ayağını yere sağlam basmaya devam ediyor. Uğur bey lütfen bizi şikayet etmeye devam edin. Milli Eğitim Müfettişlerini gör evlendiriyorlar aslında mobbing ama benim hoşuma gidiyor. 2 yıldır söylemediğiniz bırakmadınız,  atmadığınız iddia bırakmadınız ancak gelip gidiyorlar. Kamu görevlilerinin başımızın üstünde yeri var.Hepsinden alnımızın akı ile çıkıyoruz. Bu bizim için gurur verici bir şey. 285 milyonluk bütçenin gerçekleşmesi için çok çalışacağım.  Büyükşehir ve kendi bütçemiz ile yaptığımız yatırımlar sizi rahatsız ediyor ben bunu biliyorum. Halkın güveni tam. Oy oranımız yükseliyor sizin oy oranınız düşüyor. Bizim iktidar tarafından yapılması gereken çok işimiz var. Birincisi Sarnıç'taki mezarlık ihtiyacı, ikincisi  İzmir'in Çernobil'i… Orada hem çözüm üretmiyorsunuz hem de milletvekiliniz çıkıp iftira atıyor. Halil Arda firmayı dile getirmeyerek onları mı koruyor diye... " diye konuştu.
Tartışmalar sonrası oylaması yapılan Gaziemir Belediyesi'nin 285 milyonluk 2022 yılı tahmini bütçesi ise, AK Parti ve MHP'nin 'ret' , Bağımsız Üye Levent Çağlarsu'nun 'çekimser' ve CHP'li üyelerin 'kabul' oyu sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

 
Son 24 saatte 236 can kaybı, 31 bin 248 yeni vaka
 
Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı ile buluştu!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mahmut 14 Ekim 2021 Perşembe 12:39

şikayetlerin çokluğu halkın belediyeyi umut olarak görmesindenmiş. bu yönetime güvenenin aklından şüphe ederim. bugüne kadar hangi sorunu çözdünüz hangi icraati yaptınız. hangi hayal dünyasındasınız gerçekten insan merak ediyor.

Yorumu oyla      11      3  
haydar haydar 14 Ekim 2021 Perşembe 12:37

chp nin gaziemirde oyu %61.5. fıkra bu kadar.

Yorumu oyla      9      5  
karacan 14 Ekim 2021 Perşembe 12:32

chp meclis üyesi bütçede muhalif partiden daha fazla belediyesine muhalefet etmiş.Adam dersine çalışmış her söylediği doğru.

Yorumu oyla      11      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'den tasarruf hamlesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, makam aracı dahil belediyeye kazandırılan ...
Genel Sekreter Gökçe'nin koronavirüs testi pozitif çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe’nin koronavirüs testi pozitif çıktı.
Heyelan bölgesine belediye çıkarması
Harmadalı Atık Depolama Tesisi’ni ziyaret eden Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ...
 
Cumhur İttifakı'ndan Soyer'e 'emsal' desteği
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Bayraklı ilçesi için alınan ...
Göztepe tesisini arıyor… Güzelbahçe’de ne oldu?
Göztepe taraftar temsilcilerinin CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ...
Çiğli’de 'Atık Pil Toplama' kampanyası başladı
Çiğli Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği ...
 
İZSU’dan 18 milyonluk yatırım… Suyu GES ile çıkartacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü yenilenebilir enerji ...
Soyer'den yeni 'emsal' kararı... Kent geneline yayılıyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, Bayraklı Belediye Meclisi’nde alınan ...
Başkan Soyer maden zirvesinde konuştu: Önceliğimiz doğa
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 9. MINEX Madencilik, Doğal ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva