HABERLER>ENERJİ
24 Eylül 2020 Perşembe - 15:54

Gaz keşfi 2025'ten sonra ihtiyacın yüzde 30'unu karşılayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Bayraktar, Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'ndan ilk üretimin 2023'te yapılacağını fakat sahanın plato üretim aşamasına 2024-2025'te ulaşabileceğini söyledi.

Gaz keşfi 2025 ten sonra ihtiyacın yüzde 30 unu karşılayacak

İletişim Başkanlığınca Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hakkaniyet ve iş birliği vizyonu ile bunun uluslararası sisteme etkilerinin ele alındığı "Uluslararası Doğu Akdeniz Konferansı" düzenlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen programda, Türkiye'nin enerji piyasalarında son yıllarda büyük bir dönüşüm yaşandığını ve talebin artmaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin 2002-2016 döneminde enerji sektörüne 60 milyar dolar yatırım çektiğini dile getiren Bayraktar, bu dönemde elektrik ve gaz talebinin 3 kat arttığını ifade etti.

Talebi karşılayabilmek için özel sektör ve kamu sermayesinin kullanılması gerektiğini belirten Bayraktar, talebin yaklaşık yüzde 70'inin ithalat yoluyla karşılandığını bildirdi.

Bayraktar, Türkiye'nin yıllık yaklaşık 44 milyar dolar tutarında enerji harcaması yaptığına dikkati çekti, yıllık doğal gaz tüketiminin 45-50 milyar metreküp seviyesinde olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin 2017'de ilan edilen Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında kendi sondaj gemilerini ve ekipmanlarını devreye sokmak istediğini söyleyen Bayraktar, "Bu dönemde, açık deniz (offshore) sektörü yavaşlamaya başlamıştı ve biz gemilerimizi oldukça rekabetçi fiyatlarla satın aldık. Bunun bir ekonomik motivasyonu da var" dedi.

YÜZDE 30 ORANINDA DÜŞÜK FİYATLI GAZ TEDARİĞİ
Bayraktar, bu kapsamda Karadeniz'de yapılan 320 milyar metreküplük doğal gaz keşfinin bu yıl gerçekleştirilen ikinci en büyük keşif olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Türkiye'nin doğal gazda uzun vadeli gaz kontratları mevcut ama bu kontratlardaki taahhütlerimize bağlı kalmamız gerektiği için bazen esnek hareket edilemiyor. Fakat bu keşif çok önemli bir zamanda gerçekleşti ve Türkiye gaz piyasası için bir kilometre taşı oldu. Birçok doğal gaz kontratının yenileme tarihi yaklaşıyor. Bu sözleşmeler tekrar masaya yatırılacak, üzerinde görüşülecek. Gaz keşfi, kontratların görüşülmesi açısından önem taşıyor. Karadeniz'deki sahadan ilk gazı 2023'te sisteme verebilmek asıl amacımız ama sahanın plato üretim noktasına ulaşması 2024-2025'i bulabilir.

Bu dönemde, başka doğal gaz sözleşmelerinin de yenileme dönemi gelecek. Bu da Türkiye'nin tedarik portföyünde oldukça önemli gelişmeler yaşanacağı anlamına geliyor. Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'ndan üretilecek gaz rekabetçi olacak.

Var olan sözleşmelerin tarihinin bitmesiyle Türkiye'de yeni bir dizi sözleşmeler imzalanacak ve bunlar büyük bir ihtimalle fiyat açısından çok daha rekabetçi ve avantajlı kontratlar olacak. Mevcut tüketim oranına bakıldığında bu keşif, 2025'ten sonraki dönemde piyasa ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu karşılayacak. Hatta uzun vadede daha fazlasını da karşılayabilir. Yani, piyasada yüzde 30 oranında rekabetçi ve fiyatı düşük bir doğal gaz tedariği sağlanmış olacak."

LİBYA ANLAŞMASI KAPSAMINDA YENİ LİSANS
Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini de doğal gazda ithalat bağımlılığını azaltma motivasyonuyla sürdürdüğünü dile getiren Bayraktar, "Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Doğu Akdeniz'de hukuki ruhsatlar üzerinden hareket ediyor. Biz bu ruhsatlar çerçevesinde faaliyetlerimizi yürütmeye devam edeceğiz. Libya ve Türkiye arasındaki deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşması kapsamında yeni bir bölge için de ruhsat alındı" dedi.

Bayraktar, Doğu Akdeniz'in hidrokarbon kaynakları açısından potansiyeli olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
"Türkiye 3-4 yıl önce bölgedeki ülkelerle hidrokarbon kaynaklarının Türkiye'ye ve buradan Avrupa'ya gönderilmesi konusunda görüşmeler yaptı. 'Bu proje Türkiye ve bölgenin enerji tedarik güvenliğini destekleyecekse, kazan-kazan ilkesine dayanıyorsa, bölgesel çatışmaları çözmeye yardımcı olacak ve ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacaksa varız' dedik. Yapıcı bir yaklaşım benimsersek, Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynakları da faaliyete geçirilebilir ve küresel piyasalarla paylaşılabilir." (AA)

 
Karabağlar'da muhtar buluşmaları devam ediyor
 
Liste tartışması bitmiyor: Konu Akşener’e taşınacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akaryakıtta beklenen indirim geldi
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası, motorinde pompa ...
Bakan açıkladı: Karadeniz gazı faturaya yansır mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz'deki gaz keşfine ilişkin, ...
Motorinde bu kez fiyat indirimi!
Motorinin litre fiyatında perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere ...
 
Benzine bu gece indirim bekleniyor
Akaryakıt sektörü yetkililerinden alınan bilgiye göre bu gece yarısı itibarıyla ...
Benzine ve motorine beklenen zam haberi geldi!
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), benzinin ...
11 kuruş indirim yapılmıştı... 28 kuruş zam geliyor!
Üç gün önce 11 kuruş indirim yapılan benzine 28 kuruş zam geliyor.
 
İzmir'de o ilçe doğalgaza kavuşuyor!
İzmir'in Kiraz ilçesinde doğalgaz hattı çalışmalarında bugün ilk kazma vuruldu. 
Benzinde bu kez fiyat indirimine gidiliyor!
Benzinin litre fiyatında bu gece yarısından itibaren 11 kuruş indirim bekleniyor.
Motorin fiyatlarına indirim yapıldı!
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva