HABERLER>GÜNCEL
15 Ekim 2019 Salı - 18:44

Foça'da biyokütle enerji tesisi tepkisi

Foça ilçesine bağlı kırsal Ilıpınar Mahallesi'ndeki mevcut cüruf depolama alanı içinde kurulmak istenen Biyokütle Enerji Üretim Tesisi'ne tepkiler sürüyor.

Foça da biyokütle enerji tesisi tepkisi

Foça ilçesine bağlı kırsal Ilıpınar Mahallesi'ndeki mevcut cüruf depolama alanı içinde kurulmak istenen Biyokütle Enerji Üretim Tesisi'ne tepkiler sürüyor. Söz konusu tesisin 2 yıl önce de kurulmak istendiğini ancak açılan davaların kazanılması sonucu yapılamadığını, bugün başka bir isimle ve kurulacağı yerin parseli değiştirilerek yeni bir projeymiş gibi sunulmaya çalışıldığı iddia edilerek açılan davanın bilirkişi incelemesine katılan çevreciler tepkilerini dile getirdi.

Foça'nın Ilıpınar Mahallesi, Gölyüzü mevkiinde, özel şirket tarafından kurulmak istenen Biyokütle Enerji Üretim Tesisi'nin doğaya zarar vereceği gerekçesiyle İzmir 6. İdare Mahkemesi'nde, vatandaşlar ve Foça Belediyesi ile İzmir Tabip Odası adına açılan 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir' kararının yürütmesinin durdurulması davası kapsamında bugün bilirkişi incelemesi yapıldı. Söz konusu tesisin yapımına karşı olan aralarında CHP Foça İlçe Başkanı Baran Gezmiş Yıldırım ve bazı yönetim kurulu üyeleri, Foça Kent Konseyi Başkanı Özlem Duvan Temizel ve Çevre Meclisi üyeleri, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Foça Şube Başkanı Ramazan Harmandar ve yönetim kurulu üyeleri, Foça Çevre Platformu (FOÇEP), Foça Forum, Yenifoça Forum, Foça Barış Kadınları Platformları, Türk Tabipler Birliği İzmir Şubesi temsilcileri, Foça'nın başta Ilıpınar olmak üzere çeşitli mahallerinden gelen yaklaşık 100 kişi, sabah saatlerinden itibaren incelemenin yapılacağı alanda toplandı. Kalabalık, 'Zeytinin karası kara is bağladı',  'Biyokütle ölümdür', 'Yenifoçalı yaşamak istiyor',  'Nefes almak istiyoruz', 'Bile bile zehirlemeyin', 'Gaz değil oksijen istiyoruz', 'Cüruf+Biyokütle=Felaket', 'Çocuklarımızın engelsiz doğması için termik santrallere hayır' ve 'Suyuma, havama, toprağıma dokunma' yazılı döviz ve pankart açıp, tesis önünde bilirkişi ve mahkeme heyetini bekledi. Heyetle yapılan görüşme sonucu, açılan davada taraf olan kişi ve kurumlar ile sivil toplum kuruluşları ve platform temsilcileri görüş bildirmek üzere birlikte cüruf depolama alanına girdi.

'CEHENNEM ATIKLARINI YAKACAKLAR'
Yapılan incelemenin ardından heyette bulunan avukatlardan Diler Bosut Güven, söz konusu tesisin daha önce başka bir ad ama aynı amaçla yapılmak istenen tesis olduğuna dikkat çekti. Avukat Güven, yapılmak istenen Biyokütle Enerji Üretim Tesisi'nin Ilıpınar Mahallesi yerleşim yerine 1 kilometre mesafede olduğunu, Aliağa Sanayi Bölgesi ile birlikte kirliliğin kümülatif etkisinin dikkate alınmadığını heyete anlattıklarını söyledi. Avukat Güven, "Şirket temsilcilerince burada anız yakmanın önüne geçilmesi için, mısır ve pamuk gibi ürünlerin saplarının yakılması ve elektrik üretilmesi gibi masum bir bahaneye sığınıyor. Oysaki o cehennem atığı ki gördük ki plastik atıklar vesaire iç içe geçmiş durumda. Bunlar yakıldığında pamuk sapını aşan bir kirlilik tehlikesinin olacağını izah edip, bilirkişilerden raporda bunlara yer vermelerini istedik" dedi.

'ÇED YETMEZ SED İSTİYORUZ'
Foça Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Ezgi Levent de cüruf deposunun çalışmasının Danıştay tarafından iptal edilmesine rağmen çalışmaya devam ettiğine dikkat çekti. Foça'nın Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer aldığını hatırlatan Levent, kurulmak istenen tesisin Horozgediği, Kozbeyli, Ilıpınar, Yenifoça yerleşim yerlerine çok yakın mesafede olduğuna, etrafta tarım alanlarının bulunduğuna ve çok sayıda vatandaşın bu tarım alanlarında ürettikleriyle geçindiklerini vurguladı. Levent, şöyle devam etti: "Firma temsilcileri hala tehlikesi olmayan atık yakacaklarını, orman ve tarla atıklarını kullanacaklarını iddia ediyor. Yangın tehlikesi olmayacağını ve büyük yatırım yaptıklarını, yaktıklarının cinslerinin bacadan çıkacak dumanla belli olacağını söylediler. İnanmıyoruz, reddettik. ÇED raporunun yanısıra Sağlık Etki Değerlendirme (SED) raporunun da bilirkişi raporunda yer almasını talep ettik."

'KİRLİLİK VE KANSERLER BAKIMINDAN DİLOVASI'NA BENZİYOR'
İzmir Tabip Odası temsilcilerinden Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Feride Aksu Tanık hava kirliliği, partikül madde kirliliği ve bölgedeki kanserlerle ilgili olarak görüş ilettiklerini söyledi. Tanık, "Aliağa endüstriyel bölgesi kirlilik ve kanserler açısından Kocaeli Dilovası'na çok benzeyen bir bölge. Dilovası ve burada Türkiye ortalamasının çok üzerinde görülen kanser verilerini ifade ettik. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde konuyla ilgili yapılan bir yüksek lisans tezi var. Bunun da dosyaya intikal ettirilmesi önerimizi ilettik" dedi. FOÇEP sözcüsü Bahadır Doğutürk ise 2,5 yıl önce burada bir katı atık yakma tesisi projesi olduğunu, açtıkları davayı kazanarak bu dosyayı kapattıklarını, ancak kar hırsı yüzünden aynı bölgede aynı tesislerin defalarca kurulmak istendiğini kaydetti. Doğutürk, söz konusu alana kalıcı bir çözüm getirilmesi gerektiğini söyledi.Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı bölgede yapılan inceleme ve bilgilendirilmenin ardından grup olaysız dağıldı.

(DHA)

 
PKK sivilleri hedef aldı: 6 ölü 15 yaralı!
 
İzmir'de maganda terörü: TIR'a kaza yaptırmaya çalıştı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PKK sivilleri hedef aldı: 6 ölü 15 yaralı!
Terör örgütü YPG/PKK'nın, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesindeki yerleşimlere ...
PKK ve DAEŞ şüphelisi 391 kişiye gözaltı
İçişleri Bakanlığı son 3 günde PKK/KCK ve DAEŞ'e yönelik operasyonlarda ...
Yer İzmir... Ölmek için burası tam yeri
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 40 yılı aşkın süre yanlarındaki binanın üzerine ...
 
Parkta oynayan çocuğa ateş eden sanığa tahliye
İstanbul Pendik'te evinin penceresinden ateş ederek, parkta oynayan 7 ...
Cumhuriyetçi Avukatlar'dan İzmir Barosuna tepki!
İzmir Barosu Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu, İzmir Barosunun, Türkiye'nin ...
Münbiç'ten acı haber: 2 asker şehit
Suriye'nin Münbiç bölgesinden teröristler tarafından yapılan havan ve ...
 
Ege Üniversitesi'nde iğrenç olay!
Ege Üniversitesi Senatosu'nca kampüsteki kız öğrencinin, dışarıdan gelen kişinin ...
Ambulansa yol vermeyen sürücüye 2 ay 15 gün hapis cezası…
Bahçelievler'de ambulansın önüne geçerek yol vermemeye çalışan sürücü ...
Uçak biletinde 450 liralık tavan fiyata geçildi
Uçak biletlerinde tavan fiyat, daha önceden belirlendiği gibi, 450 lira ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva