HABERLER>POLİTİKA
12 Ekim 2015 Pazartesi - 11:37

Flaş! Davutoğlu: Bir isme çok yaklaşıldı...

Ankara’daki saldırıda birinci öncelik olarak IŞİD’i araştırdıklarını dile getiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bir isme çok yaklaşıldı. Yaklaşılan isim bir örgütü işaret ediyor” dedi.

Flaş! Davutoğlu: Bir isme çok yaklaşıldı...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV canlı yayınında Ahmed Arpat, Serpil Çevikcan, Mustafa Karaalioğlu sorularını yanıtlıyor.
 
Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:
 
''Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum. Ailelerine, yakınlarına taziyelerimi iletmek istiyorum. Bu bütün Türkiye’ye yönelik bir saldırı. Halkımızın bütününe yönelik, demokrasiye karşı bir saldırı. Seçime gölge düşürme çabası da var. Küçük siyasi hesaplar yapılmamalı. Bugünlerde seçime yönelik ifadeler kullanılmamalı.
 
''BU SALDIRI TÜRKİYE'Yİ SURİYE YAPMAZ''
Yaralılar seri olarak hastanelere kaldırıldı. İlk gündemimiz yaralıların tedavisi oldu. Soruşturma sürüyor, ek tedbirler alacağız. Bu saldırı Türkiye'yi Suriye yapmaz. 11 Eylül'de olduğu Madrid'de olduğu gibi gelişmiş bir ülkeye yapılan bir saldırı mahiyetindedir. Türkiye olarak çok önce canlı bombalarla tanıştık. Soruşturma sürüyor detaya girmiyorum. DHKP-C'nin Kandil'de eğitilen militanları olduğunu biliyoruz. Birinci aşama yaraları sarma. Zaaf ve ihmal varsa gerekli adımlar atılır.
 
Teknik arama her yerde yapılmış, bomba yok. İnsani arama ise miting alanında yapılıyor. Rutini bir kere terörist bildiği zaman rutin dışı şeylere yönelebiliyor. Böyle bir olay olduğunda hepimiz zarar görüyoruz. Miting organizatörleri emniyetle birlikte çalışmalı.''

SALDIRIYI IŞİD Mİ YAPTI?
DEAŞ'ı (IŞİD) birinci öncelik olarak araştırıyoruz. Bir isme çok yaklaşıldı. O isim bir örgütü işaret ediyor. Bir uyuyan hücre varsa bir yerde bunların hepsini toplayın bir yere atın hiç kimse görmesin diyemezsiniz. Hukukla davranmak durumundayız. Sürekli takibat altında tutmak zorunda kalıyorsunuz. Uyuyan hücreler kendilerini saklayabiliyorlar. Sakalını kesiyor hayat tarzını değiştiriyor. DAEŞ, DHKP-C ve PKK'yı takip ediyoruz.
 
''3-4 GÜN ÖNCE İSTANBUL'DA CANLI BOMBA YAKALANDI''
3-4 gün önce İstanbul'da canlı bomba hazırlığı içinde olan birinin yakalandığını kimse bilmiyor. Yine Ankara'da bir üst düzey bürokrasiye saldırı anlamında bir canlı bomba eyleminin gece yakalanarak durdurulduğunu kimse bilmiyor. Bu 3 örgüt de bizim için potansiyel suç odağı olarak görülüyor. Canlı bombaların oraya nasıl geldiği belirlendi.
 
Son derece başarılı bir terör operasyonu yönetiliyor.DEAŞ'ın en önemli bağlantıları tutuklandı. Türkiye'de intihar eylemi yapabilecek kişilerin belli bir listesi şeyi dahi var. Çok dikkatli titiz yürütülmesi gereken bir mücadele zor bir mücadele özellikle bu günlerde zor. Aynı anda cumartesi pazar onlarca miting onlarda vilayette yapılıyor. Bin kişinin yürüdüğü kişinin içerisinde bir tek kişi miting meydanına gelmedikçe Ankara Garı'nda toplanmayı engellemek lazım. Orada toplanılacaksa orayı miting alanı görmek lazım. 8 bin kişinin içinde bir kişi girmiş oluyor canlı bomba olarak. Evinde yakalananları söylüyorum Ankara'da 04.30'da birisi yakalandı.''
 
SURUÇ'TAKİ FAİLLER YAKALANDI ANCAK ARKA PLANDA KİMLER VAR?
Arka plandaki odaklar ya DEAŞ'tır ya PKK'dır. Mesela teknik takiple yakalanıyor ise terörist 3-4 ay şeyini kaybettiyor hiçbir cihaz kullanmıyor. Ne telefon ne internet ne akrabaları hiçbir şeyle irtibata girmiyor. 1 yıl sonra ona bir haber geliyor o irtibatı yakalayabilirseniz durdurabiliyorsanız. Yoksa kendisi bile kimden talimat aldığını bilmiyor. Bir kişi biliyor. Faili meçhul şeklinde kalmış bir saldırı yok. Şimdi bile 48 saat içinde önemli veriler elde edildi.
 
HERHANGİ BİR ÖRGÜTÜN YAPTIĞINI TEYİT EDEBİLİR MİSİNİZ?
Elimizdeki verileri ipucunu vermek dahi doğru değil. Başka bir odak tarafından herhangi bir örgütün elemanı bir başka örgüt tarafından kullanılabilir. Başka örgüte yarayacak odak tarafından yönlendirilebilir.
 
ANKARA'DA EYLEMİN OLDUĞU GÜN KCK EYLEMSİZLİK AÇIKLADI, TESADÜF MÜ?
Bu zamanlamalara dikkati çekmek lazım. Böyle bir zamanlama örtüşmesi dikkate şayan. 21 gün kala eylem olmuşsa bu seçimlere darbe vurmak etkisi oluşturma niyeti olduğu aşikar. Seçimlerin psikolojisini etkileme niyeti var.
 
SURUÇ TAMAMEN AYDINLATILDI MI?
Gerekli operasyonunun tamamı yapıldı. Suruç'tan sonra bu operasyonlar yapıldı. DEAŞ bağlantıları belirlendi, operasyon yapıldı.
 
IŞİD GERÇEĞİNDE YÜZLEŞMEKTE GEÇ Mİ KALINDI?
Bu son derece yanlış bir kanaat. DEAŞ'ı biz 2013'te terörist örgüt ilan ettik. 2014 Ocak ayında sınıra yaklaşan DEAŞ konvoyuna karşı ciddi operasyon yaptık 190 civarında kayıp olduğu bilgili ulaştı. DEAŞ'a Türkiye kadar etkin mücadele etmiş bir devlet yoktur.
 
İSTİHBARAT ZAFİYETİ VAR MIYDI?
O konuda bir şey varsa gerekeni yapacağız. Şu anda herhangi bir zafiyet eksiklik yok. 1 hafta içinde İstanbul ve Ankara'da eğer engellenmemiş olsa farklı olaylar olabilirdi. Engellenen bir çok başka olay var. Genel bir zaaftan bahsetmek mümküm değil.
 
''HER NE SURETLE OLURSA OLSUN SEÇİME GİDİYORUZ''
Genel çevreyi  söylüyorum 6 ülkede iç savaş var. Çok kolay geriden bir takım yorumlarda bulunmak bazı küçük bilgilerden büyük teoriler inşa etmek. Paralel yapıydı bir takım darbeler alındı. Türkiye 1 yılda dördüncü kez seçime gidiyorsa bu saldırılar seçime gidiş şartlarını etkilemiştir ama nihayet seçime gidiyoruz yapacağız seçimi. Her ne suretle olursa olsun.
 
DEMİRTAŞ'LA NEDEN GÖRÜŞMEDİ?
Her şeyden önce böyle günlerde siyasi liderlerin bir araya gelebilmesi çok önemli. 4 lider oturalım konuşalım. Baştaki düşüncemi söylüyorum. O sırada Demirtaş'ın doğrudan devletin halkı katlettiğini ifade eden açıklaması oldu. Beni başbakan olarak eleştirebilir ama devlet bu cinayetleri işledi derse, muhatap olma niteliğini kaybeder. Böyle bir günde herkes acı yaşarken böylesine açık söyleyeyim seviyesi düşük alçakça bir ifadeyle devleti ve devleti yönetenleri suçlu makama oturttuğunuzda ortak zemin kayması var. Görüşsek de onunla görüşmenin bir faydası olmadığına kanaat getirdim.
 
KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞMESİ
Kılıçdaroğlu ile oturduk baş başa samimi görüşme gerçekleştirdik. İki hususta sukutu hayal yaşadığımı ifade etmek isterim.  İçeride belli bir mahremiyet içinde paylaştığımız bazı konular failin ikisinin erkek olduğu burada kalsın diye söylediğimiz hususlardı. İkincisi de bir açıklama metnini kendisine gösterdim burada dedim şöyle açıklama yapmayı düşünüyoruz itirazını varsa söyleyin hayır dedi son paragrafta bir teklifte daha bulundum ortak deklarasyon yapalım dedim hayır dedi.

 
Türkeş bakanla hem fikir: Güvenlik zafiyeti yok!
 
Veysel’in öğretmeninden ülkeyi ağlatan mektup
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkeş bakanla hem fikir: Güvenlik zafiyeti yok!
Ankara'daki bombalı katliama ilişkin konuşan Başbakan Yardımcısı Tuğrul ...
İçişleri Bakanı istifa çağrılarına ne yanıt verdi?
İçişleri Bakanı Selami Altınok, saldırıdan ders çıkararak ek tedbirler ...
Başkent’te olağanüstü pazartesi: Hepsi art arda!
97 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından Ankara hızlı ...
 
Hotar anlattı: AK Parti gençlere ne vaad ediyor?
AK Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir ...
MHP adayı Kılıç: Türkiye'nin güvenliği her türlü siyasetin üstündedir
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Senem Kılıç ...
Kılıçdaroğlu'ndan flaş açıklamalar: İki bakan da gitmeli
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ...
 
AB Bakanı Dedeoğlu: DAEŞ-PKK militanları anlaşmış olabilir
Avrupa Birliği (AB) Bakanı Beril Dedeoğlu, Ankara'da dün düzenlenen terör ...
Mustafa Balbay: Gar kavşaği ‘kardeşlik meydani’ olsun
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, Ankara'da meydana gelen büyük ...
Kılıçdaroğlu ve eşi patlamanın yaşandığı yere karanfil bıraktı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu, patlamanın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva