HABERLER>EKONOMİ
19 Ocak 2021 Salı - 09:22

Fiyatı uçtu… Ege sofrasının vazgeçilmezi tükeniyor mu?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda Karadeniz’de hamsinin avlanabilir boyuta ulaşmamasından ötürü 28 Ocak 2021 tarihine kadar av yasağı uzatıldı. Tüketicinin rotası ise sardalyaya dönünce kilo fiyatı 30 TL'ye kadar çıktı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akyol, sardalya popülasyonunda bir sorun yaşanmadığını belirtti.

Fiyatı uçtu… Ege sofrasının vazgeçilmezi tükeniyor mu?

Bu yıl hamside aranan asgari 9 santimetre uzunluğunun bulunamaması, et veriminde artış olmamasından kaynaklı Tarım ve Orman Bakanlığı’nca 28 Ocak 2021 tarihine kadar av yasağı getirildi. Yetkililerden gelen açıklamalar doğrultusunda asgari avlanabilir boy uzunluğuna ve et verimliliğine uygun Türkiye kara sularına bir sürü girişi olmadığı da belirtildi.

Gözler ise Ege Deniz’inde yetişen ve sofraların vazgeçilmezi sardalyaya çevrildi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akyol, Ege Denizi’nde sardalya popülasyonun azalma olup olmadığı ve denizlerdeki son durum hakkında Gazeteci Menduha Ceylan’a değerlendirmelerde bulundu.

Sardalyadaki fiyatların yükselmesini değerlendiren Prof. Dr. Akyol, “Piyasadaki balık satışlarını zaman zaman izliyorum, gözlemlediğim kadarıyla sardalya için böyle bir şey söz konusu değil. Ege Denizi sardalyaları şu anda normal boyutlarında görülüyor. Bunun zaten bakanlıkça denetimleri de yapılıyor. Sardalyada biliyorsunuz 12 santimetre yasağı var. Çok küçük boyutlu sardalyaya rastlamıyorum. Hamsi de 9 santimetre boy yasağı var, Karadeniz’de artık bu boyutu bulamamaya başlamıştı. Orada çok yoğun bir balıkçılık söz konusu… Balıkta tabi av baskısı artıkça boyca büyüme imkanı bulamadıkları için dolayısıyla büyüme fırsatı bulamıyorlar. Bakanlığın bu konuda almış olduğu karar değerli ve önemli” dedi.

“HAMSİ AZALINCA SARDALYAYA TALEP ARTTI”
Sardalyanın av döneminde olmasına rağmen fiyatların ortalamadan 5-10 lira civarında yüksek seyretmesini yorumlayan Prof. Dr. Akyol, “Bu durum arzla alakalı. İzmir açısından sadece sardalya değil, Karadeniz’den hamsi, çinokop, istavrit gibi pek çok balık türü de geliyor. Fakat hamsi azalınca sardalyaya talep artıyor. Talep artınca da buna bağlı olarak fiyatlar bir miktar yükseliyor. Normalde tam sezonunda fiyatı 20 liranın aşağısına pek inmiyordu. 25-30 lira civarında olması da alternatifin az bulunuyor olmasıyla açıklanabilir” diye konuştu.

“BALIK ÇİFTLİKLERİNİN BALON BALIĞI ÇEKECEK CAZİBESİ YOK”
Ege Denizi’ndeki balık popülasyonu ve balık çift5liklerinin denize etkileri üzerine değerlendirmeler yapan Prof. Dr Akyol, balon balıklarının artışının balık çiftlikleri ile bir ilgisinin olmadığını belirtti. Prof. Dr. Akyol, “Balık çiftlikleri etrafına doğal balıkları çeker ama en çok çektiği balık yüzde 80 oranında kupes olur. Onun dışında nadiren balon balığı gelebilir. Balon balıkları kıyı sularında görülür. Yani 10 ila 30 metre arasında rastlarız. Nadiren 100 metrede görüldüğüne dair kayıtlar da var ama orada yoğunlukları fazla değil. Balık çiftlikleri ise 50 metre üzerine konuşlanmış durumda. Dolayısıyla burada balon balığını çekecek kadar cazibesi yok balık çiftliklerinin. Öyle bir bağlantı kuramayız” diye ifade ederek, “Birkaç yıldır çiftliklerin etrafına toplanan balıklarla ilgili de çalışmalar yaptık. Çiftlik etrafında dalışlarımız da oldu, hiçbir şekilde balon balığına rastlamadık Hırvatistan’da yapılmış bir çalışma var, orkinos çiftlikleri etrafında toplanan balıklarla ilgili ve orkinos çiftliklerinde balon balığı görülmesi söz konusu değil. Balon balığı popülasyonu artarsa mutlaka haberimiz olur çünkü devamlı olarak takip ediyoruz. Zira bunlar ağları bile parçalayabilen balıklar bu sefer kafes sistemlerine zarar vermeye başlar ve bu da çok ciddi ekonomik kayba sebebiyet verir” dedi.

SEFERİHİSAR’DAKİ BALIK ÇİFTLİĞİ: BU TÜR İDDİALAR BANA MAKSATLI GELİYOR
Diğer balık çiftliklerinden farklı olarak Seferihisar Bölgesinde bulunan orkinos çiftliklerinde taze balık kullanıldığı açıklayan Prof. Dr. Akyol, taze balık kullanılmasından kaynaklı daha fazla köpek balığı gelme olasılığı olduğunu söyledi.

Son dönemde gündeme gelen ve risk oluşturduğu iddia edilen orkinos çiftliklerini değerlendiren Prof. Dr. Akyol bu tür iddiaların doğru olmadığına değinerek şu ifadeleri kullandı:

“Orkinos çiftlikleri belli bir yerde lokalize olmuş durumda. Ben o çiftliklere de gittim, insanları tehlikeye düşürecek herhangi bir durum söz konusu değil. Onlar çok profesyonel işletmeler ve çok sayıda balık adamı olan işletmeler. İnsanları sıkıntıya sokacak bir oluşuma izin vermezler. Ara sıra tabi köpek balıkları gelebilir, yunuslar geliyor mesela ama bunun insanlara bir zararı olamaz. Türkiye’de yaşanmış bir olay da yok saldırı gibi. Taze yem balıklar için yeterli miktarda verilir zaten fazlasının verilmesi ekonomik olarak da mümkün değil, çok büyük bir maliyeti var. Bazen maksatlı da ortaya atılıyor bazı bu tür iddialar. Bunlar bana maksatlı geliyor. Azcık bir miktar her insan faaliyetinde olduğu kadar organik şeyler olabilir ama bunları doğa kendi kendine telafi eder.”

“AQUAKÜLTÜR ÜRETİMİNDE İLK 10’DAYIZ”
Prof. Dr. Akyol, balık çiftliklerine ön yargılı yaklaşılmaması gerektiğini, çiftliklerde gerekli tedbirlerin alındığını belirterek, “Biz dünyada balık çiftlikleri konusunda söz sahibi bir ülke konumundayız. Yani dünyada bugün ilk 10 içerisindeyiz aquakültür üretiminde. Buna bazı çevreler maksatlı bir yaklaşım gösteriyorlar bunun yapılmaması lazım. İyi denetimle iyi şartlarda kurulmuş bir çiftlik asla doğaya ve insanlara zarar vermez” diye açıkladı.

“ÇİFTLİKLER ÇOK SIKI KONTROL VE DENETİM ALTINDALAR”
Türkiye için aquakültürün öneminde dikkat çeken Prof. Dr. Akyol, “Aquakültür olmasa balıkları çok pahalıya yemek zorunda kalabiliriz. Bu anlamda kaliteli protein katkısı hem ucuz balık yememizi sağlayan bir ortam balık çiftlikleri. Döviz katkısı, istihdam katkısı vardır. Bu konuda yönetmelikler zaten çok açık, çiftliklerin idamesi açısından çok sıkı kontrol ve denetim altındalar. Dolayısıyla insan sağlığını tehdit edecek boyuta asla gelmeleri söz konusu değil. bir de açık sularda yapılıyor ve bunu bir tek Türkiye uyguluyor. En büyük üreticilerden bugün İspanya kıyıdan 10 metre açıkta çiftlik başlatıyor. Türkiye’de 1,1 kilometre açıkta kurulabiliyor. Bu anlamda da korumacı önlemlerimizi, tedbirlerimizi iyi oturtmuş durumdayız” dedi.

 
Tarihi bina kullanılamaz hale geldi
 
Neslihan Atagül Doğulu, Sefirin Kızı'na veda etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de sürpriz zam: Gevrek 2 lira!
100 gram gevreği bir yıldır 1.75 liradan tüketen İzmirliler, artık aynı ...
Dolar kısa pozisyonlarda 10 yılın zirvesinde
ABD piyasalarında yatırımcıların net kısa dolar pozisyonları 34 milyar ...
Samsung'un başkan yardımcısına 2.5 yıl hapis cezası
Samsung'un başkan yardımcısı Jay Y. Lee 2.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. ...
 
Bakan Lütfi Elvan: 66,5 milyar lira tasarruf sağladık
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 2020 bütçe açığının hedeflenen 239,2 ...
İşlenmiş taş ihracatı 1 milyar doları aştı
Doğal taş sektörünün 2020 yılında gerçekleştirdiği "işlenmiş ürün" ihracatı, ...
Türkiye, gıda zammında dünya şampiyonu!
Türkiye, gıda fiyatlarında yıllık yüzde 20.6'ya ulaşan artışla OECD ülkeleri arasında şampiyon oldu.
 
FCA ve PSA Grubu'nun birleşmesi tamamlandı
Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile PSA Grubu'nun birleşmesinin tamamlandığı ...
Tarihi Alsancak fırınında kumru ve gevrek kuyruğu
Haftasonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında İzmir Alsancak'ta bulunan ...
George Clooney bile aldı: İzmir’den Hollywood’a mobilya
Anadolu motiflerinden esinlenerek mobilya tasarlayan İzmirli mobilyacı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva