HABERLER>GÜNCEL
3 Mayıs 2022 Salı - 08:31

Felaketi gördüler! Korkutan kehanetin sırrı

Takvimler 1966 yılını gösterdiğinde İngiliz psikiyatr ortaya çarpıcı bir fikir attı, bunu yaparken de tek amacı vardı: Halktan ürkütücü sezgilerini paylaşmalarını isteyerek tarihin akışını değiştirmek. Yaptıkları tahminlerle birçok felaketi yaşanmadan tahmin eden insanların hikâyeleri tüyleri diken diken edecek türden.

Felaketi gördüler! Korkutan kehanetin sırrı

İnsanlık, tarihi boyunca ilginç yeteneklere sahip olmak istedi. Geleceği tahmin edebilmek ve isabetli öngörüler yapabilmek ise birçok kişinin hayallerini süsleyen yeteneklerden sadece birisi oldu. Sam Knight'ın "The Premonitions Bureau: A True Story" (Önseziler Bürosu) adlı kitabı da 1967'de öngörüleri incelemek için bir araya gelen bir psikiyatrist ve gazetecinin araştırmalarında karşılaştığı garip olayları konu alıyor. Kitapta daha önce kullanılmayan öngörü biçimlerinin gücünü kullanmaya çalışan bir psikiyatrist ve gazetecinin hikâyesi anlatılıyor. 

HER ŞEY BU OLAYLA BAŞLADI
Londra'da ofis açan ve insanlara ulaşmak için ilan veren bu ikili, birçok insana ulaştı. Kitabın yazılmasına sebep olan hikayelerden ilki 1966 yılında Birleşik Krallık ülkesi olan Galler’in Aberfan kasabasında bir kömür madeninde meydana gelen afet sonrasına aitti. Çalışma alanında bulunan bir ilkokul toprak altında kalmış ve 116'sı çocuk olmak üzere toplamda 144 kişi hayatını kaybetmişti. İşin en korkunç yanı ise pek çok insanın bu tür bir şeyin olacağına dair önsezilerinin olmasıydı.

Yaşananlar, olağandışı zihinsel durumlara büyük ilgi duyan 42 yaşındaki John Barker adlı bir psikiyatristin dikkatini çekti ve meraklı psikiyatrist afet bölgesine giderek insanlara neler hissettiklerini sormaya başladı. Barker, 1882'de paranormal olayları araştırmak için kurulan Birleşik Krallık Psişik Araştırmalar Cemiyeti'nin bir üyesiydi ve birkaç yıldır önsezi yoluyla başlarına gelecek olayları tahmin ettiğini iddia eden insanlar ile ilgileniyordu.

Barker, araştırmalarında ilginç detaylarla karşılaştı. Enkaz altından çıkarıldıktan haftalar sonra hayatını kaybeden Paul Davies adlı 8 yaşındaki bir çocuğun annesi, facia yaşanmadan önceki gece oğlunun yaptığı son resmi Barker’e gösterdi. Çocuğun çizdiği resmin en üst kısmında "Son" yazıyordu ve alt kısımda ise enkaz altında kazı yapan bir grup insan yer alıyordu.

Barker, insanlarla iletişim kurabilmek için bir ofis açmaya karar verdi. Araştırmalarında Evening Standard gazetesinde çalışan Peter Fairley isimli gazeteci ile ortak hareket etmeye karar veren Barker, “Önsezi Bürosunu” yönetmesi için bir asistan da işe aldı. Bir yıl boyunca Evening Standart gazete okuyucuları, gerçek olaylarla karşılaştırılması için rüyalarını ve önsezilerini Barker ve Fairley’in kurduğu büroya gönderdiler.

BÜROYA MEKTUP VE TELEFON YAĞDI
Önsezi Bürosu açıldığı günden itibaren birçok insanın ilgisiyle karşılaştı. Ofise her gün onlarca felaket içerikli yazılar ve önsezileri konu alan mektup, telefon gelmeye başladı. Ancak gelenlerin çok az bir kısmı John Barker’in aradığı nitelikteydi. Bir müddet sonra büroya ulaşan iki kişi dikkatini çekti. John Barker, tahminleri gerçekleşen insanları "görücü" olarak adlandırıyordu. Barker, ofisini açtıktan kısa süre sonra tahminleri sık sık gerçekleşen iki "görücü" buldu: Londra'nın kuzeyinde bulunan Edmonton bölgesinde müzik öğretmenliği yapan Kathleen Lorna Middleton ve Londra'da yaşayan telefon mühendisi Alan Hencher.

YAŞANMADAN ÖNCE GÖRDÜLER
Barker, her iki kişinin de 5 Kasım 1967’de Londra’nın doğusunda kalan Lewisham bölgesinde gerçekleşen ve Birleşik Krallık tarihinin en büyük altıncı demiryolu felaketi olan Hither Green demiryolu kazasını önceden tahmin ettiğini fark etti. Kazada 79 kişi yaralanmış ve 49 kişi hayatını kaybetmişti.

Kazanın gerçekleştiği sırada iş yerinde olan Alan Hencher, o sırada hastaneye kaldırılmasına sebep olacak kadar ciddi bir baş ağrısı yaşadığını belirtti. Middleton ise kazadan 4 gün önce şiddetli depresif duygudurumları yaşadığını ve mutfakta otururken gözünün önüne sis perdesi indiğini söyledi. Middleton, Barker’in bürosuna yazdığı mektupta Hither Green kazası yaşanmadan önce bir demiryolu kazası gördüğünü ifade etmişti. Kazanın ardından Alan Hencher ve Kathleen Lorna Middleton basına verdikleri röportaj ile tüm ülkeye tanıtıldı. Psikolog John Barker, basın toplantısı sırasında ikilinin söylediklerine inandığını ve güvendiğini belirtti.

ÖLÜMÜNÜ DE 'GÖRÜCÜ'LERDEN ÖĞRENDİ
John Barker ve Peter Fairley, Middleton ve Hencher ile bir süre daha çalışmaya devam etti. Bu süre içinde her iki kişinin bazı olayları yaşanmadan tahmin ettiği durumlar tekrar etti. Middleton, John Barker'a hayatının tehlikede olduğunu düşündüğü için ekstra dikkatli olmasını söylemeye başladığında, Barker onu dinledi. Alan Hencher ise önsezileri için para istemeye başladı. Fairley artık 'görücü'lerle yapılan çalışmaların sonlandırılması gerektiğini söylüyordu. Barker ise bu konuda farklı düşünüyordu. Hencher'in para isteğiyle başa çıkmanın yollarını aradı ve Önseziler Bürosu'nun kapsamını genişletmek, daha fazla ve daha iyi felaketleri tahmin etmek için daha fazla ve daha iyi 'görücü'ler bulmak istedi. 

Ancak John Barker 18 Ağustos 1968'de beyin kanaması geçirip ölünce Önseziler Bürosu da bir süre sonra kapandı. Ölümünün ardından Barker'in bıraktığı notlar incelendiğinde ise akıllara durgunluk veren bir detay fark edildi. Barker biri Hencher'den, diğeri de Kathleen Lorna Middleton'dan gelen iki telefon görüşmesi yapmış ve bu görüşmelerde her ikisinin de kendi ölümü hakkındaki tahminlerini not defterine yazmıştı.

Raflardaki yerini alan kitap, baştan sona çarpıcı detaylarla örülü ilginç hikâyeler barındırıyor. Kitabın şu an için Türkçe çevirisi bulunmuyor. (Milliyet)

 
Altay’da olaylı kongrenin yankıları sürüyor!
 
Bakan Koca'dan hastanelere bayram ziyareti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobil nehre uçtu: 2 ölü, 1 yaralı
Edirne’de kontrolden çıkan otomobilin Tunca Nehri’ne uçması sonucu meydana ...
İki ülke Türkiye'ye test zorunluluğunu kaldırdı!
Yunanistan ve Kırgızistan, Türkiye'den bu ülkelere yapılan uçuşlara uyguladığı ...
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Ah nerede o eski bayramlar!’ diye diye geçmişte kaldık!
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Ah nerede o eski bayramlar!’ diye diye geçmişte kaldık!
 
Muhittin AKBEL yazdı... Bir tatlı huzur almaya geldik bu bayram!
Muhittin AKBEL yazdı... Bir tatlı huzur almaya geldik bu bayram!
İzmir'de korkunç kaza: Kayaya çarpan sürücü hayatını kaybetti!
İzmir'in Urla ilçesinde, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği ...
Otoyolda aşırı hız can aldı!
İzmir’in Menemen ilçesinde aşırı hız nedeniyle kontrolden çıkan otomobil ...
 
İzmir'de koca dehşeti: Tartıştığı eşini başından vurdu!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde Suriye uyruklu Recea M., tartıştığı eşi Muhammed ...
Bayramlaşmaya gitti... Eski eşini öldürdü!
Aksaray'da Zeynep Koyun (26), bayram dolayısıyla 2 çocuğunu görmeye gelen ...
Tilkiye çarpmamak için manevra yaptı: 5 yaralı
Kırıkkale'de yola çıkan tilkiye çarpmamak için ani manevra yapan sürücü, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva