HABERLER>SAĞLIK
4 Ocak 2021 Pazartesi - 15:58

Farenjit ile Kovid-19 belirtileri arasındaki farklar

Boğazda yanma, batma, ağrı ve ateş, farenjitin en belirgin özellikleri arasında yer alıyor. Koronavirüsün de belirtileri arasında bulunan bu bulgular insanların hastalıkları karıştırmasına ve bundan dolayı da endişelenmesine yol açıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Pata, farenjit ve Covid-19 enfeksiyonunun belirtileri arasındaki benzerlikler ve farklar hakkında bilgi verdi

Farenjit ile Kovid-19 belirtileri arasındaki farklar

Farenjit nedir, belirtileri nelerdir? 

Farenjit, boğazda bulunan farenks denilen bölgenin iltihaplanması sonucu oluşur. Bazen virüsler, bakteriler veya mantarlar sonucu bazen de o bölgenin tahriş olması sonucu meydana gelir. Burun tıkanıklığı sebebiyle sürekli ağızdan nefes alınması, reflü hastalığında mide asidinin yukarıya kaçarak boğazı tahriş etmesi, bademciklerin alınmış olması ya da alerjiden dolayı farenjit görülebilir hatta kronikleşebilir. Farenjitin belirtileri arasında boğazda, tahriş, yanma ve batma şeklinde ağrılar bulunur. Geniz akıntısı, seste kısılma, hastalığın ilerleyen safhalarında ise ateş ve halsizlik de görülebilir. Bazı bulguların Kovid-19 enfeksiyonunda da olması, bu iki hastalığın karışmasına neden olabilir.

Uygun ortamlarda maskeyi çıkarıp temiz hava almak gerekiyor 

Yeni koronavirüs pandemisi insanların hayatına virüsten korunabilmek ve yayılmamasını önlemek için maske takma zorunluluğunu da getirmiştir. Uzun saatler boyu takılan maskeler, özellikle alerjisi olan kişilerin burunlarını tıkayarak gün boyunca ağız solunumu yapmalarına neden olur. Bu durum da boğazı tahriş edebilir ve farenjit gelişebilir. Uygun ortamlarda maskeyi çıkararak temiz hava almak çok önemlidir. Hastanın hastalık geçmişi de önemlidir. “Hasta 2- 3 senede bir mi, sık mı farenjit olur? Son günlerde boğazını tahriş edecek soğuk içecekler mi tüketti? Soğukta kalıp üşütmüş olabilir mi?” gibi sorularla hastalığın nedenleri araştırılır.
Mevsim geçişleri bu hastalıkların en çok görüldüğü zamanlardır. Hava sıcaklıkları gün içinde bile değişkenlik gösterdiği için kişinin tercih ettiği kıyafetlerin ince ya da kalın olması da kişinin kolaylıkla üşütmesine sebep olabilir.

Her boğaz ağrısı Kovid-19 belirtisi olmayabilir ama… 

Kovid-19 solunum yolu ile bulaşan ve ilk yerleşim yeri üst solunum yolları ve özellikle boğaz bölgesi olan bir enfeksiyon olduğu için herhangi bir mikrop sonucu gelişen farenjitte oluşan belirtiler yine Kovid-19’da da meydana gelebilir. Hastanın hissettiği belirtiler ile bu iki hastalığı ayırt edebilmesi mümkün değildir, bu yüzden mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekir. Boğaz ağrısıyla kulak burun boğaz hastalıkları bölümüne başvuran bir hastanın Kovid-19 olduğu veya olmadığı sadece boğazın görünümünden anlaşılması mümkün değildir. Eğer hastada boğaz tahrişi varsa ve bu tahriş; burun tıkanıklığı, reflü, alerji ve bademciklerin alınmasından dolayı kaynaklanmıyorsa ayrıca enfeksiyon bulgularının olduğu düşünülüyorsa bu kez ek olarak hangi belirtilerin görüldüğüne bakılır.

Hasta risk grubundaysa mutlaka test yapılmalı

Akut farenjitte boğaz bölgesinde kızarıklık, ödem ya da ilerlemiş tablolarda sarı ve beyaz noktalar halinde iltihaplara rastlanır. Tam olarak teşhis konulabilmesi için genel tabloya bakılması gerekir. Hastada ateş, halsizlik, baş ağrısı, öksürük gibi şikayetlerin de olup olmadığı belirlenmelidir. Bu belirtiler ışığında Kovid-1 olup olmadığından şüphelenilebilir ya da bu olasılık elenebilir. 
Özellikle pandemi döneminde bu olasılık her zaman göz önünde bulundurulmalı. Eğer hastanın genel durumu da sıkıntılıysa risk grubu içerisinde bulunuyorsa hastaya vakit kaybetmeden Kovid-19 testi yaptırmak gerekir. (Milliyet)

 
CHP Gaziemir İlçe Başkanı Özkan'ın sağlık durumu ile ilgili açıklama
 
Karşıyaka Belediyesi’nin ‘kat sıkıştırma’ kararı mahkemelik!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de profesöre son görev: Koronavirüsü yenmişti ama...
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medicalpark Hastanesi'nin medikal onkoloji ...
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı'dan 'çift maske' açıklaması
Çift maske takma konusunda bilimsel bir veri olmadığına dikkat çeken İzmir ...
Osman Müftüoğlu'ndan çift maske itirafı
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu maske kullanımı kunusunda en çok merak edilen ...
 
Platonik aşkı reddetti: 6 ayda 52 kilo zayıfladı!
Antalya'da, sevdiğini söylediği gencin 'Bu halinle mi' sözüne üzülen Begüm ...
Şampiyon ebe korona için gönüllü oldu
Mersin Şehir Eğitim ve Hastanesi'nde ebe olarak görev yapan vücut geliştirme ...
Bilim Kurulu Üyesi yanıtladı: Her sene aşı olacak mıyız?
Bilim Kurulu Üyesi yanıtladı: Her sene aşı olacak mıyız?
 
Bakan Koca 'Tedavi ücretsiz' dedi, İzmir Valiliği de destekledi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'İlaç şirketlerinin baskısı ile çocuklarımızın ...
Salgında günün bilançosu: 193 vefat, 9 bin 877 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı günlük koronavirüs bilançosunu açıkladı.
İzmir'de virüse bir kurban daha! Mesai arkadaşı sitem etti...
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden emekli Prof. Dr. Ahmet Uğur ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva