HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Mayıs 2022 Cumartesi - 10:43

FabLab İzmir'de insansız su altı aracı üretilecek

FikrimİZ bünyesindeki FabrikaLab İzmir, teknolojik araştırmalara gönül verenlerin uğrak noktası oldu. Büyük şirketlerin milyon dolarlık ARGE laboratuvarlarındaki imkanları yenilikçi fikirlerin hizmetine sunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sadece 3 yılda 3 binin üzerindeki araştırmacıya kapılarını açtı. FabrikaLab'da şimdi insansız su altı aracı üretme çalışmaları başladı.

FabLab İzmir de insansız su altı aracı üretilecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Meslek Fabrikası bünyesinde kurulan FikrimİZ Birimi, İzmir ekonomisini yenilikçi ve girişimci bir ekosisteme kavuşturmak, herkes için tam zamanlı, üretken ve yenilikçi bir iş ortamı sağlamak ve yoksulluğu azaltma hedefiyle çalışıyor.  FikrimİZ bünyesindeki FabrikaLab İzmir ise (Fabrikasyon Laboratuvarı) teknolojik araştırmalara gönül veren girişimcilere kapılarını açıyor. Bilimi, inovatif tasarımı ve teknolojiyi kucaklayan Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’ndeki mekandan 3 yılda 3 binin üzerinde kişi yararlandı. FikrimİZ Birimi’nde, mekanik robot kol yapımından insansız hava aracı tasarımına, mobilya tasarımından üç boyutlu yazıcı yapımına, e-ticaretten sosyal girişimciliğe kadar yaklaşık 32 farklı başlıkta pek çok eğitim ve atölye düzenlendi.

FikrimİZ çok büyük bir şans
Katip Çelebi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde öğrenim gören Elif Özdemir, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin FikrimİZ bünyesindeki FabrikaLab İzmir laboratuvarında insansız su altı aracını üreteceklerini ifade ederek, “Bu icadımızla TEKNOFEST (Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali), Türkiye'de düzenlenen havacılık, teknoloji ve uzay teknolojisi festivaline hazırlanıyoruz. Ekibimiz 8 kişiden oluşuyor. Su altını aracımızla haritalandırmayı planlıyoruz. Ben bu projeyi gerçekleştirmek istediğimde dışarıda bir atölye kurmak zorundaydım ve yeni başlayan bir kişi için en az 40 bin lira gibi bir tutarı gözden çıkarmam gerekti. Basit bir keskiden tutun da lehim makinesine kadar çok fazla malzeme almamız gerekti. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu hizmeti biz gençlere sunması çok büyük bir şans. Burada bulunan mühendislerden mentorluk desteği de alıyoruz. Makinelerin kullanımında ve fikirlerimizi geliştirmemizde bize çok yardımcı oluyorlar. İzmir’de yeni bir ekibin bu imkanları bulması çok güzel bir fırsat” dedi.



Şehir dışından İzmir’e hizmet almaya geliyorlar
FikrimİZ Birim Sorumlusu ve aynı zamanda Metalurji ve Malzeme Mühendisi  Melis Başkonuş Demirci ise “Girişimcilerimizden proje başvurularını alıyor ve değerlendiriyoruz. Randevu sistemiyle çalışarak burada prototiplerini üretiyoruz. 16 yaş üzeri herkese açık  merkezimize çoğunlukla yüksek lisans ve doktora yapan öğrenciler geliyor. Burada meslek liseleriyle de çalışıyoruz. Atölye çalışmalarımız oluyor. Bizler uzmanlıklarımız doğrultusunda mentorluk yapıyoruz. Aynı zamanda farklı illerden de gelen kullanıcılarımız oluyor. Özellikle Manisa, Aydın, Denizli ve Eskişehir’den gelen katılımcılar oluyor. Dünyadaki Fabrikasyon Laboratuvarları’nın bünyesinde bulunan tüm ekipmanlara sahibiz. Prototip yapımında gerekli  modelleme bilgisine sahip olmayan kişileri de Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü’müzün verdiği Modelleme Kurslarına yönlendiriyoruz. FikrimİZ Birimi olarak 220 m²’lik atölyemiz dışında 290 metrekare büyüklüğünde ortak çalışma ve etkinlik alanımız da mevcut” şeklinde konuştu.

Birlikte üretiyorlar
FabrikaLab İzmir bünyesinde Lazer Kesici, CNC Router, Robot Kol, 4 farklı Fused Deposition Modeling (FDM) teknolojisi ile çalışan 3 Boyutlu Yazıcı, Stereolithography (SLA) teknolojisi ile çalışan 3 Boyutlu Yazıcı, 3 Boyutlu Tarayıcı, Vinil Kesici, Bilgisayar Destekli Dijital Dikiş Makinesi, Elektronik Geliştirme Kartları, mekanik ekipmanlar ve Elektronik Programlanabilir Ekipman Üniteleri bulunuyor. FikrimİZ ekibi ise Metalurji ve Malzeme Mühendisi, Makine Mühendisi, Endüstri Mühendisi, Endüstriyel Tasarımcı, Yazılım Uzmanı ve Sosyologtan oluşuyor.



Uluslararası ağa da üye
Fikirlerin projeye, hayallerin buluşlara dönüşmesi için imkan sağlayan FabrikaLab İzmir, daha ilk yılında “The Fab Foundation” (Uluslararası FabLab Ağı) üyesi oldu. Her sene farklı bir kıtada Fab konferanslarını düzenleyen bu uluslararası organizasyon, farklı alanlardaki iş birliğinin de önünü açıyor. ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki bir programdan ortaya çıkan FabLab fikri, 2001 yılında ete-kemiğe büründü. 2009 yılında ise dünyadaki FabLab’leri bir araya getirmek ve FabLab ağını kuvvetlendirmek amacıyla “The Fab Foundation” hayata geçirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu FabrikaLab İzmir de bu uluslararası ağa dahil edildi.

Ücretsiz hizmet
FabrikaLab İzmir, bireysel girişimcilere, öğrencilere, üretim alanlarında çalışanlara, tasarımcılara, KOBİ’ler ve kurumsal firmaların kullanımına açık. FabrikaLab İzmir, 220 metrekarelik atölye kullanım alanı ile Türkiye’de halka açık ücretsiz hizmet sunan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan tek FabLab olma özelliğini de taşıyor.

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız

 
Sertel: Her aile cebinden 8 bin TL TRT'ye ödemiş
 
'Dünyanın en saçma binası'nın yüzde 70'i yıkıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Planlar değişikliği önerisi meclis gündeminde... Yeni emniyet binası için kritik viraj!
İzmir'de yaşanan deprem sonrasında yeni il emniyet binası yapımı için ...
Zorlu Binası için flaş gelişme! Firmanın itirazına 'ret'
İzmir'de tartışmalara neden olan ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ...
Bornova Halk Dansları Festivali'ne hazır
Bornova Belediyesi Halk Dansları Festivali’ne hazırlanıyor. Büyükpark, ...
 
Sıcaklara iyi gelecek... Aqua Yaşam 1 Haziran'da açılıyor!
Karabağlar Belediyesi’nin pandemi günlerinde bile vatandaşların yoğun ...
Narlıdere’de sanata doyacak!
Narlıdere Belediyesi, 27-28-29 Mayıs tarihleri arasında kültür ve sanata ...
Çeşme'de kaçak yapılara geçit yok!
İzmir'in Çeşme ilçesinde ruhsatsız olduğu belirlenen yapılar, belediye ekipleri tarafından yıkıldı.
 
Bergama'nın katkı verdiği psikoterapi kongresi başladı
Ankara Psikodrama Derneği'nin organizasyonunu üstlendiği ve Bergama Belediyesi’nin ...
İzmir Şehir Tiyatroları’na 8 ödül birden!
9. Uluslararası Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri'nin “Anadolu” ...
Türkiye’nin ilk jeoloji festivali İzmir’de başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva