HABERLER>EKONOMİ
24 Mart 2023 Cuma - 11:35

EYT yükü isyan ettirdi… İzmir’de SGK çalışanları iş bırakıyor!

EYT düzenlemesinin ardından yaklaşık 2,5 milyon vatandaşın emekli hakkı kazanacak olması, SGK müdürlüklerini oldukça hareketlendirdi. İş yükü artan memurlar ise artan çalışma koşulları sebebiyle 30 Mart günü iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu.

EYT yükü isyan ettirdi… İzmir’de SGK çalışanları iş bırakıyor!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Sosyal Güvenlik Kurumu işçileri, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile artan iş yükü ile birlikte süregelen sorun ve talepleri için 30 Mart Perşembe günü İzmir’de iş bırakma eylemi düzenleyecek.

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de  Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binalarında yoğunluklar oluştu.

SGK kurumlarında çalışan işçilerin iş yükünde artış oldu. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendika Başkanı (BES) Mustafa Güven, tüm işçilere ve diğer sendikalara çağrı yaparak 30 Mart Perşembe günü İzmir’de iş bırakacaklarını söyledi.

ÇALIŞMA SAATİ 10’A ÇIKTI, ACİL PERSONEL ALINMALI
Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Başkan Güven, Nisan ayında EYT’lilere bağlanması gereken aylıkların yetiştirilemeyeceğini dolayısıyla emeklilerin de mağdur olacaklarını da ifade etti.

Güven çalışanların sayısının iş yükünü karşılamadığını personel açığının giderilmesi gerektiğini kaydederek şunları söyledi:

 “EYT yasası ve yapılandırma ile birlikte abartısız, iş yoğunluğu, 10 kat arttı. 20 bin civarı aylık bağlama işlemi yapılırken şu an 240 bin civarında, 10 kat fazla personelle yapılacak iş yükü yaratıldı. Çalışma Bakanı 5 bin gün prim üzerinden EYT çıkarmayınca geçtiğimiz yıl yapılan borçlandırmalar yetersiz kaldı. Prim şartı devam etti. Bu da ilave bir iş yükü ortaya çıkardı. Emeklilik ve borçlanma talepleri ayrı yapılıyor. Her seçim öncesi yapılan prim borçlanması yapılandırması geçtiğimiz hafta yapılandırma yasası ile geldi. Yaşanan depremle birlikte de SGK çalışanlarının talepleri unutuldu, unutulmak da isteniyor. Çok acil olarak personel alınması gerekiyor. Sabah 08:30 ila akşam 17:30 arasında mesai saatleri vardı. Şu an insanlar akşam 20:00-21:00’e kadar çalışıyorlar. Hafta sonu da çalışılıyor. Günde 10 saati buluyor.  Mesai saatinin ücreti 27 lira. Birçok birimde çalışanlara yemek verilemiyor. Bu koşullar resmen kölece çalışma koşulları… Hiçbir çalışan 27 TL için çalışmıyor, vatandaşa olan vicdani sorumluluk için çalışmış oluyorlar. Öğle aralarında da çalışılıyor. Hükümetin siyaseten yaptığı seçim hazırlıkları kapsamında çıkan EYT yasası nedeniyle bunlar yaşanıyor. Kazanılmış bir hak olan EYT, alt yapısı oluşturularak yıllar önce de çıkarılabilirdi.

İŞ BIRAKMA EYLEMİNE BÜYÜK KATILIM OLACAKTIR
En önemli talebimiz personel eksikliğin giderilmesi ve fazla mesai ücretlerinin artırılması, bazı yerlerde yasal fazla mesainin aşılarak bedava ve angarya iş yapılması söz konusu. SGK çalışanlarının kazanılmış hakkı olan, anayasa kararına rağmen verilmeyen yılda 2 ikramiye hakkının verilmesi, uzmanlaşmış iş yaptığımız için uzmanlık kadroların verilmesi, ücretsiz yemek ve yol yardımı için 30 Mart Perşembe günü iş bırakıyoruz. Tüm sendikalara çağrı yaptık. Türk Büro Sen, Büro Memur Sen İzmir Şubesi, Büro- İş’e de resmi yazıyla davet ettik. Görüşmelerimizde, büyük oranda katılım olacağını düşünüyoruz.

NİSAN'A AYLIKLARIN BAĞLANMASI YETİŞMEZ
Güven, EYT’lilerin hükümet tarafından açıklanan Nisan ayında aylık bağlama işlerinin tamamlanamayacağının altını çizerek, Emeklilerin Nisan ayında bağlanması gereken aylıkları yetişemeyecek. Emekliler, mağdur olacak. Bakanlığın açıklama yapması gerekiyor. Herkesin dosyası farklı ve bu iş yoğunluğunun bu kadar personelle iş yetiştirmesi mümkün değil”

 
Aydın Germencik'te şap karantinası!
 
EYT kıdem tazminatları için kredi başvuruları başladı
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mahir 24 Mart 2023 Cuma 21:56

Ak partili yönetici yıllarca eyt lilere ne güzel çift dikiş deyip yasa çıkarmadınız şimdi mi aklınıza geldi?2014 seçiminde 65 yaşa bedava ulaşım 2018 seçiminde emekliye bayram ikramiyesi şimdi de eyt yasası. 2018 yılında 1000 lira olan bayram ikramiyesi şimdi 2000 lira olmuş. 5 yılda enflasyon yüzde 100 mü arttı?

Yorumu oyla      4      3  
Bülent Işık 24 Mart 2023 Cuma 19:21

Alttaki yorumcuların hepsi çalışanlara saydırmış.Bu yorumları yazanları okuyanda bunları elinde kazma,kürek ya da elinde çapa iş yapıyor zanneder.Kesk'e bağlı büro emekçileri sendikası çalışanları işe torpille girmez çalışarak dünyayı kurtaran yorumcular.Zaten yorumlarda hep mesai saatlerinde yazılmış yan gelip yatanlar belli.

Yorumu oyla      4      5  
Ak partili yönetici 24 Mart 2023 Cuma 19:10

Biz zaten bu konak SGK Ankara ya şikayet etmeye bıktık 3 aydır.Reisin her şeyden haberi var .hele şu seçim geçsin bir daha kazanalım biz o zaman yapacağımızı çok iyi biliyoruz merak etmesinler her gün eylem yapsınlar .siz herhalde Kemal'in seçimi kazanacağını zannediyorsun.o yüzden iktidarı köşeye sıkıştırıyorsunuz.

Yorumu oyla      4      7  
haydar haydar 24 Mart 2023 Cuma 16:15

çalışmaya rağbet yok. pandemi olur doktor hemşire isyan eder. eyt çıkar sgk isyan eder. arkadaş ne kadar alışmışsınız rahata. bırakın o işleri gerçekten çalışmak isteyenler gelsin çalışsın. nasıl bir ülke olduk ya

Yorumu oyla      5      9  
paşa 24 Mart 2023 Cuma 14:57

valla 3 ay dişinizi sıkın. zaten sonrasında bir daha emekli olan zor çıkar bu ülkede.o zaman bol bol yatacaksınız.

Yorumu oyla      5      6  
Huseyin 24 Mart 2023 Cuma 14:45

Vallahi çok az kişi çalışıyor gerisi üst katlarda elinde kahve çay geziyorlar çoğu vasıfsız iş bilen az onlara iş yıkılıyor yoksa boş beleş gezen dolu

Yorumu oyla      8      8  
HÜSNÜ 24 Mart 2023 Cuma 14:36

Pandemide yatarken güzeldi Yatarak aylıkları alırken güzeldi iş olunca bağırın ne güzel iş Çalışın kardeşim aldığınız parayı hak edin

Yorumu oyla      9      8  
VATANDAŞ 24 Mart 2023 Cuma 14:20

E-Devletten yapılan başvuruların hiçbiri daha sonuçlandırılamadı,bugüne kadar yattığınız yerden maaş alırken iyiydi,size insanların işi düştüğünde şimdi de işi bırakıyorsunuz,memnun değilseniz sizde verin dilekçenizi eytden emekli olun bırakın çalışmak isteyenler gelsin bahane üretmeyin 1-2 ay sıkı çalışın çalışmadıklaırnıza sayın bu günleri,vatandaşı mağdur etmeyin...

Yorumu oyla      8      6  
eytli 24 Mart 2023 Cuma 14:12

Bir çoğunuz şimdiki iktidar sayesinde o işlere girdiniz. tamam işleri yavaşlatın ne olacak . yeni gelen iktidar size aferinmi diyecek hayır. siz orada çalışın diye bir çok memur khk ile işten atıldı. yarın yeni iktidarın sizi çıkartıp eski khkları tekrar işe almayacağı ne malum.ne edip yapın iyi çalışın dua edin bu iktidar koltuğunda kalsın.

Yorumu oyla      3      9  
24 Mart 2023 Cuma 13:54

ense yaparak geçmez hayat biraz çalışın..

Yorumu oyla      6      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Depremzede KOBİ'lere faizsiz destek kredisi
 Depremde zarar gören yaklaşık 30 bin KOBİ'ye yönelik yeni destek verilecek. ...
Kemeraltı’nda alışveriş için yeni formül: Kadınlara ücretsiz otopark çağrısı!
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, kadınların Kemeraltı’ndan ...
Ulusal Et Konseyi açıkladı… 1 günde 22 TL zam!
Kırmızı et ve kesimlik hayvan sıkıntısı her geçen gün biraz daha büyürken, ...
 
Akıllı telefonlara işlemci zammı yolda!
İşlemci pazarının yüzde 95'ini elinde bulunduran ARM'ın işlemci fiyatlarına ...
IMF'den 'sürekli teyakkuz' çağrısı
Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD ve Avrupa'da bankacılık ...
Emekli-Sen İzmir’den ‘2 bin TL’ tepkisi!
DİSK Emekli-Sen Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Hüseyin Özkaynak, “Seçim ...
 
Emeklilerin bayram ikramiyesi de artacak!
7 bin 500 liraya yükseltilen en düşük emekli aylığının nisan ayında hesaplara ...
Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını bugün açıklayacak. ...
Bakanlıktan gıda işletmelerine sıkı denetim!
Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan nedeniyle Kahramanmaraş merkezli depremlerden ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva