HABERLER>GÜNCEL
6 Mart 2024 Çarşamba - 12:55

EÜ'de Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü

Ege Üniversitesi'nde (EÜ) Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü açıldı. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Üniversitemiz bünyesine kazandırılan Yapay Zekâ Mühendisliği Bölümünün başta üniversitemiz ve öğrencilerimiz olmak üzere, şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

EÜ de Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında üniversitelerde açılacak yeni program ve bölümleri açıkladı. Türkiye'de 20 yükseköğretim kurumu bünyesinde kurulan yeni program ve bölümlerden birisi de EÜ çatısı altında eğitim verecek olan Yapay Zekâ Mühendisliği Bölümü oldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın başkanlığında, Yıldız Teknik Üniversitesi Otağ-ı Hümayun'da 'Yapay Zekâ, Dijitalleşme ve Büyük Veri' toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'ın yanı sıra yeni program ve bölümlerin açılacağı 20 üniversitenin rektörleri katıldı.

'PROGRAM SAYISI ARTACAK'
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, toplantıda yaptığı konuşmada, yapay zeka, yapay zekânın çözümleri, dijitalleşme, büyük veri konularında insan kaynağı yetiştirmek üzere lisans- ön lisans seviyesinde program açılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bu amaçla Yükseköğretim Kurulu bünyesinde 'Yapay Zeka Temelli Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu' kurulduğunu ifade eden Prof. Dr. Özvar, "Çalışma grubu, değişik ülkelerdeki üniversitelerin bölüm/program yapılarını inceleyerek muhtemel program önerilerini Yükseköğretim Kurulumuza sundu" dedi. Prof. Dr. Özvar, çalışma grubunun önerilerini değerlendirdiklerini ve yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında üniversitelerde 2'si ilk kez olmak üzere 5 lisans ve tamamı yeni 12 ön lisans programı açılmasına karar verdiklerini ancak ilerleyen günlerde program sayısının artacağını belirtti. Halihazırda farklı devlet ve vakıf üniversitelerinde bulunan 'Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri', 'Yazılım Geliştirme' ve 'Bilgi Güvenliği Teknolojisi' bölümlerinin farklı üniversitelerde de açılmasını karara bağladıklarını söyleyen Prof. Dr. Özvar, bunlara ilaveten 2 yeni lisans programının açılmasına karar verdiklerini belirtti. Prof. Dr. Özvar, lisans seviyesinde açılması planlanan yeni bölümlerin 'Veri Bilimi ve Analitiği' ile 'Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi' olduğunu açıkladı.

'ÖĞRENCİLER BAŞKA BİR ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ÜYESİNDEN DE DERS ALABİLECEK'
Prof. Dr. Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Programların bir kısmında ilk kez, müfredatta yer alan ve seçilecek dersleri büyük üniversitelerimizin öğretim üyeleri tarafından online ve senkron biçiminde verilecek. Böylelikle programların açılacağı üniversitelerin öğrencileri başka bir üniversite öğretim üyesinden de ders alabilecek. Ayrıca sektör temsilcilerinin de katkı vereceği bu programlardan azami fayda sağlamak istiyoruz. Açılacak yeni programlarda kalite güvencesinin sağlanması en önemli gündem maddemizdir. Bilişim ve yapay zeka alanında uzman hocalarımız ile ilgili sektör temsilcilerinin katkıları yeni programlarımızın müfredatların niteliklerini yükseltecektir." Programların hangi üniversitede açılmasına ilişkin karar verirken pek çok hususu göz önünde bulundurduklarını belirten Prof. Dr. Özvar, "Önce bünyesinde bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi lisans programları ile bilgisayar programcılığı, web tasarımı ve kodlama gibi ön lisans programları olan üniversitelerimizi belirledik" dedi.

'EÜ, EĞİTİM-ÖĞRETİM KAPASİTESİNİ ARTIRMAYA DEVAM EDİYOR'
EÜ'nün eğitim-öğretim ve araştırma geliştirme alanlarında niteliğini ve kapasitesini artırmaya devam ettiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ise "Dijital bir çağın içerisinde bulunuyoruz. İletişim ve bilgi teknolojilerindeki ilerlemelerin yol açtığı çok yönlü ve kapsamlı bir değişimi yaşıyoruz. Küresel yarışta bilimsel gücün ülkeleri öne geçirdiğini ve belirleyici olduğunu biliyoruz. Üniversitelere yani bizlere düşen görev ise bilimin rehberliğinde bugünü ve daha da önemlisi geleceği yönetmemiz gerekiyor. Ayrıca, toplumumuzun beklentilerine bilimin perspektifinden bakarak, ihtiyaçları belirleyip, geleceğe yönelik gerçekçi tedbirleri almak zorundayız. Bu dijital çağda üniversiteler büyük bir rekabetin içerisinde bulunuyorlar. Biz de Ege Üniversitesi olarak küresel rekabette yarışabilmek için dijital kapasitenin önemli faktörlerden birisi olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda bir yandan eğitim öğretim ve araştırma geliştirme alt yapımızı güncelliyor bir yandan da dijital dünyanın sunduğu algoritmaları yakından takip ediyoruz" diye konuştu.(DHA)

 
Kuşum Aydın'dan ayna pozu: Sıfır filtre
 
Yeşil-kırmızı ekipte iki fire birden!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 'denklik belgesi' operasyonu!
İzmir de dahil 13 ilde, gerçeğe aykırı beyanla denklik belgesi temin ettiği ...
Barış'ı katleden sürücü hakkında yeni karar!
İzmir'in Karaburun ilçesinde yolun karşısına geçmeye çalışan Göztepe taraftarı ...
Uçurumun kenarında hayatlar… Azerbaycan’da doktor, Basmane’de seks işçisi!
İzmir’de son dönemlerde adli ve illegal olayların anıldığı Basmane semtinde ...
 
MİT'Ten Kuzey Irak'ta operasyon!
MİT, terör örgütü PKK'nın sözde Süleymaniye sorumlularından Hüsnü Kümek'i etkisiz hale getirdi
Feci kaza... Otobüs ile sebze yüklü kamyon çarpıştı!
İstanbul Beykoz'da, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Kavacık çıkışında özel ...
Mehmet KARABEL yazdı... Başlamadan biten acı hayatlar!
Mehmet KARABEL yazdı... Başlamadan biten acı hayatlar!
 
THY'nin Hamburg seferlerine grev engeli
Almanya'nın Hamburg Havalimanı'nda perşembe günü gerçekleştirilecek güvenlik ...
Kadir Özkaya yeniden AYM Başkanvekili!
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanvekilliğine Kadir Özkaya'nın yeniden seçilmesine ...
İTÜ yerleşkesinde büyük yangın!
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa yerleşkesinde işçilerin kaldığı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva