HABERLER>EGE
29 Nisan 2022 Cuma - 08:54

Esrarengiz radyoaktivite hareketliliği... 'Nükleer atık mı getirildi?’

26 ve 27 Nisan tarihlerinde Manisa’da olağandışı bir şekilde yüksek radyoaktivite ölçümleri yapıldığı tespit edilirken verileri değerlendiren Çevre Mühendisi Dr. Enver Yaser Küçükgül bölgedeki organize sanayi bölgesine dikkat çekerek ‘Nükleer atık mı getirildi?’ sorusunu gündeme taşıdı. Küçükgül, TENMAK’a da araştırma çağrısında bulundu.

Esrarengiz radyoaktivite hareketliliği...  Nükleer atık mı getirildi?’

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Avrupa genelinde 5 binden fazla noktada ölçüm yapan EURDEP’in (Avrupa Birliği Radyolojik Veri Paylaşım Platformu) yayınladığı verilere göre geçtiğimiz günlerde Manisa’da radyoaktivite seviyesinde yükseklik yaşandı. Platformun açıkladığı rakamlar incelendiğinde Manisa’nın merkezinde 26 Nisan’da 2,5 mikrosievert/saat ve 27 Nisan’da 45 mikrosievert/saat ölçüm yapılmış durumda. Radyoaktivite Avrupa’da ölçülen en yüksek seviye olurken konunun sosyal medyaya yansıdıktan sonra verilerde değişiklik yapılması ise dikkat çekti.

*Haritada Türkiye üzerinde mor renkle işaretlenen bölge: Manisa

Konuya dair Ege'de Son Söz’e açıklamalarda bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Emekli öğretim üyesi Dr. Enver Yaser Küçükgül verilerin tahminen uydu aracılığı ile yapıldığını belirterek, “Uydu aracılığı ile ölçüm yapılırken yer kalibrasyonlarının da yapılmış olması gerekir. Bu kalibrasyonları nasıl yapıyorlar, hangi sistemler ile yapıyorlar, ölçüm değerleri uluslararası standartlara uygun mu değil mi bir bilgi yok elimizde. Kendi sayfalarında da diyorlar ki yanlışlıklar olabilir. Tüm istasyonlarda verileri normalken, Manisa Merkezde 26 Nisan’da 2.500 nanosievert/saat hemen arkasında bir gün sonra 27 Nisan’da ise 45.000 nanosievert/saat ölçümde bulunuyorlar. Normalde pek çok yerde ki ölçüm değerleri 80, 100 nanosievert/saat civarlarında.” dedi. 



‘ANCAK RADYOAKTİF MALZEME İLE MÜMKÜN’
2014 yılında Manisa Köprübaşı’ndaki uranyum cevher alanında 16 mikrosievert/saat ölçüm yaptığını ifade eden Küçükgül “Uluslararası radyasyon birimi standart olarak mikrosievert/saat olarak gösterilmektedir. Mikrosievert birimi ile gösterirsek  26 Nisan’da 2,5 mikrosievert/saat, 27 Nisan’da 45 mikrosievert/saat ölçüm yapılmış. 2014’te Manisa Köprübaşı’nda 16 mikrosievert/saat ölçmüştüm yani bu değerin üçte biri. Ölçümün yapıldığı haritada yer şehir merkezini gösteriyor. Aynı tarihte Köprübaşı’nda 80 nanosievert/saat iken Manisa şehir merkezinde 45.000 nanosievert/saat. Dolayısıyla şehir merkezinde böyle bir pik değer ölçülmesi oraya bir takım radyoaktif malzemenin gelmesi ile mümkün” diye konuştu.

‘OSB'DE YÜZLERCE FABRİKA VAR’
Buna benzer bir olayı 2006 yılında Gaziemir’de yaşandığını ve o tarihte Gaziemir’e 3 kamyon dolusu nükleer reaktör yakıt çubuğu getirildiğini hatırlatan Küçükgül şunları söyledi:

“Bir kamyon radyoaktif atık Aslan Kurşun Fabrikasında eritiliyor. Türkiye’de nükleer reaktör yok, yurt dışından ülkemize sokulması yasak. O dönemde Gaziemir’de ölçüm yapılıyor olsaydı böyle bir pik değer görülürdü. Haritaya baktığımızda şehir merkezinin hemen bitişiğinde Manisa Organize Serbest Bölgesi var. Orada yüzlerce fabrika var. Bu fabrikaların herhangi birine nükleer atık mı getirildi? Bunun araştırılması lazım. Bu bir anlık değer ve daha sonra kaybolduğunu görüyoruz.”

TENMAK’A ARAŞTIRMA ÇAĞRISI!
‘Nükleer atıklara ne oldu?’, ‘Hangi tip radyoaktif izotoplar var?’, ‘Bu işlem hangi amaçla yapıldı?’ sorularını soran Küçükgül “Sadece gama radyosyonunu ölçmek yeterli değil. Alfa, beta değerlerinin de ölçülmesi lazım. Birden çok parametreyi ölçmek gerekir. Şehir merkezinde ciddi bir çalışma yapmak gerekir. TENMAK’ın (Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu) bunu araştırması lazım. Avrupa Birliği’nde yayınlanan bu veriler onlara da gitmiştir... Umarım sorumluluklarını yerine getirirler, aksi takdirde şu anda İzmir-Gaziemir’de bulunan 250.000 tondan fazla radyoaktif atıklar gibi yeni bir problem kaynağına daha mı sahip olacağız.” dedi.

 
Karabağlar'da Ramazan'da ortak dayanışma
 
Bayram öncesi benzine zam geldi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muğla'da otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 5 yaralı
Muğla'nın Seydikemer ilçesinde otomobilin şarampole devrildiği kazada ...
İmamı 678 bin lira dolandıran 3 şüpheli yakalandı
Muğla'da, imam M.Ö.’yü telefonla arayıp kendilerini 'polis' ve 'savcı' ...
Öğrencilerini taciz eden öğretmen tutuklandı
Manisa'nın Salihli ilçesinde öğrencilerine tacizde bulunduğu iddiasıyla ...
 
Metan gazından zehirlenen kardeşler toprağa verildi
Muğla'da, büyükbaş çiftliğinin gider kuyusundaki kalıpları sökmeye indikleri ...
Muğla'da 17 düzensiz göçmen yakalandı
Muğla'nın Fethiye ilçesinde, Afganistan, Mısır, Suriye ve Bangladeş uyruklu ...
Gezmeye davet eden cani, vahşeti anlattı!
Muğla'nın Seydikemer ilçesinde iple boğularak öldürüldüğü belirlenen Kerim ...
 
Aydın'da orman işletmenin demirlerini çalan kişi tutuklandı
Aydın'ın Kuyucak ilçesinde orman işletmeye ait demirleri çalıp, hurdacıya ...
Muğla'da metan gazı faciası: 4 ölü!
Muğla'da, büyükbaş çiftliğinin gider kuyusundaki kalıpları sökmeye inen ...
Park halindeki minibüsü ateşe verdi
Muğla'nın Marmaris ilçesinde, psikolojik sorunları olan T.K. (46), minibüsünü ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva